Musorujsag
Élő Eredmények

A kimaradó Kevin könnyező kálváriája – Hétvégi hősök

A kimaradó Kevin könnyező kálváriája – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Marco Rossi kerethirdetése és Csoboth Kevin könnyei mentén megvizsgáltuk a márciusi felkészülési meccsekről lemaradó játékosok közelmúltját és -jövőjét klubjuknál és a válogatottnál egyaránt.

A kimaradók kérdései

Megvolt Marco Rossi kerethirdetése a magyar válogatott Törökország és Koszovó elleni felkészülési meccseire – látszólag semmi tét, csak egy kis focizás. Nyilván mindenki tudja, hogy az Eb-től alig három hónapra már mégsem babra megy a játék, egy országot lázban tartó esemény előtt minden megmozdulásnak, szónak, döntésnek súlya van, így a szövetségi kapitány keretének is. Bár ilyen alkalmakkor rendszerint a bekerülők kerülnek fókuszba, most mégis érdemes körülnézni a kimaradók körül is. Avagy mi a helyzet azokkal, akik ezúttal a visszatérők vagy épp saját formájuk áldozatául estek?

Nyilván van egy sor sérült játékos, ide vehetjük a maga kálváriadombját sokadszor megmászó Kalmár Zsoltot, a párhetes pihenőn lévő Szappanos Pétert, de akár Fiola Attilát is, aki ugyan a hétvégén már beállt Kecskeméten, azt megelőzően viszont október elején lépett pályára. De kik azok a honi legények, akik mostanában ott mocorogtak a válogatott környékén, most mégis nélkülük képzeli el a márciusi meccseket a Miszter?

Csoboth Kevin

Kiesőjelölt kispadjáról ritkán válogat az aktuális szövetségi kapitány, de nyilván Csoboth Kevin esete speciális. Ahogy az Újpest október végétől bekerült egy negatív spirálba, úgy ő is, bár a mentalitásával sosem volt baj, a Vignjevics-féle csapatban kicsit a túlzott akarást és az ebből explicit következő nyögést lehetett rajta tapasztalni.

Aztán ő volt az egyik, aki Mészöly Géza érkezésének félig-meddig áldozatául esett: az elmúlt négy mérkőzésen nem került be az Újpest kezdőcsapatába, a 3-5-2-ben nem igazán találtak rá szabható pozíciót, elvégre szárnyvédőként felemészthetnék a védekező feladatok, támadóként meg nem az ő profilját keresik. Summa summarum: ez a felállás nem a jól egy az egyező szélsőkre van szabva, a csapat pedig Csoboth nélkül is összeszedte magát. Szerencsére ő nem az a játékos, aki ezekbe beletörődik, s a Góóól!2-ben Mészöly Géza is dicsérte mentalitását, mondván saját érdekeit pakolta félre a csapat javára. S amikor beállt, tudott a csapaton lendíteni: a Fehérvár ellen gólpassz, majd a Kövesd ellen kiharcolt tizenegyes és gól – ráadásul fejjel.

Nyilván nem lehet könnyű ezt játékosként feldolgozni. Csoboth Kevin nincs élete formájában, pedig 2023-ban abszolút számítottak rá a válogatottnál, hét meccsen kapott szerepet, a bolgárok elleni, Eb-kijutásról döntőn speciel kezdőként. A szélső október 21-e után talált be újra, a Mezőkövesdnek szerzett gólja után könnyezett is, pláne, hogy akkor az még győztes megmozdulásnak tűnt.

„Hosszú gólcsendet törtem meg, adós voltam már legalább egy góllal a szurkolóknak. Kaptam hideget-meleget az elmúlt időszakban, amikor nem ment a csapatnak. Előtörtek belőlem az érzelmek a gól után, de sajnos ez most három pontot nem ért”mondta a meccs után az M4 Sportnak. Csoboth mentalitásával biztosak lehetünk benne, nem adja fel, hogy a közeljövőben újra válogatott legyen, de tízes poszton Sallai, Szoboszlai, Gazdag, Horváth, Vancsa és akár Nego vagy Bolla is számításba jöhet jelenleg. Előbb Újpesten kell megtalálni a helyét – csak épp nem a kispadon.

Botka Endre

A nyáron érkezett Cebrail Makreckis lett a Ferencváros elsőszámú jobbhátvédje, Botka Endrére ennek megfelelően kevésbé támaszkodik a magyar bajnoki címvédő, mondjuk a magyar bekket nem rég még sérülés is hátráltatta. Az elmúlt meccseken már kezdőként kapott szerepet, a Puskás Akadémia ellen viszont már a félidőben lecserélték – mintha ő is felült volna a feszkóvonatra, ami az egész mérkőzést körbezakatolta, Colley ellen egy elég csúnya szabálytalanságért kapott sárga lapot.

Botka egyébként abszolút értelmes futballista, már korábban maga is megmondta, hogy több játékpercre és stabilabb focira van szüksége, ha újra kerettag szeretne lenni. Nyilván előny számára, hogy Rossi csapatában (családjában) abszolút meghatározó volt korábban, de a hátvédposzton talán a legerősebb a fiatalok dörömbölése: Balogh Botondra most jött Dárdai Márton, s Yaakobishvili Antal neve is egyre többször felkerülhet a noteszba. Ezzel együtt Botka a válogatottban mindig hozott egy jó szintet, ha az Eb-hez közeledve ezt az ismerős stabilitást hozná vissza Rossi, újra számolhat vele.

Demjén Patrik

Gulácsi Péter sérülése nyilván két változót is hozott a magyar keretbe kapusposzton, aztán szép lassan Szappanos Péter is állandóvá vált, nem is feltétlenül a teljesítménye (a nemzeti csapatban alig egy percet játszott), sokkal inkább karaktere miatt. A jóval fiatalabb Demjén Patrik többször eljutott már kerettagságig, bemutatkozásig még nem. Nyilván Gulácsi felépülésével egyébként is csökkentek jelenlegi esélyei, de az MTK-nál egyelőre nem is feltétlenül nyújt válogatott teljesítményt.

Ugyan övé a legtöbb védés a szezonban, de ez nyilván a játékperceinek, valamint csapata védekezésének is szól, a hatékonyság szempontjából nem éppen ez a legjobb szezonja. Összehasonlításképp, a válogatottba most bekerülő Tóth Balázs átlagosan 4,3 lövésenként kap gólt, Demjénnél ez az érték 2,9, s a haladó statisztikákkal kalkuláló indexek is inkább a mezőny második felébe teszik Demjént.

Demjén Patrik (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Talán az egyenletesség hiányzik belőle (meg amúgy az MTK-ból), a bravúrokkal továbbra sem fukarkodik, de több hibájára is emlékezhetünk az elmúlt időszakból. Az Európa-bajnokságra aligha vezet neki út, pláne Szappanos tervezett felépülésével, de hosszútávon nem kizárt, hogy hallunk még felőle a nemzeti csapatban is.

Kata Mihály

A másik MTK-s játékos továbbra is szürke eminenciásként teszi a dolgát, ahogyan egész csapata. A 2016-os Eb-n megforduló Németh Krisztián korábban kifejtette, hogy keretbe kívánja csapattársát nyáron, s ezért dolgoznak az MTK-nál, de Kata közeljövőbeli kilátásait nem segíti, hogy posztjára visszatért a válogatottban kulcsszerepet betöltő Schäfer András, plusz játszhat ott éppenséggel Kleinheisler László vagy Dárdai Márton is.

A kezdeti lendületes kezdés után Kata kicsit beleszürkült a mezőnybe, mint maga az MTK: nem nyújt rossz teljesítményt, de kiemelkedő találkozói sincsenek. Az Eb-szereplés talán még nem most a legreálisabb számára, de egyrészt 21 éves, azaz ejj, ráérünk arra még, és most egyébként is Szélesi Zoltán U21-es csapatának lehet a vezére, másrészt Nagy Ádám lassacskán túl lesz a zeniten, Kata egy potenciális utódja lehet – nagy munkabírású, stabil, letisztult és nem rezel be a necces szituációkban sem. Kérdés, hogy mindez az NB I-ben mennyit számít a nemzetközi mezőnyhöz viszonyítva.

Szuhodovszki Soma

Klubváltáson túl még mindig az akklimatizáció zajlik Szuhodovszki Sománál. A DVSC télen igen jelentős összegért vásárolta ki Kecskemétről a középpályást, aki bekerült a középpályás rotációba, egyszer kezdőként, máskor csereként számol vele Szrdjan Blagojevics. Nyilván a közeg teljesen más, a sokpasszos játékban egyelőre kevesebb rivaldafény jut neki, talán amúgy nem is véletlen, hogy hiába a jó szereplés mostanság Debrecenben, Marco Rossiék nem nagyon válogatnak onnan (egyszer Ferenczit behívta), nem az egyéniségekre épül az a játékrendszer.

Gól és gólpassz még nem érkezett tőle új klubjában, pedig lövésekkel próbálkozik, csak nyilván az amúgy középen tömörülő ellenfél már készül a balosára. Az Eb-szereplését összességében most is meglepetésnek tartanánk, de ezt talán ő is bekalkulálta, amikor decemberben belecsapott az ismeretlenbe. Emellett Szuhodovszki számára is fennálló jelenség, hogy a válogatott jelenlegi felállásába nehéz beilleszteni: mégsem az a Nagy Ádám-féle klasszikus hatos, aki a labdakihozatalokhoz akár az utolsó vonalig visszalép, de nem is az ék mögött játszó tízes, Rossiék jelenlegi 3-4-2-1-es rendszerében klasszikus nyolcasok nem találhatók.

Vélhetően inkább a középpálya közepén számítanának rá, ahová Schäfer, Kleinheisler visszatért, Nagy és Styles biztos pont, de végtére Szoboszlai meg akár Dárdai is tud ott játszani. Meg amit még Rossiék kitalálnak…

Egyszerűen csak megismétlődnek

„A baleseteket kiváltó okok egyszerűen csak megismétlődnek” – mondta egyszer Chuck Miller amerikai pilóta, repülőmérnök. A 25. fordulóban a tézis testet öltött védekező játékosok elképesztő meggondolatlanságában.

Három kísértetiesen hasonló, ártalmatlan szituáció. Három felesleges becsúszás. Három tizenegyes, három gól. Hét elveszett pont.

-Kojnok Zsolt 1–0-s vezetésnél repült rá Csoboth Kevinre, az újpesti támadó rossz beadása a kapus martaléka lett volna. Így tizenegyes, egyenlítés, sőt két perccel később fordítás.

-A ZTE még éppen menedzselhető, kétgólos hátrányban volt (az ilyenek ledolgozásában mostanság penge a csapat) Debrecenben, amikor az egész meccsen amúgy óriásit játszó Vajda Botond egy elasticóval becsapta Mim Gergelyt, a „besegítő” Csóka Dániel ezt megbosszulva rácsúszott a Loki-szélsőre, akinek rossz beadását amúgy Evangelu kifejelte. Így tizenegyes, és 3–0, nagyjából itt dőlt el a mérkőzés.

-Egygólos kisvárdai hátrányban Bognár István tette be a labdát Varju Benedeknek, a rutintalansággal aligha vádolható Lucas ahelyett, hogy testtel beállt volna neki, lehetetlen helyzetből csúszott, nyilván lábat talált. Így tizenegyes és már 2–0 – a vendégeknek csak szépítésre futotta eztán.

Egyszerűen csak megismétlődnek

(mint az alcímek)

Chuck Miller gondolata a Megyeri úti Mezőkövesd-látogatásokra is érvényes: sokáig semmi, aztán egy kis őrület, megtetézve egy utolsó perces újpesti kapushibával és vendég egyenlítéssel.

3. forduló, 2023. augusztus 13., Újpest–Mezőkövesd
85 perc kínszenvedés után az Újpest valahogy begyötörte a maga vezető gólját Simon Krisztián révén, aztán jött a hidegzuhany. Steliano Filip ötvenes ívelése alatt elrepült Djordje Nikolics, a hosszún egyedül maradt Lehoczky Roland így a 92. percben megmentett egy pontot.

25. forduló, 2024. március 16., Újpest–Mezőkövesd
Itt most hamarabb kiáradt a meccs az unalom medréből, a második félidő elején jött egy váratlan kövesdi vezetés, aztán ugyanúgy a hajrában a lila mámor: egyenlítés, fordítás. Nem volt azonban vége, ez most a 93. perc, ugyanúgy egy beívelés. Ebbe ugyan beleért az aktuális újpesti kapus – most Banai Dávid –, de bár ne tette volna: pont Alekszandr Karnyicki elé ütötte, aki nem is hibázta el az adódó lehetőséget.

Kétes dicsőség, de ezzel egyébként az Újpest lett az egyetlen csapat az aktuális szezonban, amelytől a kövesdiek egyszer sem szenvedtek vereséget. Adódik a kérdés, vajon folytatódik-e a kapushibás sorozat jövőre, de még Cseke Benjámin szerint is csodaszámba menne, ha nyár után is rendeznének Újpest–Mezőkövesd meccseket az OTP Bank Ligában.

OTP Bank Liga, 25. forduló:

Újpest FC–Mezőkövesd Zsóry FC 2–2
Diósgyőri VTK–Paksi FC 2–1
Kecskeméti TE–Fehérvár FC 0–1
Debreceni VSC–Zalaegerszegi TE FC 5–1
Ferencvárosi TC–Puskás Akadémia FC 1–1
MTK Budapest–Kisvárda-Master Good 2–1

A 26. forduló programja:

március 29., péntek
20.00 Puskás Akadémia FC–Fehérvár FC

március 30., szombat
14.30 Kisvárda-Master Good–Debreceni VSC
17.00 MTK Budapest–Kecskeméti TE
19.30 Zalaegerszegi TE FC–Diósgyőri VTK

március 31., vasárnap
15.30 Paksi FC–Újpest FC
18.00 Mezőkövesd Zsóry FC–Ferencvárosi TC

Borítókép: ujpestfc.hu

További tartalmak