Musorujsag
Élő Eredmények

Beteljesíti végzetét a Paks vagy a Fradi tényleg érinthetetlen itthon?

Beteljesíti végzetét a Paks vagy a Fradi tényleg érinthetetlen itthon?

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
A Ferencváros nagyon komoly esélyese a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntőjének, de a Paksnak nincs veszítenivalója, s a csapatban van kellő vagányság és – már – rutin, hogy elrontsa az FTC duplázását. A tavasz leginkább várt hazai mérkőzése szerdán élőben a Puskás Arénában és az M4 Sporton.

Nem szerencsés, amikor a 25-öt bármilyen jubileumnak tüntetik fel, elvégre a szám azon túl nem tud önálló értéket felmutatni, minthogy a száz negyede. De a Ferencvárosnál aligha törődnének ezzel csütörtök reggeltől, igenis sokat jelentene számukra a 25-ös szám. Május 15-e kora estig 24-szeres kupagyőztes az FTC, s a Paks ellen begyűjtheti újabb sikerét, legalábbis az esélyek mindenképp a fővárosiak mellett szólnak.

Meg úgy egyébként a kupadöntő intézménye is: a Ferencváros újkori tündöklése során nem vesztett el finálét, 2015-től sorozatban hármat nyert, majd 2022-ben újra, amikor tehát elbukott, a sorozat korábbi szakaszában tette. Egyébiránt kilenc vesztett döntő szerepel a Fradi történelemkönyveinek árnyoldalán, legutóbbi 2005-ből (Matáv Sopron, 1–5).

Amióta egy csapat hegemóniájáról szól a magyar klubfutball, a Magyar Kupa-meccsek talán különlegesebbek az FTC-nek, elvégre ezekbe nem lehet minden mindegy alapon beleállni, nincs meg az érzés, hogy a soroztatot megnyerik, elég egy rossz tíz perc és egy lehetséges trófea oda. Talán Szerhij Rebrov tanulta meg ezt legjobban, akit ugyan hiába emlegetnek az elmúlt évek legjobb Fradi-edzőjének, a kupában háromból háromszor elvérzett – kétszer a Fehérvár, egyszer a Békéscsaba ellen, még a négy között sem járt. De vélhetően a zöld-fehér drukkerek közül Iváncsára is mindenki emlékszik…

Ebben a szezonban viszont nem volt a Fradinak Iváncsája, sőt gyakorlatilag a létező legnehezebb sorsolás után jutott el a Puskás Arénába. Nagyecsed még nem tartozott ebbe a körbe, de a Puskás Akadémia, DVSC, DVTK és Nyíregyháza már abszolút: előbbit egy 142 perces csata után, az utolsó pillanatos, VAR-ral befújt büntetővel ütötte ki az FTC, a Lokit 80 perc emberhátrány és tizenegyespárbaj után, az NB II bajnoka ellen pedig tíz perccel a vége előtt még mínusz egyben volt, mégis fordított. Talán nem szoktak hozzá az Üllői úton, de ez egy kimondottan göröngyös út volt a döntőbe, s igen, mutatja a Fradi nagyságát, hogy végigszlalomozott rajta.

Tegyük hozzá, sokkal könnyebb dolga a Paksnak sem volt. A BKV Előrével vívott első meccs elment bemelegítésnek, aztán folytatódott egy fővárosi maraton: Honvéd, Újpest, Vasas, mindegyik meccsen 120 perc, Kispesten még egy tizenegyespárbaj is. Az elődöntőben aztán a Kisvárda ellen is hátrányból fordított a csapat, ráadásul akkor zárta le hosszú hullámvölgyét.

Ha mindkét sorozatot figyelembe vesszük, a Paks erre a szezonra a Fradi és a többi magyar csapat közé pozícionálható, ami hatalmas dolog, ha csak a klub lehetőségeihez viszonyítunk. Bognár György számára rendelkezésre állt szinte minden poszton két hasonló tudású játékos, de ezen túl sem a véletlen műve, hogy két fronton ért el kiemelkedőt (akárhogy is alakul a hátralevő két meccse). A vezetőedző az m4sport.hu-nak adott nagyinterjújában úgy fogalmazott, minden meccset egyformán komolyan vesznek, ami nem minden magyar csapatra igaz, de talán ezen túl is létezik magyarázat. Egy paksi recept, amely az egyszerűségen, közösségközpontúságon, magyarosságon alapul. Semleges szurkolóként mondhatjuk: ez a Paks megérdemelne egy trófeát.

De az ellenfél a Ferencváros, amely ezekkel nyilván a legkevésbé sem foglalkozik. A Fradi számára ideális, ha erőt demonstrálhat – mint mondjuk a két csapat őszi 6–1-es mérkőzésen. A felek egyébként negyedjére találkoznak a szezonban, rendre hazai győzelem született – Bognár György erre szkeptikusan azt mondta, odahaza le tudják győzni a Paksot, idegenben és semleges pályán nem igazán. A mester nyilván a két évvel ezelőtti kupadöntőre is utalt, ami ugyan sokáig 1–0 volt, a Fradi összességében teljesen kontrollálta. De a mostani szezon FTC–Paks meccsei rámutatnak: ebben a párosításban teljesen felesleges a múlttal foglalkozni, mert minden összecsapás egy külön történet. Legyen szó Kubatov Gábor és Bognár György csipkelődéséről, Varga Barnabásról, őszi elsőségről, bírózásról, Szappanos Péter és Dibusz Dénes gyerekeiről. Ezek csúcsa lehet a mostani kupadöntő, amelynek játékképét sejtjük, de a váratlan abszolút várható. A paksi stílus természetesen a Fradi ellen nem a szokott hatékonysággal érvényesül, az FTC pedig a Paks ellen játszik legkevésbé a szó klasszikus értelmében vett futballmeccset.

A Ferencváros hazai szinten lépett előre ebben a szezonban, a bajnokságot ismét utcahosszal megnyerte egy gólerősebb játékban, a kupában pedig bizonyította: nehéz pillanatokban is helyén van a zöld-fehér szív – erre a közel teltházas Puskás Arénában is lesz igény. De a Fradin túl a Paks ennek a szezonnak a nagy nyertese, s mikor zárjon trófeával, ha nem éppen ebben a különleges idényben?

A Ferencváros–Paks MOL Magyar Kupa-döntőt az M4 Sport szerdán 19.30-tól élőben közvetíti. A mérkőzés előtti felvezető műsorunk 18.30-kor kezdődik.

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak