Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Őrült hajrá jöhet: még az NB I kétharmada odaérhet a nemzetközi kupaindulást érő(?) helyre

Őrült hajrá jöhet: még az NB I kétharmada odaérhet a nemzetközi kupaindulást érő(?) helyre

m4sport.hu
Miközben a bajnoki cím és a két kieső sorsa eldőlni látszik, megnéztük, mitől várhatunk még valódi izgalmakat az NB I hajrájában.

Az OTP Bank Liga 2023/24-es szezonjából még hat forduló van hátra, amit az előttünk álló hat hétvégén bonyolítanak le. A zárófordulót május 18-19-én rendezik, szűk egy hónappal a németországi Európa-bajnokság nyitómérkőzése előtt.

Nem nehéz kiszámolni, hogy a bajnokság hátralévő részében még 18 pont szerezhető, ennek fényében pedig vannak lényegi kérdések, amelyekben már aligha számíthatunk komoly izgalmakra:

• A címvédő Ferencváros a Paks hétvégi és a DVTK szerdai legyőzésével néhány nap alatt 11 pontra növelte előnyét az élen. Bognár György már vasárnap gratulált is a bajnoki címhez. Bár matematikailag még elképzelhető, a sorozatban hatodik bajnoki címére pályázó Fradi megállítása csodaszámba menne: a fogadóirodák 1,01-es szorzót kínálnak a zöld-fehérek címvédésére.

• Szintén a tündérmese kategóriába sorolhatjuk a 14, illetve 13 pontos hátránnyal vonal alatti Mezőkövesd és Kisvárda bennmaradását: nagyon úgy néz ki, hogy az elmúlt évekkel ellentétben ezúttal nem hoz az utolsó mérkőzésekig kiélezett küzdelmet a kiesés elleni harc, illetve ezúttal mindkét újonc (DVTK, MTK) megőrzi NB I-es tagságát.

Nem vész el, csak átalakul

Azért ne gondoljuk, hogy izgalmak nélkül maradunk a bajnokság hajrájára, a nemzetközi kupaindulás kiharcolása még tartogat kérdőjeleket és szolgálhat komoly fordulatokkal.

A 2024/25-ös szezonra négy magyar klubcsapat szerezhet indulási jogot valamelyik nemzetközi kupa selejtezőjében. Alapesetben a bajnok a BL, a kupagyőztes az Európa-liga selejtezőjében indulhat, míg a bajnokság ezüst- és bronzérmese a Konferencia-liga selejtezőjében léphet ki az európai küzdőtérre.

Ezt némiképp átírhatja, ha a Ferencváros vagy a Paks nyeri a Magyar Kupát és egyik csapat sem veszíti el jelenlegi bajnoki pozícióját. Ebben az esetben a Ferencváros a BL-, a Paks az El-selejtezőnek vág neki nyáron, míg 3-4. helyezett indulhat a Konferencia-ligában.

Tegyük hozzá, amennyiben a Ferencváros nyeri a kupát, a Fehérvárnak azért még reális esélye lehet az El-selejtezőre, ehhez a második helyet kellene megcsípnie, jelenleg négy pont a hátránya a Paks mögött. Szombaton okosabbak leszünk, a két csapat a 28. fordulóban pont egymás ellen játszik.

Na de ki lesz a 3-4. helyezett?

Ez egy nagyon jó és izgalmas kérdés, hiszen papíron még a bajnokság kétharmada, azaz nyolc csapat is eséllyel pályázhat a nemzetközi kupaindulásra. (Ha a Fradit és a Paksot is beleszámoljuk, akkor hat fordulóval a szezon vége előtt még a bajnokság 83%-a érintett az európai kupaindulásért zajló versenyben.)

A negyedik helyezett Puskás Akadémiát és a 10. Újpestet csupán hat pont választja el és még 18 szerezhető.

Azt szinte lehetetlen megjósolni, végül melyik két csapat ér majd oda a 3-4. helyre, hiszen sok-sok pontot vehetnek még el egymástól az érintettek. Reálisan nézve a Fehérvár, a Puskás Akadémia és a DVSC pályázik a nemzetközi kupaindulásra, persze sorozatban két-három győzelemmel az MTK, a DVTK, a ZTE, a Kecskemét és az Újpest is odaérhet a felsőházba, onnantól pedig bármi megtörténhet, de utóbbi csapatoknak inkább álom kategória odaérni a dobogó közvetlen közelébe.

Mi rangsorol azonos pontszám esetén?

Mivel nagyon sűrű a tabella közepe, könnyen elképzelhető, hogy több csapat is azonos pontszámmal zárja a bajnokságot. Nézzük, milyen szempontok szerint alakul ki a végső sorrend ilyen esetben:

  • több győzelem
  • jobb gólkülönbség
  • több szerzett gól
  • az egymás ellen játszott mérkőzések pontkülönbsége
  • az egymás ellen játszott mérkőzések gólkülönbsége
  • az egymás ellen játszott mérkőzéseken az idegenben szerzett több gól
  • a fair play értékelésében elért jobb helyezés
  • sorsolás

OTP Bank Liga, 28. forduló:
szombat:
14.30 Kisvárda Master Good-Újpest FC
17.00 Debreceni VSC-Kecskeméti TE
19.30 Paksi FC-Fehérvár FC
vasárnap:
14.00 MTK Budapest-Diósgyőri VTK
16.30 Zalaegerszegi TE FC-Ferencvárosi TC
18.45 Mezőkövesd Zsóry FC-Puskás Akadémia FC

További tartalmak