Musorujsag
Élő Eredmények

Mészöly Géza keleti nyitása, nehéz feladat a Fradinak és fontos kiesési rangadó az NB I 20. fordulójában

Mészöly Géza keleti nyitása, nehéz feladat a Fradinak és fontos kiesési rangadó az NB I 20. fordulójában

m4sport.hu | Szerző: Sz.V.
Szombaton és vasárnap teljes fordulót – kereken a huszadikat – rendeznek az OTP Bank Ligában, az M4 Sporton és az m4sport.hu-n pedig természetesen minden találkozót élőben közvetítünk!

Kisvárda-Master Good–Puskás Akadémia FC: ébredni kéne már!
február 10., szombat, 12:30, M4 Sport

Két beragadt csapat nyitja a 20. fordulót, a 12.30-as kezdés még talán késői is a formájukat nézve, ami igencsak álmoskás. A Kisvárdának persze nem annyira hálás sorsolása, hiszen a februári folytatás előbb a Ferencvárost, majd a Fehérvárt sodorta az útjába, de Feczkó Tamás szavai és a kisvárdai tábor magatartása sem feltétlenül arra utalt, hogy a nulla pont ténye a legnagyobb baj, sokkal inkább a csapat hozzáállása.

„Mindenféleképpen jelezni kellett a csapatnak, hogy ami a Fehérvár elleni mérkőzésen az első kapott gólt követően történt, az nem elfogadható – erősített rá Feczkó Tamás a Várda honlapján. – Ilyet még egyszer sem éltem át, hogy a második félidő elején kapott gólt követően hitehagyottá válik a társaság, és a játékosok bízzanak a csapatban és a társaikban. Az edzésmunkával eddig sem volt baj, mindig becsületesen és jól dolgoznak a futballisták, de a lényeg az, amit a meccseken látunk a pályán. Talán nem véletlen, hogy a szurkolók a Fradi elleni vereséget követően is megtapsoltak bennünket, a Fehérvár ellen azonban ők is érezték, hogy az a teljesítmény nagyon nem volt rendben.”

Kapcsolódó tartalom

A vezetőedző hozzátette, hogy a győzelmekhez és a későbbi bennmaradáshoz mindenképp szükségük van a szurkolótáborukra, ennek kicsit ellentmond, hogy szerdán szinte pont abban a pillanatban szépítettek, amikor a kapu mögül kollektíven kivonultak az emberek, nyilván ez csak szerencsétlen véletlen. Mindenesetre Révész Attila a tavaszi tabella legjobb négy csapatába jósolta a Kisvárdát, ehhez – na meg nem mellesleg a bennmaradáshoz – el kell indulni fölfele, mert az első két forduló után csak a Mezőkövesd és az Újpest található a képzeletbeli táblázaton mögöttük. A valódi tabellán meg senki.

Kapcsolódó tartalom

A Puskás Akadémiánál is készültek már jobb előjelekkel bajnokira: a csapat Pakson és a ZTE ellen is egygólos vereséget szenvedett, s ha már Zete, időközben Gruber Zsombort is elvesztette, aki egy gyors ferencvárosi aláírás után már fel is ült a Göcsej IC-re, tavasszal Zalaegerszegen szerepel kölcsönben. Felcsúton nyilván kevésbé ég a ház, szokás szerint a dobogó környéki tömörülésben tobzódnak, igaz, a Fehérvártól már öt pont távolságra. Egyelőre annyi a különbség, hogy az ikszkörnyéki meccseket többször nyerik a Váli-völgy legényei, most meg egyelőre kettőt nem. De ismerve az ottani mentalitást, vélhetően egy kisvárdai vereség sem jelentené a világ végét.

Kapcsolódó tartalom

MTK Budapest–Fehérvár FC: az új támadókkal is tartható a felülteljesítés?
február 10., szombat, 15:00, M4 Sport

Bár kronológiailag megfordítva, de eddig lekoppintotta egymás tavaszi kezdését az MTK és a Fehérvár: egy sima vereség és egy magabiztos győzelem a palettán. Az MTK kilátástalan Újpestet vert az első 2024-es fordulóban, többek között Nemanja Antonov három gólpasszának is köszönhetően. A szerb balhátvéd hiánya aztán érződött a Groupama Arénában, bár a csapat vélhetően vele sem evett volna sok sót, osztálykülönbség volt az FTC javára.

