Musorujsag
Élő Eredmények

MLSZ: Felkészült a VAR-ra az OTP Bank Liga

MLSZ: Felkészült a VAR-ra az OTP Bank Liga

mti
A játékvezetők szempontjából is fontos a videobíró bevezetése a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője szerint.

Sipos Jenő szerdán az M1 aktuális csatornán emlékeztetett rá: az MLSZ elnöksége már korábban eldöntötte a VAR bevezetés, a projekt 2019-ben indult el, azonban a vírusjárvány miatt egyrészt a technikai berendezések beszerzése, másrészt a játékvezetők felkészítése akadályba ütközött. Utóbbi végül tavaly októberben indult újra, a felkészítés rendben lezajlott, amelynek három eleme közé tartozott egyrészt a technikai eszközök megismerése, másrészt az elméleti felkészülés a játékvezetők esetében, harmadrészt pedig a gyakorlati képzés.

„Volt egy bizonyos szimulációs gyakorlat, amikor nemzetközi és korábbi mérkőzéseket néztek, ahol gyakorolták a szituációkat. Illetve volt júniusban egy VAR-kupa, amikor tétmérkőzéseket játszottak alacsonyabb osztályú csapatok, és azon gyakoroltak a játékvezetők” – árulta el Sipos Jenő, megemlítve: a nemzetközi szövetség (FIFA) delegáltja is maximálisan elégedett volt a látottakkal.

Kitért rá: mára már elmondható, hogy minden élvonalbeli stadion alkalmas a VAR-rendszer befogadására és működtetésére. Egy napon három mérkőzést tudnak kezelni a VAR-kocsival, amelyben három szakember tevékenykedik: a videobíró, a videoasszisztens és az operátor. Ők közvetlen kapcsolatban állnak a játékvezetővel, a végső döntés meghozatala minden esetben az utóbbi kezében van.

„Azt gondoljuk, hogy a videobíró működése nagyon sokat segít a még pontosabb és tisztább döntések meghozatalában a játékvezetőknek, de senki ne gondolja, hogy innentől kezdve megszűnnek a vitás esetek. Láttuk a nemzetközi tapasztalatokat, ahol videobíró működött, hogy azért vannak ott viták: kéz volt vagy nem volt kéz, belül volt vagy kívül volt, tehát előfordulhatnak ilyenek” – fejtette ki. Hozzáfűzte: a fekete-fehér helyezetekben egyértelmű döntés születik, viszont a szürke zóna az megmaradhat, ebben az esetben a játékvezető hozza meg a döntést.

Sipos Jenő lényegesnek nevezte, hogy a magyar játékvezetők „begyakorolják, képességszinten alkalmazzák a rendszert”, hiszen nemzetközi szinten akkor tudnak feladatokat vállalni, akkor kaphatnak küldéseket, hogyha ezt a rendszert megfelelően elsajátították és alkalmazzák.

„Tehát a magyar játékvezetők szempontjából is nagyon fontos a videobíró bevezetése” – szögezte le a szóvivő.

Kitért rá: a szurkolóknak egy új rendszerrel kell majd megismerkedniük, a kivetítőn adott esetben azt fogják látni, hogy zajlik a VAR-ellenőrzés.

Sipos Jenő emlékeztetett: az MLSZ a koronavírus-járvány kirobbanása óta kapcsolatban áll a járványügyi hatóságokkal és minden esetben alkalmazták az ajánlásokat, előírásokat. Ha kellett, felfüggesztették a bajnokságot, vagy zárt kapus mérkőzéseket rendeltek el. Hozzátette: részükről a mostani javaslat az volt, hogy az élvonalbeli mérkőzéseken szükséges a teszt alkalmazása, a sportzóna kialakítása.

„Ezt a jelenlegi helyzetben meg kell érteni, hiszen a legfontosabb a játékosok és a stábtagok egészségének védelme, hiszen egyetlen eset is borzasztó dolgot indíthatna el. Meg kell előzzük, hogy előforduljanak ilyen események” – mondta.

A labdarúgó OTP Bank Liga 2021/22-es idénye pénteken rajtol. A pénteki mérkőzéseket az M4 Sport, a szombatiakat és a vasárnapiakat az M4 Sport+ közvetíti a tévében, az m4sport.hu-n az összes találkozó élőben nézhető.

OTP Bank Liga, 1. forduló:
július 30., péntek:
Paksi FC-Mezőkövesd Zsóry FC 18.15
Gyirmót FC Győr-MTK Budapest 20.30

július 31., szombat:
Ferencváros-Kisvárda Master Good 17.45
Budapest Honvéd-Debreceni VSC 20.00

augusztus 1., vasárnap:
ZTE FC-MOL Fehérvár FC 17.45
Újpest FC-Puskás Akadémia FC 20.00

További tartalmak