Musorujsag
Élő Eredmények

Három piros lap, hosszabbítás, egy gól – Magyar Kupa-győztes az Újpest

Három piros lap, hosszabbítás, egy gól – Magyar Kupa-győztes az Újpest

MTI
Az Újpest nyerte a MOL Magyar Kupa 2020/21 kiírását, miután a lila-fehérek hosszabbításban 1–0-ra győztek a MOL Fehérvár ellen a Puskás Arénában játszott, hétfői döntőben.

A találkozó egyetlen gólját Lirim Kasztrati szerezte a 101. percben, a fehérváriak ekkor már kettős emberhátrányban futballoztak.

Az Újpest 2018 után hódította el újra a trófeát, összességében pedig 11. alkalommal diadalmaskodott.

Sikerével az Újpest indulhat a Konferencia Liga első kiírásában. Nagy valószínűséggel a MOL Fehérvár FC is csatlakozik hozzá bajnoki másodikként vagy harmadikként, mivel a negyedik Paksnak már csak matematikai esélye van megelőzni az OTP Bank Liga hétvégi zárásakor.

Eredmény,
MOL Magyar Kupa, döntő:

MOL Fehérvár FC – Újpest FC 0–1 (0–0, 0–0, 0–1) – hosszabbítás után
Puskás Aréna, 4500 néző, v.: Bogár
gólszerző: Kastrati (101.)
piros lap: Baosic (68., a kispadról), illetve Rus (90.), Alef (97.)
sárga lap: Onovo (44.), Mitrovic (45.), illetve Rus (45., 90.), Bamgboye (59.), Alef (96., 97.)

MOL Fehérvár FC: Kovács D. – Bolla (Fiola, 63.), Rus, Musliu, Stopira – Bamgboye (Alef, a hosszabbítás előtt), Nego, Pinto, Petrjak – Nikolics (Houri, 76.), Zizivadze

Újpest FC: Pajovic – Pauljevic (Máté, 118.), Kastrati, Kutrumpisz (Szakály P., 102.), Ristevski, Antonov – Mitrovic, Onovo, Croizet (Csongvai, 75.) – Beridze (Perosevic, 114.), Junior Tallo (Simon K., 114.)

Ugyan az igazi kupadöntős hangulat messze volt, de a Puskás Aréna alsó karéjaiban helyet foglaló nézők hangja így is sokat dobott az összecsapáson, főként a koronavírus-járvány miatt alkalmazott zárt kapus mérkőzésekhez képest.

A várakozásoknak megfelelően a fehérváriak irányították a játékot, az Újpest szinte csak a védekezéssel volt elfoglalva. A két csapat rendkívül gyenge első félidőt produkált egyetlen kaput eltaláló lövéssel, igaz, Ivan Petrjak próbálkozása olyan rosszul sikerült, hogy még hazaadásnak is gyenge volt.

A második félidőre valamelyest javult az iram és a játék is, az Újpest előtt adódhatott volna egy nagy lehetőség, de a Junior Tallóval szemben elkövetett, szabad szemmel egyértelműnek tűnő büntetőt nem adta meg a játékvezető. Az újpesti kispadosok el is veszítették a fejüket, az eset után egy tárgyat a pályára dobó Jovan Baosic piros, majd Michael Oenning vezetőedző sárga lapot kapott.

A folytatás sem hozott helyzeteket, ugyanakkor már jóval harcosabb volt az összecsapás, amely hosszabbításba torkollott. A ráadást a fehérváriak már emberhátrányban kezdték, mivel Adrián Rus a 90. percben megkapta második sárga lapját. Szabics Imre vezetőedző a ráadás előtt becserélte Alefet, de a brazil középpályás egy perc alatt két sárgát gyűjtött be, így mindössze hét perc után mehetett zuhanyozni, a fehérváriak pedig kilenc emberrel maradtak. Az Újpest óriási lendülettel támadta le a kettős emberhátrányban futballozó fehérváriakat és mindössze négy perc alatt gólra váltotta a létszámfölényt.

A ráadás második felében az Újpest könnyedén eldönthette volna a találkozót, de rendre hiba csúszott a támadásokba, a fehérváriak viszont már nem tudtak helyzetbe kerülni.

Az Újpest ezt megelőzően nyolc tétmeccsén volt nyeretlen a fehérváriakkal szemben, akiket legutóbb 2019 szeptemberében győzött le. A mostani bajnoki szezonban a MOL Fehérvár FC 5-1-re, 5-0-ra és 4-0-ra ütötte ki a lila-fehéreket.

Michael Oenning a találkozót követően elmondta, ez egy fantasztikus nap a klub életében, ráadásul különösen nagy győzelem a stadionba visszatérő szurkolók miatt, akiknek a támogatása sokat jelentett a csapatnak. Hozzátette, az első húsz percben kissé beszorította őket a Fehérvár, de percről percre javult a játékuk. A német tréner megjegyezte, a ráadásban sikerült gólra váltaniuk a helyzetüket, a riválisnak pedig kilenc emberrel már nem volt esélye egyenlíteni.

„Tisztelettel győzünk és büszkén veszítünk” – mondta Szabics Imre, a fehérváriak mestere arra utalva, hogy saját magukban keresik a hibát, nem a bíró döntéseiben.

„Az első félidőben domináltunk, rendben volt a játékunk. A második félidőben viszont nem találtuk a jó megoldásokat, ami görcsössé tett minket, az Újpest pedig belejött a mérkőzésbe. Természetesen van hiányérzetem, sokat kell dolgoznunk azon, hogy ilyen helyzetekben megtaláljuk a megoldást egy mélyen védekező csapat ellen.”

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="1681576"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => MOL Magyar Kupa-döntő: Fehérvár–Újpest - képgaléria
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2021/05/D_KOS20210503007-1620x1080.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Borítókép: Lirim Kastrati MTI/Illyés Tibor

További tartalmak