Musorujsag
Élő Eredmények
×

Idén is ünnepnap az évszázad meccsének évfordulója

Idén is ünnepnap az évszázad meccsének évfordulója

m4sport.hu
1953-ban az Aranycsapat az évszázad mérkőzésén 6-3-ra nyert a Wembleyben, 1993 óta ez a nap a magyar labdarúgás napja.

Idén hatvannyolc esztendeje annak, hogy az Aranycsapat 6:3-ra legyőzte a Wembley Stadionban az angolokat. A diadal történelmi jelentőségű volt, hiszen az angol futball addigi 90 éve alatt először fordult elő, hogy egy kontinensről érkezett válogatott saját otthonában győzze le Angliát.

A Magyar Labdarúgó Szövetség a sporttörténeti győzelem emlékére és az Aranycsapat tiszteletére 1993-ban, a mérkőzés 40. évfordulóján november 25-ét a magyar labdarúgás napjává nyilvánította. A szövetség ezen a napon minden esztendőben megemlékezik és tiszteleg az Aranycsapatról és valamennyi válogatott labdarúgóról, sportszakemberről. A magyar labdarúgás napja alkalmából az M4 Sport és az m4sport.hu csütörtökön a Ferencváros EL-mérkőzését követően teljes egészében leadja az 1953-as angol-magyar mérkőzést.

Amint arról a szövetség honlapja is beszámolt, a londoni találkozó ötlete az 1952-es helsinki olimpia döntője után merült fel Stanley Rousban, az angol szövetség elnökében, ám a hivatalos meghívóra fél évet várni kellett. A szigetországi szövetség fennállásnak 90. évfordulója alkalmából rendezett meccsen való részvételhez Rákosi Mátyás engedélye is kellett, akit Sebes Gusztáv szövetségi kapitány megnyugtatott, hogy nem okoznak csalódást.

A szövetségi kapitány komolyan vette a felkészülést és a svédek elleni válogatott meccsre Angliából hozatott labdát, amelyek jóval nehezebb voltak az Európában használatosaknál, Puskáséknak azzal kellett játszaniuk. Így történt, hogy tíz nappal a londoni meccs előtt a Népstadionban rendezett első válogatott találkozón csak 2:2-t játszottak a magyarok a svédekkel. Puskás még 0-0-nál büntetőt hibázott, a svédek a 87. percben egyenlítettek. Ekkor fütyülte ki először és utoljára a közönség az Aranycsapatot.

Ritka alkalom, amikor Merrick, az angolok kapusa védeni tudott.

Ilyen előzmények után, 1953. november 25-én az angol válogatott a legendás Wembley Stadionban fogadta Bozsikékat, ahol az „évszázad mérkőzésére” több mint százezren voltak kíváncsiak. Bár tisztában voltak az Aranycsapat képességeivel, a hírek szerint az angolok nem sokat aggódtak a magyarok elleni meccs miatt.

A találkozón aztán mindössze 45 másodpercet kellett várni az első magyar gólra, melyet az első félidőben még három követett, míg a hazaiak mindössze kétszer tudtak betalálni. A folytatásban is a magyar együttes dominált, villámgyorsan tudtak támadásból védekezésbe, majd visszaváltani, amivel az angolok nem tudtak mit kezdeni. A vége 6-3 lett, ami nem igazán mutatta meg a két csapat közti különbséget. A magyar válogatott győzelme ugyanakkor nem csak az eredmény miatt volt történelmi jelentőségű, hanem azért is, mert a Wembleyben mutatott játékkal és a Sebes Gusztáv által kidolgozott taktikával az Aranycsapat új fejezetet nyitott a világ labdarúgásában.

Az Aranycsapat tagjai az 1954. május 23-án rendezett Magyarország-Anglia mérkőzés előtt a Népstadionban (MTI Fotó/Magyar Fotó: Komlós Tibor)

Ez volt az a siker, ami megalapozta az Aranycsapat legendáját, aminek következtében a 11 játékos nevét a mai napig a világ számos táján fel tudják sorolni a futball rajongói. Ugyanakkor a klasszikus Aranycsapat ebben az összeállításban kezdőként mindössze 4 alkalommal lépett pályára. A mérkőzés “visszavágója” 1954. május 23-án volt Budapesten, a Népstadionban rendezett találkozón a magyar együttes 7-1-re nyert.

Az évszázad mérkőzése:
Anglia – Magyarország 3-6 (2-4)
London, Wembley stadion, 100 000 néző
Vezette: Leo Horn (holland)
Anglia: Gil Merrick – Alf Ramsey, Harry Johnston, Bill Eckersley – Billy Wright, Jimmy Dickinson – Stanley Matthews, Ernie Taylor, Stan Mortensen, Jackie Sewell, George Robb.
Magyarország: Grosics Gyula (Gellér Sándor, 83.) – Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály – Bozsik József, Zakariás József – Budai László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán.
Gólszerzők: Sewell 14., Mortensen 38., Ramsey 57. – 11-esből ill. Hidegkuti 1., 22., 53., Puskás 25., 29., Bozsik 50.

 

Borítókép: Budapest, 1953. november 25. Hatvannyolc éve annak, hogy november 25-én a magyar labdarúgó-válogatott Angliában, a Wembley stadionban, az angol válogatottat 6:3-ra legyőzte. A képen: az Aranycsapat tagjai. Hátsó sor: Lóránt Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás József, Czibor Zoltán, Bozsik József, Budai László, Első sor: Lantos Mihály, Puskás Ferenc, Grosics Gyula. MTI Fotó: Reprodukció

További tartalmak