Musorujsag
Élő Eredmények

Bognár György: Nem tudok olyat mondani, ami mindenkinek tetszik, a reakciók leperegnek rólam | nagyinterjú

Bognár György: Nem tudok olyat mondani, ami mindenkinek tetszik, a reakciók leperegnek rólam | nagyinterjú

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor, Tóth Zoltán
Bognár György nem éppen hétköznapi személyiség a magyar futball világában: a 2022-ben az év edzőjének választott szakember Verebes József tanításai nyomán semmitől és senkitől sem fél, csínján bánik a statisztikákkal, s soha nem rejti véka alá véleményét. A Paksi FC vezetőedzője a csapat kivételes szezonjáról, kupadöntőről, a fiatal kollégákkal való együttműködésről, de az NB I lebonyolítási rendszerének igazságtalanságáról és Marco Rossiról is beszélt az m4sport.hu-nak. Nagyinterjú főleg futballról és egy kicsit a horgászatról is.

Kivételes szezont fut a Bognár György vezette Paksi FC, amely már be is biztosította nemzetközi kupaszereplését, hiszen az OTP Bank Ligában már nem végezhet negyediknél rosszabb helyen, a MOL Magyar Kupában pedig bejutott a május 15-i döntőbe.

„Elég jelentős változás történt nyáron a csapatunkban, gondolok például Varga Barnabás távozására. De két-három forduló után rájöttünk, hogy visszafogottabb játékot kell játszanunk. Azt sejtettük, hogy kiesési gondjaink nem lesznek, ugyanakkor a Puskás Akadémia és a Debrecen is jobb játékoskerettel rendelkezik, ezért lőttük be magunknak az 5-7. helyet. Viszont én jobban szerettem azt a játékunkat, amikor több esemény történt a pályán, igaz, hogy több gólt is kaptunk, de nyolc-tíz helyzetünk volt egy meccsen, nem csak négy-öt” – fogalmazott az aktuális szezonban produkált futballjukról Bognár György.

Az elmúlt másfél hónapban kisebb hullámvölgybe került a Paks, erre a vezetőedző előzetesen is számított, de arra nem gondolt, hogy ilyen hosszú lesz. Bár volt feszültség benne és az öltözőben is, hangsúlyozták, hogy egy idő után a sorozatok mindig megszakadnak. Bognár reagált egy – általa butaságnak tartott – összeesküvés-elméletre is, miszerint csapata azért esik vissza a szezon hajrában, mert nem szeretne nemzetközi kupában is, szerinte inkább arról van szó, hogy a játékukat jobban kiismerik, nem tudnak megújulni.

A Magyar Kupában 2022 után ismét döntőt játszhat a Bognár-vezette Paks, szerinte sikerük titka a sorozatban, hogy a kupameccsekre is ugyanolyan elánnal készülnek, mint a bajnokira, egyenrangúnak tekintik a két kiírást.

„Nyílt mérkőzés lesz. Nyilván tisztában vagyok vele, hogy a Fradi jobb játékerőt képvisel, ők az esélyesek. Hogy mi milyen szinten tudunk ehhez alkalmazkodni, több támadást tudunk-e kezdeményezni, mint legutóbb, az majd a döntőn derül ki” – tekintett a finálé elé Bognár, aki a Ferencvárossal kapcsolatban kiemelte, tiszteli a klubot, fiatalkorában Ebedli Zoltán és Nyilasi Tibor volt a kedvence, s megesett, hogy MTK-játékosként is átszökött a Fradi-pályára meccset nézni. A zöld-fehérek kiemelkedése szerinte jelenleg normális az NB I-ben, az FTC pénzügyi hátterével nem tudnak versenyezni, ezt elfogadják.

A szakember az NB I-es jelenlegi lebonyolítását nem tartja korrektnek, szerinte 16 csapattal egészségesebb lenne a magyar élvonal. A VAR bevezetésének alapvetően örül, inkább pozitívan tekint rá.

„A profi futballban el kell számolni az eredménnyel. Álmodozhatok szép játékról, sok helyzetről meg gólról, ha nincs meg az eredmény, lapát. Bárhol meg tudom valósítani az elképzeléseimet, ha ez nem így van, akkor felállok és távozom, ez két-három hónapon belül kiderül. Én nem ragaszkodom annyira a kispadhoz, ezért kötök mindig egyéves szerződést. Itt Pakson nagyon jól érzem magam, van egyfajta kohézió Haraszti Zsolték és köztem. Nem csak abban gondolkodom, hogy a csapatom mit csinál a pályán, hanem hogy ez hogy hat a klubra” – mondta Bognár György, aki bő egy évtizede kapott már ajánlatot Paksról, de akkor Csákváron volt élő szerződése, s bár mindig is szimpatizált a csapattal, nem akarta félbehagyni azt a projektet.

A paksi edző sokallja a külföldi edzők számát az élvonalban, nem tapasztal tőlük semmi olyat, ami számára újdonságnak hatna. Kivételként megemlítette Marco Rossit, aki kiválóan alkalmazkodott a magyar közeghez, ez pedig már a Honvédnál is látszódott, a válogatottnál pláne. Saját csapatának a mentalitását emelte ki, legnagyobb hibaként pedig a rengeteg labdakezelési hibát – hozzátéve, hogy utóbbi az egész magyar bajnokságra jellemző.

„Elég önfejű gyerek voltam játékosként is, aztán később benőtt a fejem lágya. Elég szertelen voltam, egy kötény kedvéért eladtam egy támadást, de ez aztán az idősek hatására ez megváltozott. Amikor Borsó János vagy Egervári Sándor odaszólt, hogy ne szórakozzak a prémiumukkal, elgondolkoztam: lehet, hogy igazuk van” – emlékezett vissza fiatalkorára a 62 éves szakember. Elmondta, hogy minden edzőjével jó viszonyt ápolt, a legtöbbet viszont Mezey Györgytől tanult, Verebes Józseftől pedig a bátorságát merítette, hiszen „nyerni is csak akkor tudsz, ha tudsz veszíteni”.

A rendkívüli őszinteségéről is ismert Bognár egyetlen mondatát sem vonná vissza: „Nem tudok olyat mondani, ami mindenkinek tetszik. De elég ha azt mondom, amit gondolok. Megszoktam a reakciókat, nem is nagyon foglalkozom velük.”

Bognár György (fotó: m4sport.hu).

„Az ember tájékozódik, nem baj az, ha képben van – folytatta azzal kapcsolatban, mennyire követi a labdarúgás modernizálódását. – A futball fejlődik, sok szegmense van, szerintem túl sok is. Szerencsére fiatal kollégákkal vagyok körülvéve, akik ezekre fogékonyak. De nem szabad nagyon mélyen elmerülni ebben a statisztikai világban, sokkal jobb, ha az ember a szemének hisz. De a statisztika általában igazolja, amit láttál.”

Hozzátette, bár ő konzervatívabban közelíti meg a futballt, vannak olyan újdonságok, amelyekre vevő – példaként a Paksnál használt vérsavasodás-mérőket említette, amelyek segítségével jobban fel tudja mérni játékosai aktuális állapotát.

Bognár György a beszélgetés során a paksi pozitív közegről, a fiatalszabályról, Böde Dániel és Vécsei Bálint szerepéről, fia, ifj. Bognár György budaörsi szerepvállalásáról és a horgászatról is mesélt.

Borítókép: Bognár György (fotó: m4sport.hu)

További tartalmak