Musorujsag
Élő Eredmények
×

Joao Janeiro: Johan Cruyff tanítása alapjaiban változtatta meg, amit a futballról gondoltam

Joao Janeiro: Johan Cruyff tanítása alapjaiban változtatta meg, amit a futballról gondoltam

m4sport.hu | Romao André
Az OTP Bank Liga 2021/22-es szezonjának indulásánál kevesen gondolhatták, hogy hét fordulót követően a Kisvárda vezeti majd a bajnokságot. A klub a sikereket jelentős részben új vezetőedzőjének, a portugál Joao Janeirónak köszönheti, aki szerényen mindig hangsúlyozza, ez csapatmunka. A 40 éves trénert még nem nagyon ismerik Magyarországon, pedig korábban Marcelo Bielsa segítőjeként is dolgozott, a játék alapjait pedig a labdarúgás egyik legnagyobb alakjától, Johan Cruyfftól tanulta. Az m4sport.hu-nak adott interjúból kicsit jobban megismerhetik az NB I éllovasának munkamániás mesterét.

Amerikában volt, mikor felkérték, hogy Magyarországon dolgozzon

Egy portugál edzőben hogyan merül fel, hogy Magyarországra jöjjön dolgozni? Nem a Kisvárdáról beszélek, hanem még a Szegedről, amellyel az alsóbb osztályokban szerepelt. Feltételezem, egy számára teljesen ismeretlen országról volt szó.

Ami azt illeti, ismeretlen azért nem volt, ugyanis – talán ez tényleg érdekesen hangzik, de – a testvérem Magyarországon él már tíz éve, így természetes, hogy korábban meglátogattam őt. Aztán az is egy óriási véletlen egybeesés volt, hogy Portugáliában egy ismerősöm magyar felesége által bemutattak a Szeged tulajdonosának. Elkezdtünk beszélgetni és említette nekem: ha a futballban dolgozom, adhatnék egy kis segítséget. Mire én mondtam, szoktam tartani előadásokat a labdarúgás módszertanáról, edzéselméletről, ha gondolja, bátran keressen fel. Így is történt. Felhívott, eljöttem Magyarországra előadásokat tartani. Később elvállaltam egy munkát az Egyesült Államokban, ezt követően érkezett a felkérés, vezessem a Szeged csapatát.

Ekkor dolgozott Tulsában, az Egyesült Államokban.

Igen, Tulsában volt, nagyon messze, ezért aztán úgy döntöttem, visszatérek Európába, Magyarországra. Amúgy a testvérem még mindig Budapesten él a családjával. Most hétvégén pont itt volt velem Kisvárdán, mókás, hogy itt hoz minket össze az élet. Az is érdekes, hogy tulajdonképpen nem miatta kötöttem ki itt, a foglalkozásunk semmilyen szinten nem kapcsolatható össze. Mégis, most itt vagyunk.

Hogy áll a magyar nyelvvel? Tanulja, esetleg tud is valamennyire? Mennyi ideje él Magyarországon?

Két és fél éve. Az első évben, amikor idejöttem, kerestem tanárnőt, sok óránk volt, de a magyar nyelv a világ egyik legnehezebb nyelve. Talán nehezebb, mint a mandarin. A meccseken, az edzéseken, a mindennapokban nincs különösebb problémám, de ha egy beszélgetésre kerül sor, borzasztóan nehéz. Az első év után viszont már nem nagyon tudtam tanulni a nyelvet, egyszerűen nem volt rá időm.

Említette, testvére a családjával él Magyarországon. Ön egyedül jött, vagy a szeretteivel?

Nincsenek most velem, ami nagyon nehéz, nem is nagyon szeretek erről beszélni. Az elmúlt évben Szegeden velem volt a családom, Kisvárdán viszont semmi sincs, ezért követtek, visszamentek Portugáliába. Az edzői hivatásnak ez az egyik nehézsége. Karrierem folyamán körülbelül 10-12 ország edzőivel dolgoztam együtt, szóval, ez egy nagyon nehéz velejárója az edzői életnek. Mindig az ajtó mellett kell lennie készenlétben egy bőröndnek, mert sosem tudhatod, mikor mi fog történni, sok áldozatot kell hoznod a család rovására.

