Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

RangAdó-díjátadó: ismét tarolt Varga Barnabás, Bognár a legjobb edző, debreceni tehetség az év felfedezettje

RangAdó-díjátadó: ismét tarolt Varga Barnabás, Bognár a legjobb edző, debreceni tehetség az év felfedezettje

m4sport.hu
Varga Barnabás egymás után második évében duplázik: a Ferencváros támadója a 2022/2023-as szezon után a vasárnap véget ért 2023/2024-es kiírásban is gólkirály lett, emellett őt választották meg az OTP Bank Liga legjobb játékosának – derült ki a Magyar Labdarúgó Szövetség kedd esti RangAdó-díjátadóján, az M4 Sport stúdiójában.

 

A Ferencváros vasárnapi, Újpest elleni 2–0-s sikerével véget ért az OTP Bank Liga 2023/2024-es szezonja, amelyben ezúttal is a Ferencváros zárt az élen, a második a Paks, míg a harmadik a Puskás Akadémia lett, míg a Mezőkövesd és a Kisvárda búcsúzott az élvonaltól.

A hagyományoknak megfelelően idén is a kiemelkedő teljesítmények elismerésével zárult az idény, az MLSZ (a gólkirályi cím mellett) hat kategóriában díjazta a legjobbakat:

Az NB I legjobb játékosa: Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

A 29 éves támadó az előző szezonban még a Paks játékosaként 26-szor volt eredményes, most, a 2023/2024-es évadban 20 gólt szerzett, igaz, ezúttal már a Ferencváros színeiben villogott: Varga amellett, hogy sorozatban második alkalommal lett az NB I gólkirálya, az élvonal legjobb játékosának járó elismerést is bezsebelte.

Ez nem is meglepő, hisz’ a magyar válogatott kulcsembere úgy jutott húsz találatig a bajnok színeiben, hogy sérülések miatt mindössze 1475 percet töltött a pályán – ez azt jelenti, hogy Varga átlagosan 74 percenként szerzett gólt.

Varga Barnabás kiemelte, mivel az európai kupaindulás miatt ez volt az első igazán sűrű idénye, jobban elfáradt, de igazából csak a regenerálódásra kellett jobban figyelnie.

„Nem gondolnám, hogy idén nehezebb volt elnyernem ezeket az elismeréseket, hiszen azért egy fokkal jobb csapatba igazoltam a nyáron, a lehetőségek szerintem most jobbak voltak mind csapat, mind más szinten, de ettól függetlenül nem egyszerű egy ilyen elismerést bezsebelni, úgyhogy nagyon örülök neki. Más volt a Paks és a Fradi, most már a válogatottban is stabil kerettagnak mondhatom magam, a Budapestre igazolásommal azért az európai kupaporondon is megmutathattam magam. Kicsit azért fárasztóbb is volt ez a szezon. Ez volt az első nagyon sűrű idényem, de az edzők is tudták ezt, így amikor lehetett és volt rá lehetőség, megkaptam a pihenőt. Ha hetente egy meccs lett volna és nem lettek volna hét közben is, akkor is ugyanúgy készülne az ember, picit a regenerálódásra kellett jobban figyelnem, de ettől függetlenül minden ugyanaz volt. Nagy büszkeség, hogy idén is megkaptam a legjobb játékosnak járó díjat, hálás vagyok, köszönet érte. A hazaigazolásomkor nagyot fordult a karrierem, ott vett komolyabb irányt, mondhatom, ez volt életem legjobb döntése eddig.”

A gólzsákot meglepte ugyan Dejan Sztankovics búcsúja, de már izgatottan várja, ki veszi át az együttes irányítását.

„Megmondom őszintén, meglepett, hogy ilyen hirtelen távozott, a kupadöntő után szinte egyből, nem gondoltam volna, hogy már az utolsó meccsen sem lesz velünk. Meglepett, de ilyen az élet, menni kell tovább. Kapott egy másik lehetőséget, elfogadta, várnunk kell, ki lesz az új edzőnk.”

Varga nagy reményekkel vág neki az Európa-bajnokságnak, ám megjegyezte, jól fog jönni most néhány nap szünet, mert az elmúlt hetekben nem érezte magát jó formában.

„Óriási céljaink vannak Németországban, szeretnénk jól szerepelni és továbbjutni a csoportból.”

Az NB I legjobb edzője: Bognár György (Paks)

A Paks trénere annak ellenére is ezüstérmet szerzett az atomvárosiakkal, hogy az alakulatot az előző szezon végén elhagyta a gólkirály Varga Barnabás, akinek a helyét a 11 alkalommal beköszönő Könyves Norbert vette át. A Paks stábja azonban pótolni tudta kulcstávozóját, s fontos, hogy Bognár György emellett a védelmen is javítani tudott, amely szemben az előző idényben kapott 57 góllal most 42-t kapott.

A zöld-fehérek listavezetőként fordultak rá a szezon második felére, ám március 10-e után tíz NB I-es mérkőzésükből mindössze kettőt tudtak megnyerni, a végjátékban a Ferencvárost ugyan nem tudták megszorítani, de a második hellyel így is óriási bravúrt értek el – ha ez nem lett volna elég, a Paks a MOL Magyar Kupában meglepetést okozott, miután a fináléban 2–0-ra legyőzte a Fradit.

Bognár el is árulta a sikeres év titkát.

„Azt gondolom, a klubnál erőn felül teljesítenek, mivel nincs szponzorunk, tehát önellátó klub vagyunk, ehhez nagyon ügyesen, okosan és fegyelmezetten kell kezelni elsősorban az egyesület hátterét. Ezt húsz éve Haraszti Zsolték kiválóan csinálják. Célirányosabb futballt játszottunk idén, az első három forduló rádöbbentett minket arra, hogy az elmúlt években játszott felfogás nem biztos, hogy most is eredményre vezet. A profi futballban márpedig az eredmény fontos, hiszen kirúgnak, ha nem megy a dolog. Módosítanunk kellett, én is felülvizsgáltam magam, hogy a nyitott, látványosabb fociból egy fokkal vissza kell vennünk, és a csapatjátékra kell fókuszálnunk. Jött a csapatba Szappanos Péter, aki rendkívül fontos pont volt, egy megbízható, jól irányító és jól védő kapus, és azt gondolom, a védelem is jelentősen feljavult. A középpálya változott, mert most három masszívabb középpályással játszottunk, ezáltal nem volt annyira látványos a játékunk, kevesebb helyzettel dolgoztunk, a gól is kevesebb volt, viszont nem is kaptunk. Ez az átalakítás vezetett arra, hogy hosszú ideig eredményesek tudtunk lenni.”

Az NB I legjobb trénere kiemelte a paksi légkört.

„Mondhatni, az öltöző nagyon befogadó közeg, csak egy-két játékos volt az elmúlt években, aki ide nem tudott beilleszkedni. Mentálisan ez a csapat minden pályán kiteszi, amit ki kell. Sem a hétközi munkába, sem egyetlen meccsen sem volt olyan játékos, akivel problémák lettek volna hozzáállásban. És ez nagyon fontos.”

Bognár úgy látja, a paksi siker a MOL Magyar Kupában a klub és az ő számára is fontos mérföldkő, mert ő nem a serlegek számával méri az eredményességet, szerinte ugyanis sok szakember lehetőségei be vannak határolva, így az övé is. Hozzátette, az ő helyzetét megkönnyíti, hogy Pakson nem gondolkoznak külföldi igazolásokban, mert ő nagyon is azonosulni tud az egyesület filozófiájával.

A jövőjét illetően úgy fogalmazott, mindig egy szezonra szóló szerződést köt az aktuális klubjával, így a Pakssal is, ha ugyanis nem jönnek az eredmények, az idény végén úgy is fel kell álnia a kispadról, ha viszont jól megy a játék, akkor a felek úgyis hosszabbítanak.

Az NB I felfedezettje: Vajda Botond (Debreceni VSC)

A DVSC magyar utánpótlás-válogatott középpályásának csapattársa, Dzsudzsák Balázs adta át a díjat. A 20 esztendős tehetség a szezonban összesen 21 OTP Bank Liga-meccsen lépett pályára, ezeken ötször volt eredményes, s kiosztott egy gólpasszt – Vajda tavaly márciusban az U19-es, idén  egy évvel később pedig az U21-es nemzeti csapatban is bemutatkozhatott a jó teljesítményének köszönhetően.

„A csapat, a Debrecen és természetesen Dzsudzsák Balázs is olyan, aki nélkül nem sikerült volna nyernem. Emellett fontos a családom is, amely nagyon sokat segített. A játék minden elemében tudtam fejlődni, sok tapasztalatot szereztem. Olyan edzések voltak, ami ezt szerencsére lehetővé tette. Ha egyet kéne kiemelnem ezek közül, szerintem mentálisan elég sokat fejlődtem” – vélekedett az év felfedezettje.