Horváth Dávid keddre egyébként jelentőset rotált, kihagyta például azt a Marin Jurinát, aki az Újpest ellen nemcsak gólt szerzett, de kimondottan jól is futballozott. A Diósgyőrből érkezett támadó átigazolási díj ellenében váltott klubban januárban, s akár jól kiegészítheti a mozgékonyabbnak számító Németh Krisztiánt vagy Richlord Ennint a kék-fehér támadósorban.

Kapcsolódó tartalom

Ha nem is januárban, de végül a Fehérvár is belehúzott átigazolási fronton: kezdetben csak sorra váltak ki a fontos távozók, az elmúlt héten megérkeztek a méltónak remélt utódok. Márpedig a kezdés biztató: Nejc Gradisar és Nicolás Stefanelli is betalált Kisvárdán, konkrétan a két góljukból lett három pont. De persze Sigér Dávid bemutatkozása is fontos mérföldkő volt.

Ősszel a fehérváriak tükörsimán nyertek, de aligha lehet abból a meccsből kiindulni: az MTK több mint egy félidőt játszott kettős emberhátrányban. A két csapat egyébként az NB I két nagy felülteljesítője – nyilván a Paks mellett – az MTK 23,5-ös várható pontjára jut 28 tényleges, 21,72-es xG-jére pedig 25 szerzett gól, a Fehérvárnál ezek az értékek 26 🆚 33 és 30.99 🆚 39.

A Fehérvár és az MTK helyzetkihasználása a mezőny előtt jár (forrás: Wyscout).

Debreceni VSC–Ferencvárosi TC: csemege a kupacsata előtt
február 10., szombat, 17.30, M4 Sport

Ha a két csapat jelenlegi helyezését vesszük, feltétlenül aposztrofálhatjuk a forduló rangadójaként a Loki–Ferencváros mérkőzést. A két csapat egyébként is jókat játszik egymással a Blagojevics-érában: két FTC-siker, egy iksz és egy Loki-győzelem még májusból. Ebben a szezonban eddig egy fővárosi 2–2 a történet, de a szombati mérkőzés után nem sokkal jön a következő – a MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőjében február végén.

Kapcsolódó tartalom

A Loki játéka továbbra is stílusos, de a csapat nem mindig hozza ki a meccsekből a maximumot, a keddi újpesti siker egy négymeccses nyeretlenségi szériát zárt le. A győzelem viszont vezéráldozattal járt: Kusnyír Erik elülső keresztszalag-szakadást szenvedett, hosszú ideig nem lesz bevethető, korábban pedig rendszerint Bévárdi Zsombor játszott a helyén, aki azóta a Puskás Akadémia játékosa. Vajon akkor a fiatal Baranyai Nimród fogadja szombat délután Marquinhost?

Minden Ferencváros elleni mérkőzés fontos a fejlődésünk szempontjából. Függetlenül attól, hogy az FTC jelenleg a legmagasabb szinten lévő csapat Magyarországon, az utóbbi két egymás elleni találkozón megmutattuk, hogy fel tudjuk venni a versenyt vele. Most is az a célunk, hogy ezt bizonyítsuk. Nem volt könnyű dolgunk Újpesten sem, ráadásul Kusnyír Erik megsérült, őt helyettesítenünk kell. Meg kell találnunk ennek a legjobb módját” – áll Szrdjan Blagojevics várakozása a Loki klubhonlapján.

