Musorujsag
Élő Eredmények

Mennyit számít a kupapárharc plusz harminc perce az azt követő NB I-es fordulóban? – Hétvégi hősök

Mennyit számít a kupapárharc plusz harminc perce az azt követő NB I-es fordulóban? – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
„A hétközi 120 perc sokat kivett a csapatból” – akkor hogyhogy a hajrában kerekedett ellenfele fölé a hétvégi bajnokin?

ÉLET A HOSSZABBÍTÁS UTÁN

Van egy diszkrét bája a tavaszi kupaköröket követő NB I-es fordulóknak: a játékosok, edzők rendre felhozzák a hétközi meccset, mint a csapatuk tompaságát okozó tényezőt. Egyes csapatok teljes meccsére rányomja a bélyegét, másoknak csak bizonyos szakaszaira, a lényeg, hogy nem könnyű a csapat élete, pláne ha még hosszabbításba is beleszalad hétközben.

Alapvetően érdemes lamentálni, hogy a magyar futballistákat mennyire heti két meccsre programozták, a jelek szerint nem kimondottan. Bár természetesen akadnak, akik mindkét meccset végigjátszották, nagyrészt kapusok és védők, a több kilométert igénylő poszton játszók közül Holdampf Gergő az egyetlen élvonalbeli játékos, aki 90+90 percet pakolt magába. A labdarúgók szervezete nem 70 meccsre van beállítva egy szezonban, de mivel a heti két meccs ritka madár a magyar csapatoknál, nem is biztos, hogy kellően felkészültek rá. Utazás, regeneráció és már itt is a következő meccs. Szabadnap nyilván nincs ezekben az időkben.

Nyilván nem a magyar NB I szintje, de érdemes idecitálni egy székesfehérvári srác gondolatait, amit a Premier Leak-podcastben mondott:

@leak_media Ezért játszik minden meccsen Szoboszlai 😮‍💨🔝 #fodballhu #szoboszlaidominik #szoboszlai #foryou #foci #liverpool #premierleak ♬ eredeti hang – LEAK MEDIA

Ráadásul a körülöttünk rohanó világban olyan indokolatlan méretet ölt az azonnali eredményhajhászás, amelyben nem lehet egyetlen bajnokit feláldozni a sikeres kupaszereplés oltárán (vagy fordítva). A szurkoló, a tulajdonos, a közvélemény – mindenki azonnali sikert akar, mert egyetlen vereség képes a juhúból takarodjot kreálni. Az ördögi kör beindul: az edző nem mer rotálni, éles helyzetben a fiatal játékosára támaszkodni, főleg, ha nincs is játékban.

Az aktuális kérdéskört Szrdjan Blagojevics már szerda este megnyitotta: a Fradi elleni drámai kiesést követően csípősen megjegyezte, hogy a 120 perces kupacsata után már szombaton délután fél egykor játszaniuk kell. Vajon néhány óra különbség is ennyit számít, akár csak a plusz harminc perc a pályán? Vagy kétnapos különbséggel egyszerűen nem lehet a késő esti meccsből kora délutánira átkalibrálni a bioritmust?

A mostani nyolcaddöntők után négy NB I-es csapatnak is túlórát követően kellett pályára lépnie, a Fradi és a Debrecen, valamint az Újpest és a Paks egymást lökte a plusz félórába. Ha csak ezt a négy csapatot vizsgáljuk, feltűnő a Paks és a Ferencváros diadalútja: a két legjobb formában lévő magyar csapat egyaránt idegenben jutott tovább a túlórát követően, majd meg is nyerte a maga bajnokiját. A csapatok aktuális állapotát és talán a keretek mélységét – vagy legalábbis kiegyensúlyozott mivoltát jelzi a dupla siker.

FERENCVÁROS

A Ferencváros nem lehet elégedetlen ezzel a héttel (sem), nagy nehezen beküzdötte magát a nyolcba, a Kecskemét legyőzése már egy fokkal könnyebben ment. A szerdai maraton azért hozott áldozatokat, Samy Mmaee-t közel két hónapra, Sztankovicsot kettő, Abenát egy kupameccs erejéig elvesztette a csapat. A piros lapokból tanult is a szerb mester vasárnapra: a sárga lapos Ben Romdhane-t inkább lecserélte, nehogy sorstárssá váljanak. Az FTC pihenhetett a legtöbbet a túlórás csapatok közül, s szépen ki is használta a bő keret adta lehetőséget.

