Musorujsag
Élő Eredmények

Orosz Pál: Előbb vagy utóbb mindig jön a válság; biztosan lesz olyan év, amikor nem a Ferencváros lesz a bajnok

Orosz Pál: Előbb vagy utóbb mindig jön a válság; biztosan lesz olyan év, amikor nem a Ferencváros lesz a bajnok

m4sport.hu
Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója terjedelmes interjút adott az Indexnek, amelyben szót ejtett többek között a zöld-fehérek Olimpiakosz elleni Kl-búcsújáról, Dejan Sztankovics vezetőedzőről és Máté Csabáról, de beszélt az átigazolási piacon tapasztalt hátrányokról és a klub gazdasági helyzetéről is.

 

A Ferencváros kettős vereséggel búcsúzott a görög Olimpiakosszal szemben a Konferencia-liga nyolcaddöntőjébe jutásért rendezett párharcban, mivel a hazai visszavágón ugyanúgy 1–0-ra kapott ki, mint előtte Pireuszban. A magyar bajnok sorozatban másodszor élte meg a kupatavaszt a nemzetközi porondon, egy éve az Európa-liga nyolcaddöntőjében is kettős vereséggel, szerzett gól nélkül esett ki a német Bayer Leverkusen ellen.

A kieséssel kapcsolatban Orosz Pál úgy vélekedett az Indexnek: amellett, hogy az Olimpiakosz jelenleg kétségkívül jobb csapat, mint a magyar, a Fradinak „nem jöttek össze a dolgai” – a sportvezető rámutatott például az odavágón szerzett lesgólra, ami centimétereken múlott, és ami „talán egészen más képet adott volna a folytatásnak, illetve a visszavágóra felépített taktikának, ami ezúttal nem működött.”

De ez most nem jött össze, azonban ettől nálunk sem rossz a csapat és az edző. Egész egyszerűen az történt, hogy olyan párharcban találkoztunk egy nálunk jobb ellenféllel, amikor nem jöttek össze a dolgaink. Ilyen van, ez a futballban megtörténhet, sok mindenkivel megesik, hogy az erősebb ellenféltől kikap” – olvasható a portálon, amely úgy fogalmaz, a vezérigazgató szerint ebben a párharcban kiütközött a keretértékek közötti különbség – a magyar címvédő becsült értéke a transfermarkt.de adatai alapján körülbelül 52.5 millió euró, ezzel szemben a pireusziaké 110.7 millió –, emellett a pályán meglátszott, hogy a görög együttes sokkal több pénzt és magasabb fizetést biztosíthat sztárjátékosainak.

Orosz Pál elmondta, nincs edzőkérdés a Fradinál (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Mint az Index írja, a portugál Daniel Podence havi fizetése – a salarysport.com szaklap kimutatása alapján – például olyan magas összeg, amit Orosz tájékoztatása szerint a komplett Fradi-keret nem visz haza.

Hozzátette, a búcsú után ugyan volt egy beszélgetés Dejan Sztankovics vezetőedzővel, ez viszont „szokásos mederben” zajlott, s egyáltalán nem vetődött fel az edzőkérdés a klubnál, a vezetőség továbbra is teljes mértékben bízik a szerb szakemberben.

„Csercseszov esetében teljesen más volt a helyzet, mint jelenleg Sztankovicsnál. Most arról beszélünk, hogy a szerb vezetésével egy rosszabb eredményt – kupakiesést – kell kielemeznünk, kijavítani az elkövetett hibákat, Csercseszovnál viszont nem erről volt szó. A Klaksvík elleni vállalhatatlan blama egy folyamat végpontja volt. Már tavaly tavasszal érzékeltük, hogy baj van, az öltöző az idő előrehaladtával egyszerűen, pestiesen szólva »megette« az orosz vezetőedzőt, akinek a külvilág felé kommunikált vaskezű, szigorú imidzse nem feltétlen volt igaz a házon belüli munkánál, kapcsolatoknál. Amikor pedig edzőként nem vagy kemény és határozott, a játékosok azt megérzik, a fejedre nőnek. Megváltozik az egész közösség dinamikája. Ez a folyamat indult el nálunk tavaly tavasszal, és dacára annak, hogy a nyáron sok új és jó játékos érkezett, minden bizakodásunk ellenére nem sikerült megállítani. A korai BL-búcsú után pedig már nem volt esély a közös folytatásra. Ezt a lépést kénytelenek voltunk meglépni.”

Orosz Pál amondó, noha a Kl-kiesést sokan megpróbálták kudarcnak beállítani, az FTC vezetése úgy értékelt, az siker, hogy az alakulat továbbjutott a rajta kívül a Fiorentina, a Genk és a Csukaricski alkotta Kl-kvartettből, s mindezt úgy, hogy veretlenül zárta a csoportkört.

Szóba került a gárda kispadján ideiglenesen irányító Máté Csaba is, akivel a Fradi nagyszerű eredményeket produkált – Orosz ennek kapcsán elárulta, a magyar vezetőedző az eredményeket illetően semmit sem tudott volna tenni annak érdekében, hogy megtarthassa munkáját, ennek oka pedig az, a Ferencvárosnál úgy látják, a céljuk eléréséhez elengedhetetlen, hogy külföldi edző üljön a kispadon.

Máté Csaba nem maradhatott vezetőedző a Ferencvárosnál (MTI/Kovács Tamás)

„Rengetegen nem értettek egyet ezzel a döntéssel, hogy elküldtük Máté Csabát a kispadról, mivel sikereket ért el, és több mint tíz év után újra magyar edzővel kvalifikált csapat nemzetközi kupasorozat csoportkörébe, de más szempontokat is szem előtt kellett tartanunk. Figyelembe vettük azt is, hogy a Ferencváros nem kizárólag a magyar, hanem a nemzetközi piacon is egyre meghatározóbb, erős márkává – úgymond branddé – kell tennünk, amelynek egyik alappillére az, hogy az európai futballban ismert név üljön a kispadon. Ahova mi pozicionáljuk a Ferencvárost a nemzetközi piacon, annak elengedhetetlen eleme, hogy külföldi vezetőedző irányítsa a csapatot.”

Orosz tisztában van vele, hogy előbb vagy utóbb a Ferencvárosnál is eljön a válság, s lesz év, amikor nem a zöld-fehérek nyerik az OTP Bank Ligát – sőt, elérkezik majd az a pillanat is, amikor már nem Sztankovics irányítja a gárdát.

„Tizenhárom éve vettük át a klubot, azóta építkezünk folyamatosan Kubatov Gábor elnök irányítása mellett, és 2016 óta a lehetséges nyolcból hat bajnoki címet begyűjtöttünk. De miután a futball is iparág, méghozzá szórakoztató iparág, az üzleti életből érkezve menedzserként tisztában vagyok vele, hogy előbb vagy utóbb mindig jön a válság. Mert az, hogy jön, az biztos. A kérdés az, hogy mikor érkezik, és önmagához, a célokhoz, az erőhöz képest mit jelent, és ki mit tanul belőle, ki milyen válaszokat ad rá. Ilyenkor kell azt megnézni, mi vagy ki a problémák okozója. A felelősség egyéni vagy közös? Azért, mert valaki hibázik – és mindenki hibázik –, önmagában nem lesz rosszabb edző vagy játékos. Egy rosszabb eredmény után inkább úgy közelítünk ehhez, hogy tanult az esetből, és legközelebb már tudja kezelni, reagálni, akár elé is menni, ha ismét megtörténne. A konklúziók levonása mindenképpen megtörténik, de ez nem feltétlenül jelent váltást és válást. Csináljuk tovább a dolgunkat, hogy céljainkat megvalósítsuk, de közben tisztában vagyunk vele, lesz olyan év, amikor nem leszünk bajnokok. Egészen biztosan lesz. És egyszer majd eljön az a pillanat is, amikor már nem Dejan Sztankovics ül a Ferencváros kispadján, nagyon kevés kivételtől eltekintve nincs is olyan edző, aki egész életében egy klubnál van.”

A sportvezető úgy tapasztalja, a Ferencváros nagy hátrányból indul a nemzetközi átigazolási piacon, ám az eladásokból így is komoly bevételre tudott szert tenni az elmúlt években.

„Regionális hendikepünk van. Tudomásul kell venni, hogy egyelőre hiába ugyanaz a termék, más piacról érkezve más árat képvisel. Ez nemcsak a futballra igaz, hanem a gazdaság egyéb más területeire is. Ami a játékospolitikánkat illeti, kétféle labdarúgót szerződtetünk: olyat, aki késznek tekinthető, azonnal bevethető, foglalkoztatható. Ők sportszakmai eredményességünkhöz teszik hozzá a magukét, így nem is feltétlenül annak lesz pozitív a hozadéka, hogy mennyiért érkezett hozzánk és mennyiért távozott tőlünk, hogy drágábban adom el, mint amennyiért vettem. Van annak is komoly értéke, ha valaki például bevisz minket a Bajnokok Ligája-csoportkörbe, a sikeres nemzetközi szereplés elmúlt évekbeli pénzügyi mérlegét már mondtam, távolról is jól látható, hatalmas összeg, forintban a tizenhat milliárdot közelíti meg csak az UEFA-tól kapott bevételünk. Vannak azonban olyanok, akikben potenciálisan látunk gazdasági lehetőséget. Az ő kinevelésük, felépítésük és menedzselésük hosszabb időt vesz igénybe. Ez része a klubfilozófiánknak is, hogy gyere ide, mert nálunk meg tudod magad mutatni, és ha jó vagy, képes leszel megugrani egy következő lépcsőfokot. Ez azonban nagyon soktényezős játék, sok buktatóval, és nem is feltétlenül mindig sikeres a végkifejlet. Ezzel együtt játékoseladásokból is nagyon komoly bevételt tudtunk realizálni az elmúlt években, sok-sok millió euró, forintban több milliárd jött be.”

Orosz konkrét neveket is felhozott, akiket a Fradi nyereséggel tudott értékesíteni: Somália, Muhamed Besics, Nagy Ádám, Aissa Laidouni, Myrto Uzuni, illetve a szezon végén távozó Lisztes Krisztián is ilyen. Mellettük viszont a sportvezető megemlítette Ryan Mmaee-t és Olekszandr Zubkovot is, akik magasabb összegért távoztak, mint amennyiért érkeztek, emellett kulcsszerepet vállaltak többek között a csapat eredményes nemzetközi szereplésében is, ezáltal „a teljesítményükkel további bevételt termeltek”.

A zöld-fehérek megemelkedett bérkeretét érintően elárulta, a klub „hazai és nemzetközi szinten megérett arra szintre, hogy önerőből abszolút piacképes”. Orosz szerint ez azért van, mert a Ferencváros rendkívül erős branddé nőtte ki magát.

„Ami pedig a jegyeladásokat és az erről beszámoló, itthon megjelent írásokat illeti, kicsit torzított képet vetít az UEFA jelentése, miszerint a klubok bevételének mindössze két százalékát teszi ki Magyarországon a jegybevétel. Elmondhatom, hogy a Ferencváros költségvetésének látható részét képezi a jegyértékesítésből származó összeg, külön üzemeltető céget bíztunk meg ezzel a feladatkörrel, így európai szintű stadionban, ennek megfelelő körülményekkel várjuk minden héten a szurkolókat. De nem kizárólag futballmérkőzéseket tartanak a Groupama Arénában, számos céges rendezvénynek, eseménynek ad otthont az Üllői úti létesítmény, amely komoly bevételi forrást jelent a klubnak. Az Olimpiakosz elleni Európa-konferencialiga-mérkőzésen telt ház volt, ahogy valamennyi hazai csoportkörös találkozón, míg az Újpest elleni derbiken is rendre megtelik a stadion, ennek ellenére tudjuk, ahhoz, hogy minden mérkőzésen telt ház közeli nézőszám legyen, sok még a dolgunk, de még így is a Ferencváros hazai mérkőzéseit látogatják messze a legtöbben a bajnokságban. A Ferencváros hazai átlagnézőszáma évek óta jóval tízezer fölötti, több mint hétezer bajnoki bérletesünk van, nem beszélve az eladott sky boxokról, és az azokból származó extra bevételekről.”

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ami a jövőbeli célokat illeti, Orosz Pál bízik benne, a csapat a következő években is ott lesz valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörében, emellett továbbra is kiemelten fontos lesz az OTP Bank Liga, mivel a bajnokság megnyerése „mindenek felett” áll a klubnál. Az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója elmondta, az együttes vezetősége Európa-liga-szintű csapatként pozicionálja a Fradit.

A Ferencváros 24 forduló után 51 pontjával az élen áll az NB I-ben, s úgy egy pont az előnye a második Pakssal szemben, hogy egy bajnokival kevesebbet játszott a riválisánál. A zöld-fehérek ott vannak a MOL Magyar Kupa negyeddöntőjében is, a legjobb nyolc között a DVTK otthonába látogatnak.

Borítókép: Orosz Pál (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

További tartalmak