Trófeák, feljutás, európai kupa

Joao Janeiro ünnepel játékosaival (fotó: kisvárdafc.hu)

Térjünk egy kicsit rá a csillogás részére, az időszakra, amelyet éppen átél, mondható, hogy fantasztikus szakasza karrierjének. Hogyan érzi magát a bajnoki tabella tetején, ráadásul egy olyan kis csapattal, mint amilyen a Kisvárda? Lássuk be, előzetesen ezt nem nagyon lehetett várni.

Azt kell mondanom, a szerencse valamilyen szinten mindig mellém állt. Például, ha a trófeákat nézzük. A trófeák sosem az egyéni teljesítményt díjazzák a fociban, talán klisének hangzik, de nem felejthetjük el a játékosokat és a klubok dolgozóit. A valóság az, hogy legyen az Portugáliában, Magyarországon, Angliában, akár Oroszországban vagy Spanyolországban, nyertem trófeákat, sikerült kiharcolnom feljutást, eljutni egy európai kupába. Itt, hogy hét forduló elteltével sikerült nyernünk idegenben az MTK ellen, legyőztük a Puskást vagy a Ferencvárost, legutóbb a derbin a Debrecent, nyilván ezek az eredmények sokat jelentenek. Boldoggá tesz, hogy ezt sikerült elérni, de ha visszatekintek eddigi magyarországi ténykedésemre: amikor még a harmadik vonalban voltunk a Szegeddel, akkor egy 14 mérkőzést számláló győzelmi szériánk volt, a másodosztályban is sikerült egy csúcsot elérnünk kilenc egymást követő diadallal, de Portugáliában is tudtunk csúcsot dönteni a legtöbb szerzett góllal és ponttal.

Portugáliában melyik csapattal ért el sikereket?

Portugáliában a Belenenses másodedzője voltam, amikor feljutottunk az első osztályba, két évvel később már az európai porondon voltunk. Az Estorillal is jól mentek a dolgok. Olyan csapatok ezek, amelyek bizonyos szempontból összehasonlíthatók a Kisvárdával. Aztán most arról is beszélhetünk, hogy amikor külföldiként egy másik országban dolgozol, teljesen más a vetülete, a feladat jóval nagyobb. Az emberek máshogy néznek rád, ami végül is teljesen normális. Ha mondjuk egy külföldi edző Portugáliába megy, és nem képes azonnal eredményeket felmutatni, a kritikák célkeresztjébe kerül. Most jól mennek a dolgok, de én csak a következő mérkőzésre koncentrálok. Sosem tűzök ki magam elé nagy célokat, sosem foglalkozom azzal, mit hozhat a jövő, csak annyira nézek előre, hogy esetünkben a következő meccs pénteken lesz.

Az edző legyen kaméleon

Joao Janeiro magyaráz játékosainak (fotó: kisvárdafc.hu)

Pár portugál edző megfordult már hazánkban, elég, ha csak Paulo Sousát említem, de Leonel Pontes is szót érdemel, aki Debrecenben dolgozott, nem is olyan messze Kisvárdától, az ő beilleszkedése nem alakult a legjobban. A magyar is egyedi futballkultúra, a maga sajátosságaival. Önnek hogyan zajlott a beilleszkedés, milyen különbségeket tapasztalt, milyen nehézségekbe ütközött?

Manapság egy edzőnek egy különleges képességgel kell bírnia, egy olyan rugalmassággal és érzékkel a beilleszkedéshez, mintha kaméleon lenne. Elég, ha csak azt nézzük, egy olyan klubhoz jöttem, ahol 7-8 különböző állampolgárságú, öt különböző vallással bíró játékoskeret áll rendelkezésre. Emellett a labdarúgás manapság rendkívül eredményközpontú, amit ráadásul azonnal akarnak látni. Nem árt azért, ha van némi türelem is, anélkül semmit sem lehet felépíteni, ugye? Márpedig tény, hogy folyamatosan sürgetik az embert, hogy azonnal eredményeket érjen el.

Feltételezem, önnel szemben a türelem adott a klub részéről. Miután a Kisvárdához érkezett, nagy változások történtek a csapatnál. Ezek az ön kérésére történtek?

Egy dolgot figyelembe kell venni. Jelenlegi klubom, meg általában a kisebb csapatok leginkább az eladásokból élnek. Egy edzőnek megértőnek kell lennie ezzel kapcsolatban. Tényleg sok játékos távozott, akiknek legalább a 40 százaléka kezdő volt, ami drasztikus változás, de mint mondtam, megértem. Az eladásról szólt. Öten érkeztek, illetve az akadémiáról is felhoztam játékosokat. Összességében a játékosokvándorlása természetes folyamat. Az viszont biztos, nehezebbé válik minden, ha olyan futballisták mennek el, mint a Viana, Sassá vagy Kovácsréti, akik zömmel kezdők voltak és a támadóegységben szerepeltek. Közben érkeztek új igazolások, más kultúrákból, vagyis szokniuk kell az országot, az edzőt, annak elképzeléseit, mindeközben természetesen az edzőnek is meg kell értenie őket, mert egy olyan szimbiózis, aminek oda-vissza működnie kell.

A jelek szerint jól működik a kohézió edző és játékosok között.

Igen, én is így érzem. Természetes, hogy minden keretben előfordulnak súrlódások, alkalmi problémák és feszültségek, fontos, hogy ezeket az eseteket hogyan kezeljük és oldjuk meg. Ahány ház, annyi szokás. Nincs kézikönyv, amely ezekre a problémákra egzakt megoldásokat képes nyújtani. Ezek a dolgok spontán oldódnak meg. Meg kell tanulni alkalmazkodni, gyakran önmagadat kell kisegítened a szorult helyzetekből.

A játékintelligencia alapvető követelmény

Kisvárda-játékosok gólöröme (fotó: kisvárdafc.hu)

Korábban arról beszélt, egy labdarúgónál a játékintelligenciának alapvetőnek kell lennie. Amikor a szezon elején játékosokat keresett a csapathoz, nyilván ez komoly szempont volt.

Némi megkötés, hogy a klubnak van egy adott felépítése, amelybe beletartozik a játékosmegfigyelők munkája is, akik általában felhívják a figyelmet egyes játékosokra. Ez a struktúra már kész és működő, az meg természetes, abban nekem is van szavam, kit választunk ki. Ami a kognitív funkciók fejlesztését illeti, alapvetés, hogy minden egyes edzésterv játékosokat gondolkodásra kell késztesse. A futball nem matek, az maximum a meccsek végén kerül elő a statisztikákkal. Emberekről beszélünk. A mérkőzések folyamán megszámlálhatatlan számú esemény befolyásolhatja az eredményt. Pontosan ezért, a meccsek előtt megpróbálom a minimálisra csökkenteni az olyan ismeretlen tényezők számát, amelyekkel a játékosok találkozhatnak. Evidens, hogy a játékosoknak át kell adnom a tudásom és meg kell értetnem velük, milyen szisztémában képzelem az adott meccset. Hogy milyen edzéseket kell végrehajtanunk, hogy milyen taktikát alkalmazunk az adott ellenfél ellen, én tervezem. Nagyon ritka nálam az olyan feladat – legyen szó egyszerű bemelegítésről vagy komolyabb gyakorlatokról -, amely ne késztetné a játékosaimat gondolkodásra.

A legtöbbet Johan Cruyfftól tanulta

Kicsit térjünk vissza pályafutása kezdetére. Bilbaóban dolgozott Marcelo Bielsával, de tanult Johan Cruyfftól, aki nagy hatással volt önre. Mit változtatott meg önben, hogyan változtatta meg a gondolkodását a labdarúgásról?

2004-ig kell ehhez visszamennünk. Arra volt a legnagyobb hatással, ahogyan a labdarúgásra tekintek, azóta teljesen másképp gondolkodom a játékról. Egy edző sosem érezheti magát elégedettnek, arra is ráébresztett, hogy tökéletes rendszert nem lehet kitalálni, mert a játék folyamatosan változik. Mindenképpen kell, hogy legyen alap elképzelésed, amire támaszkodsz, ettől függetlenül alkalmazkodóképesnek kell lenned, pontosan a változó tényezők miatt. Lehet az a játék menete, vagy a játékosok, akikkel dolgozol, ezeknek a kezelésében óriási hatással volt rám Cruyff, akinél a posztgraduális képzésemet végeztem. Emellett nagy bátorságot öntött belém, hogy a támadójátékot merjem előtérbe helyezni. Nyilván, ez nagyon szépen hangzik, de azt sem feledhetjük, hogy Cruyff nagy klubokban fordult meg, ahol mindezt egyszerűbb megvalósítani. Könnyebben pályára viheted az elképzeléseidet, könnyebben vállalsz kockázatot. Én így is elképesztő szinten kockáztatok. Most rendben van, hisz a csapat egy nagyon jó időszakát éli, de nem árt azzal tisztában lenni , hol vannak a csapatom határai, tudnom kell, meddig ér a tudásom. Ebben Cruyff óriási segítségemre volt, ahogyan a támadófutball rejtelmeibe és mélyen beavatott. Portugálián kívül a tanulmányaimat Angliában és Hollandiában végeztem, így azt mondhatom, a támadófutballt Hollandiából hoztam, stratégiailag az angol futballból merítek, a taktikám kifejezetten portugálos. Jelentősen szélesítette, színesítette a tudásom, hogy ennyi helyen tanulhattam.

Fiatalon hol focizott? Emlékszik első találkozására a labdarúgással?

A labdarúgással? Valószínűleg születésem pillanatában történt. Szenvedélyesen szeretem a labdarúgást. Igen, fociztam, sőt, futsaloztam is, de 21 évesen már abbahagytam, mert éreztem, a megfelelő szintet nem tudnám hozni, ezért a figyelmem a tanulmányok felé fordult. Repülés technikát tanultam és marketing diplomám is van, de mellette az edzői tanulmányokat is elkezdtem, így 25 évesen már edzőként is dolgoztam. Tíz évvel később már a profi futballban találtam magam, segítőként. Azóta, mint segítő és vezetőedző összességében elmondhatom, hogy már több mint 600 meccsen vagyok túl, ezeknek 50 százalékában másodedzőként, asszisztensként.

A sportba fektetni hosszútávon megtérül, a társadalom is hasznát veszi

Joao Janeiro (fotó: kisvárdafc.hu)

Az európai színtéren a magyar labdarúgás csak egy kisebb szeletnek fogható fel, ugyanakkor az elmúlt években látványos fejlődést lehet tapasztalni az országban. Erről mi a véleménye?

Azt tudom, hogy az országban rengeteg a kritika ezzel kapcsolatban, ugyanakkor azt kell mondanom, kivételes a munka, amit a kormány a labdarúgásban végez, amely egyéb területekre is hatással van. Például itt nem lehet látni csavargó, elveszett gyerekeket, szemben azzal, amit Európában lehet tapasztalni. Sokat fektetnek be, ez így van, de szerintem kell is ez a befektetés. Igen, vannak új stadionok, edzőközpontok, sokan pedig elégedetlenek emiatt, de meglátásom szerint, ami zajlik, szenzációs. Nagy reklámja az egészséges életmódnak, sportra készteti az embereket, a gyereket pedig tanulnak, nem kallódnak. Elég csak a szűk, kisvárdai környezetet nézni: itt az akadémián például több tucat gyerek található. Rendes ételt kapnak, tanulnak, sportolnak, lehet-e ennél többet adni egy gyereknek? Lehet, hogy nem lesz mindegyikből focista, de a társadalom mindenképpen jól jár ezzel, hiszen tisztességes, fegyelmezett embereket kap. Úgy gondolom, sokkal messzebbre kell nézni annál, minthogy labdarúgókat képeznek. Értem a kritikákat, de az embereknek nem kellene ennyire egyoldalúan nézni ennek a vetületeit, mert a hatása nagyon is pozitív. Én például egy olyan országból jövök, amely semmit sem áldoz sportra. Aztán idejövök, és ezt látom. Fantasztikus, és nem is csak a futballra kell gondolni, hiszen általában a sportot támogatja a kormány. Kézilabda, vízilabda, evezősportok, tudjuk, hogy Magyarország milyen erős ezekben a sportágakban. Ha engem kérdeznek: azt csinálják, ami helyes és mindenképpen folytatni kellene, mert pár év múlva le lehet aratni ennek a gyümölcsét. Amikor a beszélgetés elején a különbségeket firtattuk, mondtam, hogy itt az emberek mindent nagyon gyorsan akarnak. A dolgok viszont nem így működnek, hiszen mindennek szüksége van megfelelő időre, hogy meghozza az eredményt. Magyarország, a sport és a labdarúgás szempontjából, európai szinten – pedig már nagyon sokat láttam, tapasztaltam -, de a világot is említhetem, hisz Óceánián kívül mindenhol jártam, szóval, ha összességében nézzük a képet, amilyen körülmények adottak itt, azzal messze az élmezőnyben van az ország.

Akkor mondhatjuk, boldog Magyarországon, jól érzi magát hazánkban…

Igen, nagyon jól érzem magam Magyarországon, leszámítva azt a részét, hogy a családom most nincs itt velem, ami nagyon fáj. Az igazság az, én egy nagyon koncentrált ember vagyok, mindig a feladatomra figyelek, így néha azt sem tudom, hol is vagyok. Reggel elindulok, dolgozom, késő este hazajövök és alszom. Itt a klubban nem egyszer történt, hogy szinte köteleztek, menjek már haza. Ilyen vagyok. Mindig arra koncentrálok, hogyan javíthatok a dolgokon, hogy a körülöttem lévő embereknek is jobb legyen, meg egy kicsit adrenalinfüggő is vagyok a meccseknek köszönhetően, mindig a győzelemre törekszem, ahogyan arra is, hogy a lelkiismeretem tiszta legyen. Amikor tükörbe nézek, azt mondhassam: te mindent megtettél, amit lehetett.

Úgy tudom, annyi meccset néz meg, amennyit tud, akár szimultán, több tévét figyelve. Alapvetően viszont mindig a következő ellenfélre koncentrál. Ebben az esetben a Honvéd következik. Nehéz mérkőzésre számít?

Egy borzasztóan nehéz mérkőzésre számítok, mert aki egy csapattal foglalkozik, tudja, milyen súllyal bír egy mikrociklus, ebben az esetben arról az időszakról beszélek, amikor a hét folyamán a következő meccsre készülsz. Borzasztóan nehézzé válik a munka, ha ez a ciklus nem normális mederben folyik, mint az esetünkben. Legutóbb vasárnap játszottunk, pénteken lesz a következő mérkőzés úgy, hogy egy hatórás utazást is bele kell számítani. Ez azt jelenti, kettővel kevesebbet tudunk edzeni, a játékosoknak pedig nincs ideje pihenésre. Egy olyan kisebb csapat számára, mint a miénk, ennek óriási hatása van. Aztán, ahogyan már említettem – bár vannak még a bajnokságban kiemelkedő csapatok -, a Honvéd az én meglátásom szerint a bajnokság egyik legjobb keretével rendelkezik. Hogy csapatként milyen, az más téma, de látható, borzasztóan erősek, már a helyezésük is kezdi ezt mutatni. Ha egyénileg bontjuk le, akkor a Honvéd messze az átlag fölött van. Azt is elég megfigyelni, honnan szereznek játékosokat. A Napolitól szerződtetnek? Elképesztő, milyen különbségek lehetnek a költségvetések között. Ezt valahogy le kell nyelni. Az viszont mindenképpen nehézség, hogy nem edzhetünk eleget, hogy a játékosoknak nem jut idő a regenerációra. Amit ezen a héten csinálunk, leginkább az utóbbiról szól. Meglátjuk, a meccsből mit hozunk ki.

Az OTP Bank Liga 8. fordulójának nyitómérkőzésén a listavezető Kisvárda a Budapest Honvédhoz látogat, a 20 órakor kezdődő mérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport, közvetlenül a 19.15-kor kezdődő Péntek esti foci után. 

Borítókép: Joao Janeiro (fotó: kisvárdafc.hu)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A Kisvárda mestere lett augusztus edzője, Bognár István a hónap játékosa
Az OTP Bank Liga augusztusi mérkőzései alapján a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és az M4 Sport átadta a díjakat a hónap legjobb edzőjének és játékosának, ahogyan a szavazatok alapján a legszebb gólt szerző labdarúgó és a legnagyobb védést bemutató kapus is átvehette jól megérdemelt jutalmát.
OTP Bank Liga