Musorujsag
Élő Eredmények

„Nekünk az egységben rejlik az erőnk” – interjú Király Gáborral az angolok elleni vb-selejtezőről

„Nekünk az egységben rejlik az erőnk” – interjú Király Gáborral az angolok elleni vb-selejtezőről

m4sport.hu | Szerző: Szerencsés Szilveszter
A magyar labdarúgó-válogatott szereplési rekordere, Király Gábor 1998-ban mutatkozott be nemzeti csapatban, 2015. november 11-én, a norvégok ellen védett századik alkalommal, majd 2016-ig összesen 107 mérkőzésen nem kevesebb mint 8857 percen át legendás mackónadrágjában védte a kaput.

A magyar-angol vb-selejtzőt szeptember 2-án (csütörtök) az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben. 

Az interjút a lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Király jól ismeri a válogatott soron következő vb-selejtezős ellenfelét, hiszen hat éven át a szigetországban védett, emellett pedig háromszor is szerepelt az angol válogatott ellen:

1999.04.28. Magyarország-Anglia 1-1
2006.05.30. Anglia-Magyarország 3-1
2010.08.11. Anglia-Magyarország 2-1.

Ez azt is jelenti, hogy legendás kapusunk a válogatott legutóbbi három angolok elleni mérkőzésen végig a pályán volt. 1999-ben Hrutka János szabadrúgásgóljával vezettünk a Népstadionban, de Alan Shearer büntetőből egyenlített. 2006-ban Király különösen jól védett, még Frank Lampard büntetőjét is hárította, 2010-ben pedig hiába vezettünk, Steven Gerrard négy perc alatt megfordította a találkozó állását.

Telki, 2011. március 21.
Egervári Sándor szövetségi kapitány (b), Király Gábor kapus (j2) és Gera Zoltán (háttal, j) a magyar válogatott edzésén a Telki edzőközpontban. (MTI Fotó: Beliczay László)

A Kossuth Rádió – Sportvilág című műsorában Deák Horváth Péter beszélgetett Királlyal a következő Magyarország-Anglia mérkőzés előtt:

„Spanolt minket, hogy Anglia ellen játszunk, fűtött minket a bizonyítási vágy. Nekem külön pikantériája volt, mert játszottam a Premier League-ben és a Championshipben. Örömmel, jó érzéssel mentem ki a pályára. Nem azt mondom, hogy nincs veszíteni való, de mindig jó egy ilyen ország ellen játszani, ahol talán papíron erősebb a bajnokság és a csapat” – mondta a Crystal Palace-ban, az Aston Villában, a Burnleyben, és a Fulhamben is megfordult kapus.

Legendás győzelmek itt, történelmi fölény ott, és a jelen a háromoroszlánosok mellett szól. Az Európa-bajnokság elveszített döntője bizonyára mély nyomot hagyott Gareth Southgate játékosainak fejében, de Király szerint ez már a múlté – azonos felkészülési állapotban lehet és feszülhet egymásnak a két válogatott.

„Az Eb-döntő elérése óriási teljesítmény volt az angolok részéről, és hatalmas munka. Épphogy lemaradtak a győzelemről, de ennek vége, és minden újraindul. Ugyanúgy elmentek a játékosok pihenőre, alapoztak és elkezdődött a bajnokság. A magyar válogatott tagjai is pihenni voltak, nyaraltak és alapoztak, majd mindenkinél elindult a bajnokság. Körülbelül azonos felkészülési állapotban és azonos szinten lehetünk. Az, hogy ők a döntőben voltak pár hónappal ezelőtt, az most már annyira nem érződik a pályán és a teljesítményen” – vélekedett a Hertha korábbi kapusa, majd a mieinkkel folytatta.

„Nekünk saját magunkkal kell foglalkoznunk. Nagyon jó kis sorozatban van és nagyon jó úton  van a csapat, ezt tovább kellene folytatni. Bennünk van a lendület, hogy tovább tudjunk építkezni. Erre hivatott a válogatott Marco Rossi vezetésével, hogy ezt a kis várat tovább építse” – fogalmazott Király.

