Musorujsag
Élő Eredmények

Miért nem kíváncsi a Fradi-meccsekre az ellenfél szurkolótábora? – Hétvégi hősök

Miért nem kíváncsi a Fradi-meccsekre az ellenfél szurkolótábora? – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor

Elégedetlen, távolmaradó szurkolótáborok

A szezon végeztével egyre több szurkolótábor dönt úgy, hogy nem kíváncsi csapata bajnokijára, legyen szó 31. és 32. fordulóról. Az Újpest és a Diósgyőr fanatikusai is úgy döntöttek, hogy bojkottálják kedvenceik Ferencváros elleni bajnokiját, igaz, csak előbbi esetében volt tényező az ellenfél kiléte.

Mielőtt mélyebben boncoljuk a témát, szögezzük le: minden tábor szíve joga eldönteni, melyik mérkőzéseken vesz részt, a szurkolók döntését megkérdőjelezni nem lehet. De a jelenséget vizsgálni igen.

Az Újpest szurkolói csoportjai karakterre ugyanazt a közleményt jelentették meg szerda reggel, nem feltétlenül a színtiszta jóindulat szövi át az üzenetet – persze Fradi–Újpest viszonylatban az udvariasság ritkán diktál. Az állítmány lényegében az, hogy nem kíváncsiak a ferencvárosi bajnoki ünneplésre és annak mindenféle körítésére, ezért nem kísérik át csapatukat az Üllői útra. A keserűség és alapvetően a Fradi-bulitól való távolmaradás természetesen érthető, de kicsit ezzel automatikusan rálegyintenek a mostani derbire: nem itt szakad meg az Újpest borzasztó sorozata. Pedig egyszer vélhetően megszakad, s bármennyire is a zöld-fehérek a bajnokok, tüskés az ünnep, ha valahogy a lilák elcsennék a három pontot a Groupama Arénából. Persze ennek lehetősége így is megmarad, de az amúgy sem komoly esélyt alaposan csökkenti a vendégtábor hiánya.

A Fradi talán ezért is tudott egymásután 15 bajnokit megnyerni: a minőségileg jobb játékosok (még a légiósok is) felfogták a párharc jelentőségét, a mentális fröccs pedig megtartotta a létező tudásbeli különbséget. Húszezer ünneplő fradista kellő lelkifröccs lehet, pláne, ha az ellenfél fix 10., szurkolótábora távol, s a derbi helyett már lehet, hogy a szabadság lebeg a szeme előtt.

Ami pedig a közlemény többi részét illeti, miszerint „mindenki tudja, hogy az egész bajnokság egy cirkusz” – halkan jegyzem meg, ilyen lebonyolításban, hasonló körülményekkel és lehetőségekkel zajlik az OTP Bank Liga lassan kilenc éve. Nem kifejezetten az Újpest-tábornak szól, inkább általános jelenség: a kritikusok sokszor csak sérelmükben kritikusok. Mindenesetre a lilák táborának így a KTE elleni hazai lett a szezon utolsó meccse, hát kívánhattak volna ennél jobbat. S ugyan Aboubakar Keitára húzták a vizes lepedőt, akinek három hibájából is kecskeméti gól született, azért a többiek sem villogtak, egyszerűen Pálinkás Gergő és Horváth Krisztofer pont az övéit használta ki, amúgy klasszis módon.

A Diósgyőr szurkolótábora is kihagyta a Fradi elleni meccset, de ennek semmi köze nem volt a zöld-fehérekhez. A miskolciak egész egyszerűen berágtak az újpesti hetesre, már aközben is kivonultak a Szusza Ferenc Stadionból, de olyan messzire, hogy a jövő heti hazaira sem tértek vissza. Pedig csapatuk kijavította a csúfos vereséget, legyőzte a bajnokot 2–0-ra, ráadásul házi gólkirályai hiányában (igaz, a Fradi is tartalékolt).

A vérmesebb diósgyőri szurkolók viszont a bajnokverést is visszavetítették az előző hétre, mondván képesek erre a kedvenceik, az újpesti csúfos vereség során viszont ennyire vállalhatatlan mentalitásban futballoztak. Nyilván a szurkolók oldaláról kevésbé elfogadható, hogy a csapat számára tét nélküli meccsen nem teszi oda magát ezer százalékig, DVTK-mezben nem létezik tét nélküli találkozó. Arról pedig már múlt héten beszéltünk, hogy a 0–7 rettenetesen csúnyán néz ki, de az eredmény torzítja a mérkőzés képét, nem volt ekkora különbség a felek között, egyszerűen a liláknak minden bejött. Azt viszont fontos kihangsúlyozni (a Diósgyőr szurkolói egyébként nagyrészt megtették), hogy az egész szezon alapvetően rendben van, a miskolciak újoncként simán bennmaradtak, akár felsőházban is végezhetnek. Csak hát ez egy ilyen klub: egyetlen vállalhatatlan meccsnek is van következménye.

Az utolsó fordulós matematika

-eldőlt, hogy a Ferencváros BL-selejtezője mellett a Paks, a Fehérvár és a Puskás lesz a másik három európai kupaindulónk. Utóbbi csak a Konferencia-ligában vesz részt, a másik kettő küzd az Európa-ligáért.

-Ha a Paks kupát nyer, biztosan El-selejtezős. Akkor is az, ha a 33. fordulóban legalább annyi vagy eggyel kevesebb pontot szerez, mint a Fehérvár – hiszen így tarthatja meg második helyét.

