Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Tököli Attila: Szeretnék felnőttcsapatnál edzősködni, de nem hiszem, hogy erre reális esélyem van

m4sport.hu | Szerző: Hercze Kristóf
Tököli Attila, az OTP Bank Ligában szereplő Paks jelenlegi utánpótlásedzője, a Ferencváros egykori gólzsákja a két csapat vasárnapi rangadója előtt interjút adott az m4sport.hu-nak. A szakember beszélt karrierje néhány fontosabb állomásáról: szót ejtett többek között a 2003-as, híres Üllői úti botrányról, de mesélt a légióséletről, az edzői ambícióiról, valamint Marco Rossi magyar válogatottjáról is.
Tököli Attila Paks magyar labdarúgó, edző 2024.04.02. Fotó: Horváth Péter Gyula

Tököli Attila 2015 és 2018 között összesen 120 mérkőzésen ült a paksi kispadon Csertői Aurél asszisztenseként, majd egy szezont eltöltött Békéscsabán, ahol Preisinger Sándor mellett segédkezett – mintegy két éve tért vissza Paksra, ahol az első idényében megfigyelőként dolgozott, s közben elvégzett több edzői képzést is, most pedig a zöld-fehérek utánpótlásában, az U10-es fiatalokat edzi.

A 47 éves egykori gólzsák esete – mint az m4sport.hu-nak adott interjújában elárulta – némileg rendhagyó, ám hazudna, ha azt mondaná, hogy nem szeretne a jövőben felnőttekkel foglalkozni.

„Én vagyok a tipikus eset, aki fordítva ül a lovon, hisz az edzőséget az első együttesnél kezdtem el, ott éveket húztam le, aztán azóta úgy néz ki, egyre fiatalabbak mellett vagyok. Ez a szerepkör most nekem is új” – vélekedett, majd hozzátette: „Aki erre a pályára adja a fejét, annak a legmagasabb szint a vágya. A másod- vagy harmadosztály talán szóba jöhetne, de én nem vagyok egy »kilincselős« fajta, nem fogok felhívni senkit sem – ha valakinek eszébe jutok, akkor megkeres.”

A pécsi születésű, 25-szörös magyar válogatott excsatár kiemelte, a legendás Garami Józsefnek nagy szerepe van abban, hogy egyáltalán labdarúgó maradhatott, de a pályafutása során sok remek vezetőedzővel dolgozott együtt – ilyen például Róth Antal, aki a jelenleg az MLSZ sportigazgató-helyettese, valamint az utánpótlás-válogatottak felügyelője.

„Garami Józsi bácsinak is nagy szerepe volt abban, hogy megmaradhattam ezen a pályán, ő nekem viszont először csak a Fradinál volt edzőm. Alapvetően nagyon jó szeme van a futballhoz. Szerintem ő az az edző, aki játékost rossz pozícióba soha életében nem rakott be, ami nagy dolog. Természetesen nagyon nagy ráhatása volt a pécsi labdarúgásra, egy meghatározó alakja. Nem szeretnék rangsorolni az egykori trénereim között. Nyilván voltak az ember életében edzők, akikhez közelebb állt, voltak, akikhez nem annyira, de én azt gondolom, egy profi játékosnak nem is feltétlenül szeretnie, hanem inkább tisztelnie kell az edzőjét, tanulnia kell tőle és el kell fogadnia a tanácsokat, hogy fejlődni tudjon. Tény, hogy egy játékos életében vannak sikeres és kevésbé sikeres időszakok, meglátásom szerint sokan elfelejtették például Róth Antalt, aki egy ékszere lehetett volna a magyar labdarúgásnak, ám sajnos mint edző, kivették belőle. Összességében mindenkitől lehetett valamit tanulni – van, aki pedagógiailag, van, aki szakmailag ad többet. Ami biztos, hogy Garami Józsi bácsin kívül Gellei Imrének és Egervári Sándornak is rengeteget köszönhetek. De én azt gondolom, felesleges rangsort állítani, mert olyan ez, mint amikor valakitől megkérdezik: »ki a jobb játékos?« Erre a kérdésre mindenki mást fog mondani.”

