Musorujsag
Élő Eredmények

A magyar labdarúgó-válogatott fő erénye a legnagyobb gyengesége idén

A magyar labdarúgó-válogatott fő erénye a legnagyobb gyengesége idén

m4sport.hu | Szerző: Szidor György/Szepes Viktor
Az első félidők alapján Európa-rekorder, a meccsek hajrában kialakuló sorozatos rövidzárlatok miatt azonban távol került a világbajnoki szerepléstől Marco Rossi legénysége.

A magyar labdarúgó-válogatott hazai környezetben 1–0-ra kikapott Albániától világbajnoki selejtezőmérkőzésen, ezzel negyedik maradt a csoportjában, és már csak matematikai esélye maradt a részvétel kiharcolására.

Az albánok hat hete hazai környezetben is egygólos meccsen nyertek, mindkét találkozót a Southamptonban futballozó Armando Broja találata döntötte el. Mindkétszer a meccs hajrájában volt eredményes, idegenben a 87., a Puskás Arénában a 80. percben talált be. Amíg az első meccsen a veretlenségünket, úgy a szombati összecsapáson a hazai veretlenségünket is elveszítettük az albánokkal szemben.

Az idei évben játszott válogatott-meccsek második félidejei egyébként sem sikersztorik, hiszen az eddigi 12 találkozón amikor gólt kaptunk, valamennyit a második félidőben. Legyen szó a vb-címvédő francia válogatottról, vagy éppen Andorráról – kétszer is. Ráadásul a 17 kapott gól több mint a felét (kilencet) az utolsó negyedórában szerezték az ellenfelek. A meccs végi kapitulációk erősebb riválisokkal szemben aligha meglepőek: minél jelentősebb egy különbség a két együttes között, annál inkább fekszik a hosszú meccs a jobbik félnek, a tendencia pedig az Eb-n és az azt követő Anglia elleni találkozón is látszott – a Rossi-alakulat ezektől a világklasszis válogatottaktól az 55. és a 92. perc között kapott találatokat.

Annál nagyobb probléma, hogy a papíron a mieinkkel egyszintű (a látottak alapján például Albániát sorolhatjuk ebbe a kategóriába), illetve annál gyengébb csapatok is az utolsó félórában tudnak zavart okozni a piros-fehér-zöld erőben, s amíg ez az Andorra elleni találkozón „csak” egy össznépi szívinfarktust okozott, Albániával szemben ez az elvesztett hat (vagy legjobb esetben kettő) pont szinte biztosan a katari repülőjegybe került.

Csak az utolsó félóra ne lenne… (fotó: MTI/Illyés Tibor)

Mindez annak a függvényében is kissé érthetetlen, hogy a magyar válogatott a mérkőzések nagy részében a legkevésbé sem szervezetlen, sőt: Marco Rossi csapata szombaton már sorozatban 13. alkalommal hozta le kapott gól nélkül az első félidőt, legutóbb még múlt ősszel, a Szerbia elleni NL-összecsapáson kényszerült meccsközi középkezdésre a szünet előtt.

Ez a teljesítmény pedig egyedülálló Európában, a magyar az egyetlen válogatott amely nem kapitulált még az első 45 percben idén, ráadásul – a Wyscout adatai alapján – az Eb-t követő négy selejtezőn összesen egyetlen kaput eltaláló lövést engedett ellenfeleinek a szünet előtt.

A válogatott 2021-es mérkőzései:

Magyarország–Albánia 0–1 Kapott gól: 80. perc – Következmény: vereség
Magyarország–Andorra 2–1 Kapott gól: 82. perc – Következmény: izgalmasra sikeredett utolsó percek
Albánia–Magyarország 1–0 Kapott gól: 87. perc – Következmény: vereség
Magyarország–Anglia 0–4 Kapott gólok: 55., 63., 69., 87. perc – Következmény: kalkulált, de végül túl sima vereség
Németország–Magyarország 2–2 Kapott gólok: 66., 84. perc – Következmény: pontvesztés, de az eredmény így is bravúros
Magyarország–Franciaország 1–1 Kapott gól: 66. perc – Következmény: pontvesztés, de az eredmény így is bravúros
Magyarország–Portugália 0–3 Kapott gólok: 84., 87., 92. perc – Következmény: sima vereség
Magyarország–Írország 0–0
Magyarország–Ciprus 1–0
Andorra–Magyarország 1–4 Kapott gól: 93. perc – Következmény: semmi
San Marino–Magyarország 0–3
Magyarország–Lengyelország 3–3 Kapott gólok: 60., 61., 83. perc – Következmény: értékes pontok elvesztése

Az eset azért is érdekes, mert tavaly sokkal több sikerélménye volt a nemzeti együttesnek a második játékrészben. Elég csak a törökök elleni két Nemezetek Ligája-meccsre gondolni, amikor a győzelmek előbb egy sikeres rajtot, majd az A-csoportba való feljutást jelentették, vagy éppen az Izland elleni Eb-pótselejtezőre, amikor hátrányból fordítva, az utolsó percekben harcolta ki a részvételt az együttes. Ráadásul akkor az összes meccset két és fél hónap alatt játszották le Gulácsiék.

Egy éve ilyenkor még mi nevettünk a végén (Fotó: MTI/Illyés Tibor).

A válogatott 2020-as mérkőzései:

Magyarország–Törökország 2–0 Szerzett gólok: 57., 95. perc – Következmény: Feljutás a Nemzetek Ligája A csoportjába
Magyarország–Szerbia 1–1 Szerzett gól: 39. perc
Magyarország–Izland 2–1 Szerzett gólok: 87., 92. perc – Következmény: Eb-részvétel
Oroszország–Magyarország 0–0
Szerbia–Magyarország 0–1 Szerzett gól: 20. perc,
Bulgária–Magyarország 1–3 Szerzett gólok: 17., 47., 75. perc – Következmény: Esély az utolsó Eb-pótselejtezős meccsre
Magyarország–Oroszország 2–3 Szerzett gólok: 62., 70. perc – következmény: 3-0 után szoros végjáték
Törökország–Magyarország 0–1 Szerzett gól: 80. perc – Következmény: sikeres rajt a Nemzetek Ligájában

„Az utolsó 15 percben mindig kapunk egy gólt, nem tudjuk ugyanazt a ritmust fenntartani 90 percig. Nagyon nehéz a fizikai aspektusokon dolgozni, de ez történt az Európa-bajnokságon is. Persze, más csapatok ellen játszottunk ott, de mindig az utolsó percekben kaptuk a gólt. Egy oldalról lehet ez fizikai, erőnléti kérdés, másrészt lehet pszichológiai oka is ennek, ezen régóta próbálunk dolgozni, de pillanatnyilag még nem működik”mondta az albánok elleni vereség után az esettel kapcsolatban Marco Rossi.

Akár fizikai, akár pszichológiai kérdés, minél hamarabb meg kell találnia a választ a válogatott edzői stábjának, mert ahogy egy mérkőzésen belüli rövidzárlat tönkreteheti az első félidő kiváló munkáját, úgy a vb-selejtezők bukása is elhomályosíthatja a Nemzetek Ligája-csoportgyőzelmet és az Eb-csodát.

Borítókép: Budapest, 2021. október 9. Schäfer András (b), Willi Orbán (b3) és Szalai Attila (j), a magyar, valamint Ardian Ismajli (b2), Sokol Cikalleshi (b4) és Nedim Bajrami (j2), az albán válogatott játékosai a Puskás Arénában játszott világbajnoki selejtező mérkőzésen 2021. október 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Schön Szabolcs: Ma sem ment, amit megbeszéltünk, nagyon-nagyon csalódott vagyok
A Puskás Arénában Albániától 1–0-s vereséget szenvedő magyar labdarúgó-válogatott két játékosa, Schön Szabolcs és Nagy Zsolt is csalódottan értékelt az M4 Sportnak a lefújás után. Mindkét játékos kiemelte, akárcsak az idegenbeli vb-selejtezőn, ezúttal is az utolsó negyedórában úszott el a mérkőzés, amin létfontosságú lett volna a győzelem a világbajnoki remények életben tartásához.
Magyar futball