A Ferencváros első két meccse célnak megfelelt: a Kisvárda ellen kissé rozsdásabb játék már győzelmet ért, az MTK ellen meg már nem voltak kérdések, pláne Varga Barnabás visszatérésével, aki október 22-e után volt ismét kezdő az OTP Bank Ligában, ezt alaposan megünnepelte a maga négy góljával és egy gólpasszával. Kenan Kodro viszont az első félidőben nem annyira találta a helyét, majd a lecserélése után indult be a Fradi-henger. Ne feledjük, a címvédőnek ez lesz a főpróba az Olympiakosz elleni Ekl-párharc, amelynek felvonásai között a csapat nem játszik bajnokit. A DVSC révén könnyebb ellenfelet is el tudott volna képzelni a Ferencváros, amelynek a Paks menetelése révén kötelező a győzelem.

Kapcsolódó tartalom

Paksi FC–Kecskeméti TE: meddig lehet egy gólokkal nyerni?
február 11., vasárnap, 12:30, M4 Sport

A 2024-ben még hibátlan NB I-es csapatok fele Pakson tölti a vasárnap délutánt, mindkettő Mezőkövesden játszotta a maga idegenbeli meccsét az elmúlt két fordulóban. A Paks menetelése továbbra is tekintélyt parancsoló, de az is feltűnő, hogy – amit korábban a Puskás szereplésével kapcsolatban feszegettem – ikszes meccseken gyűjti be a három pontot. Talán nem véletlen, hogy Bognár György mindkét meccset követően kifogásolta a játék minőségét, hozzátéve, hogy lesz ez még jobb is. Adódik a költői kérdés: ha rosszul futballozva is folyamatosan nyereget a csapat, mi lesz, ha még jól is játszik majd?

A Pakssal kapcsolatban fontos kérdés még, milyen támadósorral készül most a mester, különös tekintettel arra, hogy a mezőkövesdi meccsen amúgy jól játszó Skribeket és Szabó Bálintot nevetve bírálta Bognár, majd hozzátette, hogy a szórakozásuk révén nem biztos, hogy legközelebb játszani fognak. Na, meg ott van Tóth Barna, aki pont Kecskemétről igazolt az Atomvárosba, a transzfer révén pedig ki is alakult némi feszültség a két csapat között, legalábbis szurkolói szinten. Emiatt mindenképp pikáns csata várható.

Kapcsolódó tartalom

A Kecskemét nemcsak az eddig megszerzett hat pont, de a gyengébb játék is a Pakséhoz hasonló, legalábbis Szabó István a Diósgyőr legyőzése után úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem voltak pariban a Diósgyőrrel. Azóta a Kecskemét egyébként játékosfronton erősített, Helmich Pált találták Németországból, azért nem valószínű, hogy a pénteki aláírást követően róla szólna a vasárnapi bajnoki – bár már január óta itt készül.

A Paks szűkös győzelmeivel továbbra is vezeti az OTP Bank Ligát, s nyilván ezek a győzelmek nagyon nem a véletlen művei, de vajon meddig lehet ezt fenntartani?

Diósgyőri VTK–Újpest FC: egy új korszak kezdete Újpesten?
február 11., vasárnap, 14:45, M4 Sport

A két legszellőzöttebb kispad egymás ellen: a DVTK-t másfél hete ideiglenesen átvevő Simon Miklós csapata fogadja a csütörtökön hivatalba lépett Mészöly Gézáét.

A DVTK egy eredmény szempontjából korrekt debreceni iksszel kezdett – ez még úgyis oké, hogy a 89. percig vezetett –, Kecskeméten viszont egyértelműen három pontot hagyott: a taktikai varia ült Simon Miklós szerint, mégis vereség lett a vége. Az edzőváltással kissé összezavart csapatnak jókor jöhet az Újpest elleni hazai meccs, a klub pedig már kedden négyezer eladott jegyről adott tájékoztatást, szóval vélhetően a hangulattal sem lesz nagy probléma.

Márpedig azzal volt Újpesten – és itt most nem csak a szurkolótáborra, cakumpakk a klubra gondolok. A borzalmas teljesítményre egy előkészített tulajdonosváltás, majd végül Vignjevics elküldése lett a válasz, aki hiába töltött el szép időszakot is Újpesten, rendkívül dicstelen vége lett. Éppen ezért szakmai szempontból nem is érdemes vizsgálni a lila-fehérek első két fordulóját, egyébként is értékelhetetlen lenne. Mészöly Gézának a szurkolók nyilván nagyon örülnek, de kérdés, hogy két nap alatt mit tud tenni a morális szakadékban lévő csapattal?

Kapcsolódó tartalom

Az új vezetőedző mindenesetre rendkívül optimista: „Hihetetlenül jó érzésekkel töltött el vissza térni Újpestre, főleg úgy, hogy egy komoly feladatot kaptam. Jártam az Újpest meccseire, de most, hogy ismét az Újpest sikeréért tudok küzdeni, hátborzongató érzés. Több száz üzenetet kaptam szurkolóktól, újpesti dolgozóktól, azzal a fajta lelkesedéssel szeretnék dolgozni ami most bennem van, azt szeretném átadni a játékosoknak” – mondta a lila-fehérek új edzője az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában.

Kapcsolódó tartalom

A DVTK az újpesti edzőváltás ellenére is esélyes, mert láthatóan kihordta lábon Kuznyecov támadását. De nagyon-nagyon kíváncsiak vagyunk a Mészöly-féle Újpestre: ilyen rövid idő alatt is ki tudja rángatni a csapatot a totális apátiából? Időszerű lenne, mert a kiesőzóna nem távolodik…

Zalaegerszegi TE FC–Mezőkövesd Zsóry FC
február 11., vasárnap, 19:45, M4 Sport

„Egyik csapat mindkét meccsét nyerte, másik mindkettőn bukott, ez nem országos 1-es?” – adódik a kérdés. Kétségtelen, jelen állapotában a Zalaegerszeg jóval esélyesebb ellenfelénél, de egyrészt a magyar bajnokságban ritkán beszélhetünk egyértelmű meccsekről, másrészt ez a Mezőkövesd már ebben a szezonban is bizonyította, hogy akkor tud váratlanul talpra állni, amikor senki nem számít rá.

Márton Gábor Zetéje visszaállt az ötvédős rendszerre, ami eddig jól sül: a Fehérvárt abszolút megérdemelten verte meg, a Puskás otthonában meg egy tizenegyessel nyert, még Croizet hihetetlen ziccere is belefért. Tegyük hozzá, hogy Mance személyében olyan jó formában lévő támadója van a csapatnak, amely kisegíti a gyengébb játékot is. Márpedig ez a két győzelem nagyon fontos volt kezdésnek: a 11. helyről felrepítette kilencediknek a csapatot, hat pontra eltávolítva a kiesőzónát.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por M4 Sport (@m4sportofficial)

Na, emiatt kulcsfontosságú ez a meccs. Az a hat pont ugyanis a Mezőkövesdet jelenti, amely pillanatnyilag 15-nél jár. Értelemszerűen ha a Zete nyer, kilenc lesz a távolság a két csapat között, ha Kuttorék tudnak tréfálni, akkor életbe lép a Kaukázus együttes dala: Hatból a három.

Persze utóbbi konstrukcióhoz óriási javulásra lenne szükség, Kuttor Attila csapata nemcsak nyeretlen hat meccse, de ezeken még gólt sem szerzett, így már bruttó 540 perce impotens az ellen kapuja előtt. A vezetőedző szerint emellett élesebb játékosokra lenne szükség, a párharcokból rendre vesztesen jönnek ki a kövesdiek, aminek megisszák a levét. Emellett nyilván abból a kevés helyzetükből egyszer-egyszer már gólt is kéne szerezni, különben hiába a csapat október-novemberi feltámadása.

Átvitt értelemben és bizonyos szempontból valóban is hatpontos rangadó lesz.

OTP Bank Liga, 20. forduló

február 10., szombat
12.30 Kisvárda-Master Good–Puskás Akadémia FC
15.00 MTK Budapest–Fehérvár FC
17.30 Debreceni VSC–Fehérvár FC

február 11., vasárnap
12.30 Paksi FC–Kecskeméti TE
14.45 Diósgyőri VTK–Újpest FC
19.45 Zalaegerszegi TE FC–Mezőkövesd Zsóry FC

M4 Sport
Borítókép: Major Máté

További tartalmak