Musorujsag
Élő Eredmények

Ők az NB I legjobbjai rögzített játékhelyzetekből – a Paks uralja ezt a kategóriát is

Ők az NB I legjobbjai rögzített játékhelyzetekből – a Paks uralja ezt a kategóriát is

m4sport.hu
Az OTP Bank Liga 20. fordulója előtt arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen szituációkból szerzik a gólokat a csapatok, és hogy kik a legveszélyesebb játékosok pontrúgásból.

Az elmúlt egy hétben több emlékezetes gól is esett rögzített játékhelyzetet követően; hogy mást ne mondjunk, a még mindig listavezető Paks mindkét gólját pontrúgásból szerezte a Puskás Akadémia ellen 2–1-re megnyert találkozón. A Kisvárda támadója, Jasmin Mesanovic is szöglet után fejelt a Fradi kapujába múlt szombaton – igaz, az a találat végül nem ért pontot. A Kecskemét védője, Szabó Alex egy szabadrúgást követő fejessel állította be a 3–0-s végeredményt Mezőkövesden vasárnap. De korábbról is lehetne példát hozni bőven, a műfaj két jelenlegi legjobbja, Mohammed Abu Fani (Ferencváros) és Mezei Szabolcs (Paks) például már öt-öt gólpasszt osztott ki rögzített játékhelyzetből. Ezen felbuzdulva megnéztük, hogy tizenkilenc forduló után milyen játékhelyzetekből szerzik a gólokat a csapatok, illetve, hogy Abu Fani és Mezei mellett kik számítanak a legjobb pontrúgóknak.

Kapcsolódó tartalom

A gólokat öt kategóriába soroltuk; nyílt játékhelyzetek, szögletek, közvetett szabadrúgások, direkt szabadrúgások és büntetők. Nem meglepő módon nyílt játékhelyzetből a Ferencvárosnak van a legtöbb gólja, 34. A címvédőt a Fehérvár (27) és a Debrecen (24) követi a sorban, a legkevesebb gólt a Kisvárda rúgta (13) nyílt játékból. A szögletek tekintetében a Paks egyeduralkodó, amely már tizenhárom gólt szerzett a sarokból beívelt labdák után. És itt érdemes is megállni egy pillanatra; Bognár György együttese 35 találatnál jár a szezonban, melyek közül tizenhárom szögletből, három-három pedig közvetett szabadrúgásból és büntetőből született. Vagyis a csapat góljainak több mint fele (54 százaléka) pontrúgásból esett. Ez a helyzet csak a Paksnál áll fenn, vagyis a másik tizenegy csapat több gólt szerzett nyíl játékból, mint pontrúgásból.

A Ferencváros kilenc gólt szerzett szögletből, és összesen 16-ot pontrúgásból – ebben természetesen nagy szerepe van a már említett Abu Faninak. Szöglet terén jól áll a Diósgyőr (6), a Puskás (5) és az Újpest (5) is. Ami érdekes, hogy a Debrecen még egyetlen gólt sem szerzett szögletből. A non plus ultra viszont egyértelműen a Mezőkövesd, amely mind a tizenhét gólját – ami egyébként a legkevesebb a ligában – nyílt játékhelyzetből rúgta. Direkt szabadrúgásból eddig nem született túl sok gól, de ezt a kategóriát a Debrecen és a Fehérvár vezeti (2-2 gól). Büntetőből a Kecskemét talált be a legtöbbször (6).

Kapcsolódó tartalom

És akkor, ami a játékosokat illeti. Szöglet után a Paks támadója, Windecker József szerezte a legtöbb gólt, négyet. Windeckert az újpesti Heinz Mörschel és a paksi Szabó János követi a sorban három-három találattal. A büntetők terén a kecskeméti Horváth Krisztofer vezet, aki öt gólt rúgott így. Nagy meglepetést valószínűleg senkinek sem fog okozni, de a rend kedvéért itt hagyjuk: nyílt játékhelyzetből Varga Barnabásnak van a legtöbb gólja (10), a dobogó második és harmadik fokán Stefan Drazic (Mezőkövesd, 8) és Kenan Kodro (Fehérvár/Ferencváros, 7) áll.

Ahogyan arról már szó volt, előkészítésben Abu Fani és Mezei a legjobb; Mezei mind az öt gólpasszát szögletből adta, Abu Fani négyet adott a sarokból, egyet pedig szabadrúgásból. Kalmár Zsoltnak (Fehérvár) és Nemanja Antonovnak (MTK) négy-négy gólpassza van.

Vajon a hétvégén mennyi gólt látunk majd rögzített játékhelyzetből? Ha ebben utazunk, akkor az előzőek alapján a Paks–Kecskemét találkozóra lehet érdemes odakapcsolni vasárnap fél 1-kor.

Az M4 Sport és az m4sport.hu a forduló valamennyi mérkőzését élőben közvetíti.

OTP Bank Liga, 20. forduló

február 10., szombat
12.30 Kisvárda-Master Good–Puskás Akadémia FC
15.00 MTK Budapest–Fehérvár FC
17.30 Debreceni VSC–Fehérvár FC

február 11., vasárnap
12.30 Paksi FC–Kecskeméti TE
14.45 Diósgyőri VTK–Újpest FC
19.45 Zalaegerszegi TE FC–Mezőkövesd Zsóry FC

M4 Sport
Borítókép: Windecker József (Fotó: Paksi FC)

További tartalmak