Musorujsag
Élő Eredmények

Forró nyár és rideg szeptember után meleg október vár a vb-álmokat kergető válogatottra

Forró nyár és rideg szeptember után meleg október vár a vb-álmokat kergető válogatottra

m4sport.hu
Marco Rossi együttese két vereség után Andorra ellen javított szeptemberi mérlegén, de így is csak 4. helyen áll vb-selejtezős csoportjában.

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán 2-1-re legyőzte Andorrát a 2022-es katari világbajnokság európai selejtezősorozatának hatodik fordulójában. A kvalifikációs sorozat októberben folytatódik, a magyar csapat előbb 9-én az albánokat fogadja, majd három nappal később az Európa-bajnoki döntős angolok otthonába látogat.

De hol is tart most a selejtezőkben Marco Rossi csapata?

Szalai Ádámék egy lengyelek elleni hazai döntetlennel, majd egy San Marinóban és Andorrában aratott – és bekalkulált – sikerrel kezdték márciusban a sorozatot. Majd jött a nyári Európa-bajnokság, melyen a magyar együttes a legnehezebb csoportban az utolsó pillanatig versenyben volt a továbbjutásért.

A portugál, francia, német hármas ellen úgy szerzett két pontot, hogy mindössze hét percet játszott hátrányban, a portugálok elleni meccs hajrájában. (A lengyelek eközben egy ponttal estek ki a spanyol, svéd, szlovák hármas ellen.)

Az azokon a meccseken látott szervezett játék nyomán okkal várhatta mindenki, hogy a szeptemberi selejtezőkön is hasonlót láthat a csapattól.

Azzal mindenki tisztában volt, hogy az angolok ellen már a pontszerzés is bravúr lenne, amire az első félidőt látva talán lett is volna esély. A második negyvenöt percre azonban szétesett a csapat, amire a Rossi-érában eddig nem igazán volt példa, talán csak a portugálok elleni Eb-meccs hajrájában.

Ennél azonban sokkal fájóbb a három nappal később Albániában elszenvedett vereség, amihez az elmúlt évek egyik leggyengébb játéka párosult. A megszokott szervezett, határozott játék helyett ezúttal egy rengeteg hibával játszó, sokszor tanácstalannak tűnő magyar csapat volt a pályán és jól megmutatkozott a csapat kapitányának és egyértelmű vezérének, Szalai Ádámnak a hiánya.

Így érkeztünk el az Andorra elleni találkozóhoz, hat meccses nyeretlenségi sorozattal (egy barátságos, három Eb-meccs, két vb-selejtező), ráadásul azzal a tudattal, hogy az 57. születésnapját épp a meccs másnapján ünneplő Marco Rossi még nem nyert a Puskás Arénában. Az első 30 perc olyan futballt hozott, amit valóban el lehet várni Andorra ellen, utána viszont megint „megtört” valami.

Rengeteg öncélú megmozdulás, kapkodás, rossz passz, aminek következtében a remekül induló meccs hajrájában megszületett az első andorrai gól Magyarországon, és az utolsó percekben azon kellett izgulni, nehogy kiegyenlítsenek a vendégek.

Nem véletlenül mondta a találkozó után a csapatkapitány Szalai Ádám, hogy szörnyű volt a játék, míg Rossi úgy értékelt, ilyet produkciót nem engedhetnek meg maguknak még Andorra ellen sem.

Marco Rossi három éve vette át a válogatottat, kialakított egy stílust, aminek köszönhetően az együttes a Nemzetek Ligája C-csoportjából felküzdötte magát az A-ba, kiharcolta az Eb-szereplést, ahol nem vallott szégyent, mégse merne senki nagy összegben fogadni arra, melyik arcát mutatja az együttes az októberi selejtezőkön.

Pedig most már nem szabad hibázni ha a biztos pótselejtezőt érő második helyet akarják elérni, bár Rossi többször is figyelmeztette a közvéleményt, ez nem reális elvárás, ez már a bravúr kategória. Azt ugyanakkor a válogatottban egyre inkább alapembernek számító Schäfer is elismerte, nincs meg az a tűz a csapatban, ami az eb-n ott volt.

Hogyan lehet vb-szereplő a magyar válogatott?

Ehhez – angliai vereséggel számolva – mostantól nem szabad pontot veszíteni, és az is kell hozzá, hogy a lengyelek – akiket idegenben kellene verni – pontot/pontokat veszítsenek Albánia ellen, ugyanakkor az albánok is kikapjanak tőlünk valamint az angoloktól is. Ez a vb-selejtezőkből egyenes ágon történő bejutás esélye a pótselejtezőre.

A másik út a Nemzetek Ligáján keresztül vezethet, de ehhez az kell, hogy Ausztria a vb-selejtezősorozat F-csoportjában az első két hely valamelyikén végezzen. Jelenleg ettől elég messze vannak, hiszen hat forduló után a dán, izraeli, skót hármas is megelőzi őket. A dánok kiemelkednek a csoportból, míg Skócia négy, Izrael három ponttal van Alabáék előtt, akik kedden épp a skótoktól kaptak ki otthon. Egyelőre tehát marad a számolgatás, de a pótselejtező elérésének „legegyszerűbb módja” a második hely megszerzése lenne a csoportban.

A 2022-es világbajnokságon a 32 résztvevőből 13 lesz európai: a selejtezősorozat tíz csoportgyőztese automatikusan kijut, míg a 10 csoportmásodik mellett a 2020–2021-es Nemzetek Ligája-idény két csoportgyőztese is ott lesz a pótselejtezőben, amelyből összesen három együttes kvalifikálhatja magát a vb-re.

A csoport állása:
1. Anglia           6   5   1   –   18- 2   16 pont
2. Albánia          6   4   –   2   10- 6   12
3. Lengyelország    6   3   2   1   19- 8   11
4. Magyarország     6   3   1   2   12-10   10
5. Andorra          6   1   –   5    4-14    3
6. San Marino       6   –   –   6    1-24    0

A csoport hátralévő mérkőzései:
7. forduló (október 9.):
Andorra-Anglia
Magyarország-Albánia
Lengyelország-San Marino
8. forduló (október 12.):
Albánia-Lengyelország
Anglia-Magyarország
San Marino-Andorra
9. forduló (november 12.):
Andorra-Lengyelország
Anglia-Albánia
Magyarország-San Marino
10. forduló (november 15.):
Albánia-Andorra
Lengyelország-Magyarország
San Marino-Anglia

 

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

További tartalmak