Musorujsag
Élő Eredmények

Az MLSZ szerint mélységesen elítélendő a rendbontók viselkedése

Az MLSZ szerint mélységesen elítélendő a rendbontók viselkedése

m4sport.hu
A hazai szövetség álláspontja szerint akik a felhívásuk ellenére huhogtak, rasszista vagy diszkriminatív módon nyilvánultak meg, azok szándékosan okoztak kárt a magyar labdarúgásnak.

A FIFA Fegyelmi Bizottsága két zárt kapus meccsre és 200 000 svájci frankra büntette a Magyar Labdarúgó Szövetséget a Magyarország–Anglia vb-selejtező mérkőzésen látottak (rasszista szavak és cselekedetek, tárgyak dobása, pirotechnika, lépcsők eltorlaszolása) miatt. Az MLSZ álláspontja szerint mélységesen elítélendő azon rendbontók viselkedése, akik a több tízezres tömegtől eltérően, bizonyítottan rasszista módon nyilvánultak meg a találkozón a játékosokkal szemben. Amint azt a szövetség hivatalos honlapján kiemelte, számára mindenfajta diszkrimináció elfogadhatatlan.

A találkozó előtt a szövetség vezetése és maga a csapat is többször kérte a szurkolókat a mindenki által ismert UEFA és FIFA irányelvek figyelembevételére. A szövetség álláspontja szerint aki tehát a Puskás Aréna lelátóin huhogott, rasszista vagy diszkriminatív módon nyilvánult meg, azzal szemben megállapítható: szándékosan okozott kárt a magyar labdarúgásnak, és ezért a legszigorúbb szankcióra számíthat.

Az újabb két mérkőzésre vonatkozó zárt kapus döntés (a második felfüggesztve) kapcsán az MLSZ változatlanul úgy gondolja, egy hatvanezres stadionban jó hangulatot teremtő tömeget és a minden elvárható intézkedést végrehajtó rendező szövetséget ilyen súlyosan, kollektív módon büntetni nem igazságos és kontraproduktív lépés. A rasszizmus elleni fellépés szükségességét az MLSZ elismeri, támogatja, de az is jól látható, hogy az UEFA és a FIFA fegyelmi szabályzatai és döntései nem a valódi felelősöket büntetik, és a jelenlegi formájukban nem hatékonyak.

Az MLSZ várja a mostani döntés részletes indoklását, és annak ismeretében, indokolt esetben fellebbezni fog a döntés ellen. A korábbi mérkőzésen elkövetett vétségek azonosított szereplői ellen a szövetség feljelentést tett.

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

További tartalmak