Musorujsag
Élő Eredmények

Világrekorderrel a keretében érkezik Andorra

Világrekorderrel a keretében érkezik Andorra

m4sport.hu | Szerző: Szerencsés Szilveszter
Négy győzelem és egyetlen elveszített találkozó – ez szerepel Magyarország Andorra elleni örökmérlegében. Alig van olyan, aki részletesen emlékezne a megnyert találkozókra, de az a bizonyos 2017. júniusi vereség beleégett az emberek elméjébe. Szerdán javíthat a magyar labdarúgó-válogatott és lezárhatja nyeretlenségi időszakát – a 20.45-kor kezdődő találkozót élőben közvetíti az M4 Sport és az m4sport.hu.

Világrekorderrel érkezik Andorra

Andorra két évvel szövetsége megalapítása után, 1996-ban csatlakozott a FIFA-hoz, azóta csupán vb-selejtezőben találkozott egymással a két válogatott, szám szerint ötször, a hatodikat pedig szerda este rendezik.

Az aktuális ellenfél még soha nem tudott meccset nyerni idegenben Európa-, vagy világbajnoki selejtezőben – 58 mérkőzésből 56-ot elveszített, kétszer játszott döntetlent. A vb-selejtezőkben 21 egymást követő külhoni mérkőzésen szenvedtek vereséget és sorozatban 14 meccse gólt sem tudtak szerezni.

A 2022-es katari vb selejtezőjében eddig négy vereség mellett egyet nyert meg a Koldo Álvarez irányította válogatott – szeptember másodikán San Marinót hazai pályán 2-0-ra győzték le.

A legtöbb andorrai válogatottsággal és góllal a 41 éves Ildefons Lima büszkélkedhet: 17 évesen, 1997-ben góllal mutatkozott be a nemzeti csapatban és eddig 130 alkalommal szerepelt. Debütálására három évvel korábban került sor, mint amikor 2000-ben Szoboszlai Dominik megszületett. Lima négy különböző évtizedben is pályára lépett a válogatottban és a legtöbb góllal is büszkélkedhet, eddig 11-et szerzett, emellett Guinness világrekordernek is mondhatja magát – 2021. június 7-én hivatalosan is ő lett a leghosszabb válogatott futballkarrier cím tulajdonosa, ami jelenleg a 24 évet is meghaladja.

Andorra összesen hét találkozót nyert meg fennállása alatt, a 41 éves védő ebből öt alkalommal játszott a csapatban. Annak ellenére, hogy Lima több mint két évtizede tagja a válogatott keretének és csapatkapitányként vezető szerepet tölt be, 2020-ban kritizálta az andorrai szövetséget, amiért nem garantálta a Covid-protokollokat, például a mérkőzések előtti tesztelést. Ezért a barcelonai születésű középső védő több nemzetközi meccsről is hiányzott, de aztán megszületett a megállapodás a felek között és Lima jelenleg is aktív – szeptember 5-én, Anglia ellen a 86. percben lépett pályára.

Vissza a győztes útra

Válogatottunk nem a legjobb formájában játszott a legutóbbi Albánia elleni találkozón és Ciprus júniusi, 1-0-s legyőzése óta nem sikerült a győzelem. Azóta három döntetlen mellett három vereség a mérleg – sorozatban pedig négy hazai találkozón nem tudott nyerni, ezeken pedig egyetlen gólt szerzett Marco Rossi csapata. Mindez rosszul hangzik, de közben az Európa-bajnokság halálcsoportjában a franciák és a németek elleni bravúros döntetlen mellett Portugáliát 84 percig gól nélkül tartotta a válogatott és remekül helytállt.

Pedig a világbajnoki selejtezőben jól kezdett a válogatott, Lengyelország ellen kétszer is vezetést szerzett, majd Robert Lewandowski mentette 3-3-as döntetlenre a budapesti találkozót. Három nappal később könnyed győzelem következett San Marinóban, a márciusi utolsó selejtezős meccsen pedig Andorra ellen győztek Willi Orbánék.

Eddig összesen 5 mérkőzést játszott a nemzeti tizenegy és annak ellenére, hogy jól kezdte a sorozatot, a két szeptemberi vereséget követően az I csoport negyedik helyén áll, de még így sem kell lemondania a világbajnoki álmokról. Az angolok és az albánok elleni találkozó után most vissza kell kanyarodnia a győztes útra a magyar csapatnak.

Magyarország eddig 10 gólt szerzett a vb-selejtezőben, Szalai Ádám és Sallai Roland tudott egynél többször betalálni, a válogatott egységét mutatja, hogy összesen nyolcan voltak eredményesek. Segítséget jelenthet, hogy Szalai Ádám játszhat a szerdai mérkőzésen, valamint Szoboszlai maga kérte, hogy ne kelljen visszautaznia klubcsapatához Lipcsébe, így a válogatott tízese is pályára léphet – remek alkalom a rossz széria megtörésére.

MTI/Kovács Tamás

Közös múlt

Magyarországot és Andorrát sorozatban a harmadik alkalommal sorsolták egy vb-selejtező csoportba, hiszen a 2014-es, és a 2018-as labdarúgó-világbajnokság kvalifikációs kiírásában is egy hatosban kaptak besorolást. A magyarok egyetlen vereséget és négy győzelmet tudnak felmutatni az UEFA ötödik legkisebb tagállama ellen – két kapott, valamint tizenöt rúgott gól mellett.

Pontosan kilenc éve, 2012.09.07-én találkozott először a magyar labdarúgó-válogatott Andorrával. A selejtezősorozat nyitányán könnyed 5-0-s győzelmet aratott az akkor Egervári Sándor irányította nemzeti csapat.

2012.09.07.: Andorra-Magyarország 0-5 (0-2) – vb-selejtező

A gólokat Juhász Roland, Gera Zoltán, a jelenleg csapatkapitány Szalai Ádám, valamint Priskin Tamás és a frissen az indiai Szuperligába igazoló Koman Vladimir szerezte.

2013.10.15.: Magyarország-Andorra 2-0 (0-0) – vb-selejtező

Csábi József egyetlen szövetségi kapitányi meccsén a sorozat zárásaként Nikolics Nemanja, valamint Ildefons Lima öngóljával 2-0-ra győzött a válogatott. Magyarország egyébként épphogy lecsúszott a pótselejtezőt érő második helyről, Románia mögött két ponttal.

(2013. október 15. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)2016.11.13.: Magyarország-Andorra 4-0 (2-0) – vb-selejtező

Három évvel később találkozott újra a két válogatott, Gera, Lang Ádám, Gyurcsó Ádám, és Szalai góljával 4-0-ra győzött a Bernd Storck irányította nemzet együttes – több mint húszezer néző előtt a Groupama Arénában.

2017.06.09.: Andorra-Magyarország 1-0 (1-0) – vb-selejtező

Három lejátszott egymás elleni mérkőzés után még gólt sem kapva, a kötelező három pontért utazott Andorrába a csapat, 2017. június 9-én, azonban történelmi vereség lett a vége.

Andorra 13 év után tudott tétmérkőzést nyerni – 2004-ben ugyancsak 1-0-ra győztek hazai pályán Észak-Macedónia ellen –. A találkozó, ami minden magyart felbosszantott és hatalmas beszédtémát generált, Marc Rebés fejes góljával dőlt el a 26. percben. Storck válogatottja nem tudott betalálni, de emlékezhetünk a zokogó Dzsudzsák Balázsra is a kellemetlen vereséget követően.

2021.03.31.: Andorra-Magyarország 1-4 (0-1) – vb-selejtező

Legutóbb már Marco Rossi irányította a magyar válogatottat és a csapat jóval magabiztosabban szerepelt, mint 2017-ben: Fiola Attila, Gazdag Dániel,Kleinheisler László és Négo Loic góljával 4-1-re győzött idegenben, az mlsz.hu alapján 338 néző előtt.

(2021. március 31. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán, Andorra ellen lép pályára a Puskás Ferenc Arénában. A mérkőzést 20:45-től az M4 Sporton és az m4sport.hu-n követhetik élőben.

Borítókép: (MTI/EPA/Alejandro Garcia)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Szoboszlai pályára léphet Andorra ellen
Egyelőre sok a kérdőjel a magyar labdarúgó-válogatott összeállítását illetően az Andorra elleni mérkőzés előtt, de Szoboszlai maradhat.
Magyar futball
Ez az álom még nem ért véget Marco Rossi szerint
Az 1-0-s vereséget követően Marco Rossi szövetségi kapitány értékelte a magyar labdarúgó-válogatott teljesítményét, és leszögezte, hogy van még lehetőségük a pótselejtezőre, sőt a Nemzetek Ligája rájátszásában is van esélyünk kijutni a világbajnokságra.
Magyar futball