Musorujsag
Élő Eredmények

Kudarc, mélypont, fájdalmas döntés: Kalmár Zsolt a harmadik Európa-bajnokságról marad le

Kudarc, mélypont, fájdalmas döntés: Kalmár Zsolt a harmadik Európa-bajnokságról marad le

m4sport.hu | Szerző: Kerényi Ervin
Kalmár Zsolt az elmúlt évtized talán legpechesebb magyar futballistája: miközben a válogatott sorozatban harmadik Európa-bajnokságára készül, a Fehérvár középpályása mindhárom tornáról úgy maradt le, hogy tűzközelben volt, kétszer a kijutás aktív részese is, ám végül egyik nagy torna sem jött neki össze. Egyszer szakmai döntés, kétszer pedig sérülés szólt közbe.

Ami nem öl meg, az erősebbé tesz – szokták mondani. Ebből kiindulva Kalmár Zsoltot az elmúlt nyolc évben keményen megedzette az élet, hiszen harmadszor éli át, hogy a válogatott közvetlen közelében vagy annak biztos tagjaként le kell mondania élete nagy lehetőségéről.

A futballisták gyakran hangoztatják, karrierjük csúcspontja a válogatott szereplés, hazájuk képviselete egy nagy tornán. Utóbbi Kalmárnak 2016-ban, 2021-ben és 2024-ben sem jöhetett, jöhet össze.

A győri születésű és nevelésű középpályás 2014-ben, 18 évesen igazolt Lipcsébe, de nem tudott alapemberré válni a Bundesliga 2-be frissen feljutó csapatban. Ennek ellenére 2014-ben és 2015-ben hét alkalommal is lehetőséget kapott a válogatottban, Pintér Attilánál debütált (Győrben is ő dobta először mélyvízbe), de Dárdai Pál és Bernd Storck is kipróbálta.

MTI Fotó: Illyés Tibor

2016-ban a Leipzig Kalmár érdekében döntött úgy, hogy kölcsönadja az akkor szintén német másodosztályú Frankfurtnak – Bernd Storck szövetségi kapitány javasolta a váltást, mondván, ha rendszeresen játszik, visszatérhet a válogatottba és bekerülhet az Eb-keretbe.

„A Bundesliga 2-ben kiesőhelyen álltak, amikor megérkeztem. Bebizonyosodott, a játékunk nem olyan minőségű, amely kiemelte volna az erényeimet. Ki is estünk, le is maradtam a 2016-os Eb-ről” – emlékezett vissza egy 2020-as interjúban.

„A kiesést is és a válogatottat is kudarcként éltem meg. Fájt, de plusz erőt adott. És célt” – tette hozzá.

A kontinenstornát követő első mérkőzésen már újra kerettag volt, bár pályára nem lépett.

MTI/Kovács Tamás

Válogatott karrierjében Marco Rossi kinevezése hozta el az áttörést, az olasz szakemberrel a DAC-nál is dolgoztak együtt, így jól ismerte és később is mindig meghívta a válogatottba – már amikor egészséges volt.

„A DAC-ban sikereim voltak, a szlovák bajnokságban a gólkirályi címért harcoltam. A válogatottban is jól ment, folyamatosan játszottam, összejött az Eb-kijutás, és úgy éreztem, nagyon közel vagyok a lehető legjobb teljesítményhez, amire képes lehetek”mesélte az Indexnek tavaly.

Kalmár 2020 novemberében aktív részese volt a Bulgária és Izland elleni felejthetetlen Eb-pótselejtezőnek, sőt, Szófiában betalált és gólpasszt adott.

MTI/EPA/Vaszil Donev

2021 márciusában azonban, egy andorrai vb-selejtezőn térdszalag-szakadást szenvedett, így lemaradt az Eb-ről.

(fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Utólag elmesélte, lelkileg mélypontra került.

„A legfájóbb az volt, hogy nem lehettem ott a csapattal, és amiért küzdöttem egész évben, amennyi munkát és időt beletettem, a sérüléssel kárba veszett. Remélem, a jövőben még lesz hasonló lehetőségem. Biztos vagyok benne, hogy erősebben és még motiváltabban fogok visszatérni”nyilatkozta felépülés közben az M4 Sportnak.

Kalmár a 2022/23-as szezon kezdetén tért vissza, így az A divíziós Nemzetek Ligája-bravúrokról is lemaradt, de a 2024-es Eb-selejtezőn ismét Rossi rendelkezésére állt: ha csak csereként is, de öt mérkőzésen is szerepelt, 2020 után 2023-ban is pályán volt abban a pillanatban, amikor kijutottunk az Eb-re.

„Sokat sírtam bánatomban, most végre örömömben sírhatok” – nyilatkozta könnyes szemmel Bulgáriában.

„Az volt a célom, hogy visszaverekedjem magam a válogatottba és az Eb-re újra kijussak. Kiszakadt belőlem minden, nagyszerű érzés” – mondta meghatódva. Nem felejtette el megköszönni Rossinak sem, hogy bízott benne.

Kalmár három nappal később Montenegró ellen is játszott, a válogatott 60 ezer szurkolóval ünnepelhette az újabb Eb-kijutást a Puskás Arénában.

Egy héttel később aztán jött egy újabb csapás a sorstól: a Fehérvár-Kecskemét (3-3) bajnokin Kalmár Zsolt fájdalmas arccal terült el, le kellett cserélni.

Kapcsolódó tartalom

Decemberben megműtötték, bízva abban, hogy három hónap múlva visszatérhet, ám nem így történt, januárban ismét kés alá feküdt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Zsolt Kalmár (@kalmar_13) által megosztott bejegyzés

„Több dolog is változott, és nagyon nehéz döntést kellett meghoznom a karrierem szempontjából. Októberben, a szerbek elleni válogatott mérkőzésen ráestek a térdemre, ami miatt néhány bajnokit ki kellett hagyom. Ezt követően visszatértem, de éreztem, hogy valami nincs rendben, valami nem olyan, mint előtte. Azt éreztem, hogy ha visszatérek a közelítősérülésem után, nem fogok tudni százszázalékos teljesítményt nyújtani a térdem miatt, ugyanis éreztem benne a fájdalmat. Az újabb műtét jól sikerült, és most abban bízom, hogy nyártól újra fájdalommentesen tudok majd játszani” nyilatkozta a fehervarfc.hu-nak.

Ezzel tehát biztossá vált, hogy Kalmár a 2024-es Európa-bajnokságon sem vehet részt, sorozatban a harmadik nagy tornáról marad le.

Ezúttal a saját döntése volt, erről szintén a Vidi honlapjának mesélt részletesen:

„Nem tehettem meg sem magammal, sem a vidis és válogatottbeli csapattársaimmal, hogy pályára lépek, miközben nem vagyok százszázalékos állapotban. Még csak 29 éves leszek, hosszú évekre tervezek még a labdarúgásban, így a térdem épsége is nagyon fontos. A döntés nehéz és fájdalmas volt, de úgy gondolom, hogy a hosszútávú karrierem szempontjából mindenképp jó döntést hoztam, hiszen ha minden a tervek szerint alakul, fájdalommentesen tudom majd élvezni a játékot.”

fehervarfc.hu

„Ez a döntés mentálisan még nehezebb volt, mert tudtam, miről maradok le a következő hónapokban. Viszont érzem magamban az erőt, hogy újra vissza tudok térni a sérülésből, ahogy ezt már többször megtettem. Olyan ember vagyok, aki sosem adja fel és tudom, hogy még erősebben fogok visszatérni. Ez egy kemény és hosszú folyamat lesz, de a családom és a szeretteim itt vannak mellettem, ami óriási erőt ad minden téren. Aki ismer, tudja, milyen keményen fogok dolgozni azért, hogy újra pályán lehessek.”

Kapcsolódó tartalom

Kalmár Zsolt 28 éves és az elmúlt tíz évben 36-szor szerepelt a magyar válogatottban. Minden bizonnyal rengeteg futballista cserélne vele. Részese volt a válogatott felemelkedésének, az elmúlt évek emlékezetes sikereinek, két Eb-kijutásnak és Nemzetek Ligája-feljutásnak. Az igazi élmény, az Eb-szereplés azonban nem jött neki össze.

Vajon látjuk újra még válogatott mezben? Jó kérdés. Egy biztos: keményen küzdeni fog érte, ahogyan eddig is tette.

MTI/Czeglédi Zsolt
Borítókép: MTI

További tartalmak