Musorujsag
Élő Eredmények

Minden, ami foci – Ingyenes futballtörténeti kiállítást nyitott az MTI Nemzeti Fotótár

Minden, ami foci – Ingyenes futballtörténeti kiállítást nyitott az MTI Nemzeti Fotótár

MTI
Ingyenesen látogatható az MTI Nemzeti Fotótár labdarúgástörténeti kiállítása, amely a magyar labdarúgás emlékezetes pillanatait dolgozza fel a legendás Aranycsapattól napjainkig. A szabadtéri kiállítás hét nagyvárosban: Esztergomban, Győrben, Zalaegerszegen, Székesfehérváron, Kaposváron, Debrecenben és Budapesten tekinthető meg a labdarúgó Eb ideje alatt.

A képek bepillantást adnak a válogatott és a klubcsapataink felejthetetlen pillanatiba: világbajnoki és Európa-bajnoki szereplések, olimpiai győzelmek, Albert Flórián aranylabdája, ikonikus pillanatok és játékosok, akik karrierjük során a világ legjobbjai közé tartoztak. Így például Puskás Ferenc, Mészöly Kálmán, Albert Flórián, Törőcsik András, Nyilasi Tibor és a válogatottsági rekorder Király Gábor is helyet kap a közmédia válogatásában.

Répászky Lipót, a kiállítás képeit biztosító MTVA Archívum vezetője elmondta, hogy az MTI Nemzeti Fotótár Közép-Európa egyik legnagyobb sajtófotó archívuma, amely egyrészt korábban az MTI és jogelődjei által készített és gyűjtött mintegy 13 millió fotónegatívval, a gyűjteményhez tartozó képszövegekkel és riportkönyvekkel rendelkezik, másrészt az ezredfordulótól digitálisan rögzített több százezer felvételt őriz, gondoz, szolgáltat. „A Fotóarchívumot 1993-ban védett muzeális gyűjteménnyé nyilvánították, ami őrzi, feldolgozza és digitalizálja a korábbi állományt, illetve hozzáférést biztosít a 2001 után digitálisan készült fotókhoz. A gyűjteménynek része a Magyar Televízió (MTV) egykori Fotóarchívuma is, mintegy egymillió fotónegatívval. Örömünkre szolgál, hogy ebből a gazdag gyűjteményből összeállhatott az Európa-bajnokságra A magyar labdarúgás története kiállítás” – mondta Répászky Lipót, az MTVA Archívum vezetője, aki azt reméli, a rendhagyó tárlatban minden korosztály megtalálja a maga hőseit és felejthetetlen mérkőzéseit.

A magyar labdarúgás története című kiállítás az esztergomi Széchenyi téren 2021. június 14-én. A Nemzeti Fotótár szabadtéri focitörténeti tárlata ezen a héten hét hazai városban nyílik meg (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A tárlatban szerepeltetett valamennyi kép és más felejthetetlen pillanat felvétele is megtekinthető online is, a nemzetifototar.hu oldalon.

A magyar labdarúgás története kiállítás az Európa-bajnokság végéig ingyenesen látogatható az alábbi helyszíneken:

Esztergom, Széchenyi tér

Győr, Megyeháza tér

Zalaegerszeg, Ruszt tér (színház előtt)

Székesfehérvár, Sóstói stadion belső kerengő

Kaposvár, Kossuth tér

Debrecen, Nagyerdei Stadion mellett

Budapest, Szabadság tér

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Folyamatosan átvehetők az Eb-karszalagok Budapesten
A kedd esti Magyarország–Portugália Eb-mérkőzés előtt két teljes napjuk van a szurkolóknak arra, hogy átvegyék a védettséget igazoló karszalagjukat, amellyel kedden beléphetnek a Puskás Arénába. Az átvételi pontok már a találkozók előtti napon, vagyis hétfőn 8 órától teljes kapacitással működnek, a cél, hogy mind az 50 ezer magyar szurkoló gyorsan, zökkenőmentese átvehesse karszalagját.
UEFA EURO 2020