Musorujsag
Élő Eredmények

Rossi nehezen viseli, hogy néhány hét alatt „nemzeti hősökből idióták” lettek

Rossi nehezen viseli, hogy néhány hét alatt „nemzeti hősökből idióták” lettek

m4sport.hu
Megviselték az elmúlt hetek a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát. Marco Rossi a MOL Csapat oldalán megjelent interjúban elmondta, elkeseredett attól, hogy néhány hét alatt „nemzeti hősökből idióták” lettek.

Az olasz szakember igazságtalannak érzi, hogy az elmúlt hónapok sikereit néhány rossz eredmény máris képes feledtetni, valamint hogy egy-egy korábbi bravúr után többen már elvárásként támasztják a válogatottal szemben, hogy borítsa a papírformát.

„Úgy gondolom, az érkezésem óta felépítettünk valamit a magyar válogatottnál. Tudom, hogy a futballban nincs múlt idő, csak a jelen számít, de bevallom, arra számítottam, hogy a csapattal felhalmoztunk annyi bizalmi tőkét, amit nem tud elsodorni néhány rosszul sikerült mérkőzés. Tévedtem” – fogalmazott az interjúban Rossi, utalva arra, hogy a csapat az Európa-bajnokságon hat perc híján továbbjutott a franciákat, a németeket és a portugálokat felvonultató csoportból, a Nemzetek Ligájában feljutott az élvonalba, de a rosszul sikerült Eb-selejtezők után egyből megfordult a közhangulat. „Néztem az újságcikkek címeit, itt-ott elolvastam néhány reakciót, és nem értettem, mi történik. Aztán elkezdtek jönni a gyalázkodó üzenetek, méghozzá privátban, és ettől végképp elkeseredtem. Nemzeti hősökből idióták lettünk alig néhány hét leforgása alatt.”

„A gond az, hogy mivel elég sokszor borítottuk a papírformát az utóbbi három évben, sokan már elvárják tőlünk, hogy ez mindig így legyen. De hogyan lehetne mindig így? Szervezettséggel, okos taktikával és elszántsággal sok mindent lehet kompenzálni, de nem mindig, és nem mindenki ellen” – tette hozzá.

Mentális gondok és a vezérét vesztett válogatott

A kapitány elmondta, hogy a szeptemberi Eb-selejtezőknek egész más állapotban vágott neki a válogatott, mint ahogy a nyári Európa-bajnokságot lezárta, több játékos nem megfelelő fizikai állapotban érkezett, de mentális gondok is akadtak. „A játékosok nyugodtabbak, lazábbak voltak, és nem tudtak megfelelő mentális állapotban pályára lépni. Ennek volt köszönhető, hogy az angolok ellen a hajrában teljesen szétestünk. Nem tudtunk végig koncentrálni, és a taktikához sem tartottuk magunkat, a súlyos vereség pedig rányomta a bélyegét a másik két szeptemberi selejtezőre is. Észleltük a veszélyt a stábbal, tisztában voltunk vele, hogy nem szakmai a probléma, hanem nagyon is emberi, de a kezelése már az angolok elleni meccsel rendkívül nehézzé vált, mert elvesztettük Szalai Ádámot.”

Rossi szerint Szalai kiválásával a vezérét vesztette el a válogatott, aki az ő meghosszabbított keze a pályán. „Karizmájának köszönhetően ő az öltöző vezére is, egy olyan biztos pont a közösségen belül, ami nélkülözhetetlen egy edző számára. Ha Ádám a pályán van, a csapat nem veszíti el a fókuszt, végig koncentrált marad, és tartja magát a taktikához” – mondta az olasz tréner Szalairól, akinek taktikai jelentőségét pedig úgy érzékeltette, hogy az NB I-ben nincs hozzá hasonló karakterű játékos, sőt, a magyar bajnokságban jelenleg egyáltalán nincs nemzetközi szinten bevethető középcsatár.

Vékony a jég és tudtuk, hogy néha be fog szakadni alattunk

A szakember hozzátette, azért nem szabad extrém elvárásokat támasztani a magyar válogatottal szemben, mert ha kizárólag a pályára lépő futballisták játéktudása döntene, akkor a magyar válogatott nagy valószínűséggel kikap. „És nem az angolok, vagy a németek elleni meccsről beszélek, hanem például az albánok elleniről is. Maximálisan bízom a játékosaimban, de tény, hogy míg Albánia négy topligás futballistát tud becserélni ellenünk, addig nekünk a keretben összesen van ennyi, így tiszta sor, hogy nem mi vagyunk a meccs esélyesei. Vékony a jég, amin járunk, mégis egészen jól haladunk előre. Tudtuk, hogy néha be fog szakadni alattunk, csak arra nem voltunk felkészülve, hogy ezt sokan ennyire képtelenek elfogadni tőlünk.”

Marco Rossi szerint szervezettséggel, küzdeni tudással és alázatos játékkal egy-egy meccsen lehet palástolni az ellenfelek és a magyar csapat közötti tudásbeli különbséget, de „attól a szakadék még ott marad”. „Nekünk magunkhoz képest tökéletesen kell játszanunk, hogy eltakarjuk a szakadékot, de hogy várhatnánk el a csapattól, hogy mindig tökéletesen játsszon? Azt gondolom, így is az elvárhatónál többször sikerül átugranunk azt a bizonyos szakadékot, és ezért tiszteletet érdemelnek a fiúk, nem gyalázkodást az első alkalom után, amikor mégsem sikerül” – jelentette ki.

A kapitány úgy véli, hogy még tovább fejlődhet a magyar válogatott, és azért szeretne maradni a posztján, mert ő szeretne lenni az a kapitány, aki végigkíséri ezen az úton a csapatot. “Erről győzött meg az angliai mérkőzés is. Őszintén szólva nem számítottam rá, hogy pontot szerzünk, hiszen az Európa-bajnokságon látott kezdőcsapatunk fele hiányzott az Eb-döntős otthonában, és a többi előjel sem volt éppen kedvező. A döntetlenben az volt a legjobb, hogy egyrészt visszataláltunk azokhoz az erényekhez, amiknek köszönhetően sikerrel szerepeltünk az utóbbi időszakban, másrészt, és ez a fontosabb, hogy a játékosaim saját magukban megtalálták azt az extrát, amivel pontot hozhattunk el az angoloktól. Ez minden játékosnak a személyes harca volt, mélyre kellett nyúlniuk, hogy megtalálják, ami az utóbbi hetekben néhol hiányzott, de megtették, és ezért nagyon büszke vagyok rájuk.”

Borítókép: Marco Rossi (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Válogatott paradoxon: ami Anglia ellen elég, Albánia ellen kevés
Ellentmondásos pár nap leforgása alatt hazai pályán kikapni Albániától, majd pontot csenni Angliából, pedig csak Marco Rossi lehetőségeiből következik, hogy a magyar válogatott a szereplésénél is szélsőségesebb megítélés alá esik.
Magyar futball
Bravúr a Wembleyben: a magyar válogatott 1–1-et játszott Angliával
A magyar labdarúgó-válogatott 1–1-es döntetlent játszott a vb-selejtező 8.fordulójában Anglia vendégeként a londoni Wembley Stadionban. Sallai Rolland büntetőből szerzett találatára John Stones válaszolt. A bravúros pontszerzés ellenére a magyar csapat két fordulóval a sorozat vége előtt csoportja negyedik helyén áll.
Magyar futball