Musorujsag
Élő Eredmények

A ZTE most nem ellenfelét, hanem kivételesen saját magát juttatta az xG-rangsor élére

A ZTE most nem ellenfelét, hanem kivételesen saját magát juttatta az xG-rangsor élére

m4sport.hu | Szerző: Sz.V.
A Zalaegerszeg 5–1-re legyőzte a Diósgyőrt az OTP Bank Liga 26. fordulójában. Már a végeredmény is elég meglepő volt, hiszen a ZTE három nyeretlen mérkőzéssel hangolt ezt megelőzően, a DVTK pedig korábban nem kapott ki Vladimir Radenkovics vezetésével, de a kimenetelen túl a statisztikák is rejtenek érdekességeket.

Kapcsolódó tartalom

A ZTE öt gólját szinte kivétel nélkül nagy ziccerből (vagy tizenegyesből) szerezte, így nem meglepő, hogy a várható gólokban is jól teljesített, az OPTA adatai szerint 4.23-as xG-t produkált, ami a legmagasabb érték, amit egy csapat adott mérkőzésen belül elér a 2023/2024-es szezonban (a DVTK eközben 0.47-ig jutott). Mindez azért is érdekes, mert a lista elejére korábban a Zalaegerszeg szállította a riválisokat, az eddigi három legmagasabb xG-értéket egyaránt aktuális ellenfelük produkálta: Fradi 4.1 (3–0), Fradi 4.05 (6–2) és Paks 3.90 (3–4).

Legmagasabb xG egy meccsen (csapat, OTP Bank Liga 2023/2024):

  1. ZTE 4.23 – 26. forduló, DVTK ellen (5–1)
  2. Fradi 4.1 – 17. forduló, ZTE ellen (3–0)
  3. Fradi 4.05 – 6. forduló, ZTE ellen (6–2)
  4. Paks 3.9 – 21. forduló, ZTE ellen (3–4)
  5. Debrecen 3.74 – 10. forduló, Fehérvár ellen (3–1)

A ZTE-t tehát eddig inkább az xGA-lista elején találtuk meg, a 13 darab 3.0 fölötti xG-értékek közül egyedüliként négy alkalommal is a Zete volt a szenvedő fél, kétes dicsőség.

A kék-fehérek nemcsak csapatként produkáltak kiemelkedő xG-értéket a DVTK ellen, Sajbán Máté egymaga 2.36-ot vállalt a 4.23-ból, ez szintén rekord a maga nemében, hiszen az aktuális idényben egy meccsen belül nem ért még el ennyit más játékos. Adott 90 percen belül 2.0-s xG fölött járt már Stefan Drazics (Kecskemét ellen), Kenan Kodro (még fehérváriként a Puskás ellen) és Könyves Norbert (pont a ZTE ellen), valamennyien dupláztak, ahogy most Sajbán Máté is, sőt utóbbi még a végül öngólnak elkönyvelt negyedik találatból is oroszlánrészt vállalt, és a tizenegyest is ő harcolta ki, de az az xG-értékekben aligha látszik. A támadó egyébként Gruber Zsombor érkezésével kiszorult a kezdőcsapatból, ám a fiatal rivális most sérüléssel küszködött, így újra megkapta a lehetőséget, s tudott is élni vele. A meccs találatait keretbe foglaló játékos a két góljával rá is duplázott bajnoki találatai számára az aktuális évadban.

Legmagasabb xG egy meccsen (játékos, OTP Bank Liga 2023/2024):

  1. Sajbán Máté (ZTE) 2.36 – 26. forduló, DVTK ellen
  2. Stefan Drazics (MEZ) 2.33 – 7. forduló, Kecskemét ellen
  3. Kenan Kodro (FEH) 2.07 – 15. forduló, PAFC ellen
  4. Könyves Norbert (PAK) 2.05 – 21. forduló, ZTE ellen
  5. Varga Barnabás (FTC) 1.97 – 6. forduló, ZTE ellen

A Zalaegerszeg Márton Gábor irányításával visszatért a letisztult kontrafocihoz, amit tökéletesen mutatnak a DVTK elleni bajnokijai is. A decemberi találkozón a csereként beállt Mim Gergely jelentette különbséget, akkor a ZTE 3–0-ra nyert Miskolcon. Azon a mérkőzésen az OPTA szerint a Diósgyőr 73.7 százalékban birtokolta a labdát, ami meccsen belül konkrétan a szezon legmagasabb értéke, de a mostanin is 68.8 százalékban, ami szintén belefér a top 10-be, a kilencedik ebben az összevetésben. Nyilván ezekre a számokra a mérkőzések alakulása is rásegít, ám merőben eltérő stílusú csapatokról van szó, amelyből ezekben az esetekben a Zete jött ki jobban; más kérdés, hogy az évad másik két közös meccsén a Diósgyőr örülhetett. Jobb napjain viszont a Márton-féle Zalaegerszeg kiválóan kontrázik, s mivel most átszerkesztette 3-5-2-es felállását, egyszerre négy támadót pakolt fel az első sorba, akik elég kiismerhetetlenül mozogtak az első harmadban – talán Mancét leszámítva, de ő is kellően hatékony volt. A felkínált területtel a lendületes Sajbán, Mim, Croizet duó remekül élt, így aztán hiába járt a labda miskolci lábakon, hiába passzoltak több mint kétszer annyit (277–631), az ellenfél kapuja előtt jóval több és nagyobb minőségű helyzet jutott a zalaegerszegieknek. Amiket most becsülettel ki is használtak.

Kapcsolódó tartalom

Márton Gábor tehát nem véletlenül volt ennyire elégedett csapatával a lefújást követően, de nyilván egy meccsprofil két csapat teljesítményéből áll össze, a Diósgyőr messze elmaradt korábbi önmagától.

Összefoglaló:

OTP Bank Liga, 26. forduló
Zalaegerszegi TE FC–Diósgyőri VTK 5–1 (2–0)
Zalaegerszeg, ZTE Aréna, 3310 néző

V: Bognár Tamás

Gólszerző: Sajbán (26., 92.), Mance (36. – tizenegyesből), Croizet (62.), Odincov (80. – öngól), ill. Pernambuco (60.)
Sárga lap: 
Szankovics (31.), Medgyes (31.), ill. Stephen (70.), Popadiuc (80.)

ZTE: Dombó – Szendrei N., Evangelu, Szafronov, Medgyes (Vogyicska, 73.) – Bedi, Szankovics – Croizet (Kiss B., 65.), Mim, Mance (Németh D., 83.), Sajbán
DVTK: 
Odincov – Gera D. (Bokros, a szünetben), Szatmári, Lund, Stephen (Kampecisz, 72.) – Vallejo (Popadiuc, 75.), Holdampf – Jurek (Pernambuco, 55.), Bényei (Klimovics, 55.), Pozeg Vancas – Edomwonyi

Az OTP Bank Liga állása a 26. forduló szombati játéknapja után (Fotó: m4sport.hu)
Borítókép: Zalaegerszeg, 2023. augusztus 18. A zalaegerszegi Sajbán Máté (b) és a diósgyõri Szatmári Csaba (j) a labdarúgó OTP Bank Liga 4. fordulójában játszott ZTE FC-Diósgyõri VTK mérkõzésen a ZTE Arénában Zalaegerszegen 2023. augusztus 18-án. MTI/Katona Tibor

További tartalmak