Musorujsag
Élő Eredmények
×

„A konyháig nem tudtam elmenni” – Tusup „katonai kiképzése” földhöz vágta, ám kitartása csúcsformába lendítette Sallói Dánielt

„A konyháig nem tudtam elmenni” – Tusup „katonai kiképzése” földhöz vágta, ám kitartása csúcsformába lendítette Sallói Dánielt

m4sport.hu | Pollák Márton
A Sporting Kansas City magyar válogatott támadója, Sallói Dániel az m4sport.hu-nak adott interjújában elmondta, fiatalon bizony több munkát is beletehetett volna a labdarúgásba. Őszintesége mellett bátorsága is kiemelendő, hiszen nem szégyelli, nehéz időszakában pszichológus segítségét is kérte, ám az áttörést végül egy G.I. Joe-program, valamint annak teljesítéséhez szükséges akaratereje és kitartása hozta meg - menet közben pedig Izraelben legendaként tisztelt édesapja is megtanulta, hogyan kezelje hullámvölgyeit.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

daniel salloi (@danielsalloi) által megosztott bejegyzés


Kiváló szezont futott Sallói, aki az észak-amerikai profi labdarúgóliga mostani szezonjában 32 bajnokin 16 találatot (az egész MLS-ben csak hatan szereztek több gólt nála) és 9 asszisztot jegyzett, amivel csapata házi gól- és asszisztkirálya lett, így nem csoda: ő lett a Sporting Kansas City MVP-je, teljesítménye alapján pedig bekerült az MLS Év játékosa-jelöltjek közé.

Idén tehát igazán felragyogott Sallói csillaga, ám a melengető dicsfény elfed lelki és testi gyötrelmeket: a 25 éves támadó egy hosszabb hullámvölgyből evickélt ki.

A pszichológust is megjárta

„Az elmúlt két év elég nehéz volt. 2019 például érdekesen alakult, egyszerűen nem ment a gólszerzés, 28 meccsen csupán egy találatig jutottam. Sokkoló volt számomra, hogy bár ugyanúgy megvoltak a helyzeteim, nem jöttek a gólok, mert rossz döntéseket hoztam. Ezt nehéz volt megélni azt követően, hogy 2018-ban remek szezonom volt (33 meccs, 14 gól, 8 assziszt). Elmentem pszichológushoz is, de nekem nem jött be. Nem zárom ki, hogy életemben soha többé nem megyek majd, de szerencsére nekem az egész családom és a barátaim is nagyon támogatóak.”

Sallói ezt követően rálépett a gázpedálra, bizonyítani szeretett volna magának, az edzőjének, a csapattársaknak és a szurkolóknak, ám akkor jött az újabb maflás.

„A csalódást keltő év után nagyon sokat készültem a szünetben, az alapozásnál is rettentően odatettem magam, ám a 2020-as szezonban alig kaptam lehetőséget (9 meccs), ami szintén visszaveti az embert. Különböző okból kifolyólag, de ez a két év nagy nehéz volt. Mikor hallod, hogy azt mondják rólad, az elmúlt két évben gyengén játszottál… Rendben, 2019-ben valóban, de 2020-ban konkrétan alig játszottam. Idén a harmadik meccsünkön elértem azt a mennyiségű játékpercet, amit az előző szezonban összesen kaptam.”

A győztes mentalitású emberek azonban nem az önsajnálatba süppednek bele, mikor az élet próbára teszi őket, mert tudják, van, amikor győznek, és van, amikor tanulnak – a vereség és a kudarc nem része a szótáruknak.

Nagy igazság, hogy akkor fejlődünk a legtöbbet, amikor nehéz idők járnak ránk. Sallói is rengeteget profitált a mélyrepülésből, fejben megerősödött, hisz ahhoz a döntéséhez, melyet 2020 decemberében hozott, bizony kell erő és bátorság: felkereste a háromszoros olimpiai bajnok edzőt, Shane Tusupot.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

daniel salloi (@danielsalloi) által megosztott bejegyzés

Összetörték Tusup G.I. Joe-kiképzései

„Láttam, hogy sok sportolóval dolgozik és a sikerek mindig magukért beszélnek. A legtöbbet viszont az nyomott a latban, hogy Szoboszlai Dominik is vele készült, aminek köszönhetően szintet tudott ugrani és azóta is fantasztikusan játszik. Így hát kíváncsi voltam rá én is. Az MLS-ben hosszú szünet van télen, és mikor hazamentem Magyarországra, úgy voltam vele, mivel a Covid miatt alapból nehéz lett volna egyedül dolgozni – lévén minden zárva volt –, arra gondoltam, egyéni edzővel készülök, ami már rég ott motoszkált a fejemben.”

És akkor elérkezett a pillanat, amikor a Kansas támadója megtudta, hol is lakik a magyarok – vagy éppen az amerikaiak – istene, és új dolgokat tanult saját magáról.

