Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Váratlan harc váratlan szereplője: mit csinált a Diósgyőr Újpesten? – Hétvégi hősök

Váratlan harc váratlan szereplője: mit csinált a Diósgyőr Újpesten? – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
A felforgatott védelem lehet-e magyarázat hét kapott gólra és teljes összeomlásra, amit a DVTK produkált Újpesten?

Mit csinált a DVTK?

Miután egy hónapja pontot tettünk a kiesés kérdőjele helyére, a Kisvárda huszáros hajrája és az Újpest áprilisi leolvadása visszagörbítette azt a kérdőjelet, amit a hétvégén újra pontra cseréltünk – immár szerkeszthetetlen változatban. Az egész persze nem meglepő, bármennyire is felpezsdítette a közvéleményt a hirtelen jött kiesési „harc” (egy hete még én is lehetséges pánikról filozofáltam), azért valljuk be, volt akkora különbség pontok tekintetében a két csapat között, hogy kábé ezer az egyhez fizetett volna egy kisvárdai csoda. El is maradt.

Ennek ellenére az Újpest lehetséges kiesése megmozgatta maga a klub, és a riválisok fantáziáját: a IV. kerületben az összes szurkolót igyekeztek megmozgatni a szent cél érdekében, még a Curtis-minikoncertet is lemondták, hogy minden erejükkel a bennmaradásra koncentráljanak. Így aztán az utolsó két fordulóra visszaköltözhet a nyugalom, ha valahogy sikerül elrontani a Fradi bajnoki ünneplését, és megszakítani a rivális elképesztő derbisorozatát, az csak a ráadás. Nem mondanám, hogy hab a tortán, mert annyira azért mégsem édes ez a szezon.

A Ferencváros 125. születésnapjával kapcsolatos Kubatov Gábor-interjúnkban szóba került az Újpest lehetséges kiejtéséről: a Fradi klubelnöke azt mondta, kiejtenék az Újpestet, mert amikor közel két évtizede ők az NB II-ben szerepeltek, akkor szerinte a lila-fehérek tort ültek rajtuk, s nem hallotta, hogy a Fradi és a derbi nélkül nem az igazi a bajnokság.

Aztán jött a DVTK, az Újpest hétvégi ellenfele. Vladimir Radenkovics vezetőedző már a mérkőzés előtt kihangsúlyozta, nem feltétlenül élet-halál harc vár a miskolciakra a fővárosban, tekintve, hogy már hetekkel korábban bennmaradtak.

„A hátralévő három mérkőzésen szeretnék lehetőséget adni olyan játékosoknak, akik különböző okok miatt mostanában kevesebb időt töltöttek a pályán, mert tisztán szeretném látni, hogy a jövőben kikre számíthatok. Illetve szeretném azt is látni, hogy ki milyen felállásban, esetleg kivel párban képes a legjobb teljesítményre. A bennmaradás kiharcolása után lehetőségünk nyílik többet foglalkozni a jövővel, hiszen a következő idényben még jobb eredményt szeretnénk elérni” – mondta még a meccs előtt a szakvezető.

Kezdőcsapatát egyébként csak hátul bolygatta fel, Farkas, Baco és Bokros került be a védelembe, Danilovics pedig a kapuba – ők nem igazán számítottak alapemberek a szezon során. Az eredmény pedig kézzel fogható: újpesti hetes. Lila-fehér örömünnep és teljes miskolci megsemmisülés.

Adódik a kérdés: van-e bármi látnivaló? A DVTK-szurkolók szerint nyilván nincs, ők az első félidőben bekapott négy gól után megköszönték a lehetőséget és távoztak.

Bár a Facebook-kommentközösség nem tiszta végeredményt kiáltott, talán nem kell mindenfajta alap nélkül vádaskodni labdarúgók és profi klubok felé, ami történt ugyanis abszolút természetes, legfeljebb a végeredmény mértéke a kirívó. Sportszerű volt-e a Diósgyőr, beleszólt-e a kiesés ellen folytatott harcba? NB I-es klubnak nem kötelessége tekintettel lenni a tabellára, a többi csapat nyűgjére – legalábbis ilyen kérdésben (koronavírus-problémáknál emlékezhetünk indokolatlan sportszerűségre több klub részéről is). De aktuális esetben az NB I-es klubnak egyetlen érdeket kell figyelnie: a sajátját. Radenkovics szerint a biztos bennmaradás után az az elsődleges érdek, hogy megnézze minél több játékosát, tudnak-e segíteni a csapatnak, hát, megnézte őket, más kérdés, mit nyújtottak (meg az is, hogy mennyiben az ő felelősségük ez a végeredmény). Hogy a szezon végéhez közeledve a játékosok már tét nélkülinek tekintenek egy mérkőzést, nem kockáztatnak sérülést, semmiképp nem szerencsés (pláne DVTK-mezben), de (sajnos?) abszolút természetes hozzáállás.

