Musorujsag
Élő Eredmények

Egy új élmény: csoportos üvöltözés a Keletiben – Hétközi & Hétvégi hősök

Egy új élmény: csoportos üvöltözés a Keletiben – Hétközi & Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Két fordulót is lenyomtak a csapatok az OTP Bank Ligában az elmúlt egy hétben, így igyekszünk mindkettőre visszatekinteni. A magyar foci legforróbb klubja most nyilván az Újpest, amely hat nap alatt a minden borzasztóból átfordult elképesztő büszkeségbe.

Alternatív heti program a IV. kerületben

Nehéz volt követni, de próbáljuk meg: az Újpest FC elmúlt egy hetének krónikája következik.

  • kedd: hivatalos bejelentés – Duchatelet távozik, a MOL Vagyonkezelő Zrt. lesz az Újpest FC többségi tulajdonosa

Kapcsolódó tartalom

Kapcsolódó tartalom

Kapcsolódó tartalom

Kapcsolódó tartalom

  • szerda: nicsak, egy új játékos, bejelentették Davit Kobouri érkezését

Kapcsolódó tartalom

Kapcsolódó tartalom

Kapcsolódó tartalom

  • csütörtök: Mészöly Géza megmondta, hogy minden jó /jau/ lesz

Kapcsolódó tartalom

Kapcsolódó tartalom

Kapcsolódó tartalom

Kis személyes sztori: vasárnap este édesanyám a Keleti pályaudvar közepén várt tőlem telefonon magyarázatot, mit keres itt ennyi rendőr, miért üvöltözik körülötte többszáz ember? Egy kis megértést kértem tőle: október óta nem örülhettek igazán, s bár elsőre félelmet kelthet a kiabáló massza – pláne, ha a hajrá, lilák! helyett inkább ferencvárosi kollégáikkal foglalkoznak –, valójában „csak” egy adag örömittas állampolgár. Kiböjtölték ezt az érzést, három és fél hónapot igenis le kell öblíteni!

A MOL és Mészöly Géza szájában hozott olajág felváltotta az általános melankóliát / dühöt (vérmérséklet szerint aláhúzandó!), s az első napjain a felkéréstől láthatóan meghatódott vezetőedző is próbált egy új színt vinni a lila-fehér fakulásba: örüljetek, örvendjetek, Mészöly Géza megérkezett!

„Odaadó lesz a csapat, ezt számon fogom kérni a játékosoktól!” – szólt az új mester üzenete, s ismerjük be, valóban az volt. Ha szimplán a játékosok mentalitását, metakommunikációját nézzük, gyökeres lett a változás az elmúlt hetekhez képest, a remény pedig magával hozott néhány működő kombinációt, sikeres cselt, megvalósuló kényszerítőt és persze szerencsét is. Persze nem játszott tökéletesen a csapat, nem alakult minden tökéletesen (Tamás Krisztián sérülése például igen rosszkor jött, teljes szerkezetváltást kívánt), de a győzelem az győzelem, Újpesten pedig tüneti kezelésnek egyelőre ez tökéletes. Mészöly Gézának két edzése volt, nem is bonyolította túl a csapatát: a hórihorgas centerek mellőzésével elöl a gyorsaságban bízott (aztán a statikus Saserét becserélte, ahogy erről a sajtótájékoztatón is megemlékezett…), a védekezésben pedig olyan szigorú emberfogást követelt meg, ami néha átcsapott kamikaze akciókba, ne felejtsük, még nem ütötte el az óra a 10. percet, amikor a DVTK már három helyzetnél járt. De a győzelmet nem kell túlmagyarázni.

Tamás Krisztián a 25. percben sérült meg, így is övé lett a legtöbb beadás nyílt játékhelyzetből. A két pontatlan (!) közül az egyik pedig lényegében megágyazott a vezető gólnak.

És túlünnepelni? Kétségtelen, hogy a vereségsorozat és a tulajdonosváltás által felgyülemlett feszültség ott volt az újpesti fejekben, ahogyan személyesen Mészöly Gézában is óriási a bizonyítási vágy, ez a lefújás után átjött. Éppen ezért nem kell valószínűleg túlgondolni egy siker megünneplését: a IV. kerületben most hatalmas szükség van a pozitív visszacsatolásra, érzelmekre. Nincs könnyű sorozatban a csapat, hiszen a híresen nehéz kecskeméti látogatás után jön maga a derbi teljes életnagyságában, ahol szintén van mit törleszteni. Létezik a diósgyőrinél is nagyobb buli – csak megvalósul-e?

Így lett Messiből Katona

Úristen, itt van Messi csapattársa – Nicolás Stefanelli útilapuja egy évvel ezelőttig nem sok érdekességet rejtett az átlag székesfehérvárinak (szemfülesék azért kiszúrhatták, hogy volt már Grzelak-tanítvány Svédországban), aztán hirtelen a fél Barcelona rózsaszínt öltött, így már eggyel nagyobb hírértékkel bírt az argentin érkezése, Jordi Albát Gergényire, Busquetset Christensenre, Messit Katona Mátyásra, Suárezt Tóth Tamás Vidre cserélte.

Kapcsolódó tartalom

A fehérvári érkezőkre nagy nyomás hárul abból a szempontból, hogy Kodro, Deybi Flores és a sérüléscsónakon sokadik körét evező Kalmár Zsolt nem egy süllyedő hajót hagytak ott, épp ellenkezőleg. Stefanelli első meccsei mindenesetre magukért beszélnek: Kisvárdán csereként beállva lőtt gyönyörű gólt – ami pro forma a győzelmet érte –, a Hungária körúton pedig az első előtt csinos kulcspassz, a másiknál meg maga a pontos fejes.

Kapcsolódó tartalom

Stefanelli Argentínában nevelkedett, Ciprus, Svédország, Chile, MLS – egyik sem a csúcs, de bizonyára nem véletlenül hétszámjegyű a piaci értéke. Ugyan posztját tekintve nem Kodro vagy Flores, de Grzelak nagyon jól rendszerbe illesztette az MTK otthonában is. A svéd vezetőedző egyébként több helyen is változtatott – egyrészt Csongvai újra szűrőként kapott szerepet, másrészt az eddig oly eredményes 3-5-2-je helyett egy csatárral játszott, Katonát átrakta jobb oldalra, Stefanellivel pedig a sorok közötti félterületben rendre labdához jutottak, ezek a szituációk is ágyaztak meg a két gólnak.

Kapcsolódó tartalom

De hátrafele is kimondottan jól működött a csapat: tudatosan engedte át a területet az MTK-nak, amivel az szinte semmit tudott kezdeni, s ugyan Tóth Balázsnak egyszer-kétszer kellett nagyot védeni, a Vidi-győzelemhez kétség sem férhetett.

Hiába játszott nagy fölényben az MTK, igazán nagy gólhelyzetet nem tudott kialakítani a Fehérvár ellen – mindössze 0,56-os xG 16 lövésből (0,04-es xG/lövés). A 16 lövés közül tíz a boxon kívülről jött.

Joe hónalja

Érdekes héten van túl Nagy Zsolt: a válogatott balhátvédje rendkívül szerencsétlen mozdulattal juttatta tizenegyeshez az ellenfelet még hétközben, Mim Gergely visszafejelt labdájára egy szuperhős-mozdulattal ért hozzá. Hornyák Zsolt ötször visszanézve sem hitte el, hogy végül bünti lett, de maga a vétkes is tagadta bűnösségét – nyilván volt jelentősége, a Puskás az ebből következő góllal vesztette el a meccset.

Kapcsolódó tartalom

Három nap múlva már Kisvárdán szerepeltek a Váli-völgy vadjai, s gyorsan vezetést is szereztek. Aztán jött Nagy Zsolt a saját tizenhatosán belül, s gyanús körülmények között tüntette el Filipovicot. A védő szerencséjére Vad II játékvezető elemében volt: televízióból elsőre kiszúrhatatlan módon kapta el, hogy valójában a támadó vitte földre a felcsútit, így hát hiába pörgött le ismét az elmúlt hét balsorsa Nagy Zsolt agyában a videózás alatt, az ítélet megmaradt, a Puskás Akadémia pedig meg is szerezte első 2024-es győzelmét!

Kapcsolódó tartalom

Magyarország zöld-fehér?

Három teljes forduló telt el a tavaszi újrakezdésből, s bizonyos szempontból ugyanaz történik, mint ősszel: a két hibátlan csapat a Paks és a Ferencváros.

Bognár Györgyékkel kezdve, nem igazán hazudtolják meg újkori önmagukat: a taktika hasonló, a hatékonyság egyszerre kevésbé és mégis. A négy-öt szerzett gólok már elmúltak cserébe a célnak megfelel meccsek nagyobb arányban érkeznek: a védekezés stabil, a kapott gólok szinte teljesen elmaradnak, s a csapat mindig annyival nyer, amennyivel feltétlenül kell, számszerűsítve: eggyel. Mindez megágyazhat az edzői nyilatkozatok anomáliáinak, mint ami az elmúlt meccseken történik. A Puskás Akadémia ellen papíron a felcsútiak fociztak jobban, Mezőkövesden is gyenge volt a játék, a Kecskeméttel szemben meg úgy nyert megérdemelten a listavezető, hogy közben egy ikszes meccs volt.

Kapcsolódó tartalom

A Ferencváros ezzel szemben csak a DVSC ellen szorult a legkisebb különbségre, az MTK és a Kisvárda ellen nagyobb megerőltetés nélkül gyűjtötte be a három pontot. A november-decemberi hullámvölgy letudva, vélhetően nem kis szerepe van ebben Varga Barnabásnak, aki a keddi mesternégyese után Debrecenben is betalált, talán a lehető legjobbkor.

A Ferencváros az oldalra kimozgó Abu Fani segítségével a bal oldalon vezette támadásait – ahogy ez a progresszív passzok hőtérképe is jelzi.
A beadások is jól mutatják a két oldal közötti minőségbeli különbséget: darabra több beadás érkezett középre jobbról, ezek közül viszont csak kettő volt pontos, miközben balról 6/4 volt az arány. A Fradi ráadásul mindkét gólját bal oldali beadásból szerezte, előbb Abu Fani, aztán Marquinhos adott gólpasszt. ​

Vicces ez a Paks–Fradi magáncsata, főleg úgy, hogy a szerepek nem tisztázottak. Ötszörös címvédőként és sokszoros anyagi és szakmai túlerőben az OTP Bank Liga Fischerweiséjében elvileg a Fradinak kéne halásznia, de a Paks egyáltalán nem elégszik meg a hal szerepével – még akkor sem, ha az elmúlt három fordulóban későbbi időpontban játszott, így kvázi „győzelmi kényszerben” volt az első hely megtartásáért. Mivel az FTC jövő heti meccsét halasztja, ez megszűnik, de egyébként is jó kérdés, meddig tart ez a horgászat, Bognár György korábban leszögezte, hogy a paksi cél nem a Fradi-halászlé elkészítése. De egyelőre meccs van, és ameddig meccs van, mi nagyon jól szórakozunk!

Ja, és még egy hasonlóság a két csapat között, tessék megnézni a hétvégi góljaikat:

OTP Bank Liga, 19. forduló:

Újpest FC–Debreceni VSC 1–2
Ferencvárosi TC–MTK Budapest 5–1
Kisvárda FC–Fehérvár FC 1–2
Puskás Akadémia FC–Zalaegerszegi TE FC 0–1
Mezőkövesd Zsóry FC–Paksi FC 0–1
Kecskeméti TE–Diósgyőri VTK 2–1

OTP Bank Liga, 20. forduló

Kisvárda-Master Good–Puskás Akadémia FC 0–2
MTK Budapest–Fehérvár FC 0–2
Debreceni VSC–Ferencvárosi TC 1–2
Paksi FC–Kecskeméti TE 1–0
Diósgyőri VTK–Újpest FC 1–2
Zalaegerszegi TE FC–Mezőkövesd Zsóry FC 1–1

A 21. forduló programja:

február 16., péntek:
20.00 Paksi FC–Zalaegerszegi TE FC

február 17., szombat:
13.00 Kecskeméti TE–Újpest FC
15.30 Mezőkövesd Zsóry FC–Kisvárda-Master Good

február 18., vasárnap:
15.00 Fehérvár FC–Debreceni VSC
17.30 Puskás Akadémia FC–MTK Budapest

A Ferencváros–DVTK mérkőzést a hazai csapat kérésére elhalasztják.

(A cikkben felhasznált grafikák forrása: Wyscout)

Borítókép: MTI

További tartalmak