„A foglalkozáson borzasztóan kivoltam. Nagyon meglepett, mert rendkívül hosszú, nehézsúlyú edzéseket tart és én hasonlót korábban sosem csináltam. A munka első hetében, mikor hazamentem az edzésről, csak feküdtem otthon a kanapén és a konyháig nem tudtam elmenni. De olyannyira nem, hogy meg kellett kérnem a családot, hozzanak nekem vizet, meg ezt azt. Apu persze nevetett, nem úgy a nővérem, aki picit ki is akadt, ne ugráltassam, ha nem bírom az edzést, akkor ne menjek. De mondtam neki, ez nem így működik, most pihenek, de holnap újra nekimegyek.”

Sallói elmondása szerint akaratereje és kitartása még Tusupot is meglepte, aki kalapot emelt előtte.

„Óriási kihívás volt kibírni az edzést, amely közben olyan érzésem volt, mintha az amerikai tengerészgyalogosok kiképzésén lennék. Shane el is mondta, meglepte, milyen jól bírtam. Komoly mentális tréning is volt végigcsinálni a foglalkozásokat, ő pedig nagyon jó abban, hogy kisajtolja belőled a maximumot.”

Ahogy azt a jelenlegi mellett számos példa is bizonyítja az életben, képesnek lenni a kemény munkára a legnagyobb tehetség, aminek Sallói nincs híján. Ám egyedül még neki sem biztos, hogy sikerült volna megbirkóznia a nehézségekkel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

daniel salloi (@danielsalloi) által megosztott bejegyzés

Egy apa is folyton tanul

„Apa mindig sok videót küld, mit lehetne máshogy, vagy jobban csinálni. A nehéz időszakban a többi közt ő ezzel is próbált segíteni, illetve azzal, mivel látta rajtam, hogy számomra az egy nehéz periódus volt, változtatott azon, ahogy alapból beszél velem. Sokkal pozitívabb volt. Általában kritikus velem, mert abban hisz, abból tanul az ember, ha megmondják neki, miket hibázott. Ha csak veregetik a vállad, attól nem leszel jobb a következő meccsre. Ezzel egyet is értek, mert győzelmek után van elég ember, aki csapkodja a hátad, így nem baj, ha akad olyan is, aki akkor is felhívja a figyelmet a hiányosságaidra, ha éppen jó voltál. Amit viszont nem szeretek, ha egy nagyon rossz meccs után, vagy egy húzós periódusban kezdi el mondani, mi a rossz. Ezt át kellett beszélnünk, és most már tudja, mikor mit és hogyan mondjon nekem.”

Nem csoda, hogy a korábbi 13-szoros válogatott Sallói István szigorú a fiával, ő ugyanis pontosan tudja, milyen áldozatokkal, mennyi munkával jár, ha valaki külföldön is sikeres profi labdarúgó szeretne lenni, ám a páros dicséretére váljon, az édesapa karrierje soha nem vetett árnyékot a fiúra.

Apjának tisztelegve térdre borult előtte egy csapattársa

„Soha nem jelentett számomra nyomást, apa milyen karriert futott be. Mindig is nagyon szerettem focizni és próbálom benne a maximumot nyújtani. Ha valaki szerint apukám jobb focista volt, akkor szerinte jobb volt, ennyi. Én vagyok a legbüszkébb, hogy apukám Izraelben a mai napig népszerű. Mikor leigazolta a Kansas az izraeli csapattársamat, Gadi Kindát, aki apu korábbi klubjától, a Beitar Jeruzsálemtől érkezett, akkor leborult előttem, azt mondta, édesapám egy legenda. Számomra óriási motiváció, hogy rólam az emberek úgy beszéljenek Amerikában, mint apuról Izraelben.”

Sallói 2016-ban került a Kansas City felnőtt csapatához, ahol kezdetben a Gyirmótnak, majd a Swope Parknak is kölcsönadták, 2017 novembere óta viszont állandó tagja a keretnek, s érezhetően élvezi az amerikai életet és a focit az MLS-ben, ahonnan csak jó okkal távozna.

„A szünetben megnézzük, mi a legjobb a karrierem szempontjából

„Szezon közben nem szeretek más klubokon vagy bajnokságokon agyalni. Még egyéves szerződésem van a Kansasszel. Érdeklődők mindig vannak, így majd a szünetben fogunk leülni és megnézzük, mi a legjobb a karrierem szempontjából. Mindig is az volt a célom, hogy ha visszamegyek Európába, akkor szintet lépjek és a top öt liga valamelyikében, illetve a Bajnokok Ligájában játszhassak. Csak így érné meg csapatot váltani. Összességében az MLS megnehezíti a döntést, mert rengeteget fejlődött az évek során.”