-A Fehérvár második, ha hétvégén nyer és a Paks nem. Negyedik, ha a Puskás nyer, a Fehérvár pedig nem. Minden más esetben bronzérmes Grzelak csapata.

-A Puskás Akadémia még harmadik lehet, ehhez viszont győznie kell a DVSC ellen. Úgy, hogy közben a Fehérvár nem szerez három pontot hazai pályán.

-Bár a felsőház privilégiumán túl sok jelentősége nincs, még négy csapat is küzd a hatodik helyért, mindössze kettő ponton belül. Közülük a ZTE és a Kecskemét egymással játszik, az MTK a már kiesett Mezőkövesddel, a Diósgyőr az ezüstért menő Vidivel. Pontban utóbbi áll legjobban, de papíron neki lesz a legnehezebb dolga.

Zoran: Amikor elmentél tőlem

2024-ben már sajnos elég ritka, hogy egy játékos ekkora nyomot hagyjon egyetlen csapatnál, mint Zoran Lesjak Zalaegerszegen. A horvát védő 2018-ban, a feljutás előtt egy évvel érkezett a kék-fehérekhez, s becsülettel végigszolgálta az elmúlt hat évet, egyszer csapatkapitányként, alap-, máskor csak perememberként.

A rendkívül jó mentalitással rendelkező játékos összesen 156-szor lépett pályára a ZTE-ben, 15 gólt szerzett és kiosztott 10 gólpasszt, nem véletlen, hogy légiósként is ennyire megszerették. A búcsú is ehhez méltó volt: a Paks elleni bajnoki 40. percében cserélték le, megtapsolták őt a szurkolók és a csapattársak.

Kiesettek tényleges rangadója

Az elmúlt húsz évben most fordult elő először a magyar NB I-ben, hogy két már biztosan kiesett csapat találkozott, ám a felek szerencsére nem csak lepörgették a számukra már teljesen tét nélküli 90 percet, ez a passió kimondottan élvezetesre sikerült. Talán még jobb lett volna, ha a Mezőkövesd számára nem a 80. perc környékén kezdődik a meccs érdemi része, de így is elég érdekes volt: kisvárdai örömjáték (már amennyire ilyen helyzetben lehet ezt örömjátéknak nevezni), szállingózó kövesdi lehetőségek, majd turbófokozatra kapcsoló vendégek, és kis híján egyenlítés mínusz négyről. Ilyen egy igazán emlékezetes bajnoki – kár, hogy ezt automatikusan keserű konnotációval emlegetjük majd. Azért ez egy olyan összefoglaló, amit érdemes visszanézni:

S ha már pozitív aspektusokat keresünk a két csapatnál, érdemes a góllal debütáló fiatalokat megemlíteni: most éppen a kövesdi Ináncsi Milán talált be NB I-es bemutatkozását követően két perccel, múlt héten pedig a kisvárdai Ésik Ákos koronázta bemutatkozását egy szép góllal. Nyilván az emberben motoszkál a kérdés: nem kaphattak volna több játéklehetőséget középszerű légiósok helyett?

A DVSC-nél nem aggódnak az utolsó bajnokin

Múlt héten már szóba került az a két játékos, aki konkrétan csapata valamennyi tétmeccsét végigjátszhatja: a kecskeméti Belényesi Csaba és a felcsúti Patrizio Stronati. Elképesztő sorozatuk a 32. fordulóban sem szakadt meg, sőt előbbi meg is úszta az ötödik sárga lapját, így nem tiltották el az utolsó fordulóról.

Na, de ha már ötödik sárga, mi a helyzet a debreceniekkel? Bár ezt meccs közben még nem lehetett tudni, a Loki számára teljesen tét nélküli lesz a 33. kör, hiszen a Fehérvár legyőzésével bebiztosította ötödik helyét. Ennek örömére négy (!) debreceni futballista is hosszabbított egy héttel a szabadságán – Dusan Lagator tizedik, Szécsi Márk, Stefan Loncar és Ferenczi János ötödik sárga lapját kapta a Vidi ellen (rajtuk kívül Baranyai és Bódi kapott még figyelmeztetést).

Érdemes megnézni az utolsó három debreceni sárgát – amiből kettő ért eltiltást –, konkrétan ketten időhúzás, Loncar pedig egy teljesen felesleges belépőért kapott figyelmeztetést a 90+. percben. Ennél kevésbé látványosan is lehet ám jelezni, hogy az utolsó meccs tét nélküli!

OTP Bank Liga 32. forduló:

Újpest FC–Kecskeméti TE 0–3
MTK Budapest–Puskás Akadémia FC 1–3
Zalaegerszegi TE FC–Paksi FC 1–1
Diósgyőri VTK–Ferencvárosi TC 2–0
Kisvárda-Master Good–Mezőkövesd Zsóry FC 4–3
Debreceni VSC–Fehérvár FC 1–0

M4 Sport

A 33. forduló programja:

május 17., péntek
20.30 Mezőkövesd Zsóry FC–MTK Budapest

május 18., szombat
17.45 Fehérvár FC–Diósgyőri VTK
17.45 Paksi FC–Kisvárda-Master Good
17.45 Puskás Akadémia FC–Debreceni VSC

május 19., vasárnap
17.15 Kecskeméti TE–Zalaegerszegi TE FC
20.15 Ferencvárosi TC–Újpest FC

Borítókép: MTI

További tartalmak