Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

A Fradi-ünnep rontójától Kuznyecov mellőzöttjéig – NB I-es felfedezettek

A Fradi-ünnep rontójától Kuznyecov mellőzöttjéig – NB I-es felfedezettek

m4sport.hu | Szerző: Sz.V.
Az OTP Bank Liga 2023/2024-es idényének végeztével összegyűjtöttünk 11 játékost, akik ebben a szezonban robbantak be az első osztályban.

Kovács Marcell (Kisvárda FC)

Hatalmas csatát „vívtak” az álomcsapatba kerülésért Pécsi Árminnal, talán orrhosszal, a plusz háromszáz játékperc révén lett a kapusunk Kovács Marcell. A Kisvárda ezúttal is a gólvonalon biztosította be a fiatalok játszatásáért járó 325 milliós támogatást, de a múlt szezonban Hindrich Ottónál tapasztalt ingadozó teljesítménynél Kovács jóval stabilabb volt.

Bár a kijöveteleknél volt némi bizonytalansága (talán termete révén is), a vonalon egészen kimagasló dolgokra képes. Az egész szezonban az ő kapujára érkezett leggyakrabban lövés – meccsenként 5.08 –, játékpercek arányában csak Tóth Balázs mutatott be nála több védést, a próbálkozások xG-értékét is számításba vevő „megakadályozott gólok” mutatóban pedig harmadik Tóth és Szappanos mögött. Legemlékezetesebb teljesítményét egyértelműen a Groupama Arénában nyújtotta, tíz védéssel, közte jónéhány óriási bravúrral keserítette a zöld-fehérek bajnoki ünneplését – egyikük április legszebbje lett.

Baranyai Nimród (DVSC)

Az elmúlt két szezonban kilenc meccsen volt kezdő az OTP Bank Ligában, ezt idén megduplázta a még mindig elég fiatal jobbhátvéd. Nyilván ehhez kellett Kusnyír Erik súlyos sérülése is, poszttársa február elején dőlt ki, azóta alapembere a Debrecennek Baranyai.

S jól is illeszkedik a szigorú játékrendszerbe, remekül segíti az egyaránt ballábas, ezáltal a szélről befelé induló Dzsudzsák, Vajda párost, meg is szerezte első élvonalbeli gólját a DVTK elleni keleti rangadón. Kusnyír vélhetően nem lesz teljesen egészséges a szezonrajtra, így Baranyainak még adott a lehetőség, hogy bizonyítsa: megfelelő megoldás jobbhátvéd-poszton. A tavaszi szezonban bizonyította.

Várkonyi Bence (Zalaegerszeg)

Már két szezonnal ezelőtt is kapott néhány meccsen lehetőséget az első osztályú MTK-ban, igazán meghatározó játékossá a Márton-féle Zalaegerszegben vált Várkonyi Bence.

Olyannyira, hogy az új vezetőedző novemberi érkezéséig mindössze 69 percet játszott a Zetében, a csapat pedig messze a legtöbb gólt kapta a mezőnyben. Nyilván nemcsak Várkonyinak köszönhető, de Márton érkezése után a találatok száma lecsökkent, a 22 éves védő pedig alapember lett a csapatban, s rendkívül érett teljesítményt nyújtott. Március közepén, a DVSC elleni bajnokin sérült meg, s azóta már nem is lépett pályára, de a hírek szerint az újrakezdésre rendben lesz.

Kovács Patrik (MTK)

Bár Antonov személyében komoly poszttárssal rendelkezik a fiatal balhátvéd, időnként megmutatta mögötte, hogy van benne potenciál. A gyors és technikás Kovács 2005-ös születésű, vagyis még két évig tízszeres szorzóval szerezheti a fiatal játékperceket a csapatának, jelenleg az MTK-nak. A futballista a Red Bull Salzburg akadémiájáról tért vissza Magyarországra, az U19-es válogatott oszlopos tagja, de már az U20-ban is bemutatkozott.

Első NB I-es szezonjában 18 meccsen kapott kisebb-nagyobb szerepet, egy gólpassz a mérlege, góljait a Magyar Kupára hagyta, hiszen abban a sorozatban háromszor is betalált.

Geiger Bálint (Újpest)

Abszolút a semmiből – na jó, a lilák második csapatából – bukkant elő a Paks elleni kupanyolcaddöntőben, mondván a sérült Tamás Krisztián helyére szükség van valakire a balfutó-poszton. Bár a bajnokságban pont a borzalmasan sikerült áprilisban mutatkozott be, az ő teljesítményére nem lehetett panasz, nyilván első NB I-es meccsein nem várható tőle, hogy egyedül kirángassa a gödörből a csapatot.

Mindenesetre a jövőben gondolkodó klubnak potenciális alternatíva a 20 éves játékos, aki hat bajnokiján két gólpasszig is eljutott.

Ognjen Radosevics (Újpest)

Ő is egy egészen váratlan találat volt Újpesten, akit nem is Mészöly Géza, hanem a vezetőedző elmondása alapján Víg Péter emelt ki az NB III-as csapatból. A szerb származású középpályás Vignjevics utolsó két meccsén már csereként kapott lehetőséget, Diósgyőrben viszont a kezdőben találta magát, amit 17 perc után góllal hálált meg.

Nagy munkabírású és lelkesedésű, bátor középpályás játékot nyújtott, üdítő volt látni őt az újpesti légiósok között. További 12 bajnokiján még egy gólt szerzett és egy gólpasszt is kiosztott, a Paks elleni kupacsata során pedig hosszabbítást ért a találata. Ő is meghatározó eleme lehet a jövő Újpestjének.

Talán az Újpest szezonjának egyik legpozitívabb aspektusa – a tulajdonosváltáson túl –, hogy ebbe a csapatba két játékost is adhatott.

Kosznovszky Márk (MTK Budapest)

Nyilván sejtettük, hogy a Serie A-ban véletlenül nem mutatkozhat be játékos, Kosznovszky Márk ebben a szezonban megmutatta tehetségét. Parmából való hazatérése után az MTK még lepasszolta Tiszakécskére és Kozármislenybe, idén már magánál tartotta, amivel nem is húzott rosszat.

Főleg a tavasz sikerült kiemelkedően a 22 éves középpályásnak, márciustól kisebb sérüléséig szinte folyamatosan játszott, Debrecenben egy káprázatos támadás végén lőtte első NB I-es gólját, de az U21-es válogatott Eb-selejtezőjén is remekelt – gól és gólpassz a mérlege. A Wyscout adatai szerint nem rest Kosznovszky, a magas intenzitású sprinteket tekintve meccsenként 59-cel első, átlagosan 11.78 km megtételével pedig második. Teljesítménye szerződéshosszabbítást is ért az MTK-nál, így jövőre meghatározóbb alakja lehet a csapatnak.

Helmich Pál (Kecskemét)

A kecskeméti játékospolitikára jellemző igazolás volt, ugyanis még az NB III-as ESMTK-ban sem volt alapember a 19 éves játékos ősszel, hogy aztán tavasszal már két osztállyal feljebb futballozzon. Egyébként németországi születésű Helmich, utánpótláséveit berlini kiscsapatoknál töltötte, ahol láthatóan belenevelték a harcos mentalitást, a Fradi ellen Szabó István le is cserélte a 19. (!) percben, hogy ne kapja meg második sárga lapját.

Ugyanakkor a játékintelligenciája, személyisége illik a KTE projektjébe, s hiába csak a harmadosztályból jött, fel tudta venni az élvonal tempóját. Az MTK otthonában káprázatos góllal mentett pontot, a Mezőkövesd ellen is betalált, mellette van egy gólpassza. Ha még nem is Szuhodovszki, ígéretes játékos.

Vajda Botond (DVSC)

A DVSC egyik nagy durranása ebben a szezonban a fiatal jobbszélső játéka, aki Joao Oliveira, Kiziridisz vagy Szécsi Márk helyett stabil alapember lett a második félévre. A rendkívül technikás játékos kiváló egy az egy elleni játéka és remek bal lába teszi ideális tükörszélsővé, amit abszolút bizonyított a Lokiban – öt gólt szerzett, nem is kicsiket, kétszer is betalált a Groupama Arénában.

A gyors játékos teljesítményére Szélesi Zoltán is felfigyelt, az új U21-es szövetségi edző meghívta a válogatottba is, amelyben két meccsen játszott is.

Pálinkás Gergő (Kecskemét)

Kicsit kakukktojás a tizenegyünkben, tekintve, hogy 28. életévét tapossa, vagyis nem a fiatalos lendülettel robbant az NB I-be. Viszont a szezont megelőzően csak alacsonyabb osztályban futballozott, Jászberény, Nyírbátor, Dorog, majd Kazincbarcika. A kecskeméti játékospolitikától nem idegen, hogy az NB II-ből is bedobál a mélyvízbe játékosokat, ilyen volt Pálinkás is, aki tudott úszni: első Konferencia-liga-selejtezőjén, élvonalbeli bajnokiján és Magyar Kupa-meccsén is egyaránt betalált a szezonban.

A kiváló fizikummal rendelkező támadó többnyire csereként játszott, de nagyon fontos gólokat szerzett, például a Fradi ellen, de emlékezetes újpesti duplája és persze a felsőházat érő találata is az utolsó fordulóban. Harminc bajnokijából 13-szor volt kezdő, nyolcszor talált be.

Jurek Gábor (Diósgyőri VTK)

A Kuznyecovval való szakítás egyik oka lehetett Jurek Gábor, illetve az ő mellőzése, legalábbis a DVTK vezetősége a fiatal játékosok kihagyását nevezte meg egyik válooknak a vezetőedzővel. Az NB II-ben kőbe vésett fiatalszabály révén szinte folyamatosan foglalkoztatták a 2004-es születésű játékost, az élvonalban viszont ez nem volt kötelező, ráadásul a nyári felkészülés során makacs sérüléssel is küszködött.

Ennek megfelelően ősszel csak epizodista volt a Diósgyőrben, hogy aztán tavaszra abszolút alapember legyen. Rögtön sikerült is az első februári fordulóban betalálnia, a Paks ellen pedig egy szép szabadrúgásfigura után március hónap legszebb gólját szerezte. Több találatot ugyan nem fűződik a nevéhez, de így is hasznos tagja volt a miskolciaknak, nagyon technikás, kiválóan egy az egyező játékos. S a korosztálya még jövőre is támogatott lesz.

Borítókép: Major Máté

További tartalmak