Olyannyira, hogy Sallói meglepetésére igazán kiváló szezonja ellenére sem került be az Év csapatába, de nem csügged, már most tudja, mi a teendője.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

daniel salloi (@danielsalloi) által megosztott bejegyzés

Visszatérne a véres verejték arénájába

„Csalódás, hogy végül nem kerültem be az Év csapatába úgy, hogy negyedik lettem az MVP választáson. Nem értem, mindez hogy lehetséges, ám ez csak további kemény munkára ösztönöz. Összességében azért nagyon örülök, hogy így sikerült ez az év és ott lehettem a jelöltek között.”

Mindent meg is tesz majd ezért, így jobb, ha a család már előre felkészíti magát, hiszen Sallói azt tervezi, ismét felkeresi Tusupot.

„Az előző idény előtti felkészülésen biztos megleptem a stábot, hiszen az első meccsen egyből kezdtem, s a mostani szezon zárultával az erőnléti edző javasolta, csináljam azt, amit tavaly, mert mindenki látta, rengeteget segített. Előtte is keményen dolgoztam a felkészüléseken, de rajtam alkatilag nincsen annyi izom, így korábban több sérülés is kijött a lábaimon, melyek abból eredtek, hogy a mélyizmok nem voltak kellően erősek. Ezek a kisebb sérülések pedig pont elegek voltak ahhoz, hogy a felkészülés nehezebb szakaszában, mikor az edzőnek látnia kell rajtad, a topon vagy, akkor ne tudjam a legjobbamat nyújtani. Shane és a vele való közös munka nagyon sokat segített, hogy fizikailag és mentálisan is a legjobb állapotba kerüljek, így megpróbálok újra vele edzeni, mert szeretném kihasználni ezt a pár hetet arra, hogy a lehető legjobb állapotban térhessek vissza a csapathoz. Január 16-án kezdjük a felkészülést, az első meccsünk pedig február végén lesz.”

A támadó célja egyértelmű: 2022-ben még a mostaninál is eredményesebb évet zárni, lehetőség szerint csapatban (a Kansas a főcsoportban elért 3. hely után a rájátszásban a anegyeddöntőig jutott) és egyénileg is elérni mindazt, amit idén nem sikerült, és természetesen bebetonozni helyét a válogatott keretben, ahol jóbarátok közé, igazi kis családba csöppent.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

daniel salloi (@danielsalloi) által megosztott bejegyzés

Gyermeki izgalommal várta a válogatott csapattársakkal való találkozást

„Megkapni az első válogatott meghívót egészen fantasztikus érzés. Emellett valahol fura is, mert amikor megérkezik, még rengeteg idő van, mire találkozhatsz a csapattal.”

És Marco Rossi legénysége valóban igazi csapatot alkot, a társak meleg szívvel, segítőkészen fogadták az újoncot, akiben ennek ellenére azért dolgozott a drukk.

„Nem volt nehéz beilleszkedni, nagyon rendesek és segítőkészek a srácok, sokukat ismertem is már korábbról, az U21-es válogatottból, vagy csak úgy a foci világából. Ettől függetlenül izgultam, mert mégis újonc voltam, fontos volt, hogy minél hamarabb be tudjak illeszkedni. Marco Rossi remekül megszervezi ezt a csapatot, amelyen szerintem látszik az elmúlt évek munkája. Nagyon örülök, hogy bízik bennem és remélem, a jövőben is bízni fog. Mindent megteszek majd, hogy újra kiérdemeljem a meghívót, ott lehessek és segíthessek a csapatnak.”

Annak a csapatnak, amelyről a legtöbb focicsukát húzó kisfiú és kislány álmodik, de vajon tudják-e, mi kell ahhoz, hogy az álomuk valóra váljon?

Sallói mindenképpen, a beszélgetés alatt végig nagyon nyitott és őszinte sportoló beismerte, bizony előrébb is tarthatna pályafutása.

Tanács a gyermeki énnek: áldozatosabb munka   

„Azt tanácsolnám magamnak, gyakoroljak még többet, a fiatal években még intenzívebben foglalkozzak a focival. Apa nagyon sokat hajtott, hogy gyakoroljak, és így is tettem, de ma már tudom, nem eleget. Ha visszanézek és őszinte vagyok magamhoz, nem mondhatom, hogy ezer százalékot beletettem a fociba és mindenemet feláldoztam érte. Ha így tettem volna, még jobb karrierem lehetne. Ettől függetlenül büszke vagyok arra, amit eddig elértem, s hogy bekerülhettem a válogatottba is.”

A nemzeti csapat meccseit azért is lesz érdemes figyelni az M4 Sporton és az m4sport.hu-n, mert ha Sallói gólt szerez, történelmi tettet vinne véghez, lévén a válogatott történetében korábban még sose fordult elő, hogy apa és fia is eredményes legyen nemzeti mezben.

Utóirat az ifjúságnak: Mikor Sallói Dani azt mondja, gyakoroljatok többet, valami hasonlóra gondolhat. 🙂

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

daniel salloi (@danielsalloi) által megosztott bejegyzés

Borítókép: Kép: m4sport.hu

További tartalmak