Musorujsag
Élő Eredmények
×

Marco Rossi: Azért vagyunk még itt, mert bizonyítottunk

Marco Rossi: Azért vagyunk még itt, mert bizonyítottunk

m4sport.hu | Kun Dániel
Marco Rossi szövetségi kapitány és Gulácsi Péter válaszolt az újságírók kérdéseire a szombati sorsdöntő, Albánia elleni világbajnoki selejtező előtt.

Először a válogatott kapusa, Gulácsi Péter állt a sajtó rendelkezésére. A második hely eléréséért először a következő meccsre kell koncentrálni: „Most a legfontosabb az albánok elleni mérkőzés. Nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk, csak egy győzelemmel marad a saját kezünkben a sorsunk.”

A szeptemberi – Puskás Arénában rendezett – angolok elleni világbajnoki selejtezőn történt szurkolói incidensek miatt két zártkapus meccsről – egy felfüggesztve – és pénzbüntetésről határozott a FIFA, ami miatt nem lehetnek nézők az Albánia elleni csoportmérkőzésen: „Számunkra a zárt kapus mérkőzés semmilyen szempontból sem előny. Ilyen téren mondhatjuk, hogy az albánok kerültek előnybe. A két fő riválisunk ellen, akikkel a második helyért harcban vagyunk, a lengyelek és az albánok ellen hazai pályán nézők nélkül kellett, kell játszanunk. Nekünk ez hátrány, ki tudja mi lett volna az utolsó tíz percben a lengyelek ellen 3-2-es vezetésnél, hogyha teltház előtt játszunk. Sajnáljuk a helyzetet, a célunk az, hogy a következő hazai, San Marino elleni mérkőzésre életben tartsuk a kijutási reményeinket.”

A Tiranában rendezett találkozón ütközött az ellenfél játékosával, ami miatt le kellett cserélni a félidőben. Elmondta, nincsenek jó emlékei, mert kikaptak, a lecserélése pedig „biztonsági döntés volt a szünetben”.

„Szerencsére megúsztam sérülés nélkül az albánok elleni meccsen. Amikor a kapus kézzel vagy fejjel előre vetődik ki, akkor van egy, a futballban íratlan szabály: csatárként ha már nem éred el a labdát, megpróbálod átugrani a kapust vagy visszahúzod a lábad, sajnos ő ezt nem tette meg. Egyébként nem neheztelek rá.”

Szeptemberben négy gólt kapott Anglia ellen és az RB Leipzig sem szerepelt jól a Bundesligában, Gulácsi sok gólt kapott klubcsapatában is. Ennek ellenére hangsúlyozta, nem a kapott gól nélküli mérkőzés a lényeg: „A lelkemnek igazából teljesen mindegy, volt már elég nullás meccsem a pályafutásom során, hogy ne ez legyen a fő szempont. Szeretnénk megnyeri a mérkőzést, ez a legfontosabb. Az igaz, ha nem kapok gólt, növeljük az esélyét a győzelemnek. Hasonlóan kiegyenlített, küzdelmes összecsapást várok, mint Albániában. Fontos, hogy stabilak legyünk hátul, mert simán lehet, hogy egygólos mérkőzés lesz.”

A csapatkapitány után a szövetségi kapitány, Marco Rossi nyilatkozott: „Azért hívtuk Willi Orbánt a mostani mérkőzésekre, mert az, hogy ő pár napig nem játszott és lázas volt, nem hiszem, hogy esetében negatívan befolyásolná a teljesítményét. Remélem nemcsak az angolok, hanem az albánok ellen is játszhat majd. Számunkra egyértelmű, az a fontosabb mérkőzés.”

Szalai Ádám helyettesítése nagy feladat, de a kezdőt egyelőre nem volt hajlandó elárulni: „Ha azt szeretnék megtudni, holnap milyen felállásban játszunk, nem fogom elárulni. Hívtam olyan játékosokat, akikkel Szalai Ádámot megpróbáljuk pótolni, de egyikük sem bír olyan sajátosságokkal, mint ő, még Nikolic Nemanja sem. Magyarországon nincsen olyan fizikai és egyéb tulajdonságokkal rendelkező középcsatár, mint Szalai Ádám, olyan, aki nemzetközi szinten játszana. Ezt már három éve mondom. Szalai vezéralkat, aki pótolhatatlan a válogatott számára. Nikolic sem klasszikus középcsatár.”

Vécsei Bálint korábban Rossi kezei alatt játszott a Budapest Honvédnál, a Ferencvárosnál Sigér Dávid sérülése után bejátszotta magát a kezdőbe, és mint kiderült, a válogatottba is: „Bálint már azelőtt távozott a Kispesttől, mielőtt megnyertük a bajnokságot. Jól játszott az irányításom alatt, ha jól emlékszem, a válogatottba is behívta Pintér Attila. Az ő játékát is folyamatosan követtük. Úgy éreztük, itt az idő, hogy behívjuk a válogatottba. A védelem előtt Nagy Ádámot és Schäfer Andrást leszámítva nem nagyon van olyan játékosunk, mint Bálint.”

Úgy gondolja, azért vannak még stábjával a válogatott élén, mert kiérdemelték, Albánia ellen pedig kiegyenlített, ki-ki meccsre számít: „Azt hiszem az elmúlt időszakban megismerhettek, három éve vagyok szövetségi kapitány és kilenc éve dolgozom Magyarországon. Úgy hiszem, azért dolgozhatunk még Magyarországon, mert bizonyítottunk. A kommentekből mégis úgy tűnik, mintha minden meccs egy vizsga lenne. Az albán csapatból tizenkét játékos játszik topligás bajnokságban, itthon ez a szám négy, ismétlem négy. Ez azt jelentené, hogy ők az esélyesebbek és meg kell szeppennünk? Nem hiszem. Tudom, hogy egyformán esélyesek vagyunk a mérkőzés megnyerésére, de nem azért, mert előrébb állunk a világranglistán, az a válogatott elmúlt években elért sikereinek köszönhető. Egyenlő felekként állunk ki a mérkőzésre és nem lesz bennünk félelem.”

A győzelemhez a játék szinte minden elemében javulni kell: „Javulnunk kell agresszivitásban, dinamikusabban kell játszanunk. Jobban kell védekeznünk és többet kell kockáztatnunk egyénileg, hogy gólszerzési lehetőségekhez jussunk. Szinten mindenben javulnunk kell az előző, Albánia elleni meccs után. Úgy kell pályára lépnünk holnap, hogy tudjuk, milyen cél lebeg a szemünk előtt. A vereség benne van a pakliban. Tisztában vagyok vele, ez az utolsó lehetőségünk a pótselejtezős szereplés kivívására. Azt nem mondtam, hogy biztosan győzni fogunk, csak azt, remélem megtesszük. Nem álltunk le a munkával, de folyamatában kell tekintenünk rá. Három éve elkezdődött egy fejlődési folyamat, ezen az úton még nem értünk végig. A sorsoláskor azt mondtam, Anglia a csoport esélyese, a második Lengyelország lehet, a harmadik helyért pedig Albániával lehetünk nagy harcban. Kérem Önöket, összefüggésében tekintsenek a válogatott teljesítményére. A csapat felkészült és mindent meg fogunk tenni a sikerért.”

Úgy véli a keret állapota reményre ad okot: „Dominik jobb formában van, mint az előző kerethirdetés alkalmával. Ugyanezt több játékosomról elmondhatom, összességében jobb formában van a csapat, mint korábban volt” – zárta szavait az olasz mester.

A magyar válogatott vb-selejtezőit az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Borítókép: fotó: mlsz.hu

További tartalmak