Dzsudzsák hozzátette, Vajda sokkal gólérzékenyebb lett, s a több játékpercet nem azzal vívta ki, hogy a fiatalszabály miatt hozzá tudott tenni a statisztikákhoz, hanem hamar beilleszkedett és minőségi teljesítményt nyújtott.

„Egy az egyben nagyon sokat fejlődött, örülök, hogy itt van, szerintem nagyon jó úton halad. Sokat fejlődhet még, sok meló van még ebben, de abszolút elégedett lehet saját magával, és mi is elégedettek vagyunk azzal, ahogy beilleszkedett, ahogy teljesít edzéseken, azok után is kint marad dolgozni. Ritka, hogy olyan fiatallal találkozunk az öltözőben, aki nem a telefonját nyomkodja. Szerény srác, nincsen semmi allűrje, ami gátolhatná abban, hogy jobbá váljon, picit közös pont, hogy ahogy megkapta a lehetőséget, azonnal élt is vele.”

A szezon legszebb gólja: Jurek Gábor (DVTK)

Az egyetlen díj, amiről a szurkolók döntöttek, a legszebb találatra az m4sport.hu-n lehetett szavazni.

A győztes végül Jurek Gábor gyönyörű villanása lett a 25. fordulóból. A mindössze 19 esztendős miskolci tehetség márciusban, a Paks elleni összecsapás 19. percében egy szabadrúgás után, a legurítást követően bombázott laposan a jobb alsóba. A DVTK saját nevelésű játékosának ez volt a második találata a magyar élvonalban.

„Mindenki megérdemelte volna, szerencsére most én nyertem. Megpróbálom jövőre is elhódítani a díjat. Ezt a kombinációt korábban is megpróbáltuk már, akkor sajnos blokkolták, vagy épp elakadt a labda. Szerencsére a Paks ellen egy nem annyira jó legurítást jobban találtam el. Nagyon örültem, hogy 19 évesen, a 19. percben sikerült. Az első fél évem nem sikerült jól, sérült is voltam, utána kevesebb lehetőséget is kaptam, ez szerencsére a második fél évben megfordult. Jött egy olyan edző, aki bízik bennem, élvezem a bizalmát. Ez még csak az első NB I-es szezonom volt, de úgy gondolom, egész jóra sikeredett, hiszen az U21-es válogatottban is be tudtam mutatkozni, ráadásul góllal. Összességében elégedett vagyok vele.”

Az év játékvezetője: Bognár Tamás

A 45 éves sárvári bíró a 2023/2024-es NB I-es idényben összesen 18 bajnokin fújta a sípot, de megmutathatta magát a nemzetközi színtéren is, s az Európa-liga-selejtezőben ő vezette tavaly augusztusban a BATE Boriszov – Sheriff (2–2) mérkőzést, novemberben pedig a Konferencia-ligában a Club Brugge – Lugano találkozót.

Nagyon örülök, hogy megkaptam ezt a díjat, úgy gondolom, a szezon során végig kiegyensúlyozott és megbízható teljesítményt tudtam nyújtani. A következő bajnoki évadra is ez a célom, ezért fogok keményen dolgozni. Gratulálok a többi díjazottnak, a játékvezetők nevében pedig sok sikert kívánok a magyar válogatottnak.”

Bognár 2012 és 2022 után harmadszor diadalmaskodott a kategóriában.

Fair play-díj: MTK Budapest

A kék-fehérek újoncként simán bennmaradtak az OTP Bank Ligában, a nyolcadik helyen zártak 44 ponttal. Dr. Selei András klubigazgató vette át az elismerést.

„Önmagának az MTK-nak szeretném megköszönni. Ebben a csapatban mindig jellemző volt a sportszerűség vagy az intelligencia, hiszen ez alapelv nálunk, azt gondolom, ezt mi az idényben mind a pályán, mind azon kívül tartani tudtuk. Örülök neki, hogy mi kaptuk a díjat” – vélekedett a sportvezető.

„A futballban ez a fair play-díj sokszor ellentmondásos elismerésnek minősül, de a mi csapatunkra abszolút jellemző, hogy szerepeltetjük a fiatalokat, és ez a »jófiúság« is, amit a fiatalok a pályára tudnak vinni, egy folyamat. Mindannyian azon dolgozunk. hogy a pályán egy markánsabb jelenlétet tudjunk ilyen szempontból is produkálni. Próbáljuk folyamatosan hangolni a rendszert. Jó úton járunk, két évvel ezelőtt készítettünk egy stratégiát, amiben megjelöltünk olyan célokat, amiket minden egyes döntésnél figyelembe kell venni. Amiatt nem teljesen pozitív a szánk íze, hogy az utolsó fordulóban egy hosszabbításban kapott góllal lecsúsztunk a felső házról a bajnokságban, de más kritériumokat, célokat, amiket kitűztünk, maradéktalanul tudtunk teljesíteni.”

A kategóriák győztesei:

A férfi NB I legjobb játékosa:
Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

A férfi NB I felfedezettje:
Vajda Botond (Debreceni VSC)

A férfi NB I legjobb edzője:
Bognár György (Paksi FC)

A szezon legszebb gólja:
Jurek Gábor (DVTK)

A férfi NB I játékvezetője:
Bognár Tamás

A férfi NB I fair play-díjasa:
MTK Budapest

Az előző évek nyertesei az egyes kategóriákban (forrás: mlsz.hu):

Az NB I legjobb játékosa:
2011/12: Szakály Péter

2012/13: Böde Dániel
2013/14: Szakály Péter
2014/15: Nikolics Nemanja
2015/16: Gera Zoltán
2016/17: Danko Lazovic
2017/18: Davide Lanzafame
2018/19: Nego Loic
2019/20: Cseri Tamás
2020/21: Gazdag Dániel
2021/22: Ádám Martin
2022/23: Varga Barnabás

Az NB év felfedezettje:
2011/12: Bódi Ádám
2012/13: Radó András
2013/14: Kalmár Zsolt
2014/15: Kitl Miklós
2015/16: Nagy Ádám
2016/17: Zsótér Donát
2017/18: Varga Kevin
2018/19: Kiss Tamás
2019/20: Bolla Bendegúz
2020/21: Schön Szabolcs
2021/22: Baráth Péter
2022/23: Lisztes Krisztián

Az NB I gólkirálya:
2011/12: Adamo Coulibaly
2012/13: Adamo Coulibaly
2013/14: Simon Attila, Nikolics Nemanja
2014/15: Nikolics Nemanja
2015/16: Böde Dániel
2016/17: Eppel Márton
2017/18: Davide Lanzafame
2018/19: Davide Lanzafame, Holender Filip
2019/20: Radó András
2020/21: Hahn János
2021/22: Ádám Martin
2022/23: Varga Barnabás

Az NB I legjobb edzője:
2011/12: Kondás Elemér
2012/13: Pintér Attila
2013/14: Kondás Elemér
2014/15: Joan Carillo
2015/16: Thomas Doll
2016/17: Marco Rossi
2017/18: Csertői Aurél
2018/19: Herczeg András
2019/20: Szerhij Rebrov
2020/21: Szerhij Rebrov
2021/22: Bognár György
2022/23: Szabó István

Az NB I legjobb játékvezetője:
2011/12: Bognár Tamás
2012/13: Kassai Viktor
2013/14: Andó-Szabó Sándor
2014/15: Solymosi Péter
2015/16: Kassai Viktor
2016/17: Solymosi Péter
2017/18: Iványi Zoltán
2018/19: Iványi Zoltán
2019/20: Berke Balázs
2020/21: Bogár Gergő
2021/22: Bognár Tamás
2022/23: Berke Balázs

Az NB I Fair Play-díja:
2012/13: MTK Budapest
2013/14: MTK Budapest
2014/15: MTK Budapest
2015/16: DVSC
2016/17: DVSC
2017/18: Újpest FC
2018/19: Mezőkövesd-Zsóry FC
2019/20: Ferencváros
2020/21: Ferencváros
2021/22: Paksi FC
2022/23: Kisvárda Master Good

A legszebb NB I-es gól szerzője:
2012/13: Somalia
2013/14: Kabát Péter
2014/15: Varga József
2015/16: Böde Dániel
2016/17: Lipták Zoltán
2017/18: Gazdag Dániel
2018/19: Zsóri Dániel
2019/20: Babati Benjámin
2020/21: Gazdag Dániel
2021/22: Ryan Mmaee
2022/23: Batik Bence

 

További tartalmak