A hétvégi kezdőcsapat szerdai játékpercei:
Dibusz 0 – Botka 46, Cissé 72, Abena 46, Civic 0 – Maiga 61, Loncar 59 – Zachariassen 61, Ben Romdhane 59, Marquinhos 61 – Varga B. 0 (8 változás a kezdőben, szerdán 80 perc emberhátrányban)

lefújástól kezdőrúgásig: 3 nap 19 óra 40 perc
utazás: 231 km

DEBRECEN

A Loki az FTC teljes ellentéte: mindent elvesztett. A javarészt emberelőnyben zajló kupacsata egy flegmának vallott tizenegyessel lett oda, a Mezőkövesd ellen pedig a kapu előtt volt tanácstalan, a meddő mezőnyfölényből kínos vereség lett. Blagojevicsnek elsősorban a védelemben fogytak el a variációs lehetőségei, csak Romancsuk volt az új ember szerdához képest, de ott őt is be kellett cserélni a 9. percben Pellumbi sérülése miatt. A gond talán a formával van: a szombati kezdőcsapatban egyetlen olyan futballista sem volt, aki gólt szerzett már 2024-ben. Miközben a padon Domingues, Dzsudzsák, Bárány, Szécsi…
Blagojevics szerdai kiakadása után egyébként szombaton már nem keresett kifogásokat: még riporteri kérdés után sem akart a fáradtságra hivatkozni.

A hétvégi kezdőcsapat szerdai játékpercei:
Megyeri 120 – Baranyai 65, Dreskovics 120, Romancsuk 111, Ferenczi 120 – Ojediran 0 – Bódi 30, Loncar 55, Szuhodovszki 55, Vajda 0 – Batai 6 (7 változás a kezdőben)

lefújástól kezdőrúgásig: 2 nap 15 óra 55 perc
utazás: 0 km

PAKS

A Paksnak is minden ült: továbbjutás és győzelem a heti nyugta. Újpesten talán rászolgált a továbbjutásra, az MTK otthonában viszont a cél szentesítette az eszközt. Mezei és Windecker révén mondjuk kulcsemberek estek ki (Bognár szerint egy-két hét kihagyás vár rájuk), aztán jött Böde és most éppen ő volt a non plus ultra. A veterán támadó egészen sokat tett a perfekt hétért: Újpesten nagyszerű gólpasszt adott Könyvesnek, most meg egymaga volt a király.

Bognár szerint végig érezhető volt rajtuk a fáradtság, még úgy elcsalni sem tudták a meccset, mint ősszel egy hétközi forduló után. A vezetőedző a keret vékony mivoltát is megemlítette, mondván, ők csak 25-en vannak. Ezek szerint elég az.

A hétvégi kezdőcsapat csütörtöki játékpercei:
Simon B. 120 – Lenzsér 120, Kinyik 120, Szabó J. 67 – Osváth 11, Papp 53, Mezei 67, Windecker 67, Szabó B. 0 – Könyves 30, Skribek 53 (6 változás a kezdőben)

lefújástól kezdőrúgásig: 2 nap 15 óra 20 perc
utazás: 115 + 122 km

ÚJPEST

A jelenlegi helyzetben talán fontosabb volt a vasárnapi három pont Újpesten, különösen annak tekintetében, hogy a két üldöző is nyert, a lila-fehérek pedig tudták ezt. Egyébként sem ez volt a IV. kerület legfényesebb pár napja: a derbin elszenvedett súlyos vereség után Mészöly Gézát eltiltották, jött a Paks elleni kiesés – ilyen előjelekkel (hozzávéve, hogy az első húsz perc után simán állhatott volna 0–3 is az eredményjelzőn) még értékesebb egy ilyen siker.

A hétvégi kezdőcsapat hétközi játékpercei:
Banai 120 – Anculasz 0, Keita 120, Kobouri 75 – Doka 64, Radosevics 120, Mack 64, Ljujics 46, Tamás K. 0 – Ambrose 95, Mörschel 75 (4 változás a kezdőben)

lefújástól kezdőrúgásig: 2 nap 19 óra 20 perc
utazás: 0 km

Összességében érdekes jelenség, amit a csütörtöki kupacsapatok produkáltak: a 120 perces meccs adott bajnokijuk elején látszódott – aztán pont a hajrában őrölték fel ellenfeleiket. A négy túlórázó csapatból három is 2–0-ra nyerte a maga bajnokiját. Nem éppen fáradt csapathoz méltó forgatókönyv. Amennyiben egy megfelelően felépített keret jó mentális állapotban van,

Hornyák és a játékvezetők

Az OTP Bank Liga egyik legfényesebb csillaga Hornyák Zsolt nyilatkozatcsokra, a Puskás Akadémia vezetőedzője rendszerint a szívén-száján módszert alkalmazza a kamerák előtt, ami nem egyszer nemcsak az eredmény és a mutatott játék taglalásáig mutat. Így volt ez szombat este is: Hornyákot akkor Lamin Colley jogtalannak vélt sárga lapja akasztotta ki, amit ki is fejezett az M4 Sportnak.

„Állandóan húzzák őt a mezénél fogva, ilyenkor hátrányba kerül egy csatár, ezt fordítva kellene megítélni. Általában az első megmozdulás a bírótól egy sárga lap neki, ez most már az ötödik. Mondtam is a meccs után a játékvezetőnek, hogy nem értek vele egyet, a védő fogja és húzza. Nem védem a játékosomat, mert többet várok tőle, de ilyen esetben egy sárga lap megállítja a jó támadó munkáját, ezt lehetett is érezni. Mérges vagyok, hogy most megint egy hetet ki kell hagynia, mert kapott egy jogtalan sárga lapot” – mérgelődött Hornyák Zsolt a a DVTK elleni meccs lefújása után.

Ami az aktuális szituációt illeti, talán nincs perdöntő felvételünk, ahol a játékosok minden egyes mozdulata látszik, de érthető, amit Hornyák mond, elsőre inkább a diósgyőri védő tűnik szabálytalanabbnak, Colleynál tévén nem igazán látszik sárgagyanús megmozdulás. Ami azt illeti, nem is a szürke ködből bukkant elő a vezetőedző gyanúja, hogy a játékvezetők utaznának a játékosára: szeptember végén a ZTE ellen konkrétan ezért nem jelölte a kezdőcsapatba, mert a bírók korábban szerinte tendeciózusan ellene fújtak. Érdekes, de a meccs végén a VAR befújt egy büntetőt a Puskásnak, amit közvetetten Colley harcolt ki.

Hornyák – mondhatjuk, hogy az udvariasság határain belül – szeret odaszúrni a játékvezetőknek, augusztusban például a Fehérvár elleni meccsen kifogásolta a hosszabbítás mértékét, majd elintézte mosolyogva, hogy „Andó-Szabó ilyen”.

Még tavaly áprilisban még a VAR működésével volt problémája, amit egy Kisvárda elleni meccs után meg is osztott a nagyérdeművel.

 

ZTE és a kiesőjelöltek

A keddi kupabúcsú után a bajnokságban is elszenvedte 2024-es vereségét a ZTE, méghozzá az 503 kilométeres utazás után Kisvárdán maradt pont nélkül. A találkozó nem volt szemkápráztató, egy hazai Márton Gábor ezzel együtt is méltatta az övéit:

„Egyedül a gól hiányzott. Nehéz egy ilyen meccs után mit mondani, a Kisvárda lényegében egy kapura lövéssel megnyerte, bár a végén már sok támadót raktunk fel. Nem tudom azt mondani, hogy ne érdemeltünk volna győzelmet, mert igazából mi játszottunk jól. Nem volt meg a vadászösztön, ha mi lőjük az első gólt, szerintem fordított az eredmény. Nem tudok a csapatra rosszat mondani”fogalmazott a vezetőedző.

A november-decemberi kilátástalanság után valóban jól definiálható alakot öltött az egerszegi csapat, ami az eredményekben is megmutatkozott – mármint Kisvárda előtt.

A ZTE ugyanis ebben az évben minden bajnoki ellenfelét legyőzte, amely nem volt kiesőhelyen:

Fehérvár (3.) 3–1 ✅
Puskás Akadémia (4.) 1–0 ✅
Mezőkövesd (12.) 1–1 〽️
Paks (1.) 4–3 ✅
Kecskemét (7.) 3–1 ✅
Kisvárda (11.) 0–1 ❌

Az eredménysorra persze adekvát magyarázat lehet, hogy a ZTE ismét felesküdött a reaktív focira, a villámgyors Mim Gergely, Gruber Zsombor vagy Croizet révén ellentámadásokból lövöldözi a góljait. Nyilvánvalóan a két kiesőjelölt ellen sokkal többet kellett kezdeményeznie a csapatnak, amiből nem is tudott eredményt elérni, az nem volt a sajátja. A KTE ellen egyébként labdabirtoklásból is produkált szép dolgokat a csapat, de bizonyára nem véletlen, hogy a három góljából kettőt így is kontratámadás után szerzett.

Ami pedig a riválisokat illeti, „kinek a halálhírét keltik, sokáig él”. Múlt héten épp a Hétvégi hősökben foglalkoztunk a Kisvárdával és a Mezőkövesddel – s miután konstatáltuk, hogy szénájuk kifelé áll a ligából, nyilván életjelet mutattak, s mindketten nyerték a maguk meccsét. Lehetnek még izgalmak, ha így folytatják!

OTP Bank Liga, 23. forduló:

Debreceni VSC–Mezőkövesd Zsóry FC 0–1
Kisvárda-Master Good–Zalaegerszegi TE FC 1–0
Diósgyőri VTK–Puskás Akadémia FC 1–1
MTK Budapest–Paksi FC 0–2
Ferencvárosi TC–Kecskeméti TE 2–0
Újpest FC–Fehérvár FC 2–0

A 24. forduló programja:

március 8., péntek:
Puskás Akadémia FC–Újpest FC

március 9., szombat:
12.45 Mezőkövesd Zsóry FC–Diósgyőri VTK
15.15 Kecskeméti TE–Kisvárda-Master Good

március 10., vasárnap:
13.00 Paksi FC–Debreceni VSC
15.30 Fehérvár FC–Ferencvárosi TC
20.00 Zalaegerszegi TE FC–MTK Budapest

További tartalmak