Musorujsag
Élő Eredmények

Furcsa volt, hogy mexikói bírók fújtak a Mexikó elleni fináléban – Mexikóban

Furcsa volt, hogy mexikói bírók fújtak a Mexikó elleni fináléban – Mexikóban

m4sport.hu
A kispályás labdarúgó-válogatott a Socca Copa Américán elért ezüstérme után az idei Eb-n és vb-n is szeretne maradandót alkotni: mindkét tornán legalább a négy közé kerülni.

A magyar kispályás labdarúgó-válogatott hétfőn telt ház előtt megrendezett fináléban 2–0-ra kikapott a házigazda mexikói csapattól a Cancúnban zajló Socca Copa America döntőjében, így ezüstéremmel zárta a tornát.

A magyar együttes a csoportban Guatemalát és Uruguayt győzte le, valamint vereséget szenvedett Mexikó ellen. A nyolcaddöntőben Panamát verte, a negyeddöntőben pedig az Egyesült Államokat múlta felül. A fináléért Belgiumon jutott túl a nemzeti csapat 6–1-es győzelemmel, hogy aztán a döntőben újra a házigazdákkal csapjon össze.

Kapcsolódó tartalom

„A magyar válogatott meghívott vendégként szerepelt Mexikóban. A magyar csapat „erején túl” lehetett ott, a mexikóiak kárpótolni akartak minket a 2022-es elmaradt cancúni világbajnokság miatt. Persze az ő visszalépésükkel Budapesten szerepelhettek a világ legjobb kispályás válogatottjai” – nyilatkozta az m4sport.hu-nak Iváncsik Norbert, a magyar együttes kapusa arról, miként is szerepeltek a Copán.

Maga a sportág Dél-Amerikából származik, ott már eléggé elterjedt, így nem annyira meglepő, hogy már Mexikóban is minden hazai meccsen telt ház volt.

„A szervezésbe csúsztak kisebb hibák, sokakkal előfordult, hogy hiába volt jegye, a stadionon kívül ragadt, mert már nem fért be. A mi meccseinken az USA ellen illetve az elődöntőben és a döntőben is telt ház volt, leginkább a hazaiakra és az európaiakra voltak kíváncsiak” – mondta a 26 esztendős kapus.

Iváncsik négyéves kora óta futballozik és a kezdetektől fogva kapus volt. Először nagypályán, majd a futsalt is kipróbálta, párhuzamosan csinálta a kettőt, onnan strandfoci, majd a socca következett. Utóbbi kettőben egészen a válogatottságig jutott. Saját bevallása szerint jelenleg a socca az első számú sportága, de a nagy pályát sem adta fel teljesen.

Iváncsik Norbert kivédi az amerikaiak utolsó büntetőjét, aminek köszönhetően elődöntőbe jutott a magyar együttes (fotó: Socca Hungary /facebook)

Elárulta, közel egy napig tartott az utazás, amíg Isztambulon és Mexikóvároson keresztül eljutottak Cancúnba. „A szállásunk gyönyörű helyen, a tengerparton volt, az étkezéssel nem volt semmi probléma, sok európai étel volt, szerencsére senkinek nem volt semmilyen gyomorproblémája” – mondta azzal kapcsolatban, a szervezés ezen része mennyire kiemelkedő volt.

Az már nem annyira, hogy a szervezők nem biztosítottak helyet a játékosoknak a lelátón, így a saját csoportjuk meccseit is csak a pályán kívüli kivetítőn tudták nézni.

A soccát 5+1 játékos játssza, 4×2-es kapura, kicsivel nagyobb pályán, mint egy kézilabda pálya. A kapus csak a büntetőterületen belül kaphatja meg a labdát és onnan vezetheti ki a mezőnybe. A büntetőket a jégkoronghoz hasonlóan a félpályáról vezetik a kapura.

Nagy fennakadás a versenyek során sem volt, igaz a pálya akkor lett kész, amikor megérkeztünk. Na az már messze volt a tökéletestől, nem nagyon volt rajta granulátum néha homok volt rajta, nem volt kiegyenesedve, sokszor egy egyenes passzt nem tudott az ember csinálni. Ezért volt, hogy sokan a gólvonalról is kihagytak egy-egy nagy helyzetet” – mondta a kapus.

Az első Mexikó meccsen semmi nem jött össze, a talajjal se tudtak megbirkózni száz százalékosan, utána már nem a pályára, hanem a saját játékukra koncentráltak, így jutottak el a döntőig, ahol egy kellemetlen meglepetés várta őket.

Végig arról volt szó, hogy az egész tornán remekül teljesítő horvát játékvezetők fújnak a döntőben. Amikor mentünk ki a pályára, akkor láttuk, hogy végül mexikói bírók lesznek a Mexikó elleni fináléban – Mexikóban. Kicsit furcsa volt. Nem mondom, hogy féltek tőlünk, de a kétes szitukat valahogy mindig ellenünk fújták. Az utolsó percben a hazai védő kézzel ért hozzá a labdához, de nem fújták be a büntetőt, és a kontrából lett 2-0.”

Az ezüstérmes magyar együttes (fotó: Socca Hungary / Bányász Árpád)

Úgy véli, ha megkapják és belövik a büntetőt, akkor a hátralévő egy percet lepörgetik és jöhettek volna a büntetők, ahol már bármi lehet.

„Bosszantó, hogy nem lett meg az első hely, de így is egy remek hangulatú torna volt és a csapat is nagyon összekovácsolódott. A végére úgy éreztem, kezdenek tartani tőlünk az ellenfelek”.

Pedig a magyar együttes nem profi, mindenki dolgozik, vagy futsalozik, de akad köztük olyan is, aki nagypályán játszik a socca mellett. A hazai szövetség szeretné, hogy ők is profi sportolók legyenek, abban bíznak, hogy az amatőr alapon elért Copa América második hely jó ajánlás lehet a számukra.

A dél-amerikai csapatok számára komoly tétje volt a tornának, számukra ez világbajnoki-selejtező volt – a magyar csapat már kvalifikált a tornára.

„A legtöbb csapat profi szinten csak ezzel foglalkozik, így nagyon jó érzés volt, hogy a meccseink után fiatalok-idősek odajöttek hozzánk is, autogramot kértek tőlünk, fotókat készítettek velünk.”

A világranglistán jelenleg 13. helyen álló magyar együttes kapusa reméli, hogy a nyári Európa-bajnokságon Moldovában, illetve a novemberi ománi vb-n is jól tudnak teljesíteni.

Sok jó csapat van a mezőnyben, de szeretnénk minél jobb eredményt elérni mind a két tornán, minimum a négyben szeretnének bent lenni és úgy érzem ezzel a csapattal ez reális célkitűzés.”

További tartalmak