Musorujsag
Élő Eredmények

Hajnal: Bármennyire szimpatikus a Fradi megkeresése, nem úgy történik, hogy első kérésre ugranak a játékosok

Hajnal: Bármennyire szimpatikus a Fradi megkeresése, nem úgy történik, hogy első kérésre ugranak a játékosok

m4sport.hu
Bajnoki címét már megvédte a Ferencváros labdarúgócsapata, szerdán a Magyar Kupát is megnyerhetik a fővárosi zöld-fehérek a Pakssal szemben. Hajnal Tamás, az FTC futballcsapatának sportigazgatója az M1 Ma este című műsorának vendége volt, aki elemezte a teljes szezont és a jövőbe is tekintett.

„Egy nagyon mozgalmas és eseménydús szezonon vagyunk túl, még egy kicsit benne is vagyunk. Még mindig egy óriási feladat van előttünk, a kupadöntővel. Nagyon sok mindent átélhettünk, pozitív élményekkel, de voltak csalódások is. Azt gondolom, hogy tavaszra nagyon szépen kiegyenesedett a csapat, jó teljesítményt nyújtva, magabiztosan tudtuk megvédeni a bajnoki címünket. Kupadöntőt játszhatunk, egy olyan nemzetközi szereplésen vagyunk túl, amelyen éppen hogy lemaradtunk a BL-ről, összességében nem lehet okunk panaszra ebben az évben” – kezdte értékelését Hajnal Tamás.

Az elmúlt években egyeduralkodónak mondható a Ferencváros a hazai porondon, hiszen sorozatban negyedik alkalommal nyerte meg a bajnokságot, hat év után pedig duplázhat, amennyiben szerdán megveri a kupadöntőben a Paksot. A Sasok sportvezetője nem számít könnyű mérkőzésre a paksiak ellen.

„2016 a számomra is egy nagyon emlékezetes év volt, hiszen azt a sikert még játékosként tudtam átélni, remélem, hogy most sportvezetőként is sikerül. A Paks csapatában egy nagyon kemény ellenfélre számítunk, hisz láttuk már a bajnokság alatt, hogy milyen kellemetlen játékstílust képvisel, meg gyűlt a bajunk velük minden bajnoki mérkőzésen. Ádám Martin személyében kiemelkedő játékosuk van, aki minden helyzetből képes gólt szerezni. Egy fizikálisan erős csapatról beszélünk, tisztában vagyunk azzal, hogy egy nagy kihívás lesz, de bízunk benne, hogy szerdán a kupát mi tudjuk a magasba emelni” – tekintet a kupadöntő elé Hajnal Tamás.

Azért is nagy teljesítmény a Ferencvárostól, hogy négyszer egymásután hódította el a bajnoki címet, mert erre legutóbb több mint száz évvel ezelőtt volt példa. A csapat 2011 óta van magyar tulajdonban, azóta ötször végzett a tabella élén – három kupagyőzelem mellett – jelezve, hogy az elmúlt években tudatosan igyekeznek felépíteni a csapatot.

(m4sport.hu)

„Amióta Kubatov Gábor átvette a klubot, azóta folyamatosan és tudatosan építi. Először a gazdasági stabilitást teremtette meg, fejlesztette az infrastruktúrát, aztán elkezdődött a csapat fejlesztése, amiben már én is aktívan részt tudtam venni 2018 után, amikor abbahagytam a labdarúgást. Örülök, hogy ilyen sikeres időszakban vagyunk, azért dolgozunk, hogy ez az időszak minél tovább kitartson nemzeti és nemzetközi színtéren egyaránt. Bármilyen sikert elérünk, rögtön az jár a fejünkben, hogy tudunk továbblépni, mi lehet a következő lépcsőfok. Nagyon magasra tettük fel az lécet az elmúlt években.

Lassan véget ér a szezon, közeleg az átigazolási piac nyitása, amennyiben a csapat a fejlődés útját akarja követni és nemzetközi porondon is sikeres, sikeresebb akar lenni, erősítésekre van szüksége.

„Ez egy egész éven át tartó folyamat. Egy sportigazgató szerepköre nem csak abból áll, hogy igazoljon és eladjon játékosokat, a csapat körüli munkából is kiveszi a részét. A vezetőedző munkáját segíteni, vele együtt fontos döntéseket hozni, de természetesen fontos része a munkának, hogy egy megfelelő játékoskeretet sikerüljön kialakítani, amely lehetőség szerint a nemzetközi színtéren megint sikeres tud lenni. Ezt a munka részben már januárban elkezdődött, sőt, ez egy éveken átmenő folyamat, és természetesen várható a nyári időszakban is mozgás. Nagy kihívás, hogy számunkra a szezon nagyon korán kezdődik, hiszen július 5-én vagy 6-án már BL-selejtezőt játszunk, így június elején fogjuk elkezdeni a felkészülést. Emellett válogatott mérkőzések is lesznek, szóval ilyenkor igazolásokat véghezvinni nagyon nehéz. Ilyenkor még a játékosok is kivárnak, hogy milyen lehetőségek adódnak, hiszen bármennyire is szimpatikus a Fradi megkeresése, nem úgy történnek a dolgok, hogy azonnal első kérésre ugranak a játékosok. Hosszú munkafolyamat, mire sikerül valakit véglegesen meggyőzni, hogy aláírjon a Fradihoz” – beszélt munkája nehézségeiről a sportvezető.

A következő szezonra új szabályokat vezet be a Magyar Labdarúgó Szövetség a fiatalabb játékosokat támogatva. A zöld-fehérek átigazolási stratégiájában erre is odafigyelnek.

„Nagyon alaposan átvizsgáljuk ennek is a lehetőségeit, illetve hátrányait egyaránt. Egy picit más oldalról közelíteném meg a dolgot: az új nemzetközi kupasorozat bevezetésével (Európa-konferencialiga) megváltoztak az indulási szabályok. A Bajnokok Ligájában vagy az Európa-ligában csak a magyar bajnoknak van joga indulni. Aki nem nyeri meg a bajnokságot, az csak a konferencialigában tud indulni. Itt a pénzügyi lehetőségek is teljesen mások, mint egy esetleges BL vagy Európa-liga indulás esetén, ezért alaposan fel kell mérni, hogy adott esetben az egyik oldalon mi az, amit kaphat a klub, de mi az, amit kockáztat és elveszít. Nekünk az eredményesség az első számú cél, hogy továbbra is bajnokságot tudjunk nyerni. Ha mindezt el tudjuk érni úgy, hogy közben ezeknek a szabályoknak megfelelünk, annak örülünk, de nem ez lesz a mérvadó” – reagált az MLSZ új szabályaira Hajnal.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

Borítókép: Hajnal Tamás (m4sport.hu)

További tartalmak