Musorujsag
Élő Eredmények

Kalmár Zsolt: Januárban újra olyan formában szeretnék lenni, hogy felkeltsem a topklubok figyelmét

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
A térdsérüléséből lassan teljesen felépülő Kalmár Zsolt az m4sport.hu-nak adott interjújában elmondta, már nagyon szemez a focicipőjével és februárban klubcsapatában, márciusban pedig már a válogatottban is újra pályára lépne, ebben pedig a profi szakembergárda mellett egy tündéri kis segítsége is akad a visszapillantók rémének.
Több álmát is keresztülhúzta a sérülés (Fotó: m4sport.hu)

Kemény fél éven van túl Kalmár Zsolt (áprilisban, az Andorra ellen 4–1-re megnyert világbajnoki selejtezőn szenvedett külső oldalszalag-szakadást), aki ma már jól van, az interjúra is széles mosollyal, az Egy rém rendes családot nézve érkezett, s elmondása szerint az egyik legnagyobb kínja már csak annyi, hogy kedvenc csapata, a Barcelona igencsak küszködik.

A másik a labda hiánya, de szorgalmasan dolgozik, hogy mielőbb újra dédelgethesse, s ebben kisfia, a kétéves Noel is a segítségére van.

„Két hete kezdtem el a lassú kocogást, de egyre fokozom az iramot. Próbálom terhelni a lábam és szerencsére ez jól is halad. Senki sem látta, de mikor kocogás céljából először a pályára léptem, mosolyogtam, mert nagyon jó érzés volt. Most meg már azt várom, hogy újra focicipőt húzhassak és belerúgjak a labdába. A cipőm a DAC öltözőjében van, a helyemen vár és mindig rápillantok, ha arra járok. Nagyon hiányzik a labda, mert már hét hónapja nem rúgtam bele úgy igazán. Ha van egy előttem, akkor azért az edzőközpontban és otthon is belepasszolgatok, amiben most a kisfiam, Noel is partner, mert elkezdte érdekelni a labda, így aztán hozza és dobja nekem. Amikor a DAC-nál labdába rúgok, mindig viccelődnek a társak és a stábtagok, hogy csak óvatosan, el ne essek benne, meg ne zavarjon. De azért persze óvatos vagyok.”

Hogy mit tud igazán a labdával Kalmár, az várhatóan februárban derül ki, akkor ugyanis reményei szerint már tökéletes állapotban nézhet a bajnokság tavaszi szezonja elé. Egyik nagy elhatározása, hogy mielőbb csapata segítségére lehessen, amelynek nagy szüksége lenne kapitányára, ugyanis a sok nyári távozó miatt picit felbolydult együttes jelenleg tíz fordulót követően csak ötödik a szlovák élvonalban.

„Az a terv, hogy először november elején megyek ki a pályára komolyabb futóedzéseket végezni, gondolok itt az irányváltásokra és a kitámasztásokra. Számomra most a legfontosabb, hogy tökéletesen elvégezzem a munkát és úgy térhessek vissza, hogy nincsenek fájdalmaim. Napi kétszer edzek. A délelőtt a konditermi erősítésé, délután pedig gyógytornásszal stabilizációs gyakorlatokat végzek. Mindent megteszek azért is, hogy fizikailag is fejlődjek, mert abban picit le voltam maradva. Kellene rám két-három kiló izom. A januári felkészülést már teljes egészében a csapattal csinálom végig, és én is kíváncsi leszek a pillanatra, mikor újra meccsen labdához érek, elbotlom-e benne vagy sem.”

Kalmár Zsolt 2022 elején a DAC mellett már a magyar válogatottban is pályára lépne (Fotó: m4sport.hu)

A visszatérésre készülő futballista másik nagy célja, hogy ismét olyan formát mutasson – sérülése előtt tizenhárom találattal vezette a szlovák góllövőlistát, valamint az előző szezon legjobb középpályásának és játékosának is őt választották –, amivel felkeltheti a topbajnokságokban szereplő klubok figyelmét.

„Februárban, az első bajnokin már szeretnék pályára lépni, és azon leszek, hogy újra olyan formában játsszam, hogy felkeltsem a klubok figyelmét, emellett márciusban a válogatottba is visszatérnék. Az Eb-ről lemaradni önmagában nagyon fájdalmas volt, de komoly előrelépési lehetőség is lehetett volna a karrieremben. Az elmúlt másfél évben szerintem nagyon jó teljesítményt nyújtottam, s úgy gondolom, hogy a kontinenstornán való szerepléssel sikerülhetett volna, hogy újra topbajnokságban játszhassak. Ott voltam a közelében, hogy igazán nagyot ugorjak, egy olyat, amiért sokat és keményen küzdöttem. Legszívesebben a spanyol bajnokságban játszanék, annak a stílusa áll hozzám a legközelebb, de Lipcsébe is fantasztikus érzés lenne visszamenni, most olyan focit játszanak, ami feküdne nekem.”

Abba a Leipzigbe, melybe 2014-ben, 19 évesen Győrből igazolt, ám az akkor másodosztályban szereplő együttesben nem kapta meg a fejlődéshez szükséges játéklehetőséget, míg a DAC-nál a gyengébb meccsei után is hittek benne.

„A Dunaszerdahelyen töltött négy évem alatt rengeteget fejlődtem, amit annak is köszönhetek, hogy töretlenül bíztak bennem. Még akkor is megkaptam a szükséges játékperceket, amikor nem játszottam annyira jól. Anno, a Leipzignél fiatal is voltam, illetve ha egy meccsen játszottam, utána kettőn nem. Igaz, ott voltak még hiányosságaim, hiszen 70-71 kilóval nehéz egy olyan fizikális bajnokságban helytállni, mint a Bundesliga 2. Hiába edzel napi kettőt, a meccsek hozzák meg az igazi fejlődést. Sokat tanultam Lipcsében, kirajzolódott, mikben kell fejlődnöm, s hogy hova szeretnék eljutni.”

S hogy hova? Kalmár minden vágya, hogy klubszinten a nemzetközi kupaporondon is kipróbálhassa magát, és hogy a válogatottal nagy világeseményen szerepeljen. Mivel utóbbira most nyáron nem volt lehetősége, hát televízióban, vagy éppen a helyszínen drukkolt csapattársainak, s mindkettő tartogatott kihívásokat.

„A portugálok elleni Eb-meccsen kint voltam, akkor még két mankóval. Le is szakadt a kezem, mert nem lehetett leparkolni a garázsban, így 5-10 perces mankós botorkálással mentem fel az emelkedőn. Rettentően elfáradtam. A végén pedig el kellett sétálnom a Puskás Arénától az Aréna Plázáig, mert nem jöhet be kocsi. Na, az egy komoly edzés volt. A franciák ellen így már nem is erőltettem, mert nagyon macerás volt. Azt inkább családi körben néztem. Mikor Fiola Attila gólt rúgott, magamról megfeledkezve, mankóstul pattantam fel.”

Kalmár Zsolt (b) 2022-ben vb-reményekkel a szívében szeretné magára húzni a válogatott mezt (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

A kontinenstornán remekül helytálló, helyenként jól játszó nemzeti csapatunk azonban szeptemberben hullámvölgybe került, a Puskás Arénában világbajnoki selejtezőn 4–0-ra kapott ki az Eb-döntős angoloktól, majd Albániában is vesztett három pontot, s csak nagy nehézségek árán sikerült itthon legyőzni Andorrát. Kalmár viszont nem csügged, hiszi, hogy a válogatott a legutóbbi pofonok után a most soron következő meccseken – október 9-én Albániát fogadjuk, 12-én pedig Angliában vendégszerepel Marco Rossi együttese – már az igazi arcát mutatja.

A mostanihoz hasonló gyengébb periódusok benne vannak a fociban. Az elmúlt két évben nagyon jó teljesítményt nyújtottunk. A csapat ki fog tudni lábalni ebből, és a következő mérkőzéseken már egy másik arcát mutatja. Olyan egyéniségek vannak ebben a kiváló közösséget alkotó válogatottban, akik nem fogják hagyni, hogy újra ilyen gyengén szerepeljünk. Nagy a tét, így nagy lesz a nyomás is, de hiszek benne, hogy az albánokat itthon meg tudjuk verni, és akkor még nyitott lehet a harc a vb-pótselejtezőt érő második helyért a csoportban. Az albán játékosok közül ugyan többen is topligában játszanak, de igaz volt ez a szerbekre is, mégis négy pontot szereztünk ellenük a Nemzetek Ligájában.”

A 27-szeres válogatott középpályás azt is elárulta, szerinte miben kellene fejlődnie a nemzeti csapatnak.

„A topegyüttesek ellen, mint a franciák, a németek, vagy a portugálok, felszabadult játékot tudunk hozni, nagyobb önbizalommal is lépünk pályára. Egy ki-ki meccs azért más, nehezebb tud lenni. Egy súlycsoportunkbeli válogatott foggal-körömmel harcol, akárcsak mi, kevesebb kockázatot vállal, zártabbak, nincs annyi terület, mint amennyit például a franciák hagytak nekünk az Eb-n. Az albánok például lezárták a területeket, beálltak középre és sokat futottak. Abban kell fejlődnünk, hogy a hozzánk hasonló képességű válogatottak ellen is olyan teljesítményt tudjunk nyújtani, mint a nagyobbak ellen. Ebben Hajdú Zoltán sportpszichológus is segítségünkre van. Bárkinek bármi problémája van, legyen az családi vagy szakmai, rendelkezésre áll, és az egyéni órák mellett csapatszintű foglalkozásokat is tart nekünk.”

Kalmár számára nem új a mentális tréning, tehetséges ifjoncként nem akárki segítette, hogy a maximumot hozhassa ki magából.

„Fiatalabb koromban a Győrnél Csernus Imre heti egyszer foglakozott velem és pár társammal. Mentális felkészítéseket tartott, melyek akkor nagyon sokat segítettek. Az elmúlt pár évben is sokat beszéltem vele, de például most a sérülésem alatt már nem volt szükségem hasonlóra, mert úgy éreztem, eljutottam egy olyan szintre, hogy magamban is tudom már, mit kell csinálnom, mit hogyan kezeljek. És persze a családom, feleségem, édesanyám, apukám és testvérem végig mellettem álltak, a kisfiam pedig minden napomat beragyogja, ő számomra az élet legnagyobb ajándéka.”

A 26 éves apuka a mai napig gyermeki áhítattal viseltet a foci iránt, így persze nem bánná, ha kisfia is stoplistopánkát húzna, de a szabad választás lehetőségét mindenképp meghagyná, hiszen mint mondta, a legfontosabb a játék élvezete, ezt tanítja az iskolásoknak is.

„Örülnék, ha a kisfiam, Noel futballista szeretne lenni, de nem fogom erőltetni. Amit szeret, amit választ, abban támogatjuk majd és azt csinálja. De ha a foci mellett döntene, biztos sokat foglalkoznék vele, hogy fejlődjön. Mikor iskolákban vagy csapatoknál fiatalokhoz megyek, mindig azt mondom nekik, élvezzék a játékot és csak a labdára koncentráljanak. Engem a játék élvezete segített át egy-két rosszabb élményen. Mindig, mindenhol a labdával szerettem volna lenni.”

Olyannyira, hogy bizony voltak pillanatok, mikor a szülei nem voltak elragadtatva a labdához fűződő szerelmétől.

„Mikor családilag összegyűlünk, apu mindig felemlegeti, hogy intelme ellenére sokszor fociztam otthon, bent a szobában vagy kint az udvaron, és sikerült is jópárszor kirúgnom az ablakot. Előfordult, hogy a kocsinak a visszapillantóját lőttem le, de nem szóltam róla, inkább megpróbáltam visszatenni. Persze kiesett és széttört. Na, akkor mérges volt, de inkább azért, hogy nem szóltam.”

Izgalmas, érdekes és gyönyörű év elébe nézhet Kalmár Zsolt 2022-ben, hisz a futball újra főszerepet kap majd az életében, válogatott társai pedig sokat tehetnek azért, hogy tavasszal vb-pótselejtezőn léphessen pályára. Álomszerű esztendő lenne, ha sikerülne kivívni a vb-szereplést, hiszen nyáron esküvő is lesz, feleségül veszi élete szerelmét, gyermeke édesanyját, Karolinát, akivel gyönyörű nászutat is terveznek, így ha minden jól alakulna, igazán feltöltődve várhatná élete legnagyobb és legizgalmasabb sportkalandját, a 2022 novemberében kezdődő katari világbajnokságot.

A Magyarország–Albánia (október 9. 20:45) és az Anglia–Magyarország (október 12. 20:45) vb-selejtezőt az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben.

Hogy Kalmár Zsolt által aláírt mezt nyerhessen, látogasson el Instagram-oldalunkra és vegyen részt dupla nyereményjátékunkban!

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Angol középpályást honosíthat az MLSZ
Marco Rossi szövetségi kapitány tájékoztatása szerint van esély arra, hogy a 21 éves Callum Styles szerepelhessen a magyar labdarúgó-válogatottban.
Magyar futball
Kalmár Zsolt: Amikor megtudtam a hírt, szinte egész este sírtam
Kalmár Zsolt, a Dunaszerdahely magyar válogatott középpályása a DAC hivatalos honlapján őszintén beszélt az érzéseiről, miután megtudta, hogy súlyos sérülése miatt nem léphet pályára a részben magyar rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon.
Magyar futball