Tököli Attila a pécsi labdarúgás legendás alakjával, Garami Józseffel 2002-ben (Fotó: Koszticsák Szilárd)

A kétszeres magyar bajnok és háromszoros Magyar Kupa-győztes Tököli 2002-ben közel állt hozzá, hogy Hollandiába szerződjön, már csak alá kellett volna írnia, végül azonban nem jött össze a klubváltás.

„Ez a Fradiba kerülésem előtt történt, a csapat egyébként a NAC Breda lett volna (érdekesség, hogy a Bredában ekkor Babos Gábor, Fehér Csaba és Pető Tamás személyében három másik magyar is volt – a szerk.). Akkoriban Henk ten Cate ült a kispadon, aki ismert engem, hisz ugyebár megfordult az MTK-ban is – nem szerette túlságosan, mikor ellene játszottunk. Menedzsernek nem volt köze ehhez az ügylethez. Igazából engem megkerestek, meg is beszéltünk mindent, már csak alá kellett volna írnom a szerződést, aztán családi okok miatt úgy alakult, hogy végül nem vállaltam be. De az utolsó szó az enyém volt, én döntöttem, úgyhogy véletlenül sem szeretnék senkire sem mutogatni. Persze a nagyobbik lányomtól később azért megkaptam, miért hagytam magam befolyásolni” – tette hozzá.

Pályafutása során kétszer – 2002 és 2004, majd 2006 és 2007 között – volt a Ferencváros játékosa, 2003-ban azonban egy, a bajnoki cím sorsáról döntő FTC–DVSC bajnoki rangadó után néhány zöld-fehér fanatikus berohant a pályára, s megtámadták a hazai, illetve a vendég játékosokat és edzőket – nem úszta meg a kétszeres NB I-es gólkirály sem, aki a balhét követően elgondolkodott a váltáson, végül mégis maradt az Üllői úton.

„Nyilván érvényes szerződésem volt, azért ez nem volt egy egyszerű történet. Miután leülepedtek, átgondoltam a dolgokat. Utána pedig azért jött a Fradival egy bajnoki cím és egy kupagyőzelem! Ezt követően, 2004-ben lejárt a szerződésem, azért döntöttem a távozás mellett. Azt tudni kell, hogy 2002-ben, mikor odaigazoltam, a Fradi tulajdonosa még Várszegi Gábor volt. Utána jött az ominózus eset, ami után én szeptember környékén tértem vissza, mert volt egy eltiltásom, a tulajdonos pedig nem sokkal később kiszállt, amit követett egy edzőváltás is. Noha a bajnokságot és a kupát is megnyertük, azért abban az időben minden volt a Ferencvárosnál, csak pénz nem – nem volt tulajdonos, nem volt semmiféle háttér. Ott és akkor nagyjából inkább káoszról lehetett beszélni. Nem véletlen, hogy nem sokkal később kizárták a csapatot az élvonalból, utána meg nagyon sok időbe telt, míg kialakult egy stabil háttér, olyan, ami most megvan Kubatov Gábor irányításával. Nem olyanok voltak a körülmények, amilyeneknek lenniük kellett volna.”

A5 NB I. 26. fordulójában a Ferencváros fogadta a Győri ETO csapatát az Üllői úti stadionban, 2003-ba. A képen: Tököli Attila (FTC) az első ferencvárosi gól szerzője (Fotó: Földi Imre/MTI)

Az NB I-ben 413 mérkőzésen 187 gólig jutó támadó 2004-ben Németországba, az akkor másodosztályú 1. FC Kölnhöz ment, ott azonban nem találta meg a számításait – úgy érzi, Huub Stevens, a kölniek vezetőedzője nem kedvelte, ez is volt az oka, hogy csupán négy találkozón léphetett pályára.