Bár a statisztikák messze nem mutattak ekkora Újpest-fölényt, abszolút természetes az is, amikor egy csapatnak minden összejön, a másiknak semmi. Az Újpest mindent egy lapra tett fel, ezúttal pedig sült is számára is minden, egy ilyen viharos szezon után talán ki is járt ez a klubnak. Diósgyőrben persze nem intézték el ilyen egyszerűen a kérdést, Magyar Mátyás klubtulajdonos is elfogadhatatlannak nevezte a produkciót.

forrás: Wyscout

Érdekes párhuzam egyébként 2018-ból: akkor a Diósgyőr és a Balmazújváros ment a bennmaradásért az utolsó fordulóban, előbbi a biztos bajnok Fehérvárt, utóbbi a tuti második Fradit fogadta. A DVTK akkor úgy maradt bent, hogy 2–1-re legyőzte a három-négy fiatallal felálló Fehérvárt, amit Horváth Ferenc, akkor balmazújvárosi vezetőedző kifogásolt, miszerint a „fair play szabályai ellen súlyosan vétettek csapatok”. Egy utolsó forduló 2–1-es veresége persze nem összekeverendő a 31. forduló 7–0-jával, 2018 nem keverendő 2024-gyel. Szerencsére Kisvárdán is elismerik, hogy nem Radenkovics négy személyi változtatásán múlt a bennmaradásuk. Vélhetően akkor is így állt volna fel, ha a Fehérvár, a ZTE vagy a Mezőkövesd az ellenfél – legalábbis az ember automatikusan erre alapoz.

Mindenestre kíváncsian várjuk, vajon jövő héten is mernek-e majd kísérletezgetni a Ferencváros ellen. Az ugye eldőlt, hogy most egyik csapat sem fogja kiejteni az Újpestet. Most a lila-fehér játékosok jobban haraptak, ami a két csapat helyzetét látva várható volt. Hogy ez végül hét lett, már kevésbé, de matematikailag ugyanúgy három pontot ér. De mégis jól jöhet: Diósgyőrben ébresztőt fújhat, Újpesten fiesztát eredményezett.

Felcsúti körjárat

Ezzel viszont hivatalossá vált: a Kisvárda búcsúzik az első osztálytól, hat szezon után. A csapat sorsa lényegében a Pancho Arénában pecsételődött meg – 4–2-re nyert a Puskás Akadémia –, pont ahol az egész NB I-es sztori kezdődött. 2018. július 21-én a friss bajnok MOL Vidi ellen játszotta története első NB I-es bajnokiját a Kisvárda a fehérváriak ideiglenes otthonában, 4–0-ra ki is kapott. De Felcsúthoz köthető a csapat első élvonalbeli pontja is, a klublegenda Lucas szép góljával négy héttel később játszottak 1–1-et a Puskással.

Szép hat év volt a Kisvárdának, az exponenciális fejlődés csúcsa egy bajnoki ezüstérem lett, ami után két évvel mondjuk nem törvényszerű a sima kiesés. Bár ez a szezon eléggé viharos volt, edzőváltásokkal, fertőzéses pályával. A Révész-projekt ezzel együtt is folytatódik, kíváncsian várjuk, miként működik egy osztállyal lejjebb is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

Várdán egyébként már az újpesti mészárlás alatt megfogalmazták a búcsúüzenetet, a klub közleményben köszönt el az élvonaltól, keserűen, de a pozitív dolgokat nem elfeledve.

Szép volt, jó volt, hat évig tartott… Ha valaki, akkor, amikor az első két fordulót követően nemhogy pontunk vagy gólunk, hanem – figyelem! – szögletünk (…) sem volt, azt mondja, hogy ebből hat év lesz, kikacagjuk. Most pedig megállapíthatjuk, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei labdarúgás történetében miénk a leghosszabb időszak, amit csapat egyvégtében az élvonalban töltött. […] „Jó volt ide tartozni, büszkék lehetünk a mögöttünk hagyott időszakra. Az ötszöri bennmaradásra, a háromszori felsőházi tagságra, az ezüstéremre, a nemzetközi porondon, az Európa-konferencialigában megnyert párharcra, a kétszeri kupaelődöntőre. Hiányérzet? Persze, hogy van! És most minden olyan üres…” – folytatódik a búcsúüzenet, amely azzal zárul, hogy a cél a feljutás. „De visszatérünk – ez a cél!”

Kádár, ha itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!

Szinte kirobbanthatatlan az MTK védelmének tengelyéből Kádár Tamás, a rutinos védő eddig mindössze két mérkőzést hagyott ki a bajnokságból, mindkettőt eltiltás miatt a fehérvári bajnoki után. S jövő héten biztosan meglesz a harmadik kihagyott meccse is – a fehérvári bajnoki után, eltiltás miatt.

