Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

NB I-es futballistákat kérdeztünk: kit igazolnának le, melyik edzővel dolgoznának, mit gondolnak a VAR-ról, ki a legjobb játékvezető?

NB I-es futballistákat kérdeztünk: kit igazolnának le, melyik edzővel dolgoznának, mit gondolnak a VAR-ról, ki a legjobb játékvezető?

m4sport.hu | Szerző: Kerényi Ervin
  • Az m4sport.hu a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének közreműködésével egy kérdőív névtelen kitöltésére kérte fel az NB I-es labdarúgókat, azzal a céllal, hogy képet kapjunk a véleményükről, gondolataikról olyan kérdésekben, amire nevüket vállalva nem biztos, hogy válaszolnának.
  • 11 kérdésünkre 64-en válaszoltak, ennek eredményét pedig cikkünkben összesítettük.
  • A többi között kiderül, mit gondolnak egymásról, melyik edzőkkel dolgoznának szívesen, kit tartanak a legjobb játékvezetőnek, hogyan látják a VAR-t, melyik magyar stadionban szeretnek leginkább pályára lépni (vagy nem) és milyen gyakran nézik a riválisok mérkőzéseit. Nézzük a kérdéseket és a válaszokat!

Eszerint tízből nyolc NB I-es játékos szeretné magát kipróbálni egy, a magyarnál erősebb európai bajnokságban. Persze az már más kérdés, hogy reálisan nézve ez hányuknak sikerülhet, mindenesetre a jelek szerint a motiváció megvan és ennek talán Marco Rossi örül legjobban.


Elsöprő fölénnyel végzett az élen Varga Barnabás, a szavazatok közel felét begyűjtve, ami nem meglepő: ki ne látná szívesen csapatában a magyar válogatott kezdőcsatárát, az OTP Bank Liga előző két kiírásának gólkirályát? Dibusz Dénes és Abu Fani szavazatain talán senki sem lepődik meg, mindketten posztjuk legjobbjai voltak az elmúlt szezonban, utóbbi az M4 Sport idény végi álomcsapatában is helyet kapott.

A folytatásban azért láthatunk üdítően ható neveket: az MTK irányítója, Bognár István 33 évesen is népszerű a játékosok körében, akik a fiatalokra is szívesen építenének: a Puskás Akadémia 19 éves kapusa, Pécsi Ármin, valamint a Ferencváros két fiatalja, Tóth Alex és Gruber Zsombor is ott van azok között, akikre több labdarúgó voksolt.

Ha eddig nem tettük volna, mostantól mindenképp tartsuk rajtuk a szemünket!


A kellemetlen ellenfél fogalmát természetesen többféleképpen lehet értelmezni, az viszont egyértelmű, hogy Varga Barnabás itt is a numero uno, méghozzá nem is kevéssel. A válaszokból sajnos nem derült ki, hogy a Ferencváros támadója a góljai vagy a stílusa miatt kiemelkedően kellemetlen az ellenfelekre szemében.


Több tiszteletet Papp Kristófnak!

A bajnoki ezüstérmes és kupagyőztes Paks 31 éves középpályása az NB I. legalulértékeltebb labdarúgója a játékostársak szerint, emellett az is feltűnő, hogy még négy klubtársa követi őt a top 10-ben.

Sőt, a 64 leadott szavazatból 23-at paksi játékos kapott, tehát a labdarúgók jelentős része úgy érzi, nem ismerjük el eléggé Bognár György játékosainak teljesítményét.


Ha már Bognár György: ő az az edző, akivel a legtöbb játékos szívesen dolgozna együtt.

Hogy tapasztalatból beszélnek vagy a játékosok körében ilyen jó a híre a mester edzésmódszereinek, nem tudjuk, de az biztos, hogy valamit nagyon jól csinál, hiszen nemcsak eredményes és olykor látványos futballt is produkál kizárólag magyar játékosokból álló csapatával, de sokan örömmel dolgozn(án)ak vele. Kell ennél több egy edzőnek?

Említsük meg a szavazásban második helyen záró kecskeméti Szabó Istvánt, aki kívülről nézve is képzett taktikusnak és remek pedagógusnak tűnik, valamint a játékosok egyéni felépítésében is eredményes és látványos munkát végez. És úgy tűnik, ezt a labdarúgók is látják és értékelik.


A játékvezetők kérdésében a szakma és a játékosok nagyon hasonlóan gondolkodnak, hiszen az a Berke Balázs végzett – toronymagasan – az élen, akit 2023-ban az év játékvezetőjének választott a Magyar Labdarúgó Szövetség, a második legtöbb szavazatot kapó Bognár Tamás pedig a mostani szezon végén lett az OTP Bank Liga legjobb bírója.

Ha mindkét oldal elismeri őket, kétségünk sem lehet, hogy magas minőségű munkát végeznek a pályán.


És ha már játékvezetés, a modern futball legnagyobb újításának elfogadottságára is kíváncsiak voltunk, milyen a támogatottsága azok körében, akikre talán a legnagyobb hatással van.

Négyből három NB I-es labdarúgó úgy gondolja, jobb a futball VAR-ral, mint nélküle.


A Puskás Aréna hangulata egy magyar válogatott mérkőzésen (vagy kupadöntőn) talán semmihez sem fogható, de mivel ez csak a játékosok viszonylag szűk körének adathat meg, érthető, hogy a Ferencváros otthona, a Groupama Aréna végzett az élen. És ebben minden bizonnyal nem csak a létesítmény, de a Fradi-tábor állandó létszáma is nagy szerepet játszik, hiszen melyik labdarúgó nem szeretne sok néző előtt, jó hangulatban pályára lépni.


A kérdés negatív tartományában is érthető a játékosok gondolkodása: az éppen felújítás alatt álló kecskeméti stadion a pálya állapota miatt kapott sok kritikát, míg a kisvárdai stadionhoz szinte minden csapatnak hosszú órákba kerül eljutni.


A zöld-fehérek sorozatban hatodik magyar bajnoki címüket nyerték a 2023/24-es szezonban, és egyelőre távolinak tűnik, hogy valaki igazán megszorongassa őket. Kíváncsiak voltunk, a játékosok melyik klubban látják a potenciált. A válaszok kiegyenlítettsége is azt mutatja, jelenleg nincs egyértelmű kihívója a Fradinak és az elmúlt években bajnoki címet nyerő vagy stabilan teljesítő csapatok egyikében, valamint a tulajdonosváltáson átesett Újpestben vizionálják a trónfosztót.

De amellett se menjünk el, hogy a válaszadók 14%-a jelenleg nem látja a ferencvárosi dominancia végét.


A 2024/25-ös szezonban is az M4 Sporton, természetesen! 


Na és a legjobb játékosok?

Olvasóink joggal szegezhetnék nekünk a kérdést: a legjobbakról miért nem kértük ki a labdarúgók véleményét?

A válasz egyszerű: mi nem, de a Hivatásos Labdarúgók Szervezete, ahogyan minden évben, ezt most is megtette. A profi labdarúgók a 2023/24-es szezon zárásaként immáron 34. alkalommal szavaztak és döntöttek, kiket tartanak a magyar futball legjobbjainak.

Alább megmutatjuk az egyes kategóriák dobogósait, szeptember 2-án, a HLSZ díjátadóján pedig a győztesek nevére is fény derül, amiről itt az m4sport.hu-n is beszámolunk majd.

A HLSZ-szavazás kategóriái és dobogósai

Férfi kategóriák

1. A legjobb kapus

2. A legjobb mezőnyjátékos

3. A legjobb 21 éven aluli játékos

4. A legjobb edző

5. A legjobb külföldön játszó játékos
Orbán Willi (RB Leipzig), Sallai Roland (SC Freiburg), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC),

6. A legjobb másodosztályban szereplő játékos
Kirchner Krisztián (HR-Rent Kozármisleny), Nagy Dominik (Nyíregyháza Spartacus FC), Tóth Milán (Vasas FC)

Női kategóriák
1. A legjobb kapus
Borók Dorina (ETO FC Győr), Erős Evelin (MTK Budapest), Kostic Milica (FTC-Telekom)
2. A legjobb mezőnyjátékos
Fenyvesi Evelin (FTC-Telekom), Sinka Napsugár (Puskás Akadémia FC), Vachter Fanni (ETO FC Győr)

További tartalmak