„Igazából tőle kellene megkérdezni, miért nem kaptam lehetőséget, de én a mai napig úgy gondolom, pikkelt rám. Sok minden történt, nem volt egyszerű a sztori, mert mikor kikerültem, sérült voltam, majd nem sokkal később hazatértem a válogatotthoz, ahol aztán újra megsérültem. Ráadásul az egy más világ is volt, még ha egy Bundesliga 2.-ről is beszélünk: például ha csak az akkori magyar bajnok Ferencvárost veszem, a német másodosztályban hatszor akkora költségvetésből dolgoztak. Nem lehetett a magyart és a németet összehasonlítani, mert a Köln másodosztályúként is milliókért vett már akkor játékosokat. Nagyon komoly futballisták voltak abban az együttesben, elég például Lukas Podolskit említeni, de akadtak az Európa-bajnok görög válogatottból is többen, akik tényleg nagyon jó focisták voltak. Ott nem úgy ment, mint itt: ha az edző úgy döntött, ahogy, akkor más nem számított. A Köln elnöke például nagyon kedvelt, beszélgettünk is a dologról, de azt mondta, nem ő a tréner, nem ő dönti el, mi legyen, ki játszhat. Ez talán furcsán hangozhat Magyarországon, de így történt. Ez a német kaland is egy tanulópénz volt tulajdonképpen.”

A Bundesliga 2. után szeretett volna hazaigazolni Magyarországra, ám mindezt nem tehette meg, mivel az itthoni piac lezárult – így jött Ciprus és az Anorthoszisz, ahol Tököli Attila jól keresett, de nem kapta meg a lehetőséget a bizonyításra, emiatt összességében úgy érzi, rossz döntést hozott a váltással.

„Akkoriban még nem igazodott annyira a magyar labdarúgás az európaihoz, emiatt egész egyszerűen nem tudtam hazajönni, mert itthon már lezárult az átigazolási időszak. A Kölnből viszont mindenféleképpen menni akartam, mert nem játszhattam. Beleugrottam egy olyan hibába, amibe most is egyébként nagyon sokan benne vannak: sosem voltam menedzserpárti. Nyilván van, akivel jóban vagyok, netán együtt kell dolgoznunk, de én úgy gondolom, mindenki a teljesítményével adja el magát, ne pedig azzal, hogy valaki más azt mondja róla, hogy jó. A kinti összefüggésekből azt gondolom, nem biztos, hogy a legjobb döntés volt a transzfer. Hozzáteszem, többen persze azt javasolták, maradjak Cipruson, mert jól keresek, de engem ez igazából nem érdekelt, én mindenképp játszani akartam.”

Tököli Attila (fotó: Horváth Péter Gyula)

A Paks utánpótlás trénere úgy látja, nincs reális esélye arra, hogy a legmagasabb szinten, például egy OTP Bank Liga-együttes kispadján tevékenykedhessen vezetőedzőként.

„Dobálózhatnék közhelyekkel, de szerintem mindenkinek a helyén kell kezelnie az értékrendjét. Nem gondolom, hogy én vagyok a világon a legjobb edző, vagy akárcsak az lennék. Nehéz, hisz más a gyerekekkel és más a felnőttekkel foglalkozni. Más világot is élünk, az egész külvilág máshogy látja a futballt. Szeretnék felnőttcsapatnál dolgozni, minél magasabb szinten, de nem hiszem, hogy erre reális esélyem van” – jegyezte meg.

„Az embernek meg kell találnia azt a közeget, ahol jól érzi magát. Tisztában vagyok azzal, hogy számomra hosszú távon ez nem az U10 lesz, mert nekem ezek a srácok még nagyon kicsik. De kicsit idősebb korosztállyal már el tudom képzelni a jövőmet.”

Tököli szerint a mai NB I fizikailag megterhelőbb, s nagyobb iramot diktál, mint az ő idejében – mint mondta, úgy gondolja, a modernkori labdarúgás túl is van gondolva a rengeteg taktikázással és stratégiával.

