Musorujsag
Élő Eredmények

Kilencpontos csapatok harca – így várja a rangadót a Fehérvár és a Fradi

Kilencpontos csapatok harca – így várja a rangadót a Fehérvár és a Fradi

m4sport.hu | Szerző: Kun Dániel
A MOL Fehérvár a Ferencváros csapatát fogadja a labdarúgó NB I második fordulójából elhalasztott mérkőzésen. Az összecsapás végkimenetele a folytatás szempontjából mindenképpen érdekes lehet: felmérhető lesz, hol tart a két csapat a bajnoki aranyért folytatott versenyfutásban. A hazaiaknál Szabics Imre vezetőedző 13 játékosára sem számíthat, így egyáltalán nem lesz egyszerű feladat a regnáló bajnok felülmúlása.

Legutóbbi meccsek, jelenlegi forma

A MOL Fehérvár együttese az egyetlen veretlen csapat az OTP Bank Liga idei kiírásában, de öt mérkőzésen csupán két győzelmet értek el három döntetlen mellett, így az ötödik helyről várják a szerdai esti mérkőzést. A nyitó fordulóban 1-1-et játszottak a Zalaegerszeg vendégeként, két héttel később Gyirmóton ismételték meg ugyanezt az eredményt. Utána következett két szűkös 2-1-es győzelem a Kisvárda és az MTK ellen hazai pályán, a legutóbbi fordulóban Mezőkövesden ikszeltek, 2-2 lett a mérkőzés végeredménye.

A hétvégi Magyar Kupa-mérkőzést 6-2-es sikerrel abszolválták a harmadosztályú SC Sopron ellen, amit erőfelmérőnek ugyan aligha lehet nevezni, de Lamin Jallow és Csoboth Kevin ambiciózus játékkal rukkolt elő, ami jó előjel a rangadó előtt.

A 13 fő, aki ilyen-olyan okból kénytelen kihagyni az összecsapást: Alef, Budu Zivzivadze, Ivan Petrjak, Kenan Kodro, Kovácsik Ádám és Stopira pozitív koronavírus-tesztet produkáltak, míg Emil Rockov (csonthártya-gyulladás), Funsho Bambgoye (bokasérülés), Hangya Szilveszter (bokatörés), Kovács István (hajszáltörés a kisujjában), Rúben Pinto (Achilles-ín-szakadás), Zsóri Dániel (keresztszalag-szakadás) és Viszar Muszliusérülés miatt. Armin Hodzic izomsérüléssel bajlódott, játéka kérdéses.

A székesfehérvári alakulat nincs kettős terhelés alatt, már ami a nemzetközi kupaporondot illeti. Meglepetésre már az első fordulóban búcsúztak az újonnan indult Konferencia Liga selejtezőjéből az örmény Ararat Jerevánnal szemben. A hiányzók függvényében ez lehet inkább pozitív, mint negatív körülmény a csapat háza táján.

Az aktuális bajnok négy bajnokijából – a Puskás Akadémia elleni 4. fordulós bajnokit január 26-ára halasztották – hármat nyert meg és egyszer betlizett. A nyitó fordulóban meglepetésre 2-1-re nyert a Kisvárda az Üllői úton.

A harmadik fordulóban aztán a Mezőkövesd ellen javítottak 4-1-gyel, melyet a Debrecen elleni 4-2-es, illetve Honvéd elleni 1-0-s győzelem követett. A múlt heti kupafordulóban a Ferencváros is érdekelt volt. A Fradi nem vette félvállról a találkozót és számos meghatározó játékosát a kezdőbe nevezte Peter Stöger a megye I-es Hatvan ellen. Myrto Uzuni hatot, a csapat kilencet hintett a megyei együttesnek.

A bajnokságban magabiztosan behúzták az utóbbi meccseiket és a múlt heti Bayer Leverkusen elleni Európa-liga párharcban sem játszottak alárendelt szerepet a 2-1-re végződő mérkőzésen. A Fradi jó formában várja a szerdai pótlást.

Hiányzója sem sok akad: Sigér Dávid keresztszalad-szakadás, Somalia izomsérülés miatt maródi, Franck Boli fegyelmi okok miatt a második csapattal edz.

Egymás ellen

A keretek összértéke jelentős eltérést mutat a Transfermarkt adatai alapján. A hazait 22,63 millió, a vendég csapatot 40,25 millió euróra értékeli. Ez aligha meglepetés, a Ferencváros az utóbbi időben nem csak Magyarország, de Közép-Európa egyik legnívósabb csapatává vált. Ám ahogy a Barca-foci atyja, Johan Cruyff mondta egyszer: „Még sohasem láttam, hogy egy zsák pénz gólt lőtt volna” – így ez olyan információ, ami némileg képet ad a két klub jelenlegi játékosállományáról, de a meccset biztosan nem ez dönti el.

Nemcsak a játékoskeretekben, de a szakmai stábban is gyökeres változások mentek végbe idén. Székesfehérváron Szabics Imre vezetőedző kezébe került a karmesteri pálca, a Fradinál Peter Stöger ült a kispadra. Szerda este Szabics második, Stöger első alkalommal irányíthatja csapatát a Fehérvár-Ferencváros rangadók történetében.

A MOL Fehérvár legértékesebb játékosa Nego Loic 2,2 milliós értékkel, a Fradinál a nyáron igazolt szerb balszélső Zeljko Gavric nemcsak a klub, de az NB I legmagasabbra taksált labdarúgója is a 4,5 millió eurós cédulával.

A párharc legeredményesebb játékosa – az aktív labdarúgók közül – Nikolics Nemanja nyolc góllal, hétszer a bajnokságban, egyszer a kupában volt eredményes a zöld-fehérek ellen. A legutóbbi összecsapáson ő szerezte a fehérváriak szépítő találatát.

Eddig 104 bajnoki mérkőzésen mérték össze erejüket. 27 fehérvári- és 48 ferencvárosi győzelem mellett 29-szer végeztek döntetlennel. A Fehérvár otthonában két hazai siker mellett kétszer a vendégek örülhettek, egyszer ikszeltek a felek az utóbbi öt MOL Aréna Sóstóban játszott bajnokin.

Legutóbbi három meccsükön két fővárosi siker mellett egyszer nyert a fehérvári együttes.

A MOL Fehérvár-Ferencváros mérkőzést az M4 Sport és az m4sport.hu szerdán 20 órától élőben közvetíti.

Borítókép: Legutóbbi összecsapásuk alkalmával a székesfehérvári játékosok sorfalat álltak a már bajnok Ferencvárosnak a labdarúgó OTP Bank Liga 31. fordulójában 2021. április 25-én. A mérkőzés 2-1-es vendégsikerrel ért véget. (MTI/Vasvári Tamás)

További tartalmak