Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Orbán Viktor: Szűkül a távolság minden évben

Orbán Viktor: Szűkül a távolság minden évben

m4sport.hu
Orbán Viktor szerint a Puskás-Suzuki Kupa tapasztalatai alapján évről évre szűkül a távolság a Puskás Akadémia és a Honvéd utánpótláscsapatai, valamint a legjobb európai klubok U17-es együttesei között. A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója az idei torna után az M4 Sportnak elmondta, a magyar csapatok egyenrangú ellenfelei voltak a külföldi együtteseknek, de van még tennivaló – például a saját stílus kialakítása.

A 2024-es, 16. alkalommal megrendezett Puskás-Suzuki Kupát a Real Madrid nyerte, amely a fináléban hátrányból fordítva nyert 2–1-re a Sporting ellen. A bronzmérkőzést a házigazda Puskás Akadémia játszotta a Juventusszal, 1–1-es döntetlen után tizenegyesekkel az olasz csapat győzött.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója a finálé után az M4 Sportnak elmondta, amikor Mezey Györggyel megálmodták a tornát, az volt az elgondolás, hogy olyan külföldi csapatokat hívjanak meg, amelyek alkalmasak megmutatni azt, hogy hol tart a magyar utánpótlás, azon belül is a Puskás Akadémia és a Honvéd. „Van tehát egy folyamatos mérőeszközünk, minden évben látjuk, hogy a világ legjobb klubfutballját mutató utánpótláscsapatok a miénkhez képest hol vannak, illetve mi hozzájuk képest. Szűkül a távolság minden évben, ebben az évben például már pariban voltunk a játék szinte minden elemében. Tehát optimistán zárjuk ezt a tornát, mert nüanszokon múlt csak, hogy melyik meccs milyen eredménnyel végződött, mindenkivel szemben egyenlő partnerként, komoly kihívóként tudtunk fellépni.”

A kormányfő hozzátette, a nemzetközi mezőny arra is alkalmas, hogy az európai stílusok keresztmetszetét ábrázolják: a brit stílust a Rangers, a németalföldit a Genk, a délit pedig a Real Madrid és a Juventus képviselte. „Minden stílushoz képest fel tudtuk mérni, hogy hol tartunk, és fel tudtuk tenni azt a kérdést is, hogy van-e a Puskás Akadémiának és a Honvédnak valami fajta magyaros jegyeket mutató saját stílusa – ebből még keveset látunk, itt még sok tennivaló van, mert ugyan pariban vagyunk, de hogy mitől magyar a mi futballunk, arra most még nehéz válaszolni.”

Orbán Viktor úgy véli, az U17-esek korosztály számára most következik a vízválasztó: bekerülni a felnőtt futballba. „Itt már az akadémiák segíteni nem tudnak. Innentől már a klubok pénzügyesei, ügynökei, vezetőedzői, játékosmegfigyelői döntik el, hogy melyik klubnál milyen ütemben tudnak és mernek beépíteni fiatalokat a felnőtt csapatba. Ez a legkényesebb része a futballnak, amikor a gyerekfutballból át kell menni felnőtt futballba, itt vérzik el a legtöbb gyerek és itt tudnak leginkább hibát véteni a klubok is, de ez már nem a mi felelősségünk, ez már az NB I-es klubok döntése.”

a döntőben:
Real Madrid (spanyol) – Sporting Lisboa (portugál) 2–1 (0–1)

a 3. helyért:
Juventus (olasz) – Puskás Akadémia 1–1 (1–0) – 11-esekkel: 4–2

az 5. helyért:
KRC Genk (belga) – Budapest Honvéd-MFA 2–0 (2–0)

a 7. helyért:
Panathinaikosz (görög) – Glasgow Rangers (skót) 1–0 (0–0)

Borítókép: Orbán Viktor, Csányi Sándor és Sallai Roland a 2024-es Puskás-Suzuki Kupán (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

További tartalmak