Musorujsag
Élő Eredmények

Színészkedésből gólöröm: újragondolt életek a Paks–ZTE után – Hétvégi hősök

Színészkedésből gólöröm: újragondolt életek a Paks–ZTE után – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
„Ilyen van?" – tette fel a kérdést kollégám, miután lefújták a Paks–Zalaegerszeg meccset, melyet a vendégek 4–3-ra megnyertek. Hinnünk kell a szemünknek: van.

NOOOORMÁLIS???

Akár az életben, akár csak a futball dimenziójára szűkítve, de az emberre egyszercsak úgyis rátör az érzés, hogy már mindent látott. Lehet, hogy húsz, lehet, hogy hetven évesen, de általában mindannyiunkban van egy impulzus, ami után széttárjuk a karunkat: jöhet bármi, nem lepődünk meg tényleg semmin.

Vajon hány embernek lett ilyen érzése a péntek esti Paks–ZTE mérkőzés után?

Egy videós összefoglalóval vagy akár szövegesen képtelenség visszaadni a meccset, tényleg érdemes az elejétől a végéig átpörgetni, de röviden, tömören:

-A Paks a negyedik percben már vezetett egy öngólnak köszönhetően, az első félidő végén pedig egy csodálatos összjáték után meg is duplázta előnyét. A kettő között kihagyott egy tizenegyest meg még egy rakat ziccert, miközben a Zete a pályán sem volt.

-A friss Zete-csatár, Gruber Zsombor gyorsan szépített, de a Paks újra visszaállította a közte kettőt, sőt ekkor hatalmas helyzetei voltak, hogy lezárja a találkozót. Nem tette, a csereként beálló Yohan Croizet 3–2-re alakított.

-Itt kezdődött paksi balszerencse áradása: egy ártalmatlan labda átbucskázott a kivetődő Szappanoson, a fűcsomó gólpasszát Mance váltotta be. S ha még ez nem lett volna elég, a 91. percben Croizet lövését egy megpattanás után ügyetlenkedte be magának Szappanos, így a ZTE egy teljesen elveszett meccset fordított meg.

Bognár György egyébként nem izgatta magát a hihetetlen vereségen, sőt dicsérte a csapatát, mert a szezonban most játszott legjobban! Ha felcspajuk az Opta statisztikáit, abszolút értjük miről beszél:

-58 labdaérintés a 16-oson belül (ez a legtöbb, amit egy NB I-es csapat a szezonban 90 perc alatt produkált)
-48 beadás (ez is a legtöbb)
-30 lövés, 11 kaput talált (mindkettő második a szezonban)
-3,9-es xG (ez pedig harmadik helyen)

Annyi paksi lövés, mint égen a csillag – de az ünneplés a Zete öltözőjéből hallatszott.

De van egy-két aspektusa ennek az őrületnek, ami a mérkőzés totális megborulása miatt feledésbe merült útközben, emlékezzünk meg ezekről is!

  1. Könyves gólörömevolúciója

Amikor decemberben a Fradinak talált be, kikapott egy kőkemény harcsát vagy busát a Dunából, ergo a horgászat volt fókuszban.

Könyves itt horogra akasztja a nagyvadat…
(fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Az Egerszeg elleni két gól már a dartsról szólt, úgyszólván dupla kiszállózott.

… itt meg már a tripla húszast ostromolja.

Kíváncsian várjuk a következő Könyes-gólörömöket: póker? Sakk? Vagy valami karatemozdulat?

2. Croizet alakítása

A Zete csodacseréje konkrétan fél perce volt a pályán, amikor szépített, de érdemes a mindent eldöntő gólját is tüzetesebben megnézni:

A francia támadó lövése valahova a szögletzászló környékére tartott, a visszafutó Szélpál Norbert, no meg persze Szappanos Péter segítette be. Igen ám, de jobban megnézve látszik, hogy ez neki nem tűnik fel, helyette fájdalmasan a földre huppan és nagy fájdalmat színlel. Aztán jöttek a csodadoktorok: a csapattársak, akik mutatták, nézzen csak a hálóba, ott az igazi gyógyszer!

3. Dombó szerepe

A mérkőzéssel kapcsolatban valószínűleg senki nem Dombó Dávid teljesítményére fog emlékezni, pedig az egerszegi kapusnak kimondottan nagy napja volt, hiába kapott hármat, kivédett egy büntetőt és temérdek nagy bravúrt pakolt hozzá – nyilván sokáig azt hittük, hogy ezek értéktelenek.

Ami azt illeti, furcsa déja vu-érzés fogta el az embert: szinte pont egy éve a Paks játszott egy hazai meccset, amelyet drámai körülmények között vesztett el, akkor a kupanegyeddöntőben a Vasas nyert úgy, hogy Bognár György csapata literszámra dolgozta ki a helyzeteket. S ki védte az ellenfél kapuját? Természetesen Dombó Dávid.

S csak halkan teszem hozzá: ha a ZTE-nek egy-két ponton múlik a kiesése, neadjisten a Paks bajnoki címe, (ha értelmetlenül is,) biztosan felemlegetik ezt a mérkőzést. Meg amúgy is, mert ezt vélhetően sokáig nem feledjük. Mindenesetre jár a dicséret a zalaiaknak, mert feltámadtak hamvaikból, s elveszettnek hitt meccset hoztak vissza – a körülmények győzelemmel jutalmazták a törekvést.

Áldás vagy átok?

A 3. perc volt az igazi ebben a fordulóban: öt meccsből hármon is már ekkor megszületett az első gól, abszolút a legfoglalkoztatottabb minutum volt a hétvégén. De milyen érdekes, nem jelentett jót:

Lukács Dániel és a Kecskemét az üdítő kivétel. A lila-fehér rangadó egyetlen gólja lett a frissen visszaigazoló támadóé, hiába nyomott a második félidőben az Újpest, Varga Bence vezérletével a KTE kihúzta.

A Paks történetét már feljebb megénekeltük. Az egész őrület Evangelou öngóljával kezdődött, aki Könyves Norbert beadását segítette be maguknak. A többi már történelem.

A Mezőkövesd is hamar vezetést szerzett a számára oly’ fontos kiesési rangadón, de ebben sem volt köszönet. Drazics korai gólját ugyanis kétszer adta vissza a Kisvárda, amivel előzött is: most már a kövesdiek nézik hátulról az egész mezőnyt, Milan Milanovicsra emberes feladat vár.

Egyébként első perces példák is vannak az elmúlt és a mostani hétvégéről: múltkor a DVSC szerzett 25 másodperc vezetést a Fradi ellen, és kapott ki 2–1-re utána, most vasárnap pedig a Merkantil Bank Ligában a Csákvár járt hasonlóan a Soroksár ellen.

Minőségi különbség

Pofon vár az MTK-ra Felcsúton? – tettük fel a kérdést beharangozónkban, utalva arra, hogy mostanában a kék-fehérek másolják az őszi eredményeiket, akkor pedig 5–0-ra kikaptak a Puskás Akadémiától.

A Puskás Komáromi révén szétfirkálta az MTK bal oldalát, összesen 32 beadásig jutottak a meccsen, ezek közül három után gól is született.

Mint kiderült, jól halászgattunk a zavarosban: ezúttal is öt lett közte a PAFC javára, csak most 6–1-es leosztásban. Horváth Dávid szerint persze ez normális jelenség, most játszanak a liga legerősebb csapataival, nem igazán tudják velük felvenni a versenyt, így a jelenség érthető.

De azért érdemes összevetni az MTK legutóbbi hét bajnokiját az ősszel, első körben lejátszott meccsekkel:

Kecskemét: 1–0 GY 2–1 GY ☑️
DVSC: 3–1 GY 🆚 2–1 GY ☑️
DVTK: 2–1 GY 🆚 3–3 D ❌
Újpest: 2–0 GY🆚 3–0 GY ☑️
Fradi: 1–6 V 🆚 1–5 V ☑️
Fehérvár: 3–0 V 🆚 2–0 V ☑️
Puskás: 0–5 V 🆚 1–6 V ☑️

Amúgy nincs baj: ha harmadszorra is lekopizza az MTK a maga eredményeit, az pont elég lehet a középmezőny aljára, függetlenül attól, hány góllal kap ki a Puskástól meg a Ferencvárostól.

Most akkor mi a baj?

A Fehérvár 1–0-ra legyőzte a DVSC-t, ami alapvetően rendben is van. DE: a 24. percben Andó-Szabó Sándor tizenegyest ítélt, amit bő hat perccel később értékesített Tobias Christensen, a kettő között volt minden: borzalmas tizenegyes, védés, hosszas VAR-akozás, Andó-Szabó kihívása, újrarúgatás. Az indok nyilván érthető és világos: a kipattanóra rámozduló Brandon Domingues Stefanellni kegyetlen lövésének pillanatában már rámozdult a körívre, hiába nem volt a környékén fehérvári, a kedvezményezett csapatot nézik ilyenkor. Azaz, ha Stefanelli belőtte volna az elsőt, semmi jelentősége nem lett volna, hogy debreceniek befutottak.

Ez a szabály, amivel vitatkozni nem érdemes, mert ez a szabály. Ezzel együtt értem a debreceni szurkolók felháborodását, mert valahogy szerintem sem stimmel, hogy ez a bünti újra lett rúgatva. Leginkább azért, mert tizenegyesek tucatjánál egyébként fennállna hasonló jelenség, vélhetően a videobíró figyelmén, szigorúságán múlik az eset, s rendszerint a büntető nincs megismételve – érzésem szerint a játék lélektana ezt is diktálja.

Tehát van egy szabály, amit időnként alkalmaznak, sokszor nem, de amikor a videobíró kihívja a vezetőbírót, már nyilvánvalóan a szabályoknak megfelelően kell cselekednie, mérlegelési lehetősége nincs. Nehéz elrugasztani a témát a konkrétumok talajáról, de talán érdemes lenne IFAB-éknak átrágni ezt a kérdéskört, nem lehet-e az életszerűséghez közelíteni a direktívákat.

Ami a meccset illeti, a Loki nem először jár így: az első félidőben álmoskás, aztán hátrányban komoly helyzeteket kialakít, de hiába, elbukja a három pontot. A fehérvári felülteljesítés pedig folytatódik!

A DVSC lövések számában (5-17) és xG-ben is (0,9-1,59) alaposan felülmúlta a Fehérvárt. Ráadásul a hazaiak 0,9-es várható góljából 0,75-öt a büntető tett ki.

OTP Bank Liga, 21. forduló
Paksi FC–Zalaegerszeg 3–4
Kecskeméti TE–Újpest FC 1–0
Mezőkövesd Zsóry FC–Kisvárda Master Good 1–2
Fehérvár FC–Debreceni VSC 1–0
Puskás Akadémia–MTK Budapest 6–1

A 22. forduló programja:

február 23., péntek
MTK Budapest–Mezőkövesd Zsóry FC

február 24., szombat
12.30 Zalaegerszegi TE FC–Kecskeméti TE
15.00 Diósgyőri VTK–Fehérvár FC
17.30 Debreceni VSC–Puskás Akadémia FC

február 25., vasárnap
15.00 Kisvárda-Master Good–Paksi FC
17.30 Újpest FC–Ferencvárosi TC

Borítókép: MTI

További tartalmak