Budapest, 2016. november 15.
Király Gábor a labdával a Magyarország – Svédország barátságos labdarúgó-mérkőzésen a fővárosi Groupama Arénában 2016. november 15-én.  (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Deák Horváth Péter riporter kérdésére, hogy mi az angolok gyenge pontja, a következőt válaszolta: „A magyar csapatnak egységet kell mutatnia, hogy együtt tud dolgozni, támadni és védekezni, mert nekünk az egységben rejlik az erőnk. Lehet, az angoloknál egy, vagy több játékos el tudja dönteni a mérkőzést, nekünk viszont egységben kell lennünk, hiszen akkor vagyunk erősek. Természetesen kell akár egy Szoboszlai-megvillanás, de most gondolok a franciák elleni mérkőzésre, amikor Fiola Attila góljára volt szükség, ő termett ott az ellenfél kapuja előtt –  tehát ez is egy csapatmunka eredménye, és ugye a befejezésekre kell fókuszálni, és akkor sikeresek tudunk lenni.”

Király számos nagy mérkőzésen, ikonikus csatában állt a kapuban, és pontosan tudja mit jelentenek ezek a találkozók.

„Nagyon nagy önbizalmat ad egy ilyen mérkőzés. Az Európa-bajnokság előtt kérdeztek, hogy mit látok, és azt mondtam: a magyar válogatott képes arra, hogy a nagyok helyzetét megnehezítse, és lám, három csapatból kettőnél meg is tette. Ugye a Portugálok ellen is a 84. percig nagyon jól álltunk, de utána egy kicsit elfáradtunk. Ez az egység erőt ad, egyből egy ilyen teljesítményre azért felfigyelnek más csapatok tagjai, más válogatottak, és már nem úgy állnak hozzánk, hogy »hú, a magyarokon könnyű lesz átlépni«, hanem valóban úgy tudnak minket venni, hogy veszélyesek vagyunk rájuk, éppen ezért megfelelően fognak kezelni minket” – tette hozzá a 107-szeres válogatott kapus.

A találkozóra egyébként török játékvezetőt delegál a FIFA. A 44 éves Cüneyt Cakir eddig háromszor vezetett mérkőzést a magyar válogatottnak, 2015-ben pedig a Bajnokok Ligája-döntőben fújta a sípot.

Óvatosak lesznek Harry Kane-ék, vagy megpróbálják bedarálni Szalai Attiláékat? Mit vár Angliától Király, aki talán Gera Zoltán után a legjobban ismeri csütörtöki ellenfelünket: „Nem feltétlenül fognak nekünk esni, vagy nyílt sisakkal játszani, hiszen a franciák, vagy a németek ellen bátor, ötletes, néha szemtelen játékkal is eredményes tudtunk lenni. Azért egy ilyen nagy csapat szerintem nem lesz naiv és nem úgy állnak majd hozzá, hogy ez egy megnyert mérkőzés. A magyar csapatnak vannak erősségei, és az angolok ahhoz egy kicsit óvatosabbak, mintsem azt mondják: »na, lesöpörjük a magyarokat«. Gondoljunk csak Szoboszlai megvillanásaira, vagy akár egy-egy pontrúgásra, ott vannak a fiatalok váratlan húzásai, ezek mind veszélyt jelentenek a kapujukra. Tudják, ha egyszer-kétszer hibáznak, az nem fér bele.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

Borítókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Marco Rossi: Mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy bárkit lenézzünk
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a szerdai kerethirdetés után beszélt az újonnan behívott Tamás Márkról, valamint a sérülésből visszatérő Szoboszlai Dominikról is. A szakember emellett kiemelte, hogy véletlenül sem nézhetik le az ellenfeleiket,emellett kifejezetten arra kérte a szurkolókat, hogy ne illessék negatív jelzőkkel az ellenfél játékosait, ne sértegessenek senkit, nehogy a nemzetközi szövetség zárt kapus büntetést szabjon ki a válogatottra.
Magyar futball