Musorujsag
Élő Eredmények

Az elsöprő Fradi nyeregben, de a visszacsúszó Paks az igazi győztes – Hétvégi hősök

Az elsöprő Fradi nyeregben, de a visszacsúszó Paks az igazi győztes – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Sok mindent elárul a tabella, de azért mindent mégsem. A Fradi csak egy ponttal vezet, mégis szinte mindenki biztos a bajnoki címében, a Paks most csúszott le az első helyről, mégis elégedett a sorsával, teljesítményével.

A tabella eleje

Helyreállt a neo-OTP Bank Liga megszokott világrendje: a 13. forduló után újra a Fradi vezeti a bajnokságot, még úgy is, hogy a Diósgyőr ellen egy elmaradt meccset kell pótolnia. A címvédő a Fehérvár otthonában nem nyújtott semmi váratlant, de nem is ez az igazi ereje: védő legyen a talpán, aki a bal oldali beadásoknál elbír Varga Barnabással. Csongvai és Spandler is csatlakoztak a népes táborhoz, feladatuk nem hálás: hiába oldják meg a feladatukat tízből nyolcszor remekül, mindenki a maradék kettőre emlékszik majd. Most is így van.

Ahogy az elmúlt hónapokban megszokhattuk, a Ferencváros a remek formában lévő Marquinhos oldalán, a balon szereti ellenfeleit bontani, a brazil szélsőt most épp Civic támogatta bekként, hasonló hatékonysággal. Ha visszaemlékszünk, a DVSC-t is két ilyen beadás után verte a Fradi egy hónappal ezelőtt.

A Fradi megint a bal oldalról erőltette a beadásokat, főként Civic és Marquinhos jóvoltából – végül ez vezetett eredményre a Fehérvár ellen, mindketten kiosztottak egy-egy gólpasszt Varga Barnabásnak.
A Fradi „egyoldalúságát” a progresszív passzok hőtérképe is jól mutatja. A bal oldalon aktívabban működött a Civic-Marquinhos duó, mint a túloldalt a Makreckis-Zachariassen páros.

Bár az Olimpiakosz elleni halványabb párharc miatt volt némi keserűség az Üllői úton az elmúlt hetekben, a bajnokságban nyújtott teljesítményre nem lehet panasz. Az ősz végén megijedtek a zöld-fehér drukkerek, amikor egy Fradi-szinten riasztónak ható 2-2-3-as sorozatot produkált a csapat, de a februári újrakezdés óta megállíthatatlan, hat bajnokijából hatot nyert, 359 perce nem kapott gólt, s a meccsek közül talán egyedül a DVSC elleni volt, ahol az ellenfélnek bármennyi sansza is volt a pontszerzésre. A hatodik győzelem pedig a táblázaton is meghozta a fordulatot: most már bruttó a Fradi vezeti a bajnokságot, s ha valami hatalmas csoda nem történik, aligha engedi ki a kezéből.
A tavaszi meneteléshez nyilván nem jött rosszul Varga Barnabás visszatérése sem, aki továbbra sem képes leállni a gólszerzéssel – minek is tenné. A center egész egyszerűen megoldhatatlan feladat, hat bajnokin kilenc gól a tavaszi mérlege, könnyen előfordulhat, hogy vele együtt a gólkirályi cím is elvándorol Paksról.

Apropó, Paks. Az eddigi listavezető a hétvégén szorult eggyel alább, mégis a forduló egyik legnagyobb nyertese. Bognár György és környezete első körben még a biztos bennmaradást harsogta, mint a teljesítendő kvóta, aztán az eredményekkel párhuzamban nőtt az étvágy is, Szappanos Péter múlt héten már egyértelműen a dobogót fogalmazta meg. S hiába vesztette el első helyét, a dobogóhoz képest egy-egy pontot így is nyert, hiszen egy csapat még papíron így is megelőzheti, de a leginkább fenyegető Fehérvár és Puskás Akadémia is kikapott a hétvégén. S valljuk be, ha most nem vesszük ide a Fradi és a bajnoki cím kérdését, a Paks tavaszi 5-1-1-es mérlege továbbra is extra, pláne, ha belegondolunk, hogy az egyetlen vereség milyen körülmények között esett.

Ami a DVSC elleni meccset illeti, a hétvége elé készített Loki-elemzésben már utaltunk rá, hogy szinte elképzelhetetlen mindkét csapat számára megfelelő meccsprofil, végül a paksi valósult meg (a két csapat 72 százalékos passzpontossága tökéletes példa), még a nyolcvan perc hátrány ellenére is – vagy talán pont annak köszönhetően.

A Paks dominanciáját mutatja, hogy a 10 legprogresszívebb játékos közül nyolc Paks-futballista. Végül ez sem volt elég a győzelemhez.

A hazaiak onnantól préselték be a Lokit, káoszt teremtve az ellenfél tizenhatosán belül, megtámogatva 31 beadással. De tegyük hozzá, a DVSC jól állta a strapát, ha az egyenlítés megérdemelten jött is, a tendenciák azt mutatják, ezekből a szituációkból eredményesebb a Böde-manufaktúra.

A Paks a lövések számában (13-5), mind az xG-ben (2,09-0,53) jócskán felülmúlta a Debrecent.

Ami pedig a vizsgált Blagojevics-megosztottságot illeti, Dzsudzsák Balázs gólöröme jelzi, bízik mesterében.

A tabella vége

Nemcsak a tabella elején, de végén is történtek érdekes dolgok – mégha látszólag nem is volt semmi váratlan. Érdekes a Kisvárda és a Mezőkövesd helyzete: két héttel ezelőtt a Hétvégi hősökben meglengettük a biztos kiesésüket, erre múlt héten megrázták magukat és győztek, most pedig ismét a vereségrovat következett, a várdaiak végzete Horváth Krisztofer lett, a Kövesd meg megyei rangadót bukott.

A nagyobb baj viszont a táblázaton jött: a kiesőjelöltek előtt álló HAT csapat egyaránt pontot szerzett, az Újpest, a Kecskemét és a Diósgyőr ráadásul hármat – a ZTE és az MTK egymással játszott, így ott értelemszerűen ez nem valósulhatott meg. A differencia így kilenc pont, a csapatok formája pedig arra enged következtetni, hogy az olló aligha zárul össze a hátralevő kilenc fordulóban.

Aztán lehet, hogy jövő héttől megint másképp gondoljuk. Az Újpest–Kövesd és az MTK–Kisvárda meccsek után okosabbak leszünk…

OTP Bank Liga, 24. forduló:

Puskás Akadémia FC–Újpest FC 0–2
Mezőkövesd Zsóry FC–Diósgyőri VTK 1–2
Kecskeméti TE–Kisvárda-Master Good 3–1
Paksi FC–Debreceni VSC 1–1
Fehérvár FC–Ferencvárosi TC 0–2
Zalaegerszegi TE FC–MTK Budapest 2–2

Az OTP Bank Liga állása a 24. forduló után

A 25. forduló programja:

március 16., szombat:
13.00 Újpest FC–Mezőkövesd Zsóry FC
15.30 Diósgyőri VTK–Paksi FC
17.45 Kecskeméti TE–Fehérvár FC

március 17., vasárnap
12.30 Debreceni VSC–Zalaegerszegi TE FC
14.45 Ferencvárosi TC–Puskás Akadémia FC
17.30 MTK Budapest–Kisvárda-Master Good

Borítókép: MTI

További tartalmak