Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Bognár: Ez edzői karrierem legnagyobb sikere; Sztankovics: Száz százalékig az én felelősségem

Bognár: Ez edzői karrierem legnagyobb sikere; Sztankovics: Száz százalékig az én felelősségem

m4sport.hu
A Ferencváros elnöke szerint egy fradistának ki kell menni a pályára és meg kell nyerni a meccset és ha ez nem megy, akkor marad a szégyenkezés.

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében. Bognár György vezetőedző csapata sokáig emberhátrányban hősiesen védekezve mentette hosszabbításra a finálét – az FTC még büntetőt is hibázott -, melyet aztán a ráadásban a 31. születésnapját egy napja ünneplő Papp Kristóf fejese döntött el a 98. percben, a slusszpoént pedig Haraszti Zsolt üres kapus gólja jelentette közvetlenül a lefújás előtt.

A Paks története legnagyobb sikerét érte el, mert ez az első rangos trófeája – egyúttal a Magyar Kupa huszadik győztese -, miután 2011-ben a bajnokságban, két éve pedig a kupasorozatban lett ezüstérmes. Diadalával a következő idényben az Európa-liga selejtezőjében szerepelhet, míg a Konferencia-ligában a Fehérvár és a Puskás Akadémia indulhat majd a bajnokság alapján.

Bognár György ( aki a második gól után bement az öltözőbe)elárulta, azért sietett be, mert nagyon sok vizet ivott, úgy gondolta, hogy ha fél perc van hátra, akkor ezt a meccset már megnyerték.

Az eredményeket tekintve ez edzői karrierem legnagyobb sikere, de a paksi futball történetében is ezek a srácok most a legnagyobb sikert érték el. Ez egy nagyon erős közösség, nagyon jó csapatjátékot tudunk játszani, ezt ma is bizonyítottuk tízen is, ha kell, akkor csúsznak-másznak. Amit megbeszéltünk taktikát, azt több-kevesebb hibával, de maradéktalanul megcsinálták” – összegzett a paksi tréner.

Itt most a padlóról álltunk fel, mert az első félidő nagyon furcsán alakult. Meghoztuk azokat a lépéseket, amiket szakmailag egy kiállítás után meg kell, egy csatár maradt elöl, rendeztük a sorokat a középpályán, hátul pedig megvoltunk. Próbáltuk húzni az időt hogy minél tovább maradjon döntetlen, aztán a végén ráhúzunk valamit” – mondta a korábbi válogatott játékos.

Úgy véli megérte, hogy a szezon során a Paks játékstílust váltott, feladták a kockázatvállalós, látványos játékot az eredményesség érdekében. „A profi futballban az eredménnyel el kell számolni, ez nagy siker volt, megérte ez az év, de ha választanom kellene a régebbi foci és a mostani között, akkor a régebbit választanám. Inkább a játékra törekednék, hogy még több esemény legyen egy meccsen, még jobban szórakozzanak a nézők és mellette persze nyerjünk is” – mondta a tőle megszokott stílusban.

Először is gratulálok a Paksnak, a klubjuk számára sokat jelent a kupa elnyerése. Szeretnék köszönetet mondani szurkolóknak, remek hangulatot csináltak. Sajnálom, hogy nem sikerült ezt a kupát elhódítani, elnézést kérek a szurkolóktól, a klubtól az elnök úrtól. Száz százalékig az én felelősségem, az én taktikám volt, az én játékosaim az én cseréim. De ilyen az élet, menni kell tovább” – értékelt csalódottan Dejan Sztankovics, a Ferencváros mestere.

Néha apró dolgok döntenek, mondjuk egy szöglet. De a futball aranyszabálya, hogy a kihagyott helyzetek megbosszulják magukat. Ez ma az ő győzelmük, nekünk csöndben kell maradni most és levonni a tanulságokat” – összegzett a szerb szakember. Elmondta, összességében pozitív szezonon vannak túl, domináltak a bajnokságban, a nemzetközi kupában is jól teljesítettek, és az utolsó fordulóban, az Újpest elleni derbin is szeretnék kiszolgálnia szurkolóikat.

Nem vagyunk ehhez hozzászokva” – kezdte értékelését Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke, majd gratulált a Paksnak. „Ez egy fantasztikus teljesítmény, egy sokkal kisebb költségvetésű csapat magyar játékosokkal, és minket is le tudnak győzni, a bajnokságban is megszorítottak minket, ez egy becsülni való dolog.”

A klubelnök hozzátette, a Paks nagyon párharcerős csapat, szerinte akár a sportszerűtlenség határáig is elmennek, és eredményesen teljesítenek. „Csodálkozom, hogy a mi játékosaink ezt hagyják, én 58 évesen biztos nem hagynám, hogy ezt megtegyék velünk, de jobbak voltak a mai meccsen, csak gratulálni lehet nekik.”

Kubatov szerint ismét érvényesültek a futball törvényei. „Tizenegyest nem lehet büntetlenül kihagyni, ahogy nagy helyzeteket sem. Az első néhány percben volt négy-öt hatalmas helyzetünk, kimaradtak ás mert a futball megbüntet. A Paks ma jobban teljesített ezen az egy meccsen. Tízszeres költségvetésünk, nagy keretünk van, egy fradistának ki kell menni a pályára és meg kell nyerni a meccset és ha ez nem megy, akkor nem tudunk mást, csak a szégyent elvállalni és mi most szégyenkezünk.”

Felemelő érzés, bár két éve is itt voltunk, de ez az év ez extra, most nagyon büszkék vagyunk. Nehéz leírni, mit érzek, ez a csapat arról híres, az utolsó pillanatig küzdünk egymásért, ez a szív diadala volt” – mondta a paksiak második gólját szerző Haraszti Zsolt. Hozzátette, a góljánál csak arra figyelt, hogy a keresztbe futó védő mellett el tudja rúgni a labdát és örült neki, hogy sikerült.

Borítókép: Budapest, 2024. május 15. Bognár György, a Paks vezetőedzője a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntőjében, a Paksi FC - Ferencvárosi TC mérkőzésen a Puskás Arénában 2024. május 15-én. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak