Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Bognár György: A szezon elején módosítanunk kellett a játékunkon, én is felülvizsgáltam magam

Bognár György: A szezon elején módosítanunk kellett a játékunkon, én is felülvizsgáltam magam

m4sport.hu
A Pakssal ezüstérmes, valamint MOL Magyar Kupa-győztes Bognár Györgyöt választották meg az év edzőjének a a Magyar Labdarúgó Szövetség kedd esti RangAdó-díjátadóján. A 62 esztendős szakember az elismerés átvétele után az M4 Sportnak elárulta, az eredményesség érdekében az évad elején változtatnia kellett a csapat felfogásán. Bognár emellett kiemelte a paksi öltözői légkört, valamint elmondta, a Ferencváros ellen aratott kupasiker számára, és a klub számára is fontos mérföldkő.

 

Az NB I legjobb edzője: Bognár György (Paks)

A Paks trénere annak ellenére is ezüstérmet szerzett az atomvárosiakkal, hogy az alakulatot az előző szezon végén elhagyta a gólkirály Varga Barnabás, akinek a helyét a 11 alkalommal beköszönő Könyves Norbert vette át. A Paks stábja azonban pótolni tudta kulcstávozóját, s fontos, hogy Bognár György emellett a védelmen is javítani tudott, amely szemben az előző idényben kapott 57 góllal most 42-t kapott.

A zöld-fehérek listavezetőként fordultak rá a szezon második felére, ám március 10-e után tíz NB I-es mérkőzésükből mindössze kettőt tudtak megnyerni, a végjátékban a Ferencvárost ugyan nem tudták megszorítani, de a második hellyel így is óriási bravúrt értek el – ha ez nem lett volna elég, a Paks a MOL Magyar Kupában nagy meglepetést okozott, miután a fináléban 2–0-ra legyőzte a Fradit.

Bognár el is árulta a sikeres év titkát.

„Azt gondolom, a klubnál erőn felül teljesítenek, mivel nincs szponzorunk, tehát önellátó klub vagyunk, ehhez nagyon ügyesen, okosan és fegyelmezetten kell kezelni elsősorban az egyesület hátterét. Ezt húsz éve Haraszti Zsolték kiválóan csinálják. Célirányosabb futballt játszottunk idén, az első három forduló rádöbbentett minket arra, hogy az elmúlt években játszott felfogás nem biztos, hogy most is eredményre vezet. A profi futballban márpedig az eredmény fontos, hiszen kirúgnak, ha nem megy a dolog. Módosítanunk kellett, én is felülvizsgáltam magam, hogy a nyitott, látványosabb fociból egy fokkal vissza kell vennünk, és a csapatjátékra kell fókuszálnunk. Jött a csapatba Szappanos Péter, aki rendkívül fontos pont volt, egy megbízható, jól irányító és jól védő kapus, és azt gondolom, a védelem is jelentősen feljavult. A középpálya változott, mert most három masszívabb középpályással játszottunk, ezáltal nem volt annyira látványos a játékunk, kevesebb helyzettel dolgoztunk, a gól is kevesebb volt, viszont nem is kaptunk. Ez az átalakítás vezetett arra, hogy hosszú ideig eredményesek tudtunk lenni.”

Az NB I legjobb trénere kiemelte a paksi légkört.

„Mondhatni, az öltöző nagyon befogadó közeg, csak egy-két játékos volt az elmúlt években, aki ide nem tudott beilleszkedni. Mentálisan ez a csapat minden pályán kiteszi, amit ki kell. Sem a hétközi munkába, sem egyetlen meccsen sem volt olyan játékos, akivel problémák lettek volna hozzáállásban. És ez nagyon fontos. A szezon előtt úgy számoltunk, az ötödik hely a realitás száunkra, én amondó vagyok, a következő idényben is hasonlóan kell gondolkoznunk.”

Bognár úgy látja, a paksi siker a MOL Magyar Kupában a klub és az ő számára is fontos mérföldkő, mert ő nem a serlegek számával méri az eredményességet, szerinte ugyanis sok szakember lehetőségei be vannak határolva, így az övé is. Hozzátette, az ő helyzetét megkönnyíti, hogy Pakson nem gondolkoznak külföldi igazolásokban, mert ő nagyon is azonosulni tud az egyesület filozófiájával.

A jövőjét illetően úgy fogalmazott, mindig egy szezonra szóló szerződést köt az aktuális klubjával, így a Pakssal is, ha ugyanis nem jönnek az eredmények, az idény végén úgy is fel kell állnia a kispadról, ha viszont jól megy a játék, akkor a felek nyilván hosszabbítanak.

A kategóriák győztesei:

A férfi NB I legjobb játékosa:
Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

A férfi NB I felfedezettje:
Vajda Botond (Debreceni VSC)

A férfi NB I legjobb edzője:
Bognár György (Paksi FC)

A szezon legszebb gólja:
Jurek Gábor (DVTK)

A férfi NB I játékvezetője:
Bognár Tamás

A férfi NB I fair play-díjasa:
MTK Budapest

 

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak