Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Hajnal Tamás: Csak különleges ajánlat esetén engedünk el játékost

Hajnal Tamás: Csak különleges ajánlat esetén engedünk el játékost

m4sport.hu
Hajnal Tamás, a Ferencváros labdarúgócsapatának sportigazgatója a vasárnapi, Újpest elleni 2–0-s siker, s az azt követő éremátadás és fieszta során az M4 Sportnak szót ejtett Dejan Sztankovics távozásáról, az edzőkeresésről, de kitért az esetleges nyári igazolásokra is.

 

A ferencvárosi ünneplés

A zöld-fehérek az aranyérmet már a 29. fordulóban bebiztosították, vasárnap a bajnokság záró fordulójának utolsó mérkőzésén 2–0-ra győzték le az Újpestet.

„Fantasztikus élmény ezt átélni, főleg egy ilyen győzelemmel lezárva, hazai pályán, az Újpest ellen. Történelmi siker volt zsinórban hatodszor megszerezni a bajnoki címet, örülünk, hogy ezt közösen tudjuk ünnepelni a szurkolóinkkal – kezdte Hajnal Tamás, aki arra a felvetésre is reagált, hogy a szezonzárón rendhagyó módon ő is a kispadon ült az edzői stáb mellett. – Az elmúlt napok különlegesek voltak számunkra is, Leandro teljes bizalmat érzett tőlünk, de szerettem volna, hogy még ezzel is picit segíteni, támogatni tudjam őt, ha bármiben szüksége van rám vagy ránk, mert egy csapat vagyunk, ebben van az erőnk, az ilyen helyzetben összetartunk.”

Hajnal szerint a Paks ellen elveszített MOL Magyar Kupa-döntőt leszámítva jó tavaszt produkált a Ferencváros.

„A téli szünetből úgy jöttünk ki, hogy nem voltunk elsők, tehát nekünk kellett ledolgoznunk egy hátrányt, ezáltal teljesen más mentális állapotban voltunk, úgyhogy volt egy pár olyan döntés a keretet illetően, ami próbálta ezt fokozni, hogy a csapatszellem minél gyorsabban ki tudjon alakulni, és utána jól összeálltunk. Szerintem jó játékkal, meggyőző teljesítménnyel tudtuk ledolgozni a hátrányt, majd kiépíteni az előnyünket. Azt gondolom, nagyon jó tavaszt produkáltunk. Most a kupadöntőt kihagynám, az fájó vereség, de a bajnokságban nagyon jó tavasz van mögöttünk.”

A sportigazgató szót ejtett Varga Barnabás Lisztes Krisztiánnak átengedett büntetőjéről, valamint az együttes távozóiról, így Lisztesről és Mohamed Besicről.

„Különleges érzés volt, Krisztián tényleg a klub gyermeke, nagyon örülünk, hogy idáig tudtuk segíteni az útját, innentől pedig szurkolunk neki, hogy nagyon nagy karriert fusson be. Az ő esete különleges, ami a búcsúzókat illeti, mert hozzá hasonlót nem tudsz minden évben találni, hiszen a klub saját nevelése, ugye az utánpótlás-csapatokon keresztül jutott el a felnőttekig. Besic légiósként is ki tudott alakítani egy mély érzelmet a klubnál, természetesen keressük az ilyen egyéneket, karaktereket, fájó, hogy két ilyen játékost elveszítünk. Különböző utakat fognak bejárni, ugye Besic inkább már a pályafutása vége felé jár, Krisztián pedig az elején.”

Marquinhos kapcsán a sportvezető elárulta: a Ferencváros kulcsjátékost ezen a nyáron csak kiemelkedő ajánlat esetén szeretne eladni, így a Ferencváros sem a braziltól, sem pedig Vargától nem tervez megválni.

„Köztudott, hogy télen is volt már érte ajánlatunk, akkor abban maradtunk, a nyárig mindenképp marad, most meglátjuk, mi történik a piacon. De most a fókusz a Bajnokok Ligáján van, és csak különleges ajánlat esetén engedünk el játékost, különben szeretnénk ezt a csapatot picit még megerősíteni, és remélhetőleg egy sikeres selejtező-sorozatot magunk mögött hagyni. Vargát is szeretnénk megtartani, ahogy mondtam, hacsak nem jön valami különleges ajánlat, ami változtatna ezen a véleményünkön, akkor a kulcsembereket szeretnénk egyben tartani, úgy nekimenni a selejtezőknek. Hogy a nyár vége felé mi történik, most még nem tudom megmondani.”

Hajnal kiemelte, nem gyors, hanem jó döntést szeretnének hozni az edzőkérdést illetően, az új trénernek viszont nagyon nehéz dolga lesz, mivel a BL-selejtezők miatti, egyébként sem túl hosszú pihenőt több játékos esetében is tovább rövidíti a nyári Európa-bajnokság.

„Jó lenne, ha már tudnék erről bármit is mondani, de még nem tartunk ott. Ez most intenzív időszak előttünk, természetesen kapcsolatban vagyunk már a jelöltekkel, de még nem vagyunk ott, hogy bármit is be tudjunk jelenteni. Nem gyors döntést szeretnénk hozni, hanem a lehető legjobbat, és ezt alaposan, minden aspektusból meg kell vizsgálni. Az nem lehet szempont, ha egy edző ki akarná várni, melyik körben indulunk, és amiatt döntene mellettünk, az nem a megfelelő ember számunkra. Nekünk olyan személyre van szükségünk, aki hisz abban, hogy a csapattal BL-csoportkörbe tudunk kerülni, amihez tudjuk, hogy bravúr kell, de minimum valamelyik európai csoportkörbe. Ezt már a felkészüléssel időben el kell kezdeni. Ez egyébként is minden évben komplikált időszak – noha lesz egy kis szünet, de többen is mennek az Európa-bajnokságra. Megint egy szétszakított felkészülés jön, és az első naptól kezdve szükségünk lesz egy olyan edzőre, aki hisz ebben a projektben. Sztankovics a múlt, így alakult, ő így döntött, ezt le kell zárnunk, nem nézünk hátra, csak előre, innentől kezdve a fő célunk, hogy egy megfelelő edzőt találjunk, akivel közösen elérhetjük a céljainkat.”

A sportvezető hangsúlyozta, fontos lesz, hogy az új edző a lehető leggyorsabban megtalálja a közös hangot a játékosokkal, és egy olyan egységet, csapatot tudjunk formálni, amely így vághat neki a selejtezőknek, ugyanis nem szeretnének átélni hasonló pofont, mint ami tavalyi, Klaksvík elleni volt.

„Ehhez az kell, hogy mentálisan, a válogatott játékosok még a rövid szünet után is minél hamarabb újra tudják motiválni magukat, és le tudják zárni a mögöttünk hagyott szezont. Nem lesz időnk, és a fókuszt nagyon gyorsan az előttünk álló feladatokra kell majd helyezni.”

Hajnal szót ejtett a játékoskeretet érintő esetleges változásokról is, s hogy a vezetőség szeretné bevonni az új trénert is az esetleges igazolásokba.

„Az edzőkérdés eldöntése nem csak egy emberen múlik. Mi azért tudjuk, van elképzelésünk, hogy milyen poszton és milyen karakterű játékosokat szeretnénk. Természetesen az edzőt is szeretnénk ebbe bevonni, úgyhogy ilyen szempontból is nagy kihívásokkal járó feladat lesz ez.”

 

Borítókép: Budapest, 2023. szeptember 19. Hajnal Tamás, a Ferencváros sportigazgatója az FTC legendás labdarúgójáról, Fenyvesi Mátéról elnevezett díj alapítása alkalmából rendezett ünnepségen a Groupama Arénában 2023. szeptember 19-én. Az elismerést minden évben a klub olyan U15-ös korosztályú játékosa kaphatja meg, aki a Ferencváros 76-szoros válogatott balszélsõje szellemiségének megfelelõen teljesít. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak