Musorujsag
Élő Eredmények

Rossi: Lisztesben nagy potenciál van, de fejlődnie kell

Rossi: Lisztesben nagy potenciál van, de fejlődnie kell

m4sport.hu
Marco Rossi hosszabb interjút adott az M4 Sportnak, melyben beszélt az Eb-esélyekről, a keret összetételéről, Szoboszlai motivációjáról, Lisztes hiányosságairól és Szappanos fontos szerepéről is.

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 26 fős keretét a németországi labdarúgó Európa-bajnokságra, illetve öt tartalékot jelölt meg. Az olasz szakember a kerethirdetés után exkluzív interjút adott az M4 Sportnak.

Mint mondta, május 27-én kezdik a felkészülést, vagyis lesz egy extra hetük – mert az európai szövetség által meghatározott hivatalos időszak csak június 3-án kezdődik -, emiatt nagyon boldog.
Rossi hangsúlyozta, a kerethirdetésnél sok szempontot figyelembe vett, például azt, hogy 2022 szeptembere óta veretlen a nemzeti csapat, vagyis az aktuális névsor nagyrészt az eddigi kerettagokra épül.

Az Eb-esélyekről úgy véli, az elmúlt időszakban nem nőttek vagy csökkentek. továbbra is úgy véli, papíron a németek és a svájciak erősebbek nálunk. „Ha jól szerepelünk, a harmadik helyen továbbjuthatunk az erősorrend szerint, de ha a játékosok minőségét nézzük, akkor még lehet a skótok is jobbak nálunk.De a mi tapasztalatunk az, hogy bármi lehetséges a futballban. Azon múlik, hogy megyünk fel a pályára” – összegzett a kapitány.

A szakember elmondta, tisztában van vele, hogy Fiola Attila és Lang Ádám egyelőre sérültek, de az orvosi stáb szerint az Eb-felkészülésre mindketten felépülnek. Kiemelte, az elmúlt időszakban úgy is eredményes tudott lenni a csapat, hogy alapemberek – Gulácsi, Schäfer, Varga, Orbán, Sallai – is sérüléssel bajlódtak és hiányoztak az együttesből.

Elárulta, Szappanos Péter tisztában van vele hogy harmadik számú kapusként számol vele, de a jelenléte a csapatszellem kialakításában fontos szerepet játszik. Tisztában van vele, Tóth Balázs remeklése nagyban hozzájárult a Fehérvár remek tavaszi szerepléséhez, de vele egyelőre csak tartalékként számol.

Úgy érzi, a hét belső védő elég lesz, ezért nem számol egyelőre Szalai Gáborral. Horváth Krisztoferről elmondta, 11 gólja és a formája miatt is helye van a keretben, ráadásul az ő játéka hasonlít leginkább Szoboszlaiéhoz. Rossi bízik benne, a csapatkapitánya végig tudja majd játszani valamennyi Eb-meccset, de ha mégis pótolni kellene, arra Horváth a legalkalmasabb.

Csoboth Kevinnel kapcsolatban kifejtette, amikor Újpesten a megfelelő helyen játszatják, erőssége a csapatnak, kiemelkedő a sebessége a jobb oldalon, ráadásul nem látott olyat, akit inkább meghívna helyette, ezért is számol vele.

A tartalékok közé beválogatott Lisztes Krisztiánnal kapcsolatban kiemelte, nagy potenciál van benne, de fejlődnie kell még. „Majdnem ugyanaz a játékos, mint tavaly áprilisban – egy évvel ezelőtt. Arra gondolok, hogy nem fejlődött. Persze fantasztikus egy az egy ellen, nagyon jó a jobb lába – beadásban, lövésben –, nagyon jól fejel, rengeteg jó képessége van, de fejlődnie kell, és tudja, milyen területeken. Ő egy tehetséges játékos, istenadta képességekkel, a genetikáért hálás lehet az édesapjának, de muszáj dolgoznia. Fejben is tisztának kell lennie ahhoz, hogy a válogatott tagja legyen” – mondta a Fradi játékosáról a kapitány.

Külön kitért Szoboszlai Dominikra, és biztos benne, hogy a kevesebb játéklehetőség miatt nem lesz depressziós a csapatkapitány. „Szerintem úgy gondolkozik, hogy a padon töltött idő Liverpoolban több erőt ad majd a mi meccseinkre. Szerintem már most arra fókuszál, hogy mit és hogyan fog csinálni az Eb-n. Frissen fog megérkezni, ami összességében jó nekünk. Ismerve őt, biztosan nem fogja őt megviselni ez a helyzet. Mindent összevetve: számunkra, a válogatottnak ez a szituáció most előnyös is lehet ” – mondta a Liverpool játékosáról.

A magyarok június 10-én utaznak a Németországba, aztán 15-én kezdenek Kölnben a svájciakkal, majd június 19-én következik a házigazda németek elleni meccs Stuttgartban, ahol június 23-án a skótokkal találkozik a válogatott.

Borítókép: Marco Rossi és Lisztes Krisztián (Fotó: MTI/Illyés Tibor és MLSZ)

További tartalmak