Musorujsag
Élő Eredmények

Svéd-magyar tanmese: innentől a Pakson múlik a Fehérvár Európa-liga-szereplése – Hétvégi hősök

Svéd-magyar tanmese: innentől a Pakson múlik a Fehérvár Európa-liga-szereplése – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Ha a Fradi lesz a kupagyőztes, az OTP Bank Liga másodikja indulhat az Európa-liga-selejtezőben, ha bárki más, akkor ő. Ha a Fradi vagy a Paks nyeri a kupát, a bajnokság negyedik helye is Kl-selejtezőt ér, ha a Kisvárda vagy a Nyíregyháza, akkor nem. Na de, fél éve gondolta volna bárki, hogy a Fehérvár már szinte páholyból számolgathat és leginkább előre kell néznie? Maximum maga Bartosz Grzelak.

Az őszi szezon végén sokan megtették, de érdemes újra méltatni egy kicsit ezt a svéd úriembert, Bartosz Grzelakot! Bizonyára vannak nála nagyobb szakmai géniuszok a futballban, vélhetően oka van, hogy nem ő a legesélyesebb jelölt a Liverpool, a Barcelona vagy a Bayern München hamarost üresedő kispadjára, de amit Fehérváron csinál, az Magyarországon elismerésre érdemes, mert varázsütésre csinált az NB II-be igyekvő csapatból élvonalbeli dobogóesélyest. Persze a 12 csapatos sprintfutamban ez elsőre nem tűnik példa nélkülinek, de az irány általában fordított, az idő pedig kimondottan szűk, hiszen a sokak által abszolút kiesőnek jósolt csapat két hónappal később már bőven az élmezőnyt ostromolta.

Miután a piros-kékek szűk egy éve az angyalföldi kispadon, az M4 Sport streamje előtt kuporogva szurkolták ki saját bennmaradásukat, elvesztették névadó szponzorjukat, egyhangú ború költözött a királyok városába. S köré is: az első fordulókban mindenki féltette a Fehérvárt, a csapat egy Mezőkövesd elleni győzelmen túl nem nagyon tudott semmit felmutatni – cserébe kiesett a MOL Magyar Kupából, látszólag eltaszítva magától az Európa-liga-indulás lehetőségét is. Látszólag, erre még visszatérünk.

Távozott Juhász Roland sportigazgató, s a közvélemény gyakorlatilag már csőre töltve várta az edzőváltást is, de Grzelak maradt. Az a Grzelak, aki a borzasztóan alakult első fordulók alatt is kitartóan szajkózta, hogy csapata jó úton jár, mentalitása már a helyes irányba billent, ezt előbb-utóbb eredményeknek kell alátámasztaniuk. Neki lett igaza. Végre egy edző, akit nem fal fel a magyaros fluktuáció, a 12 csapatos élvonal kis gömböce, aki bizonyíthatja igazát! Bartosz Grzelak rettenhetetlen optimizmusával, közösségalapú gondolkodásával eléggé hasonlít a sorozatból ismert Ted Lasso-karakterre. Korábban már kifejtette, hogy gondolkodik futballról, csapategységről és a szocio-affektivitás eddig Fehérváron rendre hiányzott, a csapatot most egyirányba kormányozta. Ennek eredménye, hogy futballistáiból szép lassan kihozza a legjobbat, s ha a vezéregyéniségek elmennek (Kodro, Flores), megsérülnek (Fiola, Kalmár), akkor is előlépnek a helyükre. Egyszer Stefanelli, máskor Christensen, esetleg Katona meg persze Tóth Balázs. Vagy éppen Mamadou Karamoko.

A Paks elleni bajnokin talán a vendégeknek volt vesztenivalójuk: egy vereség esetén lényegében elbúcsúzhattak volna a második helytől. De megnyerték. Grzelaktól nagyszerű döntésnek bizonyult, hogy a statikusabb Gradisar helyett a gyors Karamokót tette a kezdőcsapatba, aki egy figyelmeztető kapufa után szinte ugyanolyan helyzetből betalált. A Paks számára neuralgikus pont a labda gyors visszaszerzése – azaz ennek hiánya, ha a középpályán elvesztik azt, tempó- és adott esetben létszámfölényben mehet rájuk az ellenfél, amit most a Fehérvár kellőképp ki is használt, győzelmével pedig egy pontra megközelítette a második helyezettet.

