Musorujsag
Élő Eredmények

„Megsértették” a 12 csapatos OTP Bank Liga újonctörvényét

„Megsértették” a 12 csapatos OTP Bank Liga újonctörvényét

m4sport.hu | Szerző: Sz.V.
Amióta a Magyar Labdarúgó Szövetség bevezette a hazai első osztály aktuális lebonyolítását, a második vonalból érkező csapatok sorsa mindig ugyanaz volt: az egyik feljutott, a másik kiesett. A tendencia megszakadt: a 29. fordulóban a DVTK legyőzte a Debrecent, amellyel matematikailag is bebiztosította bennmaradását – ezt korábban a másik újonc MTK is megtette.

Az OTP Bank Liga 2015-ös átszervezése óta nyilván nehezebb dolga lett a Merkantil Bank Ligából érkező csapatoknak, hiszen feljutásuk után egy szűkebb elitben kellett megkapaszkodniuk, ami az első tíz hely megszerzését jelenti. A magyar bajnokság az egyetlen Európában, amely ennyire illusztris, az utolsó kettő pedig automatikusan alászáll a másodosztályba. Az elmúlt nyolc szezonban kivétel nélkül ugyanaz volt az újoncok elosztása: az egyikük (jellemzően az előző NB II-es bajnok) bennmaradt, másikuk viszont postafordultával ment is vissza a Merkantil Bank Ligába. A Diósgyőr és az MTK most már matematikailag is megszakította ezt a sorozatot: idén egyikük sem eshet ki az OTP Bank Ligából.

2015/2016

Miután 2015-ben a Vasas és a Békéscsaba jutott fel a Merkantil Bank Ligából, nem voltunk messze tőle, hogy mindkettő menjen is vissza, egészen pontosan 23 percre. A Békéscsaba búcsúja már az utolsó forduló előtt eldőlt, a Vasas viszont hatalmasat harcolt a Puskás Akadémiával, s végül a mindent eldöntő 33. meccsen, annak is az utolsó negyedében győzte le az MTK-t, az a három pont pedig kellett neki a bennmaradáshoz.

Újoncok: Vasas (1.), Békéscsaba (2.)
Bennmaradt: Vasas (10.)
Kiesett: Békéscsaba (12.)

2016/2017

Kék-sárga feljutók közül a Mezőkövesd vetette meg a lábát az élvonalban, olyannyira, hogy csak nyolc évvel később, épp ezen a hétvégén búcsúzott el. Az NB I-es projekt remekül kezdődött Pintér Attilával, újoncként az ötödik helyen fordult a csapat, majd később Tomiszlav Sziviccsel és Radványi Miklóssal a kupaelődöntőig is eljutott. A szezon végére ugyan visszaesett a 9. helyre, kiesési gondjai gyakorlatilag egy pillanatig sem voltak.
A másik újonc Gyirmót gyakorlatilag végig a mezőny mögött járt, utolsóként pottyant vissza.

Újoncok: Mezőkövesd (1.), Gyirmót (2.)
Bennmaradt: Mezőkövesd (9.)
Kiesett: Gyirmót (12.)

2017/2018

Amilyen közel volt két évvel korábban mindkét újonc kiesése, maximum csak ekkora hajszálon múlt 2018-ban mindkettő bennmaradása. A Puskás Akadémia tükörsimán nyerte az NB II-t, ennek megfelelően az OTP Bank Ligában is sima középcsapat lett már az első szezonjában, a Balmazújváros viszont trükkösebb utat járt be. A hajdúsági csapat Feczkó Tamással gyakorlatilag az utolsó fordulóban harcolta ki a feljutást, s Horváth Ferenccel egy évvel később az utolsó fordulóban esett ki. Az egyébként nagyon szimpatikus csapat NB I-es története utolsó percében lesgólt ért el, ami ha érvényes, maradt volna az első osztályban, azóta pedig a helyi foci is megszűnt szinte a városban, a stadion már albérletként funkcionál – mint azt láthatjuk a Nyíregyháza–Ferencváros kupaelődöntőn is.

Újoncok: Puskás Akadémia (1.), Balmazújváros (2.)
Bennmaradt: Puskás Akadémia (6.)
Kiesett: Balmazújváros (11.)

Horváth Ferenc, a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő akkori vezetőedzője
(MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

2018/2019

Ez volt az első olyan 12 csapatos szezon, amelyben az előző évi NB II-es bajnok esett ki és a második helyezett maradt bent. Pedig a szezon felénél még nagyon nem így nézett ki, az MTK parádésan kezdte az NB I-et is, miközben a Kisvárda szenvedett története első élvonalbeli félszezonjában, előbbi negyedik, utóbbi 11. helyen fordult télen.
Aztán minden a feje tetejére állt a Hungária körúton: tavasszal mindössze kettő meccset nyertek meg, cserébe az utolsó hét meccsüket kivétel nélkül elvesztették, így az ekkor már egyre világosabb „újonctörvényt” ők teljesítették be. A Kisvárda ekkor még megmenekült – úgy néz ki, egészen mostanáig.

Újoncok: MTK (1.), Kisvárda (2.)
Bennmaradt: Kisvárda (9.)
Kiesett: MTK (11.)

2019/2020

A Zalaegerszeg feljutása már nagyon érett, de az első félév döcögősen telt, sokáig úgy nézett ki, hogy retúrjegyet váltottak ők is. Aztán érkezett Márton Gábor, s a kiesőjelöltből egy hatékony kontrafocival középcsapatot varázsolt a coviddal metszett tavaszon (mintha ezt másolná négy évvel később is).
Az NB II-ből hatalmas meglepetésre a harmadosztályból érkező Kaposvár jutott fel, de az élvonalra nem állt készen: az elmúlt évtizedek egyik leggyengébb teljesítményével búcsúzott, azóta is NB III-as.