Az 57-szeres válogatott védő kezdőként (!) összesen 29 percet játszott két meccsen a Királyok városában. Még az őszi meccs 19. percében Kodro térdére taposott oda, a játékvezető azonnal kiállította.

Most pedig feleannyi ment el a meccsből, amikor jött a piros lap, igaz, most nem durva szabálytalanságért, hanem egyértelmű gólhelyzetben kilépő játékos buktatásáért jött a rögtön piros.

Kádár szerencséje, hogy a szezonban már nem rendeznek már több Vidi–MTK-t, de azért kíváncsian várjuk, ősszel be meri-e tenni a kezdőcsapatba Horváth Dávid a Sóstói Arénában. Az MTK mostani szezonjára egyébként jellemző, hogy adott riválisok ellen mindhárom körben ugyanazt az eredményt érte el, ez a Fehérvárral vívott meccsekre is igaz, csak éppen szerzett gól nélküli vereség lett mindannyiszor: 0–3, 0–2, 0–4.

A terminátorok még akcióban

Ritkaság, de a végéhez közeledve két olyan mezőnyjátékos is van az OTP Bank Ligában, akik minden egyes bajnoki meccset végigjátszottak, sőt nyugodtan ide vehetjük a Magyar Kupát és a Konferencia-liga-selejtezőket is, egész egyszerűen tétmeccsen nem mulasztottak még játékpercet ebben a szezonban.

A felcsúti Patrizio Stronati számára a Ferencváros elleni 120 (valójában inkább 142) perc lehetett kemény a kupában, meg méginkább három nappal később a DVTK elleni bajnoki is. De a cseh védő állta, akárcsak az összes többi tétmeccsét a szezonban, sőt a Puskás Arénában is pályára lépett a Magyarország elleni felkészülési mérkőzésen. Július óta így 34 találkozót darált le, 3090 játékperccel.

Stronati pacsija Marco Rossival (fotó: MTI/Hegedüs Róbert).

Ha nem is sokkal, de még ennél is durvább a kecskeméti Belényesi Csaba. Ő sem hiányzott még egy bajnokiról sem, de a bajnokságon túl hat meccset is játszott: négyet a Magyar Kupában, kettőt a Konferencia-liga-selejtezőben, utóbbin Rigában egy hosszabbításba is belefutott, így pillanatnyilag 37 tétmeccsen 3360 percet futballozott. Ugyanakkor az ő hiánytalan szezonja még veszélyben lehet, jelenleg ugyanis négy sárga lapnál jár az NB I-ben, azaz ha pénteken Újpesten esetleg belefut egy figyelmeztetésbe, a cél előtt elbotlik – mint Femke Bol tavaly az atlétikai vb-n a 4×400-as vegyes váltóban.

Belényesi Csabának (b) még egy meccset kell kibekkelnie sárga nélkül (fotó: MTI/Kovács Tamás).

Bár azt gondoljuk, a futballistának a pályán a helye, nem mostanában volt utoljára, hogy egy mezőnyjátékos az egész bajnoki szezont végigfutballozza: a 2017/2018-as évadban a Balmazújváros játékosa, Eke Uzoma alkotott ugyanilyet. Ő mondjuk a Magyar Kupában az első két meccsen nem játszott, viszont az a sorozat még oda-visszavágós párharcokkal ment, így Belényesi mostani meccsszámát ő is reprodukálta, tekintve, hogy a Balmaz a legjobb négyig jutott a kupában.

Üdv újra, Nyíregyháza!

Kilenc éve, utolsó bajnokiján még teátrálisan eltemette a futballt a Nyíregyháza és a PMFC, előbbi most visszatér az élvonalba, méghozzá igen meggyőző teljesítménnyel, négy fordulóval a vége előtt bebiztosítva NB II-es bajnoki címét. Gratulálunk a Szparinak, és kíváncsian várjuk, mire lesz képes az első osztályban!

Bevonulás édesanyákkal

Ehhez nincs mit hozzáfűzni. Isten éltessen minden édesanyát!

OTP Bank Liga, 31. forduló:

Fehérvár FC–MTK Budapest 4–0
Mezőkövesd Zsóry FC–Zalaegerszegi TE FC 1–2
Puskás Akadémia FC–Kisvárda-Master Good 4–2
Újpest FC–Diósgyőri VTK 7–0
Kecskeméti TE–Paksi FC 0–0
Ferencvárosi TC–Debreceni VSC 5–1

tabella

A 32. forduló programja:

május 10., péntek
20.15 Újpest FC–Kecskeméti TE

május 11., szombat
15.30 MTK Budapest–Puskás Akadémia FC
17.30 Zalaegerszegi TE FC–Paksi FC
19.30 Diósgyőri VTK–Ferencvárosi TC

május 12., vasárnap
14.15 Kisvárda-Master Good–Mezőkövesd Zsóry FC
19.30 Debreceni VSC–Fehérvár FC

Borítókép: M4 Sport, DVTK

További tartalmak