Musorujsag
Élő Eredmények
×

Nem a Fradiban vagy a Fehérvárban szerepel a legtöbb magyar válogatott labdarúgó

Nem a Fradiban vagy a Fehérvárban szerepel a legtöbb magyar válogatott labdarúgó

m4sport.hu | Szidor György
Két élvonalbeli együttesnél nincs jelenlegi vagy volt válogatott játékos, míg az NB II-ben 12-ben is szerepel, közte olyan csapat is, amelyik akár hat korábbi válogatottal is ki tud állni.

Egy labdarúgó számára a legnagyobb elismerés, ha hazája válogatottjában szerepelhet. Korábban előfordult, hogy egy-egy szövetségi kapitány ragaszkodott olyan játékoshoz, akivel klubszinten is együtt dolgozott (pl: Garami József – Toma Árpád, Csank János – Aranyos Imre), ezért lehetett válogatott, de volt olyan kapitány is, aki olyan játékost hívott be a keretbe, akiről előtte sokan még nem is hallottak itthon (pl: Lothar Matthäus – Kovács Péter, Bernd Storck – Tóth Bence).

Az OTP Bank Liga jelenleg is zajló szezonjában 36 olyan labdarúgó szerepel, aki legalább egyszer pályára lépett címeres mezben. További nyolc játékos jutott el a kerettagságig, de a debütálására nem került sor.

A legtöbb válogatott játékossal a Debrecen tudna kiállni, hiszen a keretében kilenc labdarúgó is volt már kerettag, de csak heten léptek pályára. Dzsudzsák Balázsnál (108) többször egyetlen magyar játékos sem játszott többet a válogatottban, rajta kívül Varga József (30) és Korhut Mihály (22) az a két labdarúgó, akik legalább két számjegyű válogatottságig jutottak.

A Lokiból Ugrai Roland 5, míg Poór Patrik, Ferenczi János és Bódi Ádám 1-1 alkalommal szerepelt a nemzeti együttesben. Gróf Dávid és Pávkovics Bence pedig csak a kerettagságig jutott. (Az összeállításnál a játékosok jelenlegi klubját vettük figyelembe, nem azt, ahonnan válogatottak lettek.)

Nego Loic gólöröme a Magyarország – Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtezőn. MTI/Illyés Tibor

Hat válogatottja van a Fehérvárnak, a rekorderük Nemanja Nikolics 42 pályára lépéssel, eggyel előzi meg Fiola Attilát. Mellettük Loic Nego (14), Hangya Szilveszter (10), Kovács István (15) és Kovácsik Ádám (1) mondhatja el magáról, hogy válogatott labdarúgó.

A Honvédnak és a Paksnak is 6 olyan játékosa van, akik szerepeltek már a nemzeti együttesben, de amíg a kispestieknél négyen (Baráth Botond-11 alkalommal, Nagy Dominik-10, Eppel Márton-8, Balogh Norbert-2), a paksiaktól csak hárman (Böde Dániel-25, Szabó János-7, Balogh Balázs-3) léphettek pályára. A piros-feketéktől Nagy Gergő és Tamás Krisztián, míg a zöld-fehérektől Hegedűs Lajos, Bognár István és Osváth Attila csak a keretben volt ott.

A jelenlegi élvonalból három kapus mondhatja el magáról, hogy válogatott játékos, ebből kettő a Ferencvárosban szerepel.

A címvédő Ferencvárosnak öt magyar válogatottja van, és ebből kettő kapus. De Dibusz Dénes (17) és Bogdán Ádám (21) mellett Botka Endre (15),  Sigér Dávid (14), és Vécsei Bálint (2) is játszott már a legjobbak között.

Sigér Dávid és Dibusz Dénes – ketten a Ferencváros válogatottjai közül (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A Puskás Akadémia és az Újpest 3-3 magyar válogatottat tud felmutatni, de a felcsútiaknál Nagy Zsolt (2), Szolnoki Roland és Géresi Krisztián (1-1) mellett ott van még Tóth Balázs, és Spandler Csaba, akik a kerettagságig már eljutott. A lila-fehéreknél Stieber Zoltán (26), Szakály Péter (7) és Simon Krisztián (3) szerepelt korábban a nemzeti csapatban.

A Mezőkövesd 3/2-es mutatóval bír, hiszen Cseri Tamás (4) és Nagy Dániel (2) mellett Kocsis Gergő csak a kerettagságig jutott, míg a Gyirmótnál ez 2/1, mert Vass Ádám korábban 11 meccset játszott, míg Lencse László nem lépett még pályára. A Zalaegerszegnél Babati Benjamin csak kerettagságig jutott, míg az MTK és a Kisvárda jelenlegi keretében nincs olyan labdarúgó, akinek köze van/volt a felnőtt válogatotthoz.

A másodosztály 60 százalékánál van válogatott játékos

A másodosztályban tizenkét olyan együttes található, melynek keretében korábbi válogatottak szerepelnek. A legtöbb fellépéssel a Győr büszkélkedhet, hiszen Priskin Tamás (63) és Lipták Zoltán (19) összesen 82 alkalommal szerepelt a legjobbak között. A Haladásnál Guzmics Richárd (28), Devecseri Szilárd és Rózsa Dániel (2-2), valamint Predrag Bosnjak (1) mondhatja magát válogatottnak.

Priskin Tamás gólja a 2016-os norvégok elleni Eb-pótselejtezőn. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A III. Kerületnél Rajczi Péter (11) Bori Gábor és Kleisz Márk (1-1) is bemutatkozhatott, míg Horváth Tamás csak a kerettel való felkészülésig jutott. A Szolnoknál Tóth Bence (1), a DVTK-nál Könyves Norbert (5), a Szegednél Simon Ádám (3), a Soroksárnál Gyömbér Gábor (1), a Csákvárnál Vaskó Tamás (13), az Ajkánál Heffler Tibor (2), a Budaörsnél Zsidai László (3) míg a Budafokból Filkor Attila (6) mutathatta meg magát, míg utóbbi csapattársa, Adorján Krisztián csak a keretig jutott.

A Vasas viszont kiemelkedik, és nem csak a másodosztályból, hiszen nyolc olyan labdarúgó szerepel náluk, akik voltak már válogatott kerettagok. De amíg Litauszki Róbert és Radó András csak a keretben volt benne, addig hat csapattársuk pályára is lépett. Pátkai Máté (23), Feczesin Róbert (12), Vida Máté (6), Márkvárt Dávid (3), Otigba Kenneth (2) és Berecz Zsombor (1) összesen 47 válogatottságot tudhat magáénak. Az élvonalból csak a Debrecen, a Fradi és a Fehérvár tud ennél több válogatottságot felmutatni.

A jelenleg is itthon játszók közül Priskin és Feczesin volt a legelőször válogatott (2005 decemberében Mexikó ellen), míg legutóbb Géresi Krisztián mutatkozhatott be, ő a márciusi, San Marino elleni vb-selejtezőn debütált. (Hahn János kicsivel később, idén júniusban kapott meghívót és mutatkozhatott be a nemzeti együttesben. Ő akkor még a Paks játékosa volt, de azóta már a szlovák DAC együttesében szerepel.)

Borítókép: Dzsudzsák Balázs a Puskás Aréna avatóján. MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak