Musorujsag
Élő Eredmények

Nem maradt el paksi piros lap, Sztankovics tanult a Karakó-esetből – Hétvégi hősök

Nem maradt el paksi piros lap, Sztankovics tanult a Karakó-esetből – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor

Csúcsrangadó? Volt miről beszélni!

Bár a tavasz legjobban várt bajnokija volt, szakmai szempontból nem hozta, amit sokan vártak. Ebből a szempontból talán jobb lett volna, ha Pakson rendezik a meccset, hazai pályán talán jobban tudta volna érvényesíteni saját játékát a Bognár-csapat, mert a Groupama Arénában a Fradi szokásos dominanciáját produkálta (az OPTA szerint lövések: 20–6, labdabirtoklás: 70–30, xG: 2.31–0.40), leginkább a támadók dekoncentráltságán és persze Szappanos Péteren múlt, hogy ennyire necces lett a vége a címvédőnek.

De a meccset is így vezettük fel: nem a bajnoki cím kérdése révén lesz érdekes, hanem az újkori Fradi–Paks rangadók történetei miatt. Ebben pedig nem csalódtunk. Elvégre:

  • A Fradi a 89. percben okozott extázist a helyszínen lévő 17 ezer embernek, lényegében bebiztosítva ezzel sorozatban hatodik bajnoki címét.
  • Bognár György a mérkőzést követően kifogásolta a játékvezetést, szerinte kétes szituációkban a Fradi javára döntöttek. S hozzátette, hogy a hazai játékvezetőknek szigorúbban kellene fellépni a bajnokcsapattal szemben, mondván, „amikor idejön a Klaksvík meg az Olimpiakosz, a fetrengéseket már nem díjazzák”. Megszólalását meg nyilván az FTC-szurkolók nem díjazták, az M4 Sport közösségi oldalán a klub alkalmazottjai, de még Lotfi Begi, a zöld-fehérek házi DJ-e is reagált, leginkább elmaradt paksi pirosakat, no meg a Ferencváros pillanatnyi koefficienspont-szerző mivoltát méltatva.
  • Fradi-oldalról bizonyára az első félidő végi tömegjelenetre, illetve az azt megelőző Kovács Krisztián-lökésre gondolnak. Nyilván ilyen esetben nehéz igazságot tenni, mert mondjuk a számítógéppel berajzolt lesvonalakon túl nincs két egyforma helyzet a labdarúgásban, így az emberi szubjektivitásra marad ezek megítélése, amelyet a klubszimpátia is befolyásol mondjuk szurkolói szinten. Természetesen megkerülni sem lehet a döntést, mert nem véletlenül beszélünk helyes és helytelen játékvezetői ítéletekről, s a legtöbb esetben egy irányba hajlik a közvélemény, igazságot tenni szinte mégis lehetetlen. Éppen ezért ezt a helyzetet is csak objektív szándékkal, de mégis egy ember szubjektív szemüvegén keresztül  lehet megítélni. Véleményem szerint (ami ugyancsak objektív szeretne lenni, de valójában szubjektív) pedig az egész tömegjelenet vagy vitatott szituáció nem is valósult meg volna, ha a legelső szabálytalanságot, amelyet Civic követett el Könyves Norberttel szemben, Karakó Ferenc lefújja – így ha innen közelítjük meg, paksi második sárga (vagy esetleg Kinyik piros lapja) fel sem merült volna. Nyilván a képernyőkön keresztül könnyű okosnak lenni, s végtére is az számít, amit a játékvezető ítél, ő pedig nem érezte úgy, hogy Kovács Krisztián ezt követő lökése ért második sárga lapot, vagy ha úgy is érezte – ugyebár egy sárga kártya már a lökdösődés legelején ott volt a kezében – a következő néhány perc gyorsan megváltoztatta a döntését, s Kovács helyett négy másik embert figyelmeztetett.

 

  • Volt még egy érdekes aspektusa a történetnek: Dejan Sztankovics és Karakó Ferenc újbóli találkozása. A szakvezető és játékvezető közös sztorija még a debreceni kupameccsen kezdődött, amikor Sztankovics magából kikelve kiabált vele, majd gúnyosan kezet fogott, amikor megkapta a megérdemelt piros lapját (a Fehérvár elleni bajnokin azóta már találkoztak, akkor bocsánatot kért). A Fradi vezetőedzője most szinte egy méterre volt az eseményektől, s láthatóan hevesen is kezdett reklamálni Kovács piros lapjáért, ám gyorsan és ügyesen felmérte a szituációt, s gyorsan felemelte a kezét, kivonta magát az eseményekből. Végülis a négy sárgából egyiket sem ő kapta (egyiket pont a segítője, Leandro).
  • Miután a kelleténél talán többet szenteltünk a feszültségnek, emeljük meg a kalapunkat Szappanos Péter előtt. Egyhónapos sérülése után rögtön a Groupamában tért vissza, s öt-hat hatalmas bravúrral jelezte, nem mondott le az Eb-kerettagságról, a Paks is számíthat rá.
  • No meg kislánya is, csak nem biztos, hogy hétfő reggel az óvodában. Mint a mérkőzés végén kiderült, Dibusz Dénes és Szappanos Péter gyermekei egy óvodába járnak. Jó volt látni a klasszis kapusokat édesapa szerepében is: hiába példaképek, ha a kő-papír-olló azt dobja, nekik is oviba kell vinni a gyermekeiket hétfő reggel.

Sportszerűtlen volt Huszti gólöröme?

Milyen érdekes, hogy szinte pontosan egy évvel korábban, 2023 áprilisának első hétvégéjén is egy ominózus gólörömöt emeltünk ki az Újpest–Zalaegerszeg mérkőzésből, akkor Csoboth Kevin ünnepelt kissé látványosan a ZTE-szurkolók előtt, s konklúzióként levontuk, hogy a válogatottba is behívott játékosnak jobban kell figyelnie megítélésére, hogy a nemzeti csapatban betöltött helyét ne kérdőjelezze meg.

Most nem Csobothról szólt a meccs (sőt a támadó elég látványosan szenvedett), de ismét a gólörömök kerültek fókuszba: elsősorban Huszti Andrásé, amit talán méginkább kiemelt Yohan Croizeté.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

A két csapat egyébként hasonló mintát vett fel, már ami a játékosok ellenfélhez fűződő kapcsolatát illeti: egy-egy karmester, aki szép éveket töltött el a másiknál – ez Tajti Mátyás és Bojan Szankovics –, valamint a már említett kölcsönjátékosok, Huszti és Croizet.

Utóbbiak remeklésével indult az Újpest–ZTE találkozó, hiszen Huszti András, a papíron ZTE-játékos szerzett vezetést az Újpestnek, Yohan Croizet, a papíron újpesti játékos egyenlített a Zalaegerszegnek. S amíg a francia látványosan feltette a kezét, mondván, nem felejtette, honnan jött és hova várják vissza, Huszti egy látványos becsúszással, majd egyéb látványos gesztikulációval ünnepelt, mintha az egerszegi kispadnak címezte volna.

Nem tudni, kinek a kezdeményezésére, de maga a védő másnap egy üzenetet juttatott el a zalaegerszegi szurkolókhoz, amelyben megmagyarázta, hogy nem feléjük meg a klub felé címezte a gesztust, inkább egyéni okai voltak. Egyrészt ez rámutat arra, hogy valóban nem véletlenül volt ennyire heves, másrészt érdemes ránézni a statisztikákra: amíg Boér Gábornál alapember volt, Márton Gábor érkezésénél kikerült a csapatból, az utolsó négy bajnokiból mindössze egyszer ülhetett le a kispadra.

Mivel a játékossors más és más, nyilván egy gólörömöt nem lehet a másikkal összevetni morális szempontból, mert nem tudjuk, mi áll a háttérben, mi dolgozik az adott labdarúgóban. Erre kiváló példa Urblík József gólöröme, aki nem rejtette véka alá egykori edzőjéről, Hornyák Zsoltról kialakított véleményét, amikor már vasasosként gólt lőtt a Puskás Akadémiának.

Új út Európába

Ahogy már a múlt héten is beszéltünk róla, nem ez lesz minden idők legizgalmasabb hajrája, hiszen a lényegi kérdések gyakorlatilag eldőltek, ráadásul ez a hétvége ezekre még rá is erősített, hiszen a Fradi legyőzte a második helyezettet és szinte már bajnok, a Kisvárda, Mezőkövesd páros pedig további egy ponttal távolodott a bennmaradástól – illetve utóbbi kettővel. Így aztán az egyetlen izgalmas kérdés a további európai kupaindulást érő helyek leosztása marad, ez ugye még egy Európa-liga- és két Konferencia-liga-selejtezőt jelent.

A hét további fejleményei – nevesül a Magyar Kupa-negyeddöntők és az elődöntők párosításai – pedig egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy az OTP Bank Liga negyedik helyéről is vezethet út Európába, ugye abban az esetben, hogyha a Fradi vagy a Paks nyeri a kupát (és elfogadjuk, hogy dobogós szereplésük már tuti).

Ebből a szempontból viszont rejthet még izgalmakat az OTP Bank Liga, hiszen papíron a 10. helyezett (!) Újpest sincs olyan messze, mindössze hat pontra. A várt népsűrűséget ezúttal a stabil középmezőny produkálja, amiből kijöhet még egy érdekes hajrá – mégha nyilván kisebb katarzissal, drámával is, mintha a bajnoki címről vagy a kiesésről lenne szó. A negyedik helyen pillanatnyilag a Puskás Akadémia áll, de mindössze egy ponttal előzi meg a Debrecent és az MTK-t, aztán ott a Diósgyőr, a ZTE, a Kecskemét és az Újpest is.

Fotó: Puskás Akadémia

OTP Bank Liga, 27. forduló:

Újpest FC–Zalaegerszegi TE FC 1–5
Fehérvár FC–Mezőkövesd Zsóry FC 5–0
Diósgyőri VTK–Kisvárda-Master Good 1–1
Debreceni VSC–MTK Budapest 1–2
Ferencvárosi TC–Paksi FC 1–0
Kecskeméti TE–Puskás Akadémia FC 1–2

A 28. forduló programja:

április 13., szombat
14.30 Kisvárda-Master Good–Újpest FC
17.00 Debreceni VSC–Kecskeméti TE
19.30 Paksi FC–Fehérvár FC

április 14., vasárnap
14.00 MTK Budapest–Diósgyőri VTK
16.30 Zalaegerszegi TE FC–Ferencvárosi TC
18.45 Mezőkövesd Zsóry FC–Puskás Akadémia FC

Borítókép: MTI

További tartalmak