Musorujsag
Élő Eredmények

Schäfer András: Mint aki egy háborút nyert volna, úgy ünneplek

Schäfer András: Mint aki egy háborút nyert volna, úgy ünneplek

m4sport.hu
Schäfer András lett az év legjobb magyar labdarúgója. A Dunaszerdahely játékosa az M1-nek adott interjúban értékelte saját és a válogatott teljesítményét is, valamint elmondta, olyan ajánlat, amin a DAC elgondolkozott volna csak Belgiumból érkezett iránta.

„El is akadt a szavam” – mondta Schäfer András az M4 Sport kamerái előtt, a nyári Európa-bajnokságon Németország ellen szerzett gólját nézve.

A DAC labdarúgója élni tudott az adódó lehetőséggel, – Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt sérülése miatt került be a magyar válogatott kezdőcsapatába – és a csapat egyik kulcsszereplője volt a 2020-as Európa-bajnokságon.

A 22 éves középpályás Németország ellen szerzett gólja jelölt az Év sportpillanata kategóriában az M4 Sport, 63. Év sportolója gálán, ugyanakkor egy díjat már bezsebelt – Schäfer lett az év magyar labdarúgója .

„Láttam már egymilliószor és mindenki megmutatja ezt a gólt, de újra és újra jó, mert egy kicsit át tudom érezni, mit éreztem akkor. Mint aki egy háborút nyert volna, úgy ünneplek, pedig javában tartott a mérkőzés. Ezek nagyon szép emlékek és örökké azok lesznek” – fogalmazott.

„Hihetetlen már az is, hogy milyen emberekkel vagyok egy listán, ami közül a nézők és szurkolók tudnak választani. Tényleg hihetetlen, hogy egy most már jelentéktelen gól mennyi szeretetet tud okozni és ezáltal mennyi szeretetet tudok adni.”

A csapatba kerüléséről úgy fogalmazott: „kellettek hozzá a sérülések is. Nagy üres hely lett a csapaton belül, amit be kellett töltenie valakinek. Annyi sérültünk volt, hogy nem is nagyon volt más lehetősége a kapitánynak. Mivel nem olyan játékos vagyok, mint Kalmár Zsolt vagy Szoboszlai Dominik, ezért helyet talált nekem a kapitány.”

A portugálok elleni mérkőzésen volt benne kis feszültség, egy betegség miatt nem tudott annyit készülni, mint szeretett volna, de mindez szertefoszlott a stadionba vezető úton. „Mentünk a busszal Telkiből és láttuk, pirosba borult egész Budapest. Akkor már minden félelem és izgulás elment a fejekből és azt mondogattuk egymásnak, milyen jó lesz itt játszani.

Portugália elleni meccsről elmondja, talán az volt a legnehezebb meccsük csapatszinten. Egyénileg pedig Bernardo Silva volt a legjobb, nagyon sokat cselezett, amit nehéz volt lekövetni.

„Nem az volt, hogy féltünk. Mi lesz, itt a Ronaldo, az Mbappé, a Pogba. Ráadásul azt kell mondani, hogy a tévében sokkal nagyobbnak tűnnek, de ott élőben ugyanakkorák voltunk, mi pedig csináltuk a dolgunkat” – mondta a 2021 legjobb magyar labdarúgója.

„Hatalmas élmény volt, megváltoztatta az életemet. Egy hajszálnyira volt a továbbjutás, de a válogatottunknak még érnie kell. Végigment egy generációváltás is és nemzetközi szinten még fiatalnak mondható a csapat. Az biztos, hogy sokkal tapasztaltabb lettem, ilyen játékosok, sztárcsapatok ellen játszhattam. Már büszkeség van bennem és inkább pozitívan tekintek vissza az egészre” – fogalmazott Schäfer, majd értékelte az Eb utáni világbajnoki selejtezőket is. „Szerintem nem volt reális. Az első két hely egyikét céloztuk meg, inkább a másodikat, mert az angolokat nem kell bemutatni. Három ponttal maradtunk le erről a helyről, de az látni kell, hogy Európából tizenhárom csapat jut ki a világbajnokságra, jelenleg most nem vagyunk benne ebben a tizenháromban.”

Marco Rossi és Schäfer András (Fotó: EPA/Balogh László/Pool)

„Nagyon sokat  köszönhetek a DAC-nak. Újra felépítettek, innen lettem válogatott és a mai napig Dunaszerdahelyről tudok válogatott lenni. A mentalitásom nagyon sokat változott, az életben és a pályán is. Úgy érzem sokkal érettebb és nyugodtabb lettem, szinte mindenben előre tudtam lépni, például azért is, mert mindig olyan edzőim voltak, akik az egyénekből is ki akarták hozni a maximumot. Sok országból volt megkeresésem, de olyan komoly, amin a DAC elgondolkozott volna, csak Belgiumból volt. Mindenképpen olyan helyre szeretnék menni, ami ebből a szempontból hasonló a dunaszerdahelyihez, hogy a szurkoló, a vezetőség és a játékos alkot egy teljes egészet. Ez nekem nagyon fontos, mert úgy gondolom, csak ilyen közegben lehet jól teljesíteni” – fogalmazott a dunaszerdahelyieknél az ősz legjobb játékosának választott Schäfer.

A 2021-es évről összegezve pedig elmondta, elég sok hiányérzete van. „A legnagyobb a müncheni meccs miatt. Egyénileg nagyon jó évnek tartom, berobbantam a válogatottba. Sokkal nagyobb szerepet kaptam, mint előtte és ez nagyon fontos volt. Lehet elfedi a rossz dolgokat és kicsit pozitívabban látok mindent, de számomra ez egy jó év volt. Sajnos végül a válogatottal sem tudtuk elérni azt a célt, amit kitűztünk és a DAC-cal sem állunk a legjobb helyen, de valamiért azt érzem, hogy nekem ez egy jó év volt.”

Borítókép: EPA/Kai Pfaffenbach/Pool

További tartalmak