Újoncok: ZTE (1.), Kaposvár (2.)
Bennmaradt: ZTE (7.)
Kiesett: Kaposvár (12.)

A ZTE kispadján már egyszer nagyot alkotott Márton Gábor
(fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

2020/2021

A koronavírus-járvány nagyban befolyásolta a feljutókat, hiszen az első hullámot követően az NB II nem indult újra, helyben hagyták a bajnokság márciusi végeredményét, jöhetett újra az MTK és a Budafok. Előbbi ezúttal nem követte el azt a hibát, mint két évvel korábban, Michael Boris irányításával a Varga Roland, Schön Szabolcs fémjelezte csapat jó focit játszott, meg is ragadt a közepén. Sokáig a Budafok is kellemes meglepetés volt, ám a bajnokság kétharmada Csizmadia Csabáék minden energiáját felemésztette: február után, az utolsó tíz fordulóban mindössze egyetlen pontot szereztek.
Az MTK azóta már liftezett egyet, a Budafok pedig két évvel később egy kupadöntő formájában adott még életjelet magáról.

Újoncok: MTK (1.), Budafok (2.)
Bennmaradt: MTK (7.)
Kiesett: Budafok (12.)

2021/2022

Elképesztő izgalmakat követően végül a Debrecen és a Gyirmót ünnepelhetett az előző szezon végén, mindkettő hozta, amit sejteni lehetett tőlük. Az akkor még Tőzsér Dániel és Huszti Szabolcs által fémjelzett Loki gyakorlatilag reprodukálta az előző évek NB II-es bajnokainak teljesítményét a hetedik helyezéssel.
Csertői Aurél Gyirmótja egészen sokáig versenyben volt a bennmaradásért, a 32. fordulóban dőlt el, hogy hasonló utat járnak be, mint öt évvel korábban. Viszont Varga Barnabást ez a szezonjuk adta a magyar focinak és a válogatottnak!

Újoncok: DVSC (1.), Gyirmót (2.)
Bennmaradt: DVSC (7.)
Kiesett: Gyirmót (12.)

2022/2023

Hiába nyerte a Vasas pontrekorddal az előző másodosztályt, ez lett a második szezon, amelyben az NB II-es bajnok nem ért fel az első osztály szintjére. A Kecskemétet tavaly agyba-főbe dicsértük, abszolút lesajnált csapatként messze a legjobb újoncprodukciót nyújtották, a Fradi néhány kósza botlásáig a bajnoki címük is felsejlett. A második hely bravúros és szinte megismételhetetlennek tűnik.
A Vasas pedig hiába nézett ki jól nevek alapján, képtelen volt egységes csapatként működni, így abszolút megérdemelten esett vissza a másodosztályba – ahol egyébként most újrapróbálkozik.

Újoncok: Vasas (1.), Kecskemét (2.)
Bennmaradt: Kecskemét (2.)
Kiesett: Vasas (12.)

A mintaújonc (fotó: kecskemetite.hu).

2023/2024

A Diósgyőr rávert a Vasas NB II-es pontrekordjára is, mégis jelentősen megbolygatta játékoskeretét, rengeteg légióst igazolva. Ezek jelentős része bevált, s sokáig Kuznyecov Szergejjel is hasított a csapat, aztán nem szigorúan futballszakmai okok révén elváltak útjaik. Vladimir Radenkoviccsal sem romlott igazából annyit a DVTK, hogy bármilyen kiesési gondja legyen, a Debrecen hétvégi legyőzésével pedig matematikailag is megvan.
Az MTK keretében jóval kisebb változás történt, néhány rutinosabb játékossal és légióssal erősített az alapvetően saját neveléseire építő klub. A szimpatikus filozófia megmaradt, a játékstílus viszont néha elment a célfutball irányába – de az eredmények mindent legitimáltak. Négy fordulóval a vége előtt a kék-fehérek jóval közelebb az európai kupainduláshoz, mint a kieséshez, ráadásul a tavasz második felében már bátrabban, tetszetősebben is futballoznak. Horváth Dávid hangsúlyozta is, hogy van még bennük fejlődési potenciál – a klub közelmúltjában szokatlan is lenne, ha sorozatban másodszor is simán bennmaradnának.

Újoncok: DVTK (1.), MTK (2.)
Bennmaradt: DVTK, MTK

Kosznovszky és Acolatse a következő szezonban is összecsaphat egymással (fotó: MTI/Illyés Tibor).

Eredmény tehát törvényt bontott, azaz most először nem frissen feljutó csapat búcsúzott az OTP Bank Ligától. Jövő ilyenkor kiderül, ez a szezon csak egy szabályerősítő kivétel-e vagy egy sorozat első eleme.

A 30. forduló programja:
április 26., péntek:
Zalaegerszegi TE FC-Puskás Akadémia FC 20.00
április 27., szombat:
Paksi FC-Mezőkövesd Zsóry FC 14.30
Diósgyőri VTK-Kecskeméti TE 17.00
Debreceni VSC-Újpest FC 19.30
április 28., vasárnap:
Kisvárda Master Good-Fehérvár FC 15.15
MTK Budapest-Ferencvárosi TC 17.45

Borítókép: Budapest, 2023. szeptember 2. A gólszerzõ Bognár István, az MTK játékosa (j) és a diósgyõri Alexander Vallejo a labdarúgó OTP Bank Liga 6. fordulójában játszott MTK Budapest – Diósgyõri VTK mérkõzésen a budapesti Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2023. szeptember 2-án. Az MTK 2-1-re gyõzött. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak