Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Szerb csillaghullás a magyar pályákon edzőfronton

Szerb csillaghullás a magyar pályákon edzőfronton

m4sport.hu
A labdarúgó élvonal és a másodosztály több csapatánál is szerb szakemberben látták a megoldást a kiemelkedő teljesítményre. A legtöbb helyen azonban nem voltak türelemmel, de akadt olyan is, ahol az eredmények alapján már későn váltottak.

A magyar labdarúgó első-, és másodosztályban a 2023/24-es szezonban a magyar edzők mellett a szerb mesterek voltak a legtöbben. Áprilisban az élvonalban négy, az NB II-ben három csapatnál volt szerb szakember.

A Ferencvárosnál Dejan Sztankovicsot tavaly szeptember 4-én nevezték ki, a Diósgyőrnél idén februárban váltotta Simon Miklóst Vladimir Radenkovics, míg pár nappal később Mezőkövesden Milan Milanovics vette át a szakmai munkát. A legrégebben a Debrecent irányító Srdjan Blagojevics van magyar csapatnál, őt 2022 szeptemberében nevezték ki.

A másodosztályban áprilisban három csapatnál volt szerb tréner. A Szegedet Aleksandar Stevanovics, a Haladást Aleksandar Jovics, a Siófokot Dragan Vukmir irányította.

Májusra a hét szakemberből már csak kettő dolgozik csapatánál.

Sztankovics a Paks ellen elveszített kupadöntőt követően, még az Újpest elleni szezonzáró előtt távozott, amivel alaposan meglepte nem csak a zöld-fehér szurkolókat, de a klubvezetést is. Hogy nem hirtelen felindulásból tett így, azt jól mutatja, hogy másnap már alá is írt a Szpartak Moszkvához.

Milan Milanovics ugyan csak februárban állt munkába, de miután eldőlt, hogy csapata kiesik az élvonalból, április közepén felajánlotta lemondását, amit a klub vezetői nem fogadtak el, a szezon végén azonban mégis elváltak útjaik.

A tavaszi szezon kezdetén még Nebojsa Vignjevics is a szerb légiót erősítette, de őt már február elején leváltották Mészöly Gézára. De volt váltás már a bajnokság legelején is, Milos Kruscicsot három forduló után váltotta ideiglenesen Gerliczki Máté a Kisvárdánál.

Radenkovics a 20. forduló után, a 8. helyen vette át a DVTK-t, és a bajnokság végére csak egy helyet léptek előre, de a három körös bajnokság során a harmadikban (a 22. és a 33. fordulók alatt) szerezték a legtöbb pontot, 17-et. A bajnokságot 45 ponttal zárták, korábban még soha ne szereztek ennyit a 12 csapatos bajnokságban. Egyelőre a szakember maradása biztosnak tűnik.

Blagojevics irányítása alatt a Loki többször is látványos és eredményes focit játszott, az elmúlt bajnokságban sokáig úgy tűnt, akár a nemzetközi kupaindulás is összejöhet. Ez végül elmaradt, de nem valószínű, hogy Debrecenben váltani akarnának.

Srdjan Blagojevics és Dejan Sztankovics a Debrecen.Ferencváros mérkőzés előtt. MTI/Czeglédi Zsolt

A másodosztályú csapatoknál Szegeden a 32. fordulót követően bontott szerződést közös megegyezéssel Stevanovics és a klub, mivel matematikailag is eldőlt, hogy nem juthatnak fel az élvonalba.

Vukmirt április közepén a gyenge szereplés miatt menesztette a Siófok, melyet 2023 januárja óta irányított. A csapata akkor a 16. helyen állt az NB II-ben és 7 pontra a bennmaradástól. A váltás nem hozta meg a várt előrelépést, hiszen Jeney Gyula vezetésével egy fordulóval a vége előtt már biztos kieső a Siófok.

Jovic május 6-án, nyújtotta be a lemondását, melyet a szombathelyi klub vezetősége elfogadott. A Haladás akkor négy meccses nyeretlen szériában volt, a 13. helyen állt, hat pontra a kiesést jelentő 15. pozícióhoz képest. Mivel az azóta eltelt két fordulóban sem sikerült pontot szerezniük, így még a zárófordulóban alakulhatnak úgy az eredmények, hogy jövőre egy osztállyal lejjebb szerepelnek.

További tartalmak