Musorujsag
Élő Eredmények
×

Két zárt kapus meccsre büntette a FIFA Magyarországot

Két zárt kapus meccsre büntette a FIFA Magyarországot

m4sport.hu
A két mérkőzésből egy a következő hazai vb-selejtező lesz, a másodikat két évre felfüggesztették.

A FIFA Fegyelmi Bizottsága eltiltást és jelentős pénzbírságot szabott ki a Magyar Labdarúgó Szövetségre. A büntetés oka a szurkolók rasszista magatartása, melyet a szeptember 2-i, Magyarország-Anglia (0-4) vb-selejtezőn tanúsítottak.

A testület a szeptember 3-án indított fegyelmi eljárásban elemezte és figyelembe vette az eset összes körülményét, különösen az incidensek súlyosságát (rasszista szavak és cselekedetek, tárgyak dobása, pirotechnika) és ezek után úgy döntött, hogy az MLSZ-nek a következő két hazai, FIFA által rendezett mérkőzését zárt kapuk mögött kell megrendeznie, de a második mérkőzést két év próbaidőre felfüggesztik.

A közlemény szerint az október 9-i, albánok elleni vb-selejtezőn már nem lehetnek nézők. Emellett a bizottság 200 000 svájci frank (65 millió forint) bírságot szabott ki a szövetségre.

A FIFA jelezte, továbbra is határozottan elutasítja a rasszizmus és az erőszak bármely formáját, és zéró toleranciát képvisel a labdarúgás ilyen jellegű megnyilvánulásaival kapcsolatban.

Nyáron az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a szurkolók Eb-n mutatott diszkriminatív megnyilvánulása miatt három zárt kapus mérkőzésre és 100 ezer euróra büntette a magyar szövetséget. A büntetés értelmében két hazai, UEFA-rendezésű találkozón nem lehetnek nézők, míg a harmadik mérkőzésre szóló büntetést a testület két évre felfüggesztette. Ezeket a következő Nemzetek Ligája-sorozatban kell letölteni.

A magyar labdarúgó-válogatott októberben előbb az albánokat fogadja, majd három nappal később Angliában lép pályára vb-selejtezőn. Az M4 sport és az m4sport.hu mindkét találkozót élőben közvetíti.

Az MLSZ reakcióját ITT olvashatja!

Előzmény:

Az angolok elleni vb-selejtező másnapján az angol szövetség (FA) fordult a FIFA-hoz a rasszista megnyilvánulások – amiket “rendkívül kiábrándítónak” nevezett – kivizsgálása miatt. A brit ITV és a Sky Sports televíziók riporterei azt állították, láttak és hallottak olyan magyar szurkolókat, akik majomhangok utánzásával gúnyolták a színesbőrű Raheem Sterlinget és Jude Bellinghamet, sőt a Sky Sports felvételeket is mutatott az egyik ilyen nézőről.

Akkor Gareth Southgate szövetségi kapitány és Harry Kane csapatkapitány is elmondta, nem voltak tanúi rasszista incidenseknek, de ha mégis történtek ilyenek, az teljesen elfogadhatatlan, és büntetést érdemelnek. Boris Johnson brit miniszterelnök a közösségi oldalán azt írta: “teljesen elfogadhatatlan, hogy az angol játékosoknak rasszista inzultusokat kellett elszenvedniük Magyarországon”. A kormányfő is felszólította a FIFA-t, hogy “tegyen határozott lépéseket a felelősökkel szemben annak érdekében, hogy ezt a fajta gyalázatos magatartást végleg kiirtsák a sportágból”.

Az MLSZ akkori közleménye kiemelte: a Puskás Arénába kilátogató 60 ezer szurkoló döntő többsége sportszerűen, a magyar válogatottat biztatva drukkolt még akkor is, amikor már vesztésre állt a csapat.

“Éppen az ő védelmükben van szükség a rendbontók beazonosítására és szigorú megbüntetésére. A pályára lépő, a fénygránátot és a poharakat bedobó szurkolók azonosítása zajlik. Ellenük megteszi a rendőrségi feljelentést az MLSZ” – írták a szövetség honlapján, megjegyezve, hogy az esetleges pénzbüntetést polgári peres eljárás keretében az elkövetőkre hárítják, akik emellett a sportrendezvényekről történő kétéves kizárásra számíthatnak az eljárás végén.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

További tartalmak