„Majdnem 21 évet játszottam, elég hosszú ideig jelen voltam a magyar futballban. Régen más volt. Fizikálisan most megterhelőbb és nagyobb is az iram, de alapvetően más az egész körítése. Azt gondolom, túl is van dimenzionálva az egész labdarúgás. Imádom például Pep Guardiolát, de ha nem tud olyan játékost vinni, aki képes megcsinálni, amit ő kifejezetten akar, akkor a csapata nem fogja tudni játszani azt a játékot, amit látunk. Én játékosként, illetve most, edzőként is azt mondom még a gyermekeimnek is: »a pályán ti fociztok, nektek kell eldönteni, éppen mit csináljatok«. Egy dolog, hogy én kint állok a pálya szélén, hisz a hét közben kell az edzés és a gyakorlás, de mérkőzés közben… A futball egy sokkal egyszerűbb játék annál, mint ahogy akár itt, akár a világon meg akarjuk tanítani a gyerekeket rá. Úgy gondolom, ez a része túl van pörgetve.”

A szakember nagyon jól véleménnyel van a válogatott szövetségi kapitányáról, Marco Rossiról, aki egy szerethető, igazán munkás csapatot rakott össze.

„Természetesen ismerem Marcót, mint ahogy ő is engem, hisz még játszottam is ellene, mikor a Honvéd edzője volt. Nagyon szerethető, melós, igazán gürizős alakulatot tudott összeilleszteni, a játékosok ráadásul elhiszik azt, amit ő mond, hisznek benne. A mentális oldal mellett minden meccsen van még két-három extra tényező, amivel el lehet dönteni egy találkozót, mi pedig ezekben erősek vagyunk. Látszik a játékosokon, hogy hisznek magukban, ez egy mentálisan is nagyon jól összeszedett brigád” – mondta, majd a kérdésre, miszerint egy fiatal, remek formában lévő Tököli Attila beférne-e a mai válogatottba, mosolyogva reagált.

Tököli Attila (Fotó: Horváth Péter Gyula)

„Ezt nem nekem kellene eldönteni! Ezzel kapcsolatban mindig is azt mondtam, hogy az aktuális kapitány kompetenciája. Régebben is volt például, hogy rugdostam a gólokat, mégsem hívtak meg, én akkor is ugyanezen a véleményen voltam: erről nem nekem kell határozni. De egyébként más ma már a labdarúgás…”

A Paks 2021 óta három gólkirályt (Hahn János, Ádám Martin, Varga Barnabás) adott az OTP Bank Ligának – noha mindhárom támadó elhagyta a zöld-fehéreket (igaz, Hahn később visszatért), a gárda évek óta a tabella első felében van, s hiába távozik tőlük egy-egy kulcsjátékos, nem esik vissza a teljesítmény. Ennek oka részben a háttérben zajló óriási mennyiségű munka, és maga a paksi környezet.

„Ebben a témában elsősorban Haraszti Zsolt elnök úr tudná a legjobb választ adni. Azt viszont én is látom, mekkora meló folyik, olykor még az én véleményemet is kikérik egy-egy átigazolási célponttal kapcsolatban. Próbálják úgy feltérképezni a játékosokat, hogy az illető minden tekintetben megfelelő legyen, a lehető legjobban beleilleszkedjen ebbe a paksi közegbe. Látni kell azt is, hogy itt már van egy gerince a felnőttcsapatnak, ez a gerinc hét, akár nyolc éve is itt van már a klubnál. Ezek a játékosok adtak egy olyan stabil pontot a keretnek, ami köré lehet építkezni. Nehezebb lenne, ha minden évben kellene hozni nyolc-tíz játékost, de egyet-egyet mindig be tudtunk emelni a csapatba. Ugye például Ádám Martin és Varga Barnabás esetében az is érdekes, hogy őket máshol már »leírták«, itt mégis magukra találtak. Ezzel kapcsolatban fontos tényező, hogy itt valahogy mindig fel tudnak töltődni az emberek – ez nyilván a város, Paks adottsága is. Én úgy gondolom, futballistának lenni pont ez a közeg a legjobb, mert itt igazából nem nagyon tudsz mit csinálni, csak focizni. Ez abban segít, hogy semmi sem vonja el a figyelmed, nyugodtan koncentrálhatsz, csinálhatod a dolgod.”

Kitért a felnőtteket irányító Bognár Györgyre is, aki tökéletes párost alkot a paksi futballal.

„A klub megtalálta azokat a játékosokat, akiket kellett, mellettük itt van Bognár Gyuri is, együtt pedig erre képesek. Statisztikai oldalról biztosan van, amiben bele lehetne kötni a Paksba, de egy biztos: a bajnokság előtt mindenki féltett minket, mondván, elment Varga Barnabás. Hét pont az előnyünk a Fehérvár előtt, és pont hét forduló van még hátra. Mindegy, épp hova megyünk, bárkit megverhetünk, ezt már korábban is bebizonyítottuk. Ez a jelenlegi egy csodálatosan szép eredmény. Ha a szezon előtt megkérdeztem volna, itt szerintem bárki elfogadta volna az ezüstérmet, de igazából még azt is, ha végül csak harmadikok lennénk. Igen, nehéz hetek jönnek, erős ellenfelekkel találkozunk, de ahogy mondani szokás, azt kell megverni, aki épp szembe jön. Itt bárki bárkit legyőzhet, és én bízom benne, hogy sikerülni fog és összejön a második hely.”

Tököli Attila (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Vasárnap az éllovas Ferencváros a második Pakssal találkozik az OTP Bank Ligában – vajon melyik irányba húz a 2001-ben Év játékosának megválasztott ikon szíve?

„Ezt a kérdést mindig felteszik nekem” – reagált mosolyogva.

„Ha azt mondom, kisebb megszakításokkal itt vagyok Pakson, az azért egy nagyon hosszú időszak… A Ferencvárosban összesen három évet töltöttem el, és nagyon jól éreztem ott magam, bár nyilván tudjuk, voltak dolgok, amik annyira nem kellemes emlékek. Viszont például a milliő és az Üllői úti stadion hangulata közelebb állt a szívemhez, mint mondjuk a mostani. Teljesen más hangulatú meccsek voltak azok, összehasonlíthatatlan. Épp ebből kifolyólag, mikor a mai játékosok azt mondják, »megyünk a Groupama Arénába és ott félni kell, olyan pokoli légkör van«, ezeken a kijelentéseken azért el tudok mosolyodni. A kilencvenes évek közepétől párszor ellenfélként is megfordultam az Üllői úton, majd aztán játékosként is. Hát… az azért egy kicsit más világ volt.”

„Az nem is kérdés, Magyarországon a Ferencváros rendelkezik a legerősebb kerettel” – jelentette ki Tököli Attila. Elárulta, természetesen figyelemmel követi a Fradi mérkőzéseit, mint ahogy azt is látja, valamit jól csinálnak a magyar rekordbajnoknál, már csak amiatt is, mert tudja, mennyire nehéz fenntartani a tüzet a játékosokban az NB I-es összecsapásokra, hisz a legtöbben a Bajnokok Ligája-selejtező és a nemzetközi kupaszereplés lehetősége miatt csatlakoznak a Ferencvároshoz.

„Nem egyszerű azért ezt elérni. Megjegyzem, a magyar futballnak még jobbat tenne, ha nemcsak az FTC lenne ilyen magas szinten, hanem akár három-négy másik egyesület is. Ami a hétvégi Fradi–Paksot találkozót illeti, nem tudnám megtippelni a végeredményt. Én leginkább annak örülnék, ha egy közönségszórakoztató, sokgólos meccs lenne, aztán nyerjen a jobbik!”

A vasárnap 14.45-kor kezdődő Ferencváros–Paks OTP Bank Liga-rangadót az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

OTP Bank Liga, 27. forduló:

április 5., péntek
20.00 Újpest FC–Zalaegerszegi TE FC

április 6., szombat
14.15 Fehérvár FC–Mezőkövesd Zsóry FC
16.30 Diósgyőri VTK–Kisvárda-Master Good
19.30 Debreceni VSC–MTK Budapest

április 7., vasárnap
14.45 Ferencvárosi TC–Paksi FC
17.30 Kecskeméti TE–Puskás Akadémia FC

További tartalmak