A fehérvári nyerőember Karamoko háromból kettőt értékesített, a fehérvárnak pedig Csongvai Áron karaterúgása (és ezért kapott piros lapja) sem bizonyult végzetesnek, ugyan szokás szerint Tóth Balázs is kellett a megfelelő eredményhez, de a sikert nem kell megmagyarázni, már csak egy pontra a dobogó középső foka.

Mivel a Ferencváros jó időre kibérelte az OTP Bank Liga első helyét, talán a magyar bajnokság birtokolja a legboldogabb második helyezett dicsőségét, elvégre a bajnokság 11/12 részének szóló különversenyt az a csapat nyeri, s az FTC duplázása esetén még Európa-liga-selejtezőben is indulhat. Merthogy furcsa anomália állt elő a magyar csapatok európai szereplésénél: alapvetően a bajnoki BL-selejtező mellé jár két Konferencia-ligás és egy El-selejtezőt érő hely. Papíron utóbbi a kupagyőztesé, ám értelemszerűen, ha a Fradi lesz az is, a lehetőség átszáll az OTP Bank Liga másodikjának.

A Paks tehát még két fronton van harcban ezért, a bajnokságban második, a kupában elődöntős. Mivel mindkettőben saját kezében tartja sorsát, alapvetően rajta múlik, hogy sikerül-e az álomszerűen induló szezont pozitív szájízzel befejezni, de a valóság az elmúlt hetekben kopogtat az Atomvárosban, sorozatban négy bajnoki vereségnél jár a csapat, amihez foghatót nemhogy a Bognár-korszakokban, de közel hat éve nem produkált. Persze pont Pakson tudják, hogy nem érdemes farkast kiáltani, gond egy szál se – elvégre a stabil felülteljesítés így sem veszélyezteti a szezont. De az étvágy nyilván evés közben jön meg, s Bognár Györgyék bizonyára éhesek maradnának, ha lemaradnának egy kupadöntőt és bajnoki ezüstöt jelentő desszertről. Pláne, ha az El-indulást, azaz automatikus két európai kört ér.

A kupaelődöntőben a Kisvárda lesz az ellenfelük, amely – bár tetemes késéssel – mintha az elmúlt hetekben már NB I-es csapat benyomását keltené, kiütötte az MTK-t, a DVTK, Újpest páros ellen pedig négy pontot szerzett. A döntőben pedig nagy eséllyel a Ferencváros jöhet, amellyel mostanság csak hazai pályán boldogulnak.

A Fehérvár sorsa tehát bizonyos mértékig paksi kézben: a fix dobogó és az ezzel járó kupaindulás lehetőségét magánál tartja Bartosz Grzelak csapata, ami a fél évvel ezelőttiekhez képest kimondottan idilli állapot. De lehet még ennél is nagyobbat álmodni Székesfehérváron: visszatérni az ezüstéremhez, visszatérni a magyar futball közvetlen élvonalába. Ám mivel az egypontos hátrány megmaradt, ehhez most a Paks is kell: hogy a bajnokságban és a kupában is hibázgasson úgy, ahogy az elmúlt hetekben tette.

Vajon Fehérváron hányan gondolkodtak Európa-ligában az ESMTK elleni szeptemberi kupakiesés után? Bartosz Grzelak optimizmusát ismerve, ő biztosan.

OTP Bank Liga, 28. forduló:

Kisvárda-Master Good–Újpest FC 4–1
Debreceni VSC–Kecskeméti TE 1–0
Paksi FC–Fehérvár FC 1–2
MTK Budapest–Diósgyőri VTK 1–1
Zalaegerszegi TE FC–Ferencvárosi TC 2–3
Mezőkövesd Zsóry FC–Puskás Akadémia FC 0–4

A 29. forduló programja:

április 20., szombat:
14.30 Puskás Akadémia FC–Paksi FC
17.00 Ferencvárosi TC–Kisvárda-Master Good
19.30 Diósgyőri VTK–Debreceni VSC

április 21., vasárnap:
14.05 Kecskeméti TE–Mezőkövesd Zsóry FC
16.00 Fehérvár FC–Zalaegerszegi TE FC
18.30 Újpest FC–MTK Budapest

Borítókép: Bartosz Grzelak és Bognár György (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert és MTI/Koszticsák Szilárd)

További tartalmak