Musorujsag
Élő Eredmények

Óriási dolog lenne a magyar klubfutball zászlóvivője ellen döntőbe kerülni – bizakodva várják a Fradi elleni kupaelődöntőt Nyíregyházán

Óriási dolog lenne a magyar klubfutball zászlóvivője ellen döntőbe kerülni – bizakodva várják a Fradi elleni kupaelődöntőt Nyíregyházán

m4sport.hu
Az első számú üldözővé előlépett Vasas hétvégi legyőzésével gyakorlatilag már a Merkantil Bank Liga bajnokának tekinthető Nyíregyházánál szó sem lehet arról, hogy feltartott kézzel fogadják a MOL Magyar Kupa szerda esti elődöntőjében a sorozatban hatodik bajnoki aranyát szombaton begyüjtő Ferencvárost. Az M4 Sport stábja Tímár Krisztián vezetőedzővel, illetve a csapat két meghatározó játékosával, Nagy Dominikkal és Gengeliczki Gergővel beszélgetett, hogyan látják a zöld-fehérek elleni esélyeiket.

„Eleinte a kupa nem volt az elsődleges célok között, viszont ahogyan szépen haladtunk előre és megkaptuk a Kecskemétet, akkor éreztük, hogy ha jól felkészülünk belőlük és a legjobb formánkat hozzuk, akkor képesek lehetünk ellenük is továbbjutni” – fogalmazott az M4-nek Tímár Krisztián vezetőedző.

Megjegyezte, nyilván külön motivációt jelentett a csapat számára, hogy a története során a Szpari még nem járt a négy között a Magyar Kupában, és megkönnyítette a dolgukat a negyeddöntő előtt, hogy magabiztosan vezetnek a bajnokságban, így „nyugodtan beleállhattak” a KTE elleni meccsbe.

Tímár ezer szállal kötődik a Ferencvároshoz, a zöld-fehérek utánpótlásában pallérozódott, majd „egy kisebb-nagyobb kitérő után” (2005 és 2007 között) a felnőttcsapatban is játszott, így pikáns párharcnak néz elébe szerdán.

„Ez ilyenkor nem az érzelmekről szól, ez profi világ, én a Nyíregyháza Spartacusnak vagyok a vezetőedzője. Jelenleg az a fő feladatom, hogy kiejtsem a Ferencvárost. Egy jó sportember csak így állhat hozzá. Még ha nem is mi vagyunk a favoritok ebben a párharcban, mindent el kell követnünk azért, hogy bejussunk a Magyar Kupa döntője, amivel tovább írhatnánk a csapat történelmét” – mondta.

A 44 éves szakember szerint alaposan felkészültek a Fradiból, amely ellen legjobbjukra lesz szükségük, így „nagyon bátor és fizikális” játékot vár csapatától, mert ezzel tudják kompenzálni a tudáskülönbséget.

A nyírségiektől nemcsak Tímár Krisztián érintett érzelmileg a Fradi kapcsán, de Nagy Dominik is. A 10-szeres válogatott szélső 2013 és 2017 között erősítette a fővárosi gárdát, amellyel hazai színtéren mindent megnyert, bajnoknak, kupagyőztesnek, szuperkupa- és Ligakupa-győztesnek is vallhatja magát.

„A Ferencváros nagyon közel áll a szívemhez, sok szép esztendőt töltöttem ott, úgyhogy nekem ez egy »boldog« mérkőzés lesz, hiszen ellenük játszhatok – kezdte Nagy, aki jobb szeretett volna a döntőben találkozni korábbi csapatával. – Sok címet szereztem a klubbal, sokat is játszottam, onnan kerültem be a válogatottba, és onnan igazoltam el külföldre, tehát azt gondolom, a karrierem eleji lökést a Fradi adta meg. A mai napig nagy tisztelettel vagyok a klub iránt.”

Természetesen Nagy is tisztában van vele, milyen játékerőt képvisel az ellenfél, és hogy nem ők a párharc esélyesei, de amondó, ez akár előnyükre is válhat.

„Talán azt gondolják, ez egy könnyű mérkőzés lesz, de amilyen sorozatban vagyunk most, azt gondolom, nemcsak az eredmények, de a mutatott játék is nagy bizakodásra adhat okot. Nehéz meccsre számítok, de meglehet a továbbjutás, ha mi a legjobb napunkat, ők pedig egy kevésbé jót fognak ki.”

Szerinte hiba lenne azt gondolni, hogy a bajnoki címet múlt hétvégén bebiztosító Fradinál már azon gondolkoznak, hogy ki hol nyaral. Exferencvárosiként jól tudja, hogy „ott mindig csak a győzelem az elfogadható, „tehát egy percig sem hagyják majd a klubnál, hogy egy Magyar Kupa-elődöntőt félvállról vegyenek”.

„Az, hogy mi nagyon közel vagyunk a feljutáshoz, leveszi a vállunkról a nyomást, hogy a bajnokságra is kell koncentrálni, úgyhogy teljes erőbedobással állhatunk bele a mérkőzésbe – fogalmazott, hozzátéve, szinte mindegy milyen kezdővel állnak ki a zöld-fehérek. – Nagyon nehéz dolga van az ellenfélnek, hogy kire figyeljen, kire nem. Az egész csapatra oda kell figyelni. A saját posztjukon mindegyik a legjobb játékos a ligában. Szóval szerintem ezzel nem is fogunk foglalkozni, hogy ki fog játszani. Az egész csapatot kell néznünk, illetve a saját játékunkra kell koncentrálnunk, akkor lehet esélyünk. Nagyon szervezetten kell játszanunk, alázatosan betartani minden utasítást, és azzal a kevés lehetőséggel – mert azt gondolom, hogy kevés lesz – élnünk, és akkor benne lehet a továbbjutás.”

A KTE elleni negyeddöntőben az első találatot jegyző, ezzel a továbbjutásban is kulcsszerepet vállaló Gengeliczki Gergő elmondta, már az edzőmeccsek alatt érezték, hogy egy NB I-es csapatot is meg tudnak fogni, és éhesek voltak a sikerre, így „számukra nem volt meglepetés” a lila-fehérek együttes búcsúztatása.

A 30 éves védő elárulta, „az előző fordulóban, mikor a Kecskemétet kapták, akkor ő annak drukkolt”, hogy a Ferencváros vagy a Diósgyőr jöjjön szemben, a döntő kapujában viszont annyira nem örül a Fradinak.

„Így sem feltartott kézzel fogunk kimenni a pályára. A magyar klubfutball zászlóvivője ellen kerülhetünk a döntőbe, ami óriási dolog lenne – mondta. – Nem az esélytelenek nyugalmával kell kimennünk, vagy »hobbimeccset« csinálni belőle. Ez egy tétmérkőzés. Már egy edzőmeccsen is óriási dolog a Ferencvárossal játszani, így meg pláne, hogy ekkora tétje van a mérkőzésnek.”

Gengeliczkinek nincs kétsége afelől, hogy nagy nyomás lesz rajtuk szerdán este, de amondó: „ha a saját játékukat játsszák, amivel a másodosztályt és már a Kecskemétet is sikerült meglepniük”, akkor boríthatják a papírformát.

„A döntő előtt még fogunk beszélgetni” – jelentette ki zárásul egy félmosoly kíséretében.

Az egyaránt 20 órakor kezdődő keddi Paks–Kisvárda és a szerdai Nyíregyháza–Ferencváros találkozót az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

MK-elődöntő
kedd, 20.00
Paksi FC – Kisvárda Master Good (M4 Sport)
szerda, 20.00
Nyíregyháza Spartacus FC – Ferencvárosi TC (M4 Sport)

Borítókép: Nyíregyháza Spartacus FC

További tartalmak