Musorujsag
Élő Eredmények

Mérsékelte a magyarok büntetését az UEFA

Mérsékelte a magyarok büntetését az UEFA

m4sport.hu
Az Európai Labdarúgó Szövetség háromról két hazai zárt kapus mérkőzésre mérsékelte a magyar szövetség büntetését, a második szankciót két évre felfüggesztve.

Az UEFA júliusban első fokon szankcionálta az MLSZ-t diszkriminatív szurkolói megnyilvánulások miatt, miután az Európa-bajnokság budapesti és müncheni találkozóin – a magyarok a portugálokkal és a franciákkal a Puskás Arénában, a németekkel az Allianz Arénában csaptak össze – egyes szurkolók diszkriminatívan viselkedtek, emiatt az akkori döntés szerint a válogatott soron következő két hazai, UEFA-rendezésű találkozóján nem lehettek volna nézők. A harmadik mérkőzésre szóló büntetést az UEFA két évre felfüggesztette. A szervezet emellett 100 ezer euróra is megbüntette a magyar szövetséget, melynek „Egyenlő Játék” feliratú molinót kell majd kifeszítenie ezeken a találkozókon.

A Magyar Labdarúgó Szövetség – a rasszizmus elleni elkötelezettségének hangsúlyozása mellett – fellebbezett a döntés ellen, mivel álláspontja szerint a találkozókon jellemzően a 60 ezer néző sportszerű szurkolása volt tapasztalható. „Ennek hitelt érdemlő bizonyítására részletes indoklást nyújtott be az MLSZ az UEFA döntéshozóihoz” – áll a közleményben.

Az UEFA másodfokon háromról kétmeccsesre mérsékelte a büntetést, a második szankciót pedig két évre felfüggesztette, azaz a magyar válogatottnak három helyett két, UEFA-versenysorozatban rendezett hazai mérkőzést kell zárt kapuk mögött lejátszania, de a másodikat két évre felfüggesztette az európai szövetség.

A büntetés a magyarok következő Nemzetek Ligája-összecsapásait érinti majd, Marco Rossi együttese a NL 2022/23-as kiírásában a legjobb 16 együttest felvonultató A divízióban szerepel. A Nemzetek Ligája sorsolása 2021. december 16-án lesz.

Az MLSZ azt is közölte, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) a fellebbezés ellenére helyben hagyta az elsőfokú ítéletet a magyar–angol vb-selejtező kapcsán. A szeptemberben a Puskás Arénában rendezett találkozó után a magyar drukkerek viselkedése miatt a FIFA egy hazai mérkőzésre zárt kaput rendelt el, illetve további egy meccsre vonatkozó zárt kapus büntetést két évre felfüggesztett. A magyar szövetségre ezen kívül 200 ezer svájci frankos (65 millió forint) bírságot is kapott szabott ki a FIFA. A válogatott azóta már lejátszotta az egy zárt kapus találkozóját, múlt szombaton 1-0-ra kikapott a vendég albánoktól.

A FIFA egyébként az október 12-én a Wembley Stadionban rendezett angol-magyar (1-1) találkozó után is szankcionálta a magyar szövetséget. Eszerint a magyar drukkerek helytelen magatartása és rendbontása miatt egy idegenbeli találkozóra vonatkozó eltiltást és 75 ezer svájci frankos (25,4 millió forintos) büntetést szabott ki a testület.

Borítókép: A magyar válogatott játékosai a San Marino elleni vb-selejtező